Van desinflatie naar deflatie ?

15

desinflatieZonder kwantitatieve verruiming van de Federal Reserve, de ECB, maar ook van de Bank of England, de Bank of Japan en de centrale bank van China, zou de wereld in een deflatoire scenario terecht zijn gekomen. Door het verschaffen van liquiditeiten, in vorm van bailouts aan banken en landen, kredietversoepelingen en het verlagen van de rentetarieven, werd een crash á la de jaren ’30 van de vorige eeuw voorkomen. Het is echter de vraag of de verschillende interventies ook op lange termijn effect zullen hebben. Momenteel zien we dat er al weer sprake is van desinflatie in sommige landen. Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Deflatie daarentegen is de daling van het prijspeil, ofwel de waardestijging van het geld.

 

Desinflatie in Amerika; de inflatie daalt

Een dalende inflatie lijkt precies wat de monetaire beleidsmakers voor ogen hebben. De inflatie loopt niet de spuigaten uit en daar zijn de bankiers in eerste instantie blij mee. Er is veel kritiek geweest van verschillende economen op de wereldwijde geldcreatie. Volgens critici zou het het gevaar van geldcreatie een hoge inflatie zijn op termijn. Het inflatiepercentage van de Verenigde Staten is echter de afgelopen maanden sterk afgenomen. Een jaar geleden bedroeg het inflatiepercentage in Amerika nog bijna 4%, terwijl het Amerikaanse inflatiepercentage in juni 2012 uitkwam op 1,7%. Dit is het fenomeen desinflatie, een daling van de inflatie an sich.

Centrale banken zijn bang voor deflatie

Deze desinflatie zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door de centrale bankiers. Op het moment dat de desinflatie dreigt om te slaan naar deflatie, zal Ben Bernanke waarschijnlijk wederom met een zak geld zijn helicopter instappen. Doordat er te veel schulden in omloop zijn, zal er minder worden geconsumeerd en meer worden afgelost. Hierdoor dalen de prijzen, aangezien er minder geld beschikbaar is en dus de vraag afneemt. De Fed probeert dit tegen te gaan door kwantitatieve verruiming. De Federal Reserve wil de economie stimuleren. Na QE en QE2 heeft de Fed besloten om tot het einde van het jaar door te gaan met Operation Twist. Dit houdt in dat de centrale bank verder zal gaan met het opkopen van langlopende Amerikaanse obligaties, waardoor de rentes zullen worden gedrukt. Op het moment dat de inflatie nog verder zal dalen en de Amerikaanse economische groei afneemt, zal QE3 een onvermijdelijke volgende stap zijn.

Geen duidelijk beeld in Europa

Deze trend van desinflatie is in Europa een stuk minder aan de orde. Hieronder de ontwikkeling van de inflatie in Amerika en de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone via Tradingeconomics. Het inflatiepercentage in de eurozone kwam in juli 2012 uit op 2,4%, nog steeds boven het streefdoel van 2,0% die de Europese Centrale Bank hanteert.

inflatie grafiek amerika

inflatie grafiek europa
Draghi liet enige tijd geleden weten dat de Europese Centrale Bank bereid is om verdere maatregelen te nemen in de strijd tegen de schuldencrisis. Hij werd echter teruggefloten door Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Dit zou natuurlijk te maken kunnen hebben met het Europese inflatiepercentage. Meer gecreëerde kredieten betekent namelijk ook dat de kans op een hogere inflatie toeneemt.

De markten hopen op stimuleringen

De ECB heeft als mandaat om prijsstabiliteit te garanderen en wellicht kan dit door nieuwe stimuleringen niet worden gehandhaafd. Vooralsnog doet de ECB dus nog niets. 6 augustus 2012 werd duidelijk dat de centrale bank voor 21ste week op rij geen staatsobligaties van de Europese probleemlanden heeft opgekocht. Ze zijn er dus binnen de ECB nog niet helemaal over uit. Feit is wel dat Draghi de markten ‘een shot hoop‘ heeft toegedient, die zijn effect lijkt te hebben. De Europese beurzen zijn sinds de aankondiging van Draghi over de te nemen extra maatregelen flink gestegen. Ook zijn de rentes van Italië en Spanje gedaald. De ECB moet nu echter wel met een degelijk en duurzaam plan komen, want we weten uit ervaring hoe snel de financiële markten anno 2012 kunnen omslaan. Hoop werkt alleen op korte termijn.