debtAl 64.000 Nederlanders zijn zoek! Onvindbaar voor de belastingdienst, voor hun schuldeisers in het algemeen en dit aantal is een verdubbeling ten opzichte van 2007.  “Mensen komen in de financiële problemen door de economische omstandigheden.  We zien dat er een relatie is tussen het aantal mensen dat onbereikbaar is en de financiële problemen”.

Schuldvlucht

“Een deel van de mensen die voor hun schulden op de vlucht slaan komt uiteindelijk terecht bij de daklozenopvang”.  De Federatie Daklozenopvang: “Er kloppen, meer dan vroeger, mensen aan die voorheen een baan hadden of een eigen bedrijf.  Zij zijn echt door de crisis in de problemen gekomen. We zien ook meer gezinnen”. Paniek en schaamte blijken de drijfveren te zijn voor deze “schuldvlucht”.

Ook in België

Steeds meer huurders dreigen uit hun huis gezet teworden door de vrederechter vanwege een betaalachterstand.  In 2012 waren het er 13.571 of een stijging van 6 %.  Terwijl in Nederland 91.812 burgers grote moeite hebben om hun hypotheek te betalen.  “Hoe komt het toch dat er zoveel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen? Honderdduizenden gezinnen in Nederland en België hebben hier problemen mee, en vaker en vaker gaat het ook om hoogopgeleide mensen uit de middenklasse. Dat is een verontrustende trend, die beïnvloedt wordt door verschillende oorzaken. Denk maar aan de voortdurende economische crisis, de inflatie, en het groot aantal leningen en kredieten”.

Huishoppers

“Door toenemende faillissementen en belastingschulden hebben verhuurders van woningen te maken met een voor hen vervelende trend: huishoppers.  Daarbij gaat het om lieden die voor korte tijd een woning huren, zich niet inschrijven in die gemeente en na enkele maanden weer weg zijn naar een ander huis, voordat deurwaarders aan de deur kunnen komen. De gevolgen zijn torenhoge huurschulden en niet zelden een compleet verruïneerde woning”.

Fair of onfair?

Hierbij vragen wij uw mening. Iemand die zijn schulden niet meer kan betalen laat natuurlijk ook een spoor van schuldeisers achter.  Nogal wat mensen vluchten dan naar “een” buitenland in de hoop aan een uitzichtloze situatie te ontsnappen.  Heeft u daar begrip voor? Denk er daarbij aan dat ook ù misschien ooit in een dergelijke situatie kunt belanden…  Of zegt u : ze moeten maar in de schuldbemiddeling gaan, eigen schuld dikke bult, de gevolgen dragen van onverantwoordelijk handelen? Wij zijn erg benieuwd…

17 reacties

 1. Ook overheden en bedrijven zitten te ver in de schuld; het is het systeem, dat overleeft enkel en alleen door cumulatieve schuldopstapeling. Overheden mogen niet falen omdat zoiets een systeemrisico inhoudt. Bedrijven (grote) geven nieuwe aandelen uit of ontslaan duizenden werknemers.

  Kleine bedrijven en particulieren worden gepakt. De hele wereld zit op 400% debt/gdp. Peak cheap oil, daling van ‘nieuwe schuld’ en het einde van een mega groei cyclus met financial engineering als afrondingsfase.

  Particulieren en kleine ondernemers moeten, net als banken en overheden, de kans krijgen om bestaande schuld te herfinancieren tegen 0,3%, to infinity.

  Gewoon, omdat de eindfase van schuld op schuld, een systeem ontworpen nota bene om te falen, nabij is.

  Het is een fucking big fat pile of shit, biflaten. En de kleine man/vrouw is het slachtoffer.

  1. Heel goed gezegd Houtskool! Ondanks dat ze zeggen dat de schulden worden afgebouwd, komen er steeds meer bij! Kijk alleen al naar Amerika. Voor de grap gewoon een paar keer per maand hier kijken. http://www.usdebtclock.org/

   Exponentieel. Steeds sneller, steeds meer schuld. Natuurlijk gaan de mensen daar weg van rennen. Het wordt echt steeds gekker. Dit kan zo niet doorgaan. Wachten is op een nieuwe vette crash, maar een bank hoeft te vallen en we hebben een lehman 2.0 biflaten.

   1. Simon, ook die ‘vette crash’ wordt gepamperd met de flow van CB interventie aka monopoliegeld of cumbox collateral.

    Is een ‘dubbele aflevering van CSI Miami’ ontstaan uit vraag, of uit wanhoop?

 2. Ik vind dat wij als samenleving zelf de verantwoording moeten nemen voor diegenen die buiten hun schuld om in de financiële problemen zijn gekomen. Schulden kunnen diverse oorzaken hebben, bijv. chronische ziekte of een handicap, werkloosheid, enz.

  1. Ik ben het eens met je edele motieven, maar m.i. eindigt dit heel snel in een vorm van ‘volksgericht’. Elke gemeenschap heeft nu eenmaal bepaalde regels nodig, waar iedereen uit die gemeenschap op kan vertrouwen (en ook die uitzondering moet gemaakt kunnen worden). En vreemd genoeg vind je dit nog steeds bij zoals wij dat noemen primitieve stammen. En dan kan het heel goed zijn, dat wij uit de beschaafde wereld het niet met die regels eens zullen zijn. Zelfs in onze beschaafde wereld lopen we tegen dit soort dingen aan. Neem Zwarte Piet, zonder hiervoor de Zwarte Piet aan één van beide partijen die zich gevormd hebben te willen geven. Vreemd vind ik het wel dat aan een kinderfeest zo’n uitleg gegeven moet worden. Sprookjesboeken moeten dan ook verboden worden vanwege haatzaaiing en strijd tussen bijv. elfjes en dwergjes of zoiets. Ook de Voodoo cultus, waarin Baron Samedi vaak als een wit geschminkte neger wordt voorgesteld, gaat opeens niet meer vrijuit.
   Het beste antwoord op dit soort rare vragen is de volgende vraag die een jong zebraatje zich stelde: ben ik nou een zwarte zebra met witte strepen of ben ik een witte zebra met zwarte strepen. Ik ben benieuwd wie hier een diepgaand, liefst universitair wetenschappelijk onderzoek naar gaat doen en het daarbij presteert ook nog eens geweldige bedragen voor het onderzoek in rekening te brengen om het vervolgens in de UN ter tafel te brengen.
   Trouwens ik had het even moeilijk met of het nou ‘volksgericht’ of volksgerecht’ was. Het is in ieder geval geen spaghetti kwam ik achter. Zal wel komen door de alle verwarringen, die discussies eigenlijk altijd met zich meebrengen.

   1. Dick, het zebraatje moet niet zwart-wit lullen, maar ervan kunnen uitgaan dat pappa en mama uitleggen dat er meer kleuren zijn dan slechts zwart en wit.

    1. Ja, je hebt gelijk, het is een kwestie van opvoeding. En je zal het zebraatje maar zijn, die met die vraag zit. Met het sprookjesgeloof van kinderen zelf zit het over het algemeen wel goed, denk ik maar. Maar het sprookjesgeloof van grote mensen, daar maak ik me meer zorgen om.

 3. Het is zeer afhankelijk vanuit welke situatie iemand in de schuldproblematiek is geraakt. Eigen schuld, dikke bult is wel erg gemakkelijk gezegd. Je baan verliezen en vervolgens de huur/hypotheek niet kunnen opbrengen is een ander verhaal dan degenen die de weelde niet kunnen dragen en zwak in hun schoenen staan. Daarnaast de verbroken relaties veroorzaakt door een verstoorde verhouding of door financiële problemen. Je kunt dus niet alle schuldenaren over één kam scheren.
  In onze maatschappij draaien we met z’n allen op voor het onverantwoord handelen van personen maar ook voor de gevolgen van een onverantwoorde kronkel in ons financiële systeem. We kunnen met ons allen, de staat voorop, veel te gemakkelijk geld lenen voor consumptieve doeleinden. Daar lopen we nu op stuk. Aan het eind van een lange cyclus in een leensysteem als het huidige loopt simpelweg de boel vast doordat het surplus van de betalingen aan rente en aflossing een te groot beslag legt op het (gemiddelde) inkomen waardoor automatisch minder geld voor consumptie overblijft. Geld lenen met als doel investeren in renderende bedrijven levert automatisch economische groei op waarin voldoende ruimte zit voor rente- en aflossingsverplichtingen. We hebben met ons allen de boel naar de knoppen geholpen door te gemakkelijk geld te lenen op het moment dat de bomen tot in de hemel groeiden. Nu we in een periode van afwaarderen verkeren, zoals op onroerend goed, maar ook de banenreductie, pensioenkortingen, bevolkingskrimp, etc, etc, gaan we merken dat de schuldafbouw niet synchroon loopt.
  Mijn conclusie is dat we met z’n allen zijn vastgelopen in een uit de hand gelopen systeem met een groeiend aantal slachtoffers tot gevolg. Dit zal nog erger worden als er niet snel een reset volgt van dit systeem. Dat kan alleen door schuldkwijting. Echter vrees ik dat onze huidige maatschappij daar nog niet aan toe is. Mensen verwijten elkaar nu eenmaal te makkelijk dat het je “eigen schuld” is, als u snapt wat ik bedoel. Pas wanneer de ellende nog groter wordt zal het besef misschien gaan doordringen. Uiteindelijk wil ik met deze uitleg aangeven dat alle “schuldenaren” in feite een slachtoffer van het systeem zijn, waarbij de schuldvraag er niet toe doet. In een maatschappij heb je nu eenmaal altijd sociaal zwakkeren die op welk gebied dan ook voor overlast zorgen. Maar nogmaals, de overlast van de SCHULDVLUCHT vindt z’n oorzaak in de foute inrichting van onze (schulden)maatschappij.

 4. Het monetaire stelsel is bedacht door mensen (1%) voor mensen (99%). Net als religie etc. Het is bedacht om mensen onder controle te houden een slaaf van het bankierssysteem. Zoals Napoleon al zei de gevende hand staat boven de nemende hand. Al het geld in de wereld wordt gecreëerd met een bijkomend probleem en dat noemen we schuld. Iedereen vind dit een normaal principe omdat de meeste mensen het relatief eenvoudige systeem niet begrijpen. De schuld zorgt ervoor dat permanente groei benodigd is. Dit horen we politici veelvuldig uitspreken. Het probleem is dat we met een fundamenteel slecht ontworpen systeem zitten opgezadeld wat na de tweede wereldoorlog een perfect model leek te zijn. De wereld veranderd echter en dat vraagt ook om een nieuw systeem. De huidige zittende macht is er enkel bij gebaat om het systeem in stand te houden. Daarom zien we enkel symptoombestrijding en horen we geen politici die de fundamentele grondbeginselen ten twijfel trekken en een alternatief bieden. Ik stel dan ook voor om bij de volgende verkiezingen geen main stream partijen meer te stemmen maar op onbekende opkomende partijen hoe slecht hun voorstellen ook zouden zijn. De huidige elite past hun vlotte babbel iedere keer aan de nieuwe situatie aan en wij zitten met de shit.

 5. Huishoppers zijn doorgedraaide freaks die de rekening bij de huisbezitter leggen en daarna het huis afbreken,de roverheid zwijgt en kijkt ernaar met instemmend socialistische beweegredenen:zovan:moet toch kunnen in een echte democratie!
  Nederland bananenrepubliek,de eu uit nederland,nu!

 6. Onze buurman op het bedrijventerrein is ook failliet. Vol goede moed begon deze blije ondernemer aan zijn bedrijf. Helaas bleken klanten mensen te zijn welke ergens anders niet meer terecht konden, de niet betalers. De goede wil en het vertrouwen zijn buurman fataal geworden. Toch ook een beetje eigen schuld, direct afrekenen bespaart een hoop problemen.

 7. Zolang Nederlanders met miljoenen naar de pulp televisie kijken en dit vol kunnen houden, zolang krijgen wij politici van het soort wat er al decennia een bende van maakt. Een volk krijgt de regering die het verdient en dat is dan niet best. Voor Nederland is het te laat.

 8. Mijn broer “vluchtte” een jaar of twee geleden naar Duitsland. Hij dacht dat hij daarmee onder zijn (huur)schulden uit kon komen. De deurwaarder had doordat hij geen verblijf in Nederland had, vrij spel en hoefde daardoor geen rekening te houden met de beslagvrije voet. Hierdoor werd zijn hele salaris ingehouden om zijn open staande schuld mee af te betalen en hij zou dan moeten procederen om door de rechter een beslagvrije voet teogekend te krijgen. Om een lang verhaal kort te maken was hij supersnel van zijn NL-schulden af. Nu de (nieuwe) ‘Duitse’ schulden nog…

  Ik kan het alleen maar sterk afraden. Het is verschuiven van een probleem dat alleenmaar groter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: