We hebben rond het crisisgebeuren in Europa en de wereld inmiddels al heel veel mogen meemaken. Bij elke beving die op de financiële schaal van Richter zichtbaar werd kregen we te horen dat het ook hierbij weer ging om een uitzonderlijke en unieke gebeurtenis. Ierland, Portugal, Griekenland , anderen en nu ook Cyprus. Al de jaren dat het eiland met het woord Europa en de Euro in verband te brengen was en is wist men hoe aldaar het geld verdiend werd, hoe de inkomsten en uitgaven in de financiële sector zich verhielden tot al het andere. Vanuit Europa deed men niets! De drie aapjes van niet horen, niet zien en niet spreken (zwijgen) hadden meer dan een dagtaak.

vertrouwen economie

Telkens weer compleet verrast

We hebben o.a. toezichthouders, ratingbureaus, het IMF, centrale banken, eurocommissarissen, regeringsleiders, het Europese parlement en héél veel Europese ambtenaren. Niets schijnt echter te helpen. Bij elk land dat onder water dreigt te zakken toont men zich weer volledig verrast, blijken de opgebouwde schulden, morgen en overmorgen weer groter te zijn dan gisteren en eergisteren. Daar waar eerst sluipend een aanslag werd gedaan op ons spaar- en pensioengeld is er met Cyprus een nieuw hoofdstuk in het Euroboek geopend.

Alle spaarders meebetalen

Daar waar in nog geen enkel Euroland dat in de problemen kwam rechtstreeks een aanslag werd gedaan op het spaargeld van de particuliere spaarders tot 100.000 Euro, werd dat in of met Cyprus wel ingepland. Toen dit voornemen een golf van kritiek op gang bracht, alle inwoners van landen met de Euro opeens wakker werden met de mogelijkheid dat ook in hún spaarpot een greep kon worden gedaan, waren de poppen aan het dansen. Daar waar rust gebracht moest worden kwam er grote onrust, zelfs tot buiten Europa. Vele betrokkenen wisten niet hoe snel ze moesten roepen dat zij niet echt vóór waren geweest. Het natuurlijk alleen voor Cyprus had gegolden en de regering van Cyprus het zelf had gewild.

Niets is meer zeker

Het spel gaat weer zijn gewone weg. Inmiddels heeft Cyprus niet 17 maar misschien wel 20 of meer miljard nodig. Luxemburg, Italië, Spanje, Frankrijk, Slovenië, en vast nog wel anderen, staan ook voor de deur te dringen. De crisis die al vele malen dood is verklaard is springlevend, misschien wel harder en stiekemer groeiende dan ooit. In Cyprus kunnen de mensen die geld op de bank hebben staan er niet of nog maar heel beperkt toegang tot krijgen. Er is dus geen vrij verkeer van geld meer. En buiten Cyprus? Heel veel mensen zullen de komende week voor de zekerheid toch maar wat of misschien wel veel spaargeld opnemen en thuis gaan bewaren in de oude sok. Nee je krijgt dan geen rente meer en wordt dus vol getroffen door de inflatie. Daar tegenover staat dat je ook geen rendementsheffing meer hoeft te betalen en misschien als de nood aan de man komt er nog snel iets voor kunt kopen.

Daar waar altijd geroepen werd dat we vertrouwen konden hebben in Europa en de Euro is nu duidelijk geworden dat het morgen allemaal anders kan zijn. Ook Nederland is uitzonderlijk en uniek dus ook hier is uiteindelijk alles mogelijk. Vertrouwen moet verdiend worden en goed onderhouden. Europa en de Euro gaan wat mij betreft duidelijk nog verder de verkeerde kant op.

14 reacties

 1. Het vertrouwen is al jaren geschonden! Heel Europa wist, dat zowel de Grieken als hun broeders op Cyprus een bodemloze put was.

  Dat is vrij eenvoudig aan te tonen (hoef je niet voor gestudeert te hebben). Wat doet een ondernemer met geld…simpel die gaat dat investeren in machines, om iets mee te produceren. Dat doet hij om in de toekomst geld te kunnen verdienen en de economie te laten groeien. Hoe gaat dat in veel andere maatschappijen, waar het geld gratis binnenstroomt!

  Wat deden dan de Cyprioten en Grieken met al dat geld, wat de laatste decenia daar heen is gegaan…..zijn daar zo veel fabrieken gebouwd, dat niemand werkloos meer is?

  WEL NEE, MEN HEEFT DECENIA LANG DAT GELD GEWOON VERTEERD. Er is nooit 1 Euro van geinvesteerd! Ofwel lekker van het zonnetje genieten en waarom investeren, niemand heeft daar werk nodig, dat is voor die sukkels in de arme landen. Europa blijft wel storten.
  Kijk, nu wordt alles weer duidelijk. Niet werken en pot leeg vreten gaat altijd slecht aflopen….zo simpel is dat! Geloof dus vooral geen politici, dat zijn dromers,die denken dat sprookjes bestaan en willen U dat ook laten geloven.

  Dat geldt ook voor Nederland, dus minder werk (sluiten van fabrieken) en meer uitkeringen (of ambtenaren) lijdt altijd tot de ondergang.

  Geschiedenis noemt men zoiets.

  O….., en U geld zal nooit veilig zijn waar dan ook!

  1. at VB

   angst is een slechte raadgever. De spaarrentes waren te hoog op cyprus en als de banken niet gered worden, zijn de spaarders al hun geld kwijt.
   Maar nogmaals argumentatie gebasseerd op angst dat zegt iets over de persoon VB.
   Ben je een angstige persoon VB?

 2. Hmm ik denk dat ik toch nog wat ga omzetten naar edelmetalen deze week.

  In feite zie je het allemaal al van een afstandje samen komen.
  Afgelopen week Obama in Israel. Mijn vrouw zei direct “O, er komt oorlog. Zullen we nog maar wat rijst kopen? Goud? Zilver?”

  Ik heb nog geen zaden aangeschaft, maar dat moment zit er wel zo stilletjes aan te komen.

 3. Vooruit, voor deze keer: Zerohedge:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-03-24/russia-demanding-cyprus-out-eurozone-here-list-possible-russian-punitive-reprisals

  De Russen willen Cyprus uit de EU om het eiland vervolgens leeg te kunnen plukken.

  Gaat dus niet gebeuren.

  ELK land blijft in de EU. Daar heeft Brussel ALLES voor over. Steeds meer tekenen wijzen erop dat de haircut van de EU-stuurlui geen blunder was maar een zet in dit steekspel met de Russen.

  In die zin valt ook te begrijpen dat Merkel niet wilde dat de Cypriotische pensioenpotten zouden worden aangesproken. De EU / Merkel wil hoe dan ook een flinke Russische haircut. En dat gaat gebeuren. De Russen gaan vannacht loeikwaad worden. Let maar op…

  1. ps… want de 9 x GDP-banken in Cyprus moesten sowieso hevig gesaneerd worden. Crisis of niet, het is Brussel een doorn in het oog. Dit is daarvoor een geweldige gelegenheid, ook om het Russische zwarte geld binnen de EU-grensen eens flink te naai .. pardon .. saneren… En dat alles VOORDAT de Cypriotische gasvelden worden aangesproken! Geweldige move! Want na de afbraak van de 9 x GDP-banken kan Cyprus aan de hand daarvan weer mooi op adem komen. IN de EU.

 4. ps… en waarom verliezen de Russen dit steekspel? Wel, omdat zij net als al die anderen met zand in de ogen – de ZeroHedges, Middelkoopjes, dr. Dooms en goudbelangenclubjes – denken dat de EU landen zal laten vallen. En dat is een GIGA vergissing. De EU is (op bestuursnivo) vereender dan men denkt.

  Don’t shoot den messenger… maar dit is how things work op het moment. De boel zakt niet in mekaar, maar het rotten fruit wordt eruit geschud.

  Intussen wordt de boel sterk on-democratisch bevroren. De burger wil uit de EU, overal. En ook die wens zal men niet honoreren. Al moeten ze er het stemrecht voor afschaffen.

 5. Dit leidt hoe dan ook tot de komst van een sterke leider in Europa die wel het vertrouwen weet te winnen, gevaarlijk zijn de ontwikkelingen nu!

  1. Mmm, beste dr: ziet u ergens een sterke leider aan de horizon? Is het een beetje dat planet-X verhaal? Of denkt u dat er “hopla” een konijn a-la Rompuy uit de hoed wordt getoverd? SW denkt dat sterke leiders tot de oude wereld behoren. Die geschiedenis overziend kunnen we alleen maar ellende en corruptie constateren. Nee, de echte crisis is wel deze: hoe houden we onze maatschappij in de rails op een humane en rechtvaardige wijze? Dat, waarvan we tot voor kort dachten dat democratie de beste methode is. En ik ben somber. Zoals Celente zo krachtig kan zeggen: It ain’t gonna happen!

   Doet me denken aan het volgende: hoe zullen de zaken zich gaan ontwikkelen als er een volledige reset plaats vindt? En welk scenario ik ook volg, elke keer kom ik tot de conclusie dat de (huidige) situatie zich binnen de korste keren heeft hersteld, mischien wel in extremere mate. Want, zodra we weer bij nul moeten beginnen en we denken gelijke kansen te hebben zal blijken dat de economische netwerken nog steeds volledig in tact zijn en meer kansen zien dan ooit! Bovendien kunnen die netwerken floreren op basis van wederzijds vertrouwen en gezamelijk belang. SW denkt dat als we NU niet gaan nadenken over HOE we de situatie (lees: samenleving) na de crisis willen inrichten alle moeite en leed voor niets zal zijn geweest. De “nieuwe” orde zal nog corporatistischer en winst-gedreven zijn dan ooit. De kloof tussen boven en onderklasse onherstelbaar gebroken. Gedelegeerde macht krijgt een betekenis die we hier nog niet eerder kenden.

   Ik wil dan ook een beroep doen aan het handjevol biflaten om -naast analyse en damage control- eens van gedachten te wisselen over een gezonde toekomst. Voor jullie, voor onze kinderen en voor moeder aarde.

   1. at sickworld

    Eerst het ruilmiddel maar een democratieeren?
    Of gewoon de spelregels weer invoeren die ter vervanging van de gouddekking werden ingevoerd. Namelijk een volledig dekkende inflatie-berekening en de daaraan gekoppelde rente. En als bank zoveel geld uitlenen dat je ook als zijnde spaargeld in bezit hebt.

    Maar ach, we are on our way to the road to knowwhere ofwel redden wat je redden kunt en ieder voor zich. Dat noemen ze individualisering. Of toch niet?
    De meeste mensen die ik ken hebben het te druk met het behouden van hun baan, en te leven. Deze mensen hebben geen tijd om na te denken over de toekomst. Zij verwachten dat de politieke partijen dit voor hun doen.
    Ik wil wel nadenken over een gezonde toekomst maar zolang we een corrupte irreeele economie hebben, is het een utopie om een gezonde toekomst te gaan krijgen.
    Tenzij je je weet de omringen met vrijdenkers.

 6. Naar mijn weten moet je over contant in huis ook gewoon vermogensbelasting betalen. Dat dit natuurlijk belachelijk is, staat buiten kijf.

  1. Wij hebben ook een eigen bedrijfspand die we 25 jaar geleden gekocht hebben. Als we dit pand verkopen moeten we 52% belasting afdragen of je moet het omzetten naar een bv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: