desinflatieZonder kwantitatieve verruiming van de Federal Reserve, de ECB, maar ook van de Bank of England, de Bank of Japan en de centrale bank van China, zou de wereld in een deflatoire scenario terecht zijn gekomen. Door het verschaffen van liquiditeiten, in vorm van bailouts aan banken en landen, kredietversoepelingen en het verlagen van de rentetarieven, werd een crash á la de jaren ’30 van de vorige eeuw voorkomen. Het is echter de vraag of de verschillende interventies ook op lange termijn effect zullen hebben. Momenteel zien we dat er al weer sprake is van desinflatie in sommige landen. Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Deflatie daarentegen is de daling van het prijspeil, ofwel de waardestijging van het geld.

 

Desinflatie in Amerika; de inflatie daalt

Een dalende inflatie lijkt precies wat de monetaire beleidsmakers voor ogen hebben. De inflatie loopt niet de spuigaten uit en daar zijn de bankiers in eerste instantie blij mee. Er is veel kritiek geweest van verschillende economen op de wereldwijde geldcreatie. Volgens critici zou het het gevaar van geldcreatie een hoge inflatie zijn op termijn. Het inflatiepercentage van de Verenigde Staten is echter de afgelopen maanden sterk afgenomen. Een jaar geleden bedroeg het inflatiepercentage in Amerika nog bijna 4%, terwijl het Amerikaanse inflatiepercentage in juni 2012 uitkwam op 1,7%. Dit is het fenomeen desinflatie, een daling van de inflatie an sich.

Centrale banken zijn bang voor deflatie

Deze desinflatie zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door de centrale bankiers. Op het moment dat de desinflatie dreigt om te slaan naar deflatie, zal Ben Bernanke waarschijnlijk wederom met een zak geld zijn helicopter instappen. Doordat er te veel schulden in omloop zijn, zal er minder worden geconsumeerd en meer worden afgelost. Hierdoor dalen de prijzen, aangezien er minder geld beschikbaar is en dus de vraag afneemt. De Fed probeert dit tegen te gaan door kwantitatieve verruiming. De Federal Reserve wil de economie stimuleren. Na QE en QE2 heeft de Fed besloten om tot het einde van het jaar door te gaan met Operation Twist. Dit houdt in dat de centrale bank verder zal gaan met het opkopen van langlopende Amerikaanse obligaties, waardoor de rentes zullen worden gedrukt. Op het moment dat de inflatie nog verder zal dalen en de Amerikaanse economische groei afneemt, zal QE3 een onvermijdelijke volgende stap zijn.

Geen duidelijk beeld in Europa

Deze trend van desinflatie is in Europa een stuk minder aan de orde. Hieronder de ontwikkeling van de inflatie in Amerika en de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone via Tradingeconomics. Het inflatiepercentage in de eurozone kwam in juli 2012 uit op 2,4%, nog steeds boven het streefdoel van 2,0% die de Europese Centrale Bank hanteert.

inflatie grafiek amerika

inflatie grafiek europa
Draghi liet enige tijd geleden weten dat de Europese Centrale Bank bereid is om verdere maatregelen te nemen in de strijd tegen de schuldencrisis. Hij werd echter teruggefloten door Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Dit zou natuurlijk te maken kunnen hebben met het Europese inflatiepercentage. Meer gecreëerde kredieten betekent namelijk ook dat de kans op een hogere inflatie toeneemt.

De markten hopen op stimuleringen

De ECB heeft als mandaat om prijsstabiliteit te garanderen en wellicht kan dit door nieuwe stimuleringen niet worden gehandhaafd. Vooralsnog doet de ECB dus nog niets. 6 augustus 2012 werd duidelijk dat de centrale bank voor 21ste week op rij geen staatsobligaties van de Europese probleemlanden heeft opgekocht. Ze zijn er dus binnen de ECB nog niet helemaal over uit. Feit is wel dat Draghi de markten ‘een shot hoop‘ heeft toegedient, die zijn effect lijkt te hebben. De Europese beurzen zijn sinds de aankondiging van Draghi over de te nemen extra maatregelen flink gestegen. Ook zijn de rentes van Italië en Spanje gedaald. De ECB moet nu echter wel met een degelijk en duurzaam plan komen, want we weten uit ervaring hoe snel de financiële markten anno 2012 kunnen omslaan. Hoop werkt alleen op korte termijn.

15 reacties

  1. @ 1: Volgens zit u bij het verkeerde draadje, of niet? Om toch even, niet al te off topic op je reactie in te gaan: Op het moment dat deflatie in zicht is gaat de geldkraan aan, zoals ook genoemd in het artikel en we al eerder hebben gezien. In wat voor manier dit een doomverhaal is weet ik trouwens ook niet, dit is eerder een blik op de huidige werkelijkheid.

    Centrale bankiers tolereren geen deflatie. Er moet inflatie komen, dit is de enige manier om nog een beetje uit de schulden te komen, dat is in ieder geval mijn idee. Hoe denkt u dan van al onze schulden af te komen?

  2. Is het nu zo erg dat na een periode van vette leningen en overconsumptie nu eens een keer wat minder geconsumeerd wordt? Mijn lijkt van niet. De aarde kan onze consu-leefstijl al niet aan en als iedereen als Nederlander zou leven hebben we 3 aardes nodig.

    Alleen de mensen met flinke schulden hebben belang bij inflatie gezien dan hun schulden steeds kleiner worden, terwijl spaarders belang hebben bij deflatie.

    En wat gebeurt er als banken over X aantal jaren meer gaan lenen omdat de economie eventjes weer aantrekt….
    Juist hyperinflatie. (Ook geloof ik helemaal niet in economische groei…. Of is in deze economie inflatie gelijk aan groei ???)

    Natuurlijk wordt met dit gepamper en het creëren van geld geen enkele probleem opgelost. Noch het graaien, noch de resources/milieuruimte, noch de werkelijke kredietcrisis, want er komt door het centrale bankengeld alleen nog meer krediet (geld).

    En waren er in de afgelopen jaren in de VS niet allerlei producten, zoals levensmiddelen, medische zorg en andere zaken, die WEL in prijs stijgen uit de inflatie index gehaald. Nou tijd om dit weer eens helemaal terug te draaien en dan zal je zien dat er geen sprake is van deflatie, maar van inflatie. Ik denk dat elders op de wereld deze truucjes ook zijn uitgehaald.

    Wat we echt nodig hebben is dat al dat geknoei en gelobby eens aangepakt wordt en een duurzaam en menselijk beleid wordt gevoerd.

  3. U kunt kiezen: een deflationaire of hyperinflationaire collapse. Deflatie geeft minder belastinginkomsten voor overheden waardoor de torenhoge schuld nog ondraaglijker wordt. Ik denk dat de wereld is aanbelandt op het punt van exponentieel groeiende geldcreatie, en uiteindelijk hyperinflatie. Het Zimbabwe scenario gaan we niet meemaken, ruim voor die tijd is het boeltje al omgevallen. Maar met kunst en vliegwerk kan het nog jaren goed gaan. Nou ja, goed… niet voor de doorsnee burger. Reken er maar op dat de westerse ‘middle class’ de komende jaren in het stof bijt. De wereld schuld/BNP verhoudingen zijn volledig uit het lood.

    Michael Hudson: http://michael-hudson.com/2012/04/debts-that-cant-be-paid-wont-be/

  4. @2 vlgs mij is die hang naar goud ingegeven door angst voor inflatie. Vandaar… Maar de boel lijkt maar niet te inflateren ondanks alle QE’tjes…

  5. Inflatie of deflatie of hyperinflatie?Gewoon fysiek goud blijven kopen is op langere termijn het veiligst.Niemand weet op het moment wat gaat komen maar het zal groots zijn want de schulden zijn niet meer te dragen .

  6. Kom op Bart, normaal gesproken heb je véél meer goede info te delen en dingen te zeggen ; why not tonight ..?

    En VanZaken ook al de hort op …

    Het is echt overal komkommertijd zeg, tééring …

    Wacht maar totdat we binnenkort uit het ‘oog van de storm’ zijn-gnn-gnnn…

    😉

  7. @dave : zie je wel ; je krijgt best ‘plusjes’, als je maar gewoon een beetje economisch-reële reakties instuurt 😆

    (ps : gold will be Queen ; silver ‘ll be Queen’s Mum hi-hi …)

  8. Dave blijft minnen krijgen ook nadat zijn reactie was verwijderd…
    Arme Dave, nou ben ik wel benieuwd wat hij schreef.
    KTM, stuur es door pls.

    KTM, je hebt 14 plussen gehad op ander draadje dus je bent nu verplicht om ons te ‘sgolen’. Daar hou ik je aan anders heb je een probleem snap-e-voe? Dus waar wacht je op?

  9. @moerstaal : je hebt gelijk ; belofte maakt schuld … zeker gezien het aantal plusjes ; op een gegeven moment (2 uur ’s nachts) heb ik ’14’ zien staan.
    Daar moet dus wat mee gedaan worden ja !

    Ik zal het komende weekend eens kijken of ik wat in elkaar kan zetten om het ultieme verzinsel van de Khazaren-Kliek te ontkrachten.

    Wist je dat Dld in totaal bijna 100 miljard DM heeft betaald aan schadeloosstellingen aan de Israëlische staat ?
    Norman Finkelstein (zijn beide Joodse ouders hebben in Auschwitz gezeten maar zijn gewoon teruggekeerd) heeft in zijn boek ‘The industry of the holocaust’ onthuld dat de Israëliërs die ook echt kamp-slachtoffer waren daar nauwelijks 10% van hebben gekregen ; Tel Aviv ‘ontfermde’ zich namelijk over dit geld, hè ?
    Duitsland heeft trouwens ook nog zo’n 70 miljard DM aan schadevergoedingen aan diverse landen moeten betalen ivm materiële schade, achterstallig loon voor verplichte tewerkstelling/Arbeit Einsatz-toestanden enz, wat volkomen terecht is natuurlijk.

    Dus Koen, zeg alsjeblieft niet dat ‘de kamertjes’ niets met economie te maken hebben, integendeel … dat is namelijk Big Business, jongen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: