Door de onrust in Libië is de olieprijs afgelopen week in een stroomversnelling geraakt. Zowel de prijs van Brent Crude Oil als de prijs van Light Crude Oil steeg sterk door het gedeeltelijk wegvallen van de Libische olieproductie. De prijs van Brent Oil steeg in 2011 al met zo’n 22%, waarvan 11% afgelopen week. Donderdag steeg de prijs tot maarliefst $119,-. Vrijdag sloot de oliekoers op $114,-. Het is de grootste wekelijkse stijging in de afgelopen twee jaar. De olieprijs is sinds de kredietcrisis in 2008 al met ruim 300% gestegen.

De prijs van olie zal in de toekomst waarschijnlijk volatiel blijven. Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van een koers. JP Morgan verwacht dat dat volatiliteit van olie op de lange termijn hoog blijft. Dat komt mede doordat deze Amerikaanse bank verwacht dat er ook in Jemen steeds meer opstanden en protesten zullen onstaan. Zoals in de onderstaande afbeelding is te zien, daalt de productie van olie in Jemen al jaren en als deze productie verder afneemt door een opstand en een eventuele revolutie, zal dat een zwaar effect hebben op de prijs van een vaatje olie.

Ook in in Algarije en Libië is niet al het gevaar geweken. Indien de productie in deze landen helemaal stil komt te liggen, zal het wereldwijde aanbod van olie met zo’n 3 miljoen vaten per dag dalen. In dit scenario zou de prijs van olie nog eens kunnen verdubbelen tot $220,- per vat, aldus een grondstoffen analist van Namura Holdings. Het enige land die de olieprijzen nog enigszins tot bedaren zou kunnen brengen is Saoedi Arabië. De grootste olieproducent van de OPEC-landen.

Saoedi Arabië heeft momenteel gesprekken met de grote oliebedrijven over het eventueel verhogen van de productie, als de onrust in Libië en andere verschillende landen aanhoudt. Een eventuele hogere olieprijs kan een groot gevaar betekenen voor de groei van de wereldeconomie. Ook zal het de benzineprijzen flink doen laten stijgen. De prijs van een liter benzine zal mogelijk dit weekend boven de €1,70 stijgen. Daarmee doorbreekt de benzineprijs het recordniveau van midden 2008. Het is niet uitgesloten dat de prijs voor een litertje loodvrij binnen korte tijd richting de €1,75 stijgt, indien de revolutie doorzet.

Lees ook: Central bankers keep cautious eye on oil prices

2 reacties

  1. Als olie echt naar 220 dollar per vat zou stijgen, krijgt de wereldeconomie een grote tik en komt er een nieuwe recessie. Groei wordt steeds moeilijker te realiseren. En wat zou een liter benzine dan kosten aan de pomp? Zoek het alvast maar dicht bij huis!

  2. Een krimpende economie tegelijk met een steeds maar verder stijgende olieprijs? Dan krijgen we Zimbabwaanse toestanden!

    Hoe dan ook. Ik matig nu al het gasverbruik door de verwarming niet hoger dan 16 graden te zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: