Voedselprijzen nog op gevaarlijk hoog niveau

5

Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization) zullen de prijzen van voedsel en grondstoffen in 2011 en 2012 blijven stijgen. Tevens verwacht de organisatie dat de volatiliteit hoog blijft in de komende tijd. Dit staat in de FAO Food Outlook van juni 2011. Hier overigens in het geheel te lezen (pdf alert). Volgens het rapport zijn de voorraden voedsel gedaald en steeg de productie mondjesmaat. De voedselprijzen stegen op jaarbasis met 37%. Deze stijging van de voedselprijzen kan volgens de FAO nog wel even aanhouden.

Ook de internationale confederatie Oxfam waarschuwt voor de stijgende voedselprijzen. Volgens Oxfam kan de gemiddelde voedselprijs in de komende 20 jaar nogmaals zijn verdubbeld. Funest voor degenene in de wereld, die 80% van hun inkomen aan eten moeten besteden. Momenteel zijn er 925 miljoen mensen in de wereld die honger lijden. Door de stijgende voedselprijzen zal dit aantal naar verwachting in 2011 de 1 miljard passeren. De voornaamste oorzaken van de stijging van grondstoffen en voedsel zijn het stijgende gebruik van bio-brandstoffen, de groeiende wereldpopulatie en speculatie op de grondstoffenbeurzen.

Ondanks dat de index van de voedselprijzen in mei 2011 op maandbasis licht daalde (van 234,8 in april naar 232,2 punten in mei), stegen de grondstofprijzen op jaarbasis met 37%. In februari van dit jaar stonden de prijsindex nog op een all time high van bijna 237,8 punten. De daling op maandbasis kan vrijwel geheel worden toegeschreven aan de daling van de suikerprijs. Volgens schattingen van het FAO zal de suikerproductie in 2011 met 5,8% stijgen op jaarbasis. Voor het eerst sinds de voedselcrisis van 2007/2008 zal er weer meer suiker worden geproduceerd dan geconsumeerd en logischerwijs drukt dit de suikerprijs. Het overschot is echter niet voldoende om de voorraden weer op het normale niveau te krijgen, aldus het rapport.

 

Wat wel hard stijgt, is de prijs van vlees. Door ziektes en afnemende voorraden stijgt de wereldwijde vleesproductie op jaarbasis waarschijnlijk maar 1%, terwijl we wel met 7 miljard aardbewoners gemiddeld steeds meer vlees eten. Voornamelijk de opkomende economieën jagen de vraag naar vlees omhoog. De vleesindex van het FAO steeg dan ook naar een nieuw record van 183 punten en volgens de FAO kunnen de vleesprijzen komende maanden verder oplopen.

Ook de prijs van vis stijgt voornamelijk door de vraag vanuit de emerging markets, zoals Azië en Zuid-Amerika. Dit, terwijl de totale productie (van wild en aquacultuur) een nieuw record bereikt in 2011. Hogere vis quotas die in veel landen zijn geïmplementeerd hebben volgens de FAO een positief effect op de duurzaamheid van de sector op lange termijn. Ondanks het stijgende aanbod zal de prijs blijven stijgen door ondere andere de hoge olieprijs.

In de zomer van 2010 schoot de prijs van tarwe de lucht in. Rusland had te kampen met enorme droogte en daardoor mislukten veel oogsten. Een exportverbod was het gevolg. Sindsdien is de tarweprijs nauwelijk teruggevallen, terwijl de productie ten opzicht van 2010 met 3,2% is toegenomen. De FAO verwacht dan ook niet dat de prijs van tarwe nog snel zal gaan dalen in 2011.

De Wereldbank liet weten dat sinds juni 2010 er door de stijgende voedselprijzen 44 miljoen mensen zijn bijgekomen die nu in armoede leven. Sinds voedsel ook als brandstof gebruikt kan worden en nu er steeds meer vraag komt naar deze alternatieve vormen van energie is dit duidelijk merkbaar in de prijs van grondstoffen. Om maar een voorbeeld te geven, 40% van de mais die Amerika produceert, wordt voor bio-brandstoffen gebruikt, maar helaas kunnen we auto’s niet eten.

Bekijk ook een de interactieve kaart over de voedselcrisis van The Guardian.

K. Dil