Gideon Rachman, PressEurop.eu, vertaald door Menno Grootveld | De Europese leiders weten vast en zeker dat ze een groot risico lopen met Cyprus. Het gevaar ligt voor de hand. Nu iedereen met geld op een Cypriotische bank gedwongen wordt om mee te betalen aan de oplossing van de crisis zouden nerveuze depositohouders elders in Europa het idee kunnen hebben dat er een gevaarlijk precedent is geschapen. [Op het moment dat dit artikel werd geschreven, stelde de regering van Cyprus voor om alle spaarders te belasten.] Om zelfs niet het kleinste risico te lopen op een ongewenste financiële ‘haircut’ in de toekomst, zouden de klanten van Griekse, Spaanse, Portugese of Italiaanse banken ervoor kunnen kiezen hun geld nu van de bank te halen. Als dat gebeurt, zal de eurocrisis weer in alle hevigheid losbarsten.

cyprus europa

De mensen achter het plan voor Cyprus hopen dat de risico’s op deze ‘besmetting’ klein zijn. Zij houden het erop dat de Spaanse banken aan de beterende hand zijn, en dat ook Griekenland niet meer aan de rand van de afgrond staat. Er is voor de depositohouders geen reden om lessen te trekken uit het specifieke geval van Cyprus, wier banken overlopen van het Russische geld.

Politici hebben er wel vaker naast gezeten

Misschien. En toch hebben de leiders van de Europese Unie er in het verleden wel vaker naast gezeten. Op een top in het Franse Deauville in september 2010 maakten ze bekend dat de bezitters van staatsobligaties van landen die te hulp geschoten moesten worden een deel van hun geld zouden verliezen. Het gevolg was een forse verscherping van de eurocrisis, omdat beleggers veel hogere rentes gingen eisen van landen die riskant werden geacht, zoals Italië of Spanje.

Waarom hebben de Europese leiders dan – na alle moeizame pogingen om de euro weer op de rails te krijgen – zo’n grote gok genomen met Cyprus? Het antwoord is dat zij ook geen krediet meer hebben – in dit geval politiek krediet. Dit gebrek aan krediet neemt in Noord- en Zuid-Europa verschillende vormen aan. De leiders van landen als Duitsland, Nederland en Finland hadden het gevoel dat hun kiezers en parlementen niet wéér zouden willen instemmen met een nieuwe steunoperatie – tenzij die gepaard zou gaan met stevige boetes.

Zelfs voor de gewone man is geen sympathie

Cyprus is een klein land. Het bedrag dat nodig is om het land steun te bieden is relatief ‘klein’ – ‘slechts’ 17 miljard euro. Het probleem is dat Cyprus ook een bijzonder goed voorbeeld is van het fundamentele tekort aan vertrouwen tussen Noord- en Zuid-Europeanen. Sinds het begin van de crisis hebben de Duitse media vol gestaan met verhalen over de corruptie in het Zuiden. Duitse kiezers zijn aangemoedigd om te geloven dat hun hard verdiende geld gebruikt wordt voor het steunen van fundamenteel verrotte landen. Lees verder op PressEurop.eu

10 reacties

  1. Dag allemaal,

    Allereerst mijn grote complimenten voor de makers van deze site en de kritische, ter zake kundige en betrokken reageerders (al vind ik wel dat sommigen zich teveel door Amerikaanse paniekzaaierij van goud- en zilverboeren laten inspireren.)
    Graag wil ik met jullie het volgende artikel delen wat ik vandaag tegenkwam :

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/22/zwangsabgabe-heimliche-vorbereitungen-haben-weltweit-begonnen/

    En voor degene die het nog niet hadden begrepen : iedereen die bij een andere bank dan de Triodos zijn geld heeft gestald doet er goed aan dit nog voor Pasen (ja, van 2013) van zijn rekening te halen en in de befaamde oude sok te bewaren. En zelfs degenen die hun geld wel bij Triodos hebben zullen dit ook moeten gaan overwegen als de crisis zich gaat verdiepen. En vervolgens natuurlijk nuttige zaken ervoor kopen.

    Veel leesplezier.

    1. In heel Europa tegelijk, zodat er geen paniek overslaat naar andere landen want het leed is dan al geleden. Juist ja, mogelijk. En alleen boven een ton om gote protesten te voorkomen. Ordinaire diefstal is het maar ik zie die smeerlappen overal toe in staat.

  2. Geloof dat er 1 van de 2 grootste banken gaat vallen en dat ze daarvan het spaargeld gaan innen tot wel 40% boven 100.000 euro!
    Cyprus zoals het was is finito.
    De opmerking dat dit alleen bij Cyprus zo gaat is vreemd.
    Want we weten ook dat de grieken waarschijnlijk ook nooit meer hun schuld gaan inlossen.
    Dus hoe gaat dan dan gaan?
    Cyprus is niet to big to fail maar griekenland wel?
    Cyprus vaarwel…..
    Overigens willen ze vandaag keiharde afspraken hebben.
    Wordt spannend.Hoe gaan de mensen reageren op Cyprus?

  3. Jullie praten echt zoo simpel over een ”haircut” volgens mij weet men echt niet hoe erg dat is. Een haircut is een laatste middel die je kan inzetten. Maarja mensen lezen her en der wat een haircut is. En die gaan daarna ook weer een filosofische verhaaltje maken.

  4. Als ik het goed begrepen heb, hebben Amerikaanse bedrijven voor 167 miljard geld uitstaan op Cyprus. De Russen, volgens datzelfde bericht, slechts 16 miljard. Hiervan uit bezien is al dat gepraat over de alleen de Russen wel grappig. Wie zou dat in de wereld gebracht hebben?
    Hetzelfde, maar dan natuurlijk met andere bedragen geldt voor de Cayman Islands. Wanneer zullen de banken daar omvallen?

  5. When plunder becomes a way of life for a group of men in society, over the course of time they create for themselves a legal system that authorizes it and a moral code that glorifies it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: