Nederlandse huishoudens met een modaal inkomen (€2252 netto per maand) zijn in 10 jaar niet meer zo slecht af geweest. Met een gemiddelde huur spenderen zijn 55 procent van hun inkomen aan vaste lasten. Dat verklaart volgens het Nibud waarom bijna 40 procent van die huishoudens moeite heeft om rond te komen. Sparen is er voor dit deel van de bevolking niet meer bij. Zo kon in 2018 reeds 19 procent de huur soms niet op tijd betalen. Kijken is vergelijken. Hoe gaat de modale Amerikaan eigenlijk met zijn geld om?

Vaste lasten, zwaardere lasten

Wat zowiezo betaald moet worden om niet in de problemen te komen, zijn de maandelijkse lasten. Huur of hypotheek, nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit en water) en lokale lasten. Verder nog een aantal zaken waarop het moeilijk besparen is. Zoals telefoon, tv, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer. Het Nibud adviseert gezinnen ook niet alleen een maandelijkse inkomsten- en uitgavenstaat bij te houden. Maar tevens een jaarlijkse begroting op te stellen. Het instituut biedt Persoonljk Budgetadvies aan. Ook raadt het aan te kijken of je wel gebruik maakt van alle tegemoetkomingen, dat kan hier.

De gemiddelde Amerikaan

Ook het Amerikaanse Gobankingrates schrijft over het gezinsbudget. Het is van vitaal belang zeggen zij je uitgavenpatroon op papier te zetten. Of in een spread sheet op je computer. ‘You should always know where your money is going, so you can adhere to your budget.’ Aan de hand van de cijfers over 2017 werd voor de modale Noord-Amerikaan het plaatje in kaart gebracht. Wie geeft hoeveel waaraan uit?

Verschillen naar leeftijdscategorie

Het spreek vanzelf dat jongeren hun inkomen anders besteden dan ouderen. Generation Z versus de ‘older Baby Boomers’, om de twee extremen in leeftijd te nemen. Generaliseren ligt vaak moeilijk maar voor elke leeftijdscategorie werd naar het gemiddelde inkomen gekeken. Net als het Nibud in Nederland dus deed, zie eerder in dit artikel. Dat jaartje verschil gaat de zaak ook niet maken (2017/2018). Om de vergelijking met Nederland te maken, kijken we best niet naar cijfers maar naar percentages. Absolute cijfers vergelijken heeft weinig nut want de inkomens liggen in de VS zeer uiteen. Ook het prijzen en het kostenniveau verschillen binnen Amerika en ook met Nederland. Zodat een gemiddelde maken naar inkomen niet realistisch is. Percentages daarentegen zeggen veel meer. Hier vindt u wat de gemiddelde Amerikaan per leeftijdscategorie spendeert en waaraan.

Gouden raad

Die gouden raad is: planning. In kaart brengen van inkomen en uitgaven. Wekelijks, maandelijks en jaarlijks. Zodat noch een Amerikaan, noch een Nederlander in de financiële problemen komt. Idealiter geeft Gobankingrates een 50/30/20 verdeling aan van het inkomen. Daarvan zou best 50 procent gaan naar ‘needs‘. Dat zijn dan de vaste lasten. Je kunt niet zonder. 30 Procent naar ‘wants‘. Dat definiëren ze dan als ‘dining out, shopping, events, hobbies, travel, etc.’ De laatste 20 procent van je inkomen dient dan gespaard te worden. In de VS wordt dat ‘savings and debt repayments: credit card payments, regular savings, emergency funds, retirement savings, etc.’ In de ideale wereld allemaal natuurlijk. Maar zelfs zoals vandaag de dag het leven in Nederland duurder wordt, blijft één gouden regel gelden. Leef hoe-dan-ook binnen uw budget. Leen alleen maar indien het strikt noodzakelijk is. Voor duurzame zaken dan. En indien u zich het terugbetalen zeker kunt veroorloven.

Eén reactie

  1. Promootavond zelf het minimalisme, waarom zoveel besteden, dat je medemens met minder genoegen moet nemen, jezelf solidair opstellen geeft je medemens meer ruimte van leven, dat echt niet goed te een maken is met almaar doneren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: