Wel meer banken sluiten hun kantoren en branches in maart 2020 temidden van de Coronacrisis. In tal van landen, maar dat is dan om verspreiding van de pandemie te beperken of voorkomen. In het Zuid-Amerikaanse Venezuela ligt dat wel iets anders. Sinds 2016 kampt het land met een ernstige crisis van heel andere aard. ‘Een sociaaleconomische en politieke crisis die begon in Venezuela tijdens het presidentschap van Hugo Chávez is doorgegaan in het presidentschap van Nicolás Maduro. Het wordt gekenmerkt door hyperinflatie, escalerende honger, ziekte, criminaliteit en sterftecijfers, resulterend in massale emigratie vanuit het land’. Tot daar Wikipedia.org. En: ‘Venezuela is under a nationwide quarantaine to fight the spread of coronavirus, shutting down all banks. At the same time, Bitcoin trading on p2p exchanges is on the rise’. Geen toegang meer tot fiatgeld, Bolivars in dit geval? Dan gebruiken we toch bitcoin, BTC zeker…? 

Gesloten voor onbepaalde tijd

Hoewel er ‘maar’ 33 gevallen van besmetting zijn in het land, heeft president Maduro alle banken van Venezuela gesloten. Voor onbepaalde tijd dan nog! Maar de Venezolanen zijn wel al wat gewend aan crises. Dus keren ze zich naar het lijkt nog meer naar de digitale munt Bitcoin. ‘Cash shortages, a dependence on the US dollar, and a wanting technological infrastructure have led Venezuelans to dispense with traditional banking services. For years, an informal economy in Venezuela has thrived, with most people sticking to cash (when available), barter, gold (in the southern regions of the country), and crypto (among a small but growing segment of the population.)’

Decrypt.co

Premie

Andere Zuid-Amerikaanse landen als Chili, Uruguay, Colombia, Peru, Ecuador en Paraguay zijn op hun hoede voor het Coronavirus. Sluiten hun grenzen. En ook daar neemt de handel in bitcoin toe. Zelfs in China, waar het virus definitief onder controle lijkt midden maart 2020, met een minimale toename nog van besmettingen en doden. Voor BTC wordt daar een premie van meer dan 6 procent verlangd. Banken die gesloten worden, het is niet nieuw maar het gebeurt wel vaker in het laatste jaar. Zo waren er eerder problemen in Libanon:

…in India:

…in het VK:

…in Chili:

2 reacties

  1. Als et zo erg is als wordt geschreven dan duurt het niet lang of het internet licht er ook uit dag BC.
    Je zit zeker voor veel geld in de BC als je zulke onzin schrijft over het virus in China Joost,
    Doe je huiswerk en schrijf geen onzin.

    1. En straks een verbod op contant geld. Supermarkten willen verbod op contante betalingen, hoorde ik zojuist op de radio. M.i. onmogelijk omdat contant geld nog altijd wettig betaalmiddel is. Een voorstel tot wetswijziging zou grote paniek veroorzaken en ligt niet in de rede. Dolle tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: