De voedselinflatie in India is in de laatste week van mei uitgekomen op 16,23%. Dit blijkt het de WPI (Wholesale Price Index) van het ministerie van handel en industrie. De voedselinflatie in India bedroeg een aantal maanden geleden nog zo’n 20%. De normale inflatie in India kwam in april uit op 9,6%. De brandstofprijzen waren 12,08% duurder ten opzichte van een jaar geleden. Melk was 21,12% duurder in vergelijking met vorig jaar, de prijs van fruit steeg 13,85% en rijst was 7,27% duurder. Daarentegen waren aardappels ruim 32% goedkoper en ook de prijs van uien daalde met respectievelijk 17,24%.

Ondanks dat de inflatie aan het dalen is, had de overheid gehoopt dat de prijzen van voedsel sneller zouden afnemen. Ondanks dat de inflatie in India momenteel nog veel hoger is dan het gemiddelde inflatiecijfer van de emerging markets, is het inflatiepercentage in vergelijking met december 2009 al met de helft afgenomen.

Volgens de OESO moet de central bank van India snel de rente verder gaan verhogen. De rente zal in 2010 moeten worden opgeschroefd, maar er zal ook in 2011 meer monetaire verkrapping nodig zijn. De Indiase economie is in het eerste kwartaal van 2010 met 8,6% gegroeid. De sterkste groei kwam voor de rekening van de industrie (+16,3%) en de mijnbouw (+14%). Ook de export nam toe, dit is enigszins opvallend, aangezien India voor 20% van de export afhankelijk is van het door schuldencrisis geplaagde Europa.

Premier Singh van India staat momenteel onder druk van de oppositie, omdat hij de inflatie niet in de hand kan houden. Tevens is er nog veel armoede in India. Er zijn naar schatting 828 miljoen Indiers die onder de armoedegrens leven.

Voedselinflatie India daalt naar 16,23%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: