Vertrouwen in Grieks staatspapier helemaal zoek

Griekse staatsobligaties crashen voor de tweede dag op rij. De langetermijnrente steeg met een indrukwekkende 39 basispunten tot ruim boven de 7%. Afgelopen dagen steeg de rente al met 48 basispunten. Iedereen vlucht uit de Griekse overheidsobligaties.

Er wordt gevreesd dat Griekenland tot wanbetaling zal overgaan op de overheidsschulden. Het land heeft momenteel te maken met een begrotingstekort van meer dan 12% van het bbp (bruto binnenlands product).

De obligatiecrash startte woensdag, nadat Griekenland ontkende dat het 25 miljard aan overheidsobligaties in China probeerde de slijten. Dit bleek uit een bericht van de Financial Times. Beleggers waren ontevreden. De ontkenning wakkerde immers de onrust aan over hoe Griekenland zijn wankele overheidsfinanciën op orde denkt te kunnen krijgen.

Dat de Griekse premier George Papandreou op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos de gemoederen probeert te bedaren, haalt dus weinig uit. De premier herhaalde een aantal keer dat ‘de grootste schuld in Griekenland niet dat in de begroting is, maar in geloofwaardigheid’. De premier betreurt het dat geruchten zo’n felle reacties kunnen veroorzaken.

De verkoopgolf doet de koersen van Grieks tienjarig papier fors dalen, waardoor het rendement met liefst 39 basispunten toenam tot 7,126%. Het renteverschil tussen Griekenland en Duitsland, een maatstaf van het risico van Grieks papier, klom tot 393 basispunten, met voorsprong het hoogste peil sinds de invoering van de euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.