In tegenstelling tot andere Europese landen, maar ook Amerika, lijken de coronacijfers in Nederland te dalen. We hopen vurig dat de daling blijvend is zodat we voor de Kerst weer voorzichtig bij elkaar op bezoek kunnen. In 2021 weer de horeca en theaters kunnen bezoeken en we vol goeie moed uitkijken naar de zomerse evenementen die we zo gemist hebben het afgelopen jaar. Kortom, we kijken reikhalzend uit naar de nieuwe wereld na de overwinning op corona. Het dringt langzaam tot ons door dat de wereld is veranderd.

Wat een gemis

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat ons gedrag behoorlijk is aangepast op onnatuurlijke omstandigheden. De anderhalve-meter-samenleving is er bij veel mensen al ingebakken. Misschien moeten we straks heel voorzichtig omschakelen naar het nieuwe normaal. Eerst de één-meter-samenleving en na een half jaartje de halve-meter-samenleving. Daarna weer de stevige omhelzingen die we zo hebben gemist met die lieve collega’s en vriendinnetjes. Weer dringen bij de kassa’s en aan de toog, weer drukke winkelstraten en volle terrassen. We missen de warme contacten en dat went nooit.

Het coronasfeertje

Toch durf ik te wedden dat veel mensen ruim om me heen lopen als ik na corona de super bezoek. Niet vanwege mijn okselgeur maar alleen omdat men niet meer beter weet. Zou al gauw geneigd zijn om te zeggen dat mijn melaatsheid al lang over is. Desondanks ben ik benieuwd wanneer we weer los kunnen gaan en als koeien in het voorjaar de wei inrennen. Ik ben toch zeker niet de enige die zit te popelen, ik denk dat de jeugd er meer problemen mee heeft om elkaar niet in het openbaar te mogen ontmoeten. Gewoon in het echt en niet digitaal op Facebook, Instagram en Whatsapp. Het moet een vreselijk gemis zijn voor onze jongeren die zich moeten kunnen ontwikkelingen in de kudde van jonge schapen om een plekje te verwerven in de commune.

Verveling

Ik vrees dat de jeugd uit verveling gaat rellen in de binnensteden. Het maakt het coronasfeertje er niet beter op. Stel je voor dat je als jongeling in een grote stad woont bij pa en ma op een paar vierkante meters met een bed, een stoel en een laptop. Dat je niet mag afspreken met je leeftijdsgenoten in de kroeg en in de sportschool. Niet mag samenscholen in de aula van de universiteit, en noem maar op. Gelukkig heb ik ook een jeugd gehad, heb ik een goed inlevingsvermogen en kan ik mij goed verplaatsen in de situatie van anderen. Bij het observeren van de huidige leefomstandigheden in ons overbevolkte kikkerlandje stelt de hedendaagse situatie mij niet gerust. Je zou bijna vergeten waarvoor we het doen.

Lockdown om het klimaat

De titel van mijn column verraadt al in welke richting ik denk. Tijdens het stil leggen van onze consumptiemaatschappij kwamen klimaatonderzoekers er achter dat we met ons allen minder broeikasgassen uitstoten. Vooral de flinke afname van het vlieg- en autoverkeer  bracht de CO2-uitstoot belangrijk omlaag. Meer thuiswerken, minder vliegvakanties en alle cruiseschepen aan de ketting, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de Urgenda-doelstelling om in 2020 niet meer dan 166 megaton CO2 uit te stoten. Oké, hier gaat het dan wel om de binnenlandse doelstelling maar ons land is een belangrijke doorvoerhaven voor de scheepvaart en het luchtverkeer en staat bekend om z’n lange files wanneer de forenzen zich naar hun werk begeven. Corona heeft de files zo ongeveer opgelost en het belang van thuiswerken onder politieke aandacht gebracht.

We lopen 15 procent achter

En nu komt het. Er ligt een politieke agenda ingevolge het Urgenda-arrest(20 dec 2019) om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Echter geeft een raming van het Planbureau voor de Leefomgeving in de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2020 aan dat we achter liggen op het doel om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. We lopen 15 procent achter. Het Planbureau wijst er fijntjes op dat de COVID-19-pandemie met al z’n beperkende maatregelen belangrijk heeft bijgedragen aan de vermindering van CO2-uitstoot in 2020. Oei!

Een nieuw dilemma

Kom ik weer terug op de politieke agenda en het feit dat Nederland vooral binnen de EU het beste jongetje van de klas wil zijn. De buikriem moet dus flink worden aangehaald om de achterstand in te lopen. De pandemie heeft nu laten zien hoe gedwee de bevolking reageert op afgedwongen coronamaatregelen die het kabinet afkondigt. Niemand wil een ramp met ontelbare slachtoffers dus gehoorzamen we, althans daar lijkt het sterk op. Als straks corona is overwonnen worden we bedankt voor onze inzet. Zie je wel dat we het kunnen. Dankzij onze collectieve inzet hebben we een nationale ramp weten te voorkomen. Beste mensen, bedankt voor uw inzet. En nu we toch op de goede weg zijn wijst het kabinet ons vast op de volgende ramp. Als we de klimaatdoelstellingen niet halen staan we voor een nieuw dilemma, daarbij wijzend op de eerder genoemde achterstand van de CO2-reductie. We hebben gezien dat de mensheid een massasterfte door een pandemie wil voorkomen. Daarom zouden we ook in staat moeten zijn om de ondergang van onze aardkloot door klimaatopwarming te voorkomen door ons opnieuw in te zetten voor het goede doel. Het is maar hoe je het bekijkt. 

Vergeet deze column

Maak ik nu slapende honden wakker of ben ik een helderziende als het gaat om het voorspellen van het weer, van macro economische voorspellingen en beleidsmaatregelen. Of ben ik die columnist die gewoon zijn column wil vol schrijven. Ik houd het op het laatste. Wil niet nog eens voor een (paar) jaar worden beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Mijn zuinige bakkie rijdt 1 op 20 en heb ik aangeschaft om bij te dragen aan een lagere uitstoot. Mijn thermostaat heb ik een paar graadjes lager gezet, de winterjas aan in huis, boodschappen op de fiets, enzovoort, enzovoort. Daarom pleit ik alvast voor een regionale aanpak als straks in 2021 nieuwe lockdownmaatregelen worden aangekondigd voor het klimaat. Ik woon in een landelijke provincie, ben milieu- en klimaatbewust, net zoals alle inwoners van ‘mijn’ provincie. Mijn voorstel is om straks burgers in de dunbevolkte regio’s een vrijwaring te geven, zodat wij geen beperkingen krijgen opgelegd. Jammer voor alle medelanders die in de ‘vuile’ dichtbevolkte grote steden wonen en niet aan de voorwaarden voldoen. Ach ja, gaat dus niet gebeuren. Brengt een enorme volksverhuizing op gang. Vergeet mijn voorstellen, vergeet deze column.

GW

 

7 reacties

  1. Mensen kijken niet graag naar cijfertjes. Die laten meestal een werkelijkheid zien, die niet zo mooi is en daar kunnen we niet goed tegen. Dus we laten ons met “mooie” verhaaltjes paaien. Dit hele circus of dat nu klimaat of andere “maatregelen” t.a.v een “voor grote groepen mensen” “levensgevaarlijk” virus is, is puur een kapstok, lees: mooi verhaaltje om te verbloemen wat we niet willen zien: We gaan af of we dat nu leuk vinden of niet, m.a.w: Niet omdat het KAN maar omdat het MOET.

  2. ” De pandemie heeft nu laten zien hoe gedwee de bevolking reageert op afgedwongen coronamaatregelen die het kabinet afkondigt “.

    U bent samen een ware wolf in schaapskleren.
    Twijfelachtige uitlatingen doen en vervolgens de reacties afwachten van lezers.
    Waarom niet echt open en eerlijk communiceren en bericht geven?

  3. Wat nog te vaak luchtig wordt afgedaan als incidenten van voorbij]gaande aard (‘volgend jaar springen we weer lekker uit de band!’), zien niet alleen wetenschappers meer in een onderlinge samenhang: de levensbedreigende vervuiling van ons milieu, de klimaatverandering, de toenemende, wereldwijde infectieziekten, plagen, natuurrampen en volksverhuizingen (nog afgezien van de algemene morele aftakeling), als oorzaak en (intussen onomkeerbaar geworden) gevolgen.
    Niet de regering, maar de existentiële drang tot zelfbehoud dwingt vooral de grootste vervuiler, de westerse welvaartsmens, tot een ingrijpende, blijvende aanpassing van zijn gedrag.

    1. Kiest de consument voor al die plastic verpakkingen?

      Nee, de fabrikanten hebben het massaal doorgevoerd en de overheid had en heeft er nog steeds vrede mee.

      1. In de jaren 50 en 60 gebruikte de groenteboer nog kranten en bruine papieren zakken voor fruit, de bakker en kaasboer papier, plastic kwam het eerst bij de kruideniers.

        Is het moeilijk om dit terug te draaien, nee absoluut niet.
        Het is alleen een maatschappij ziekte, die de overheid binnen 1 a 2 jaar compleet kan veranderen.
        Maar dat moeten ze wel willen, mensen kunnen zelf hun kleine steentje bijdragen.

  4. Laat u niet verpieteren, zelf opsluiten en depressief worden.

    Ga thuis hobbyen;
    Puzzelen, lezen, gamen, naaien, handwerken, oude motor of auto opknappen, lekker in de tuin wroeten.
    Opruimen, verven,behangen en als u gezond bent en niet kwetsbaar ( buitenlucht is goed ), ga naar buiten, lopen, fietsen, minstens een uur, spieren in beweging, hoofd leegmaken.

    Doe het gewoon en kijk gewoon 3 dagen geen tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: