VeChain: digitale revolutie in de gezondheidszorg

Blockchain bedrijf VeChain komt alweer met een primeur. Het is wel gevestigd in Singapore maar startte oorspronkelijk in China, en doet ook nog veel zaken ermee. En in China omarmt men de blockchain technologie maar al te gretig, sinds president Xi er het groen licht voor gaf in 2019. De primeur situeert zich in de gezondheidszorg, waar blockchain al geruime tijd voor een stille revolutie zorgt. Hoewel ik persoonlijk VeChain leerde kennen toen het de aandacht trok in de SCM in het algemeen. Supply Chain Management, het beheer van de aanvoer- of distributieketen. Toen het zijn VeChain ToolChain voorstelde raakte ik nog meer geïnteresseerd. Het idee alleen al: een draagbare blockchain, net als een gereedschapskist (´toolbox´) en heel eenvoudig te gebruiken, geen voorkennis nodig. Tegen de tijd dat de CEO en stichter in woord en beeld op YouTube verscheen, was ik definitief gecharmeerd van zijn bedrijf. Een eerste fors pakket van munten VET was toen al lang in mijn bezit.

Blockchain primeur

´VeChain, Renji Hospital and DNV GL Held Strategic Partnership Signing Ceremony To Launch World’s First Blockchain Intelligent Tumor Treatment Center´. Het eerste tumor-behandeling centrum op de blockchain? Het is een van de Chinese tophospitalen, Renji Hospital, dat het nieuws uitbrengt. Tezamen met de Shanghai Jiaotong University School of Medicine. Zij noemen het een transparant, efficiënt en traceerbaar instrument of tool, ´management solution powered by VeChain ToolChainTM.´ DNV GL is dan een van´s werelds grootste classificatie en cerfiticatiefirma´s, werkzaam voor onder meer de maritieme sector en de olie- en gasindustrie.

Privacy

Het The Intelligent Tumor Treatment Center wordt omschreven als ´combines the advantages of VeChain blockchain technology with DNV GL’s professional services. It enables full patient ownership of personal medical records, allowing patients to take control of the authorization and medical records data management. Research institutions inside and outside the hospital can use authorized data to improve the efficiency of clinical research, and regulatory agencies can use authorized data to conduct business compliance checks on medical institutions and establish a credit evaluation system.´ Want weten wij nu wat er precies met onze medische gegevens gedaan wordt? Misschien komen ze wel terecht bij (levens- en ziekte)verzekeringsmaatschappijen. Die zouden hier best een mooie cent voor over hebben waarschijnlijk. Of bepaalde werkgevers die liever geen zwangere vrouwen aannemen. Er is en blijft de privacy in het algemeen als principe. En dus ook deze kwestie van eigenaarschap van dergelijke gegevens. Dat en veel meer waarborgt VeChain in deze.

Van naald tot draad

´Traceable´ is een van de omschrijvingen die gebruikt worden, traceerbaar, en daarin herkennen we VeChains core business. Precies weten waar een voorwerp, item, product zich op elk moment bevindt. Van oorsprong tot bij de consument of afnemer. Als reëel voorbeeld nemen we een fles Italiaanse wijn. Dan wordt middels de VeChain blokketen de inhoud vanaf de druivenstokken tot in de winkelrekken en tot op de borreltafels gevolgd, en dit wereldwijd als het moet. Over grenzen en zeeën. Met de informatie kan nooit geknoeid worden. Is een product, bijvoorbeeld vlees dat van Australië naar China verscheept wordt, bedorven of besmet, dan kan meteen vastgesteld worden wat de plaats en oorzaak is. De toepassing kan voor zowat elk goed, voorwerp of product gebruikt worden; het potentieel is quasi oneindig. En dat was meer dan voldoende reden voor ondergetekende om het token VET aan te schaffen. 

Indrukwekkende partners

Eerder dit jaar, in mei 2020, lanceerde VeChain het zogenaamde “The E-NewHealthLife”. Een gezondheidspaspoort bedoeld voor Europa, en alvast toegepast in een prominent ziekenhuis op Cyprus. Maar ook in de automobielsector wordt de blockchain technologie toegepast, door BMW bijvoorbeeld. Walmart China maakt eveneens gebruik van de VeChain blockchain. Net als het Zwitserse Bayer. En ook luxegoederen bedrijf LVMH, met hun specifieke interesse om namaak te voorkomen of ontdekken. De lijst met applicaties is inderdaad lang, net als die van klanten en strategische partnerschappen. Het is bijzonder indrukwekkend hoe deze David onder Goliaths als IBM en Microsoft er telkens in slaagt de grootste, prominentste namen als klanten of partners te strikken. Gaat dit relatief kleintje onder reuzen de wereld van de digitale SCM veroveren? Geen financieel advies natuurlijk, maar persoonlijk geloof ik hier heel sterk in. 

Oplossing op zoek naar probleem

Dit is het interview met CEO en stichter van VeChain, Sunny Lu. Een adorabel man zo te zien en horen, met lef, enthousiasme (onmisbaar) en intelligentie. Het maakt hem ook een warme persoonlijkheid wanneer hij vertelt hoe hij zijn dochtertje moet uitleggen waarom papa zo vaak afwezig is. Wat vader precies doet, en wat is dan blockchain. Vooral het feit dat hij de klant centraal ziet, indertijd al, toen Lu bij tientallen CEO´s binnenstapte om te vragen naar hun noden. Want nog te veel blockchains met bijbehorende munten lijken als oplossingen op zoek naar een probleem. Terwijl het net andersom moet, dixit Sunny Lu, en terecht. Eén van de belangrijkste vragen die hem gesteld worden is: zal VeChain ooit Ethereum verslaan om smart contracts op te bouwen – van nog een reus gesproken…?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: