(uit Cryptonieuwsbrief.nl) Bitcoin blijft zijn opwaartse rit verder zetten. Was dat gisteren nog tot het niveau van $56.500-$57.000, dan gaat het vanochtend nog een trapje hoger naar $57.500. De on-chain metrics, dat zijn de data, cijfers, berekeningen en grafieken vanwege als bekendste toelevering bureau Glassnode, wijzen op nog hogere koersen. On-chain data provider Santiment toont dat nogal wat beleggers overstappen naar bitcoin, terwijl de altcoins (alternatieve coins = alles behalve BTC) consolideren. De dominantie van BTC neemt zo toe tot bijna 46 procent. Santiment houdt net als de Cryptonieuwsbrief de Fear & Greed Index in het oog. Geen financieel advies, geen zekerheden, u weet het. Maar gewoonlijk is er pas gevaar voor correcties te vrezen wanneer die in Extreme Greed territorium staat. 

En oeps! De woorden staan nauwelijks op papier, op het scherm, of daar is de 78 al, en dát betekent wel degelijk extreme hebzucht. Danger territory…dus oppassen geblazen vanaf nu!

Twitter.com

Arme Afghanen

Letterlijk te nemen in de zin dat er meest arme mensen wonen, gemeten in pecunia dan want, rijkdom/armoede kan op nog heel andere, en meer betekenisvolle manieren gemeten worden, nietwaar beste lezers, lieve lezeressen? Maar toch, meest armen, de drughandelaars dan uitgezonderd (meer dan 90 procent van ´s werelds heroïne wordt gehaald uit de opium die de plaatselijke papaver oplevert). We leven vooral mee met de vrouwen en meisjes, die van de scholen en het straatbeeld terug binnenshuis worden gedirigeerd. De Amerikaanse bezetting gedurende 20 jaar kostte 2000 miljard dollar en levert uiteindelijk niets op. Ja, de Amerikaanse administratie – élke regering gedurende decennia – is gul met dollars – belastinggelden, wel te verstaan. Zo zeer dat zij het zichzelf opgelegde (!) schuldniveau (debt ceiling) keer op keer moet verhogen. Op 18 oktober aanstaande dreigt het opnieuw zo ver te zijn. Staat de Amerikaanse wetgever/regering zichzelf (!) niet toe om méér uit te mogen geven, dan valt alvast de overheid zonder geld. Blut! Niks in de handen niks in de zakken! 

Drukken/zich drukken

Nou ja, met reeds 28.666 miljard dollar – 28,666 trillion = biljoen – and counting kan er best nog wat bij, toch? Vanaf een zeker stadium worden de cijfers ongrijpbaar, onbegrijpbaar. Efemeer en van geen tel meer. Maar het doet géén goed aan de waarde van de dollar, waarvan er telkens meer gecreëerd moeten worden. Hetzij letterlijk gedrukt, hetzij middels een computer. Stel je voor dat u of ik zo ons huishouden zouden runnen?! Komen we geld tekort (en wie te ruim leeft komt áltijd geld tekort) dan maken we dat eenvoudig zelf bij. Wie geen kaas of ander beleg gegeten heeft van economie en financiën, denkt inderdaad dat ´t zo makkelijk is. Staten die wel kunnen doen wat burgers niet kunnen, mogen. Maar door dit soort exuberante geldcreatie zijn wel economisch er compleet onderdoor geraakt in het verleden: Zimbabwe, Zaïre (het huidige Congo), Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Ook met de geldontwaarding en koopkracht in verschillende Latijns-Amerikaanse landen is het heel erg gesteld. 

Niet genoeg bitcoin voor iedereen

Centrale banken doen meer slecht dan goed aan het financieel-economische, monetaire systeem, en sinds 1971 (alle banden tussen de dollar en goud verbroken) werd er geld – fiatmunten – à volonté gecreëerd. Zo is de wereld anno 2021 in de huidige staat beland, met 3,5 keer alles wat we bezitten en produceren in één jaar als schulden. Daarom vooral riep de illustere onbekende(n) Satoshi Nakamoto bitcoin in het leven, in 2008/2009. Een digitale munt gebaseerd op een wiskundige formule, die in aantal beperkt is tot 21 miljoen stuks. Bedoeld als voor de burgers, van de burgers. Zeker een nobel initiatief de Nobelprijs waardig, maar het zou helaas helemaal anders uitdraaien. Behalve vooralsnog in El Salvador, waar bitcoin officieel de tweede munt van het land werd op 7 september 2021. Maar de meeste bitcoins zitten bij een kleine groep, klein aantal adressen, eigenaars onbekend. Miljardairs op papier (of beter: digitaal, op een scherm), en die noemen we whales, walvissen. En wat de gewone burgers betreft, zoals u en ik? Er zijn niet genoeg bitcoins voor iedereen. ´As of Aug, 2021, 18.77 million bitcoins have been mined, which leaves roughly 2.3 million yet to be introduced into circulation.´ Dat zal zo doorgaan tot in het jaar 2140 (!) met elke vier jaar de helft minder munten die op de markt komen (= de halvening).

Maar om nog ff terug te komen op de Afghaanse burgers, mannen en vrouwen, die sinds augustus 2021 onder de Taliban regering moeten leven. ´Afghanistan, where a majority do not have bank accounts, where banks are closed for long stretches of time, and the currency has nosedived that its most ardent fans are emerging.´  Wel, net daar groeit de adoptie, en dat is reeds onder de vorige, meer democratische (maar oh zo corrupte) regering begonnen. Roya Mahboob stichtte bijna 10 jaar geleden de non-profit organisatie Digital Citizen Fund. Voorheen schreven vooral dames, vrouwen, meisjes (!) blogs en op websites, en maakten video´s. Steeds contant betaald, want het merendeel van de vrouwelijke bevolking bezat en bezit geen bankrekening. Niet toegestaan door echtgenoot of familie, of te omslachtig qua papierwerk, en het is ook niet echt gebruikelijk in heel het land, voor vrouwen én mannen… 

Bitcoin redt levens

Toen mevrouw Mahboob echter bitcoin ontdekte, begon ze de munt te gebruiken en betaalde er haar staf, werknemers mee. Ondertussen had haar centrum wel 16.000 meisjes en vrouwen computerkennis bijgebracht. De overstap naar een wallet creëren en bitcoin gaan gebruiken, volgde alras. ´About a third of the nearly 16 000 girls and women who learned basic computing skills at Mahboob’s centres also learned how to set up a crypto wallet and receive funds – and, if they were keen, how to trade and invest in Bitcoin and Ethereum, another major cryptocurrency.

Several of these women left the country after Kabul was captured by the Taliban on August 15, and some have used their crypto wallets to move their money out, help evacuate their families and to settle in new countries, Mahboob said.´ Ik vind dit persoonlijk zo´n hartverwarmend, aandoenlijk real life story… Wat u?

Rechtzetting/verduidelijking

Gisteren was Ome Joost niet duidelijk genoeg omtrent zijn positie, houding tegenover Ripple, blockchainbedrijf dat de XRP munt in de markt zette in 2012. Ik wijdde uit over een potentieel serieuze concurrent als VISA, dat het Universal Payment Channel (UPC) aankondigt. Dat is nog geen realiteit, slechts een aankondiging van wat komt, terwijl Ripple een van de oudste blockchainbedrijven is. Met tonnen ervaring, miljarden aan XRP in bezit, Big is Japan en Azië is en in het Midden-Oosten… Enfin, om een lang verhaal kort te maken, maar vooral om clarity te brengen (clarity, duidelijkheid, dat wat Ripple ook vraagt van de Amerikaanse administratie): Ome Joost blijft met heel zijn gewicht (nou ja, 63 kilogram maar hoor) achter, voor en naast Ripple en XRP staan! Het middelste initiaal van m´n eigen naam is X van XRP. Joost X. Bitcoin! Is dat zo duidelijk genoeg? 

Ripple Labs, Inc. heeft trouwens net geïnvesteerd in een zonneënergie project voor 44 miljoen dollar, om de industrie groener te maken. Ook een kwestie van op alle mogelijke manieren positief in de pers te komen, maar Ripple is echt wel een van de groenste digitale munten die er bestaan hoor. Dus top!

Don´t worry, be happy (later)

Want ik kreeg al paniekerige mails aan met ´heb je XRP opgegeven´, ´staat Ome Joost nog wel achter Ripple´. Vandaar dus. Don´t panic, don´t worry, be happy (en nog happier wanneer of als XRP eventueel zijn beloften inlost, en aan 10 of 100 dollar zal staan). Geen financieel advies, dat herhalen we ook nog maar eens! Cryptobeleggen kan verslavend werken, en je kunt er je hele hebben en houwen mee verliezen! Don´t…eeuh, nou ja, do it toch maar, wanneer u niet uw huis, wagen en het speelgoed van de kids ervoor verkoopt tenminste…

Leven als God in Portugal

Hé, net dát deed minstens één familie in 2016 er ze is er nog wereldberoemd-in-Cryptoland mee geworden! De Bitcoin Familie. The Bitcon Familly. Hoe stelt die het na al die tijd, de wereld rondreizend, levend van BTC en cryptocurrency traden; een boek geschreven en de blijde bitcoin-boodschap verspreidend waar ze maar komt? Uitstekend, dank u. Voor een jaartje zijn ze nu sedentair gaan leven in een mooie villa met zwembad in Portugal. Didi maakt dagelijks video´s en is een echte crack geworden, die je niks wijs meer moet maken op digitaal gebied. Watch and learn! 

Ook senators houden van bitcoin

Amerikaans senator Cynthia Lummis (Republikein voor de staat Wyoming) kocht op 16 augustus jl. bitcoins, terwijl ze rond diezelfde tijd ijverde voor een zachtere aanpak van de cryptobusiness. Dat roept vragen op over eventuele belangenvermenging, conflicts of interest. Wordt vooral in de VS heel ernstig genomen…maar werknemers van de Fed, centrale bank, mogen wél handelen, in aandelen of obligaties bijvoorbeeld! Terwijl hun organisatie ook mee de wetten, economie, beurzen beïnvloedt. Bij de SEC, Securities and Exchange Commission, is het dan weer twijfelachtig of dit toegestaan is – de organisatie doet er heel vaag over. Tjonge jonge, gaat nu één dame, senator, beticht worden van belangenvermenging terwijl het schering en inslag in binnen de administraties? Of is het omdat zij….oei…bitcoin kocht?

Wordt bitcoin deel van de Zwitserse geldreserve?

Groot, groots nieuws vanuit Zwitserland! Over zulke zaken lees je toch alleen maar in de Cryptonieuwsbrief, geef toe? Een Zwitserse think-tank, denktank, 2B4CH genaamd; knappe bollen, slimme geesten die samen zitten en nadenken over allerlei problemen…gaat een burger initiatief ondernemen om…bitcoin aan de nationale geldreserve toe te voegen!! Je gelooft je ogen en oren toch niet als je dit verneemt?! Het is aldaar zo dat wanneer je als burger of organisatie 100.000 handtekeningen verzamelt, de wetgevende macht, het parlement, verplicht is hierover te stemmen. Dát is nog eens burgerparticipatie in de wetgeving, nietwaar? Het met regelmaat houden van referenda is in Zwitserland al decennia ingeburgerd. Goed voor hen! Iets om jaloers op te zijn, toch? Alleen zijn de politici van de meeste landen te bang om de burger alzo directe inspraak in het beleid te geven. De beruchte Kloof tussen Burger en Politiek, weet u wel? Referenda zijn de oplossing, maar haast niemand durft er aan. Zo jammer…

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 12.640 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met maandag 11 oktober 2021,  bedraagt 2,335 trillion – biljoen (1000 miljard) – dollar (was 2,367 trillion.)  

BTC noteert aan 57.112 dollar (was 56.432 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 46,10 procent (was 44,76 procent). Bijna uitsluitend Bitcoin gaat er flink op vooruit; de altcoins blijven stabiel tot op licht verlies.

Een fijne dinsdag 12 oktober 2021 gewenst van uw dienaar in crypto,

Joost X. Bitcoin

Eén reactie

  1. RIPPLE is een gecentraliseerde scam. Je moet gewoon bitcoin kopen. Zonder van de geld om nu nog wat in Ripple te steken!! Dus let op, koop op zeker, koop bitcoin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: