Vermogens huishoudens gehalveerd en inflatie daalt zorgwekkend

De beurzen op Wall Street hebben weer een geweldige maand achter de rug, wat zeg ik, vele records zijn in mei weer gebroken! Overal zijn er weer enkele procenten groei geconstateerd en ook in Europa is het polonaise lopen. “De crisis is voorbij!” zei de trotse minister Dijsselbloem begin mei , gunstig zo vlak voor de Europese Verkiezingen. Tja, bij zijn bankenvriendjes en gemeenschapsgeld graaiende collega`s in Brussel zal houtje bijten vast een keer over zijn, in den lande tussen het gepeupel worden er echter nog steeds keiharde klappen uitgedeeld.

 Vermogen bevolking voor de helft verdwenen

Wat heet, onlangs in de krant een bericht dat de vermogens van huishoudens sinds de crisis is gehalveerd. Ik moest `m twee keer lezen. Gehalveerd. Van 51.000 euro in 2008 naar een gemiddeld vermogen van 27.000 euro in 2012. Ben benieuwd waar dit getal op uitkomt eind 2014. Uiteraard wordt dit nieuws niet gebracht als zijnde de banken en onze overheid hier debet aan zouden zijn, nee, we zijn met zijn allen te greedy geweest met huizen kopen in de periode daarvoor. De halvering komt namelijk vooral door de daling van de huizenprijzen. Lastenverzwaring wordt nergens als schuldige aangewezen, de overheid blijft veilig buiten schot.

De crisis is verre van voorbij

Waar is toch al het geld gebleven waarvan de ziektekosten betaald zijn? Of de lagere pensioenuitkeringen? Studiekosten? Verhoogde belastingen? Kortingen op uitkeringen? Al deze ingrijpen zullen toch vast ook een immense impact hebben gehad op onze spaartegoeden lijkt me. Los daarvan, je kunt je eigen huis toch niet als vermogen zien omdat het niet vrij te besteden is? De crisis voor de gewone burger lijkt me verre van voorbij. Wat te denken van het aantal faillissementen in ons land? Volgens de cijfers van het CBS is het aantal faillissementen sinds lange tijd niet zo hoog geweest als in april dit jaar.

Inflatie Eurozone daalt zorgwekkend

Nee, die crisis is nog lang niet voorbij, allemaal hoogdravend populisme zo vlak voor de Europese verkiezingen. Zelfs het reddingsmiddel inflatie schijnt niet meer te werken voor onze overheid. Een jaar terug zaten we nog keurig rond de drie procent, dat is gedaald naar een percentage rond de 1 procent vandaag de dag. En een dalende inflatie is nou niet bepaald een krachtig teken voor de economie wanneer de bestedingen uitblijven. Ook in Duitsland daalt de inflatie naar percentages waarvan zelfs de Europe Centrale Bank zenuwachtig van wordt. Wat kan Draghi nog anders doen om de economie “te stimuleren” dan de geldkraan maar weer eens opengooien? Het rentepercentage nog verder verlagen dan de huidig lachwekkende 0.25%? QE-oneindig voor Europa. Een schuldenprobleem wordt blijkbaar logischerwijs opgelost met nog meer schulden…

En de banken?

Daar komt nog een ander heikel punt bij, namelijk de toestand van de Europese banken. Moody`s  heeft afgelopen week de credit rating van 105 banken gewaardeerd. Neem nog even de uitspraak van Dijsselbloem in gedachten over dat de crisis voorbij en aanschouw dan de uitkomst van het rapport van Moody`s. Maar liefst 81 banken hebben een negatieve lange-termijn uitkomst gekregen, waaronder drie Nederlandse banken. SNS Bank, Nederlandse Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten zijn afgewaardeerd.

Niet alleen de economie is kapot

Door op deze manier te blijven kwaken blijken onze bewindsvoerders telkens weer een steeds sterker wordende karikatuur van zichzelf te zijn. Op het toneel het volk blijven kalmeren, terwijl het podium in de fik staat. Verantwoordelijkheden worden afgeschoven op de volgende stoet “politici” die staan te trappelen om het dik betaalde stokje over te nemen terwijl oplossingen voor het volk uitblijven. Moe word ik van het constante gelul over symptoombestrijding van die gladgebekte politici. De oorzaak blijft altijd ongeroerd. Dit kabinet heeft ons land en zijn economie verwoest. Ik zie het meer en meer. En niet alleen in economische opzichten. Respect, eer, moraal en liefdevol leven met je medemens is in het geding, het verdwijnt uit het straatbeeld. De bottleneck van een samenleving wordt langzaamaan kapot gemaakt, we staan erbij en kijken ernaar.

44 reacties

 1. “Vermogen bevolking voor de helft verdwenen”

  Ja, en wat aan een tsunami aan nieuwe bijstandstrekkers zou er kunnen komen als blijkt dat er veel (onzichtbare) werklozen eerlijk eerst hun vermogen hebben opgegeten voordat ze er voor in aanmerking kunnen komen…

  1. Vergeet de 800.000 Afrikanen niet die in ‘wachtkampen’ klaarzitten om de Middellandse Zee over te steken in roestige schuiten ..!

   1. 40% van Afrika wil naar Europa komen…..we moeten NU de grenzen sluiten….dan kunnen we onze ondergang nog wat uitstellen…..we worden uitgeleverd aan wilde hordes en we worden afgeslacht…..zie ondertsaand artikel uit de Telegraaf van hedenochtend…..het is over en uit…..

    wo 04 jun 2014, 09:56| lees voor
    ‘Ouder echtpaar dood bij steekpartij’

    MIDDENBEEMSTER –
    Bij de dodelijke steekpartij in Middenbeemster is een ouder echtpaar om het leven gekomen. Het gaat een man van 75 en een vrouw van 68, meldt de politie.

  2. Mondiale nivellering… te beginnen met de EU: geld en vermogen van noord naar zuid. En straks dus mondiaal. Zo niet vrijwillig, dan komt men het gewoon halen.

   Ergens wel logisch. Met redelijk gedrag raak je niet uit de armoede. Daar vecht je je uit. Dus dat maken we mee. Ze komen het halen als we het niet brengen.

   Proberen we nu nog te verhinderen door een controlestaat op te tuigen. Zo denken we de armen en buitenstaanders in toom te kunnen houden.

   Het is allemaal een kramp, een laatste kramp van een wegkwijnend continent.

   Europa is een museum, en de Europeaan is gedegenereerd. Obesitas en consumptiedrang. Men plant zich niet meer voort. De evolutie is gestopt bij de Europeaan.

   Het stokje gaat over naar de nieuwe mens. En die is niet Westers.

   1. Toch wel wijze woorden, Youp…..alhoewel, voor een weldenkend mens is het allemaal niet zo moeilijk….onze politici kunnen het maar niet begrijpen…..totdat de totale pleuris uitbreekt….dan zitten ze massal inregeringsvliegtuigen naar een veilige haven…..het gepeupel zoekt het maar uit…..

 2. Zo vreemd en verdacht zijn die zojuist uitgebrachte cijfers van het CBS helemaal niet. Het leeuwendeel van het vermogen van Nederlandse gezinnen zit nu eenmaal in het huis (ja, dat is ook vermogen) en in de pensioenen. De pensioenen zijn niet inbegrepen in de cijfers (meldt het CBS zelf in haar persbericht), dus dan blijven die huizen over. En die dalen in waarde. Op een totale waarde van circa 1.200 miljard tellen een paar procentjes dan heel hard aan. Valt niet tegen op te sparen. De niet pensioengebonden besparingen door de gezinnen staan sinds 2002 sowieso in de min. Tussen de -2 en -3% van het bbp om precies te zijn. Heeft eerder met die onzalige ‘loonmatiging’ te maken dan met lastenverhogingen door de overheid. Hoewel dat laatste natuurlijk ook weer niet helpt.

  http://www.cpb.nl/publicatie/macro-economische-verkenning-2014

  blz.10 pag. fig 1.2

    1. Koophut van 250K. Dit jaar4% in marktwaarde gedaald: – € 10.000. Vorig jaar ook al, en het jaar daarvoor en daarvoor…..

     1. Met 10% van de woningbezitters is het jouw probleem. Met 60% van de woningbezitters is het een probleem van de bank. FF doorbijten Rocksan.

      Heheh….

     2. En met 80% (of was het 99%?) van de banken insolvabel is het ……..mijn probleem. I know.

      ‘Hedge accordingly’ schijnt men dan te zeggen.

 3. Als we even specifiek op AH letten. Ik las laatst in een tweet dat de prijzen van eerste levensbehoeften die gemaakt zijn van granen zoals brood en beschuit zijn door sinds januari tussen de 12 en 40% zijn gestegen. Beschuit Basic heb ik onthouden (omdat ik die zelf ook wel es neem) was 36 cent nu 42 cent. Het moge centen zijn percentueel is het toch bijna 20%.
  Overigens moet er wel bijgezegd worden dat volgens de bron AH langzaam de prijzen weer aan het optrekken is ivm de gewonnen supermarktoorlog.

 4. Het enige dat zorgt voor groei, dat zijn nieuwe leningen. En die blijven uit bij bedrijfsleven en burger. De burger wil z’n levensstandaard overeind houden en teert (dus) in op de spaarcenten. De omloopsnelheid van geld is dramatisch laag in de eurozone; deflatoir.

  Eerst deflatie, dan (hyper)inflatie, zoals vaak wordt voorspeld?

  En wie of wat koopt 100 miljard aan treasuries via Euroclear op 1 dag? Die fuckers blijven pompen tot 8% inflatie, en verliezen straks alle controle.

  Halllloooo, 300% debt/gdp wereldwijd, overheden, bedrijven en burgers samen. Pompen of verzuipen dus. En ik bedoel geen olie.

  http://www.survival.org.au/crash.php

   1. ’t Verbaast me telkens weer dat personen die als leerzaam bedoelde stukje op het net pleuren (en ik bedoel hier niet jou, maar de schrijver van het stukje waar je naar linkt), zo makkelijk aan de feiten voorbijgaan. Neem alleen al Nederland met een totale schuld (bedrijven gezinnen, overheid) van circa 330% van het bbp. Zo’n 70% tot 80% komt voor rekening van de overheid, het resterende deel staat uit in de private sector. Waarvan alleen al meer dan 100% van het bbp aan hypothecaire schuld van gezinnen. Dacht je dat al die private huishoudingen met een overdaad aan schuld wel zitten te wachten op een rentestijging?

    In andere Westerse landen is het al niet anders (met Japan als uitzondering). Zie bijvoorbeeld:

    http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/09/global-debt-guide

    We marcheren met onze schulden richting 400% van het bbp, als we daar al niet zijn aangekomen. Hoe gaan we de rentelasten op die schuld betaalbaar houden bij een lage groei? Voel je de hitte al een beetje. Het hele onderscheid private en publieke schuld is onder dit soort omstandigheden eigenlijk volkomen niet ter zake doende. Niet meer dan ideologische borrelpraat.

    Bij deflatie zullen schuldenaren massaal defaulten op hun schulden en dat is voor de schuldeisers minstens even rampzalig, want hun gespaarde vermogen is nu net belegd in die schulden. Dus ja, de kans dat het op printen gaat uitdraaien is uiteindelijk niet onwaarschijnlijk. Niet ondenkbaar dat het juist de mensen met geld zijnzijn die hier nog het hardste om gaan smeken.

 5. Desereur of ‘veteraan’ ?

  Valt netjes binnen de grenzen van ‘Newspeak’ in ieder geval 😉

  http://www.breitbart.com/Big-Government/2014/06/02/Former-Officer-Soldiers-Were-Threatened-if-They-Questioned-Bergdahl-Story

  Kwootje :

  ****************
  “BBC interviewed Bethea after he wrote an article for the Daily Beast, asserting that Bergdahl was a deserter. ”

  “He is safe, and now it is time to speak the truth,” he wrote. “And that the truth is: Bergdahl was a deserter, and soldiers from his own unit died trying to track him down.”

  ****************

 6. ‘deserTeur’ bedoelde ik natuurlijk.

  Hier op Biflatie geeft het invoeren van ee reaktie regelmatig problmen.

  1. Wat ik me dan afvraag is of die andere terugkeerders van de desserterreur voor hun schietpartijtjes in Europa nog steeds bewapend worden via Benghazi of dat dat nu via de moskeet gaat.

  2. Ja, die problemen had ik ook. Bleek dat ik werkte met te oude apparatuur en software. Zo eens in de 6 a 7 jaar mag je zeker de boel wel weer rigoureus vervangen of je loopt een achterstand op die haast niet meer goed te maken valt. Dus, als conclusie, met je tijd meegaan KTM.

   1. Websites en software zijn net als de beurzen… meer meer meer…
    Alles was er al maar er ontstaat steeds meer lucht…
    Biflatie bijv. laadt 21 javascript bestanden in waarvan maar liefst 15 verschillende domeinen.
    Google en consorten zien precies wat jullie de hele dag aan het klikken zijn en die gegevens gaan uiteraard weer richting NSA.
    Ik heb mijn PC al aardig dicht getimmerd maar het wordt wel steeds lastiger. Er komt een tijd dat deze laptop niet wordt vervangen. Een maatje van mij in de Amazone is ook afgesneden en dat bevalt hem prima.

 7. Mooi stuk, Teun.

  Op de Titanic waar ik het laatst over had,wordt met man en macht gewerkt,om het derde compartiment te repareren,we maken nog steeds water.
  De stuarts en de regelaars,zeggen dat alles goed onder controle is.
  De burgers verarmen,is logisch onder de huidige Theatrale omstandigheden.
  De wet van de communicerende vaten,de zuigende kracht van de machthebbers.
  De meeste burgers hebben nog geluk,dat er nieuw geld gepompt wordt.
  Dit is het reparatie materiaal,dat het schip nog drijvende houdt.
  Een eigen huis en de beheerde pensioengelden ( als je de pensioenleeftijd nog niet hebt ) kan je in principe geen brood voor kopen.
  Het Pensioengeld is ergens,buiten onze controle.
  Als het schip gaat zakken,neemt hij al het resterende kapitaal met zich mee in het vacuum dat ontstaat.
  Wat is Natuurkunde toch leuk he.

   1. Die prive gegevens, worden schijnbaar gewoon steeds doorgesluisd naar nieuwe zelfstandige onderdelen van genoemde bedrijven,zodat je steeds weer achter die vogel aan blijft rennen.

 8. We zien al het jaren aankomen. Een steeds verder dalende rente. Zo meteen laat de ECB de rente weer 0,1 procent zakken, zoals algemeen wordt verwacht. Dat zijn gevaarlijke ontwikkelingen voor ons burgers. Waar moeten we nog met ons spaargeld heen? Aflossen dan maar, althans wanneer je eigen-woning-bezitter bent met hypotheek. Scheelt in ieder geval iets in de stijgende maandlasten. Laat de inflatie dan wel laag zijn maar vergeet niet dat de gemeentelijke heffingen e.d. wel zijn gestegen. Zit weer niet verwerkt in het inflatiecijfer.
  Dat onze woningmarkt wat aantrekt is uiteraard een effect wat ontstaat uit de huurverhoging. Deze zal nog jaren stijgen en dus is dat een reden om sneller te kiezen voor een koopwoning. Heel gevaarlijk in een tijd van de laagste rente. Het is de grote verleiding om juist nu in te stappen. Precies hetzelfde effect als de burger met wat spaarcenten die nu nog instapt als belegger. In beide situaties een groot risico vanwege twee nieuwe bubbels die zijn ontstaan. De beurs, waar je een hoger rendement krijgt dan bij de bank, maar wel met een hoger risico. De hypothekenmarkt met de laagste rente maar juist met hoogste risico allertijden door het deflatietijdperk wat “ondergronds” al een tijdje aanwezig is. De nieuw afgesloten hypotheken lossen weliswaar af maar de totale hypotheekschuld neemt in volume juist zoveel toe waardoor de nationale schuld(staatsschuld + private schuld) alleen nog verder stijgt. En dat in een periode van lage en zelfs regelmatig negatieve groei. We zullen het meemaken dat de werkelijke economische groei nog verder inzakt door het bestedingspatroon van de bevolking. Met de enorme private schuld zal een beetje extra geld alleen worden gebruikt voor schuldverkleining. Zolang de inflatie al jarenlang gestaag daalt zal het effect van schuldverkleining een nog groter remmend effect hebben op onze economie. Simpelweg door minder uitgaven bij een groot deel van onze populatie. We zullen zien dat we met dat beetje aflossen niet kunnen voorkomen dat de schuld in verhouding met het BBP gaat afnemen. De volumes zijn gewoon te groot om zomaar even in een paar jaar weg te werken. Alleen flinke groei gepaard gaande met een “gezonde” inflatie kan ons redden.
  Toch zullen de groeicijfers zoals door de overheid(CBS, DNB etc.) er straks beter uit gaan zien. Door nieuwe rekenmethodes van het BBP zal de omvang van de economie gaan toenemen. Zelfs illegale en criminele activiteiten worden straks meegeteld in de nationale groeicijfers. Volgens mij naderen we dan snel het einde van een beschaafde maatschappij. Lees meer in dit artikel: http://www.citareg.nl/regeringen-worden-de-hoer-van-het-kapitalisme/

  1. Sorry, foutje.

   “We zullen zien dat we met dat beetje aflossen niet kunnen voorkomen dat de schuld in verhouding met het BBP gaat afnemen.”

   Hier bedoel ik uiteraard i.p.v. afnemen, toenemen.

  2. Er schijnt meer afgelost te worden dan je denkt.
   Meer hypotheek aflossen,is minder HRA uitkeren,door de overheid via de Inkomstenbelasting.
   Het begrotingstekort zal hierdoor ook in verhouding omlaag gaan.
   De aflosser is dit geld waarschijnlijk wel voorgoed kwijt en kan hiervoor ook geen goederen meer kopen.
   En later bij lenen,zal waarschijnlijk niet gaan lukken.
   Per saldo,zal dit ook slecht uitpakken voor de economische groei.

 9. Veel reacties met de vraag waar we met ons spaargeld nu naar toe moeten door de steeds groter wordende geldontwaarding.

  Mijn inziens is de enige (voor zover mijn logica werkt) veilige belegging voor je geld een belegging in zilver (en/of goud als je veel geld hebt). Wat denken jullie hierover?

  1. Helemaal akkoord. Ik heb geen geld meer noch aandelen, alleen fysiek goud. En dat zit NIET in een bankkluis.

 10. Ik zie in de reacties en het stuk een structurele denkfout.
  Verdampend vermogen van huishoudens (=afschrijving/inflatie) is, economisch gezien, een belangrijke motor voor economische groei, hoe vervelend het voor de betreffende huishoudens ook is.
  Met andere woorden, verdampend vermogen an sich is voor de economie als geheel een positieve ontwikkeling.
  Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat het huidige verdampen van vermogen dus reden is om aan te nemen dat de economie weer zal opleven; dat zal alleen maar kunnen gebeuren als de overheid haar burgers weer wat (welverdiende) koopkracht teruggeeft.

  Eerder niet, hoe hard men ook roept dat de crisis achter ons ligt.

 11. “Met andere woorden, verdampend vermogen an sich is voor de economie als geheel een positieve ontwikkeling.”

  ‘k Ben benieuwd wat je hiermee bedoeld. Dat vermogen het spiegelbeeld is van schuld, dat schuldvermindering noodzakelijk is, maar dat dat ook betekent dat er afgeschreven moeten worden op de vermogens?

  1. ” …maar dat dat ook betekent dat er afgeschreven moeten worden op de vermogens ? ”

   Ehh … je begrijpt toch wèl dat ieder eerlijk verdiend en gespaard kapitaal er om ‘sgreeuwt’ om GEJAT te worden door de Meester-Parasieten, hè ?

   Dat is namelijk de ‘K-basis’ van benadering van ‘vrij kapitaal’ welke op zijn beurt weer ‘vers bloed’ is voor ‘hen’ ?

   Anders : “Ga terug naar start. U ontvangt géén 40.000 gulden”-gn-gnnn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: