Als het met de economie écht steeds beter gaat, waarom weten bijna 50 miljoen Amerikanen dan niet of ze de volgende dag nog wel voldoende te eten hebben? In 1854 constateerde Henry David Thoreau dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking een leven leidde van stille wanhoop. Hetzelfde kan gezegd worden van deze tijd. In het Amerika van vandaag de dag sleept een snel groeiend aantal gezinnen zich van dag tot dag en van maand tot maand voort in steeds groter wordende armoede.

Snel dalende middenklasse

Negentig procent van de beroepen in de VS betalen een gemiddeld loon van minder dan $ 35.000 per jaar en degenen die daadwerkelijk werken zijn beter af dan de miljoenen Amerikanen die geen baan kunnen vinden. Sinds de laatste recessie is de werkgelegenheid in Amerika redelijk op peil gebleven, maar het gemiddelde inkomen van de huishoudens is gedurende vijf jaar op rij gedaald. Ondertussen blijven de rekeningen omhoog gaan en beginnen de kosten van voedsel en levensonderhoud in een beangstigend tempo te stijgen. Familiebudgetten worden almaar kleiner en steeds meer mensen vallen dagelijks uit de middenklasse weg en hebben minder en minder te besteden. Lees meer op Gewoon-Nieuws.

12 reacties

  1. Niet alleen in Amerika zijn er problemen. Dicht bij huis zijn er ook 43 miljoen Europeanen (2013) die problemen hebben, ondanks de veel royalere sociale voorzieningen in Europa.

    43 miljoen Europeanen hebben te weinig te eten, waarschuwt Rode Kruis (en) – Hoofdinhoud
    Met dank overgenomen van EUobserver (EUOBSERVER), gepubliceerd op maandag 14 oktober 2013, 9:29.

    The financial crisis in Europe has left 43 million of its citizens with insufficient food to eat, according to a report by the Red Cross. 3.5 million people in Europe are currently receiving food aid by the Red Cross, which is 75 percent more than three years ago.

    1. Het is een duidelijke structurele trend.
      Het vliegwiel draait de verkeerde kant op en zo’n massief ding stop je niet zo maar,net als de Titanic.

  2. Zouden rechts-liberale politici (VVD) en economen er een plezier aan beleven dat een groot deel van de bevolking met armoede en voedselonzekerheid te maken hebben? Want dan kunnen zij de bevolking d.m.v. repressie keihard onderdrukken!

    Eigenlijk is Obama ook een rechts-liberale president die niets op heeft met de gewone bevolking.

    1. DrM,

      Jezus zou zeggen,God vergeef hen,want ze weten niet wat ze doen.
      Deze weten het wel wat ze doen en zullen hiervoor terecht gewezen worden.

  3. Veel mensen hebben het idee dat als er een andere coalitie, president of voorzitter aan de macht komt, dat het dan allemaal weer goed komt. Als je deze mening ook hebt, dan heb je het probleem ‘overheid’ helemaal niet begrepen.
    De overheid is niet de oplossing, maar juist het probleem! Links of rechts bestaat voor mij niet, het zijn allemaal politieke partijen die gebruik maken van de overheidsmacht om hun agenda voor hun doelgroep te bevorderen. Of het nu voor milieu is, bedrijven, huishoudens, het maakt mij niets uit. Beide willen de overheid groot en machtig houden, ten koste van het individu en beide gebruiken morele argumenten om het systeem in stand te houden.
    Mensen of groepen mensen die samenwerken om iets te bereiken worden tegengehouden door de mensen die alles collectief willen regelen. Deze 2 groepen staan lijnrecht tegenover elkaar.
    De overheidsgelovigen/overheidsadepten willen de realiteit helemaal niet zien. Zelfs als collectieve voorzieningen niet functioneren, wordt dit gewoon genegeerd. Zij zeuren met de rest mee, maar op het moment dat je zegt, als de overheid het niet kan, moet je het bij de overheid weghalen, beginnen de meeste overheidsadepten nerveus te worden. Dan komt de ware aard naar boven. Door dit rigide gedrag, bepalen zij mede de inhoud van de beurs van alle burgers in dit land. Tenslotte het geld moet tocht ergens vandaan komen!!

    1. Helemaal eens… je verwoord het goed.

      Het probleem is dat nog te veel mensen op een bepaalde manier afhankelijk zijn van het ‘probleem’ (lees overheid) en in grotere mate daaromheen, het systeem. Of het nou is omdat ze er (in)direct door betaald worden, of dmv toeslagen aan overgeleverd zijn, het ver.. en diep. Tot diep in de broekzakken van veel burgers.

      Dan hebben we ook nog eens het ‘systeem’ in de breedste zin van het woord. Dat zich op een incestachtige wijze verhoudt tot de overheid…

      Gekscherend wordt er wel eens gezegd dat zolang iedereen nog met een Iphone of galaxy S over straat loopt en zondag weer voeballuh op de tv is,de vrijdag- en zaterdagavond nog gevuld zijn met SYTYCD en dat soort ongein.. er helemaal niets veranderd… ik ben bang dat daar een groot deel waar van is.

    2. grote probleem is dat de burger zijn eigen verantwoordelijkheid niet opneemt,

      zolang burgers niet opkomen voor een directere democratie, actief beslissingen nemen over hun eigen welzijn, zich verenigen in alternatieve vakbonden,er over ze wordt gelopen, iedereen klaagt, maar doet niets, ze willen thuis tv kijken, twee keer per jaar op vakantie, een nieuwe lease auto en lekker gezapig leven, pas als de welvaart er niet meer is en alle vrijheden zijn verdwenen, dan pas schrikken ze wakker,

      Het doet mij denken aan een stukje tekst van een punkbandje van begin jaren tachtig, ‘no one fights the system they are fighting each other’

      in plaats van de tegenstelling politiek establishment en de bevolking zou de bevolking actief moeten zijn bij politieke beslissingen, iedere burger is zelf verantwoordelijk voor zijn toekomst

      1. We hebben een paar mensen gehad die het offensief aan gingen. Helaas u weet wat er met hen gebeurd is. Vroeger Boer Koekkoek. Toen Hans Janmaat. Dhr Fortuyn. En nu Dhr Wilders. Maar helaas voor NEEderland is het te laat. Het blijft geen vijf voor twaalf. En mij zal het een worst wezen, u allen krijgt wat u verdient.

  4. Dit is de website waar het artikel uit komt:

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/epidemic-of-hunger-new-report-says-49-million-americans-are-dealing-with-food-insecurity

    een van de lezerscommentaren viel mij op. Een man die het heeft over de stijgende prijzen. hij geeft als voorbeeld dat hij nieuwe autobanden nodig heeft maar dit zo lang mogelijk zou willen uitstellen, hij doet dit echter niet, zijn argument is dat het ivm de stijgende prijzen het handiger is om ze nu te kopen nu hij het nog kan betalen dan te wachten met het risico dat de prijzen zijn gestegen, hetzelfde zegt hij over levensmiddelen, dat je beter nu voorraad kan aanleggen dan te wachten dat de prijzen weer zijn gestegen, kortom inflatie van essentiele levensmiddelen en goederen zijn in de vs hoog.

    Zelf heb ik dit gevoel ook in Nederland, dat het verstandig is om een voorraadje aan te leggen van producten die je altijd nodig hebt, want de prijzen van zeeppoeder, wc papier potje jam/pindakaas zullen echt niet omlaag gaan, rente op de bank krijg je ook al niet, dus beter maar een voorraadje aanleggen = op termijn hoger rendement dan op de bank

    1. Precies Jaren tachtig,

      De lagere en midden klasse verarmd steeds meer..
      Dus,dat wordt een abc tje.

      1. Hoor jij zeker niet bij Bertus ? Of hoor ik nog steeds ” blablablabla”.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: