Hieronder een tabel met macro-economische voorspellingen voor 2012 en 2013. Het zijn ramingen van banken, dus enige korrels zout zijn wellicht noodzakelijk. Desalniettemin een interessant overzicht.

voorspelling economie 2013

Via Economics in Pictures & The Economist

9 reacties

  1. Ik snap ding eigenlijk niet in de NL situatie.

    Volgend jaar GDP groei, terwijl we 10 miljard aan bezuinigingen inclusief een BTW verhoging te verwerken hebben. Volgens mij neemt volgend jaar de consumptie in NL niet toe en er is ook geen enkele serieuze aanwijzing dat de wereld economie gaat groeiien.

    Deze grafiek mag je volgens mij met vrachtwagens vol zout nemen.

  2. Ja, leuk, macro-voorspellingen enzovoorts, maar wàt als er een gigantische Midden-Oosten oorlog uitbreekt ?
    Volgens mij kun je die cijfertjes dan wel een faktor of 5 tot 10 in het negatieve bijstellen, toch ?
    Ik bedoel, het is ‘gemakkelijk’ prognoses te maken, maar wat als ‘dit-of-dat’ er over heen komt ? Niet ?

    Afijn, iets anders, ik volg al een jaar http://www.sgtreport.com en die zijn toch ècht serieus georiënteerd mbt economische artikelen, dat zal niemand ontkennen denk ik.

    Op dit moment zit ik te luister naar een interview van hem op

    http://sgtreport.com/2012/08/false-flag-computer-banking-virus-to-roll-out-martial-law-this-global-cabal-wants-to-steal-everything-and-kill-90-of-us-susanne-posel/

    ( [u]part 2[/u], niet 1 !) en komt ie ineens op de proppen met wel héél interessante uitspraken/analyses vind ik ; ik heb ’t over 7:00 min t / m 8:20 min van dat interview.

    Luister dat nou es even af , die 1min20 ; het [u]rechter[/u]-interview hè ?

    Ktm dankt u …

  3. Is gewoon niet te doen het voorspellen van economische groei en inflatie. Zoals KTM al aan geeft zijn er factoren die je niet in de hand hebt die zomaar kunnen zorgen voor een bijstelling.
    Laatst probeerde iemand ook al een voorspelling te doen voor de beurs. Gaat gewoon omhoog dus en bijna niemand die het begrijpt.

    Via een ander forum kwam ik ook een leuke voorspelling tegen. De kans dat de euro gaat vallen is erg klein, volgens het begeleidende artikel, maar de voorspelling is dat we machtig mooie biljetten zullen gaan zien:

    http://www.freegoldseminar.com/vrijgoud/vrijgoud/dummies.html

  4. Wat ook goed is voor onze economie is dat er een regering komt die daadkrachtig is en de burger weer het vertrouwen geeft. In ieder geval geen kabinet met de PVV!

  5. @6 Van het onbeschofte en nationale gedoe van de PVV word ik in elk geval ook niet vrolijk. Dit neemt niet weg dat ik van al die neoliberalen (D’666 – zie ander draadje – sorry voor het 6je teveel, toetsenbord blijft hangen), die heilig geloven in de groei economie ook niet vrolijk wordt en hiermee de democratie opgeofferd wordt. Overigens heeft de PVV nooit geregeerd, maar alleen voor wat xeno- en islamofoob gebeuzel twee partijen gedoogd.

    Dit grafiekje laat een ding zien. Hoe men geobsedeerd is door groeicijfers dat ze alles uit de kast trekken om de mensen dit te laten geloven Vandaar dat er ook geen hout van klopt. Zie reactie #1 waar ik al de cijfers voor 2013 in Nederland in twijfel trek.

    Ik denk dat economische groei helemaal niet meer mogelijk is. Ook al dat we op een eindige planeet leven en daar geen oneindige resources zijn en de BRICs dezelfde aspiratie hebben voor welvaart als wij hier. Daarbij denk ik ook dat dit centrale banken systeem met een inherente groeidwang alsmede de neoliberale ideologie zo failiet is als het maar zijn kan.

  6. @ 7 S7P Je slaat de spijker op zijn kop. Ik denk dat je het echter nog een stukje verder kunt laten gaan. Neo-Liberalisme is een gewoon een geloof, een religie. En zodra je met een geloof te maken hebt, krijgen de gelovigen de neiging om dingen aan te passen aan hun geloof. Groeien moet, dus dan zorgen we dat het lijkt als er groei is. Daarnaast is het met gelovigen moeilijk (zo niet onmogelijk) discussieren…

  7. @8 Pe – Klopt volledig dat het een geloof / religieus is. En het is niet zomaar een geloof waar je in kunt geloven, maar de staatsreligie waar een ieder geacht wordt aan de religieuze voorwaarden te voldoen. Deze religie is vele malen schadelijker dan dogmatisch de bijbel letterlijk van kaft tot kaft te geloven. Daarom kan je ook spreken van religieus fundamentalisme. En dit is na de crisis van 2008 alleen maar duidelijker geworden hoe men krampachtig groei najaagt en banken redt. Alleen willen we dit het niet zo zien.

    Ik heb het her en der ook weleens over de groeireligie gehad. Juist dat het zo religieus is en er vooral niet aan getwijfeld mag worden en er serieuze risico elementen, zoals de sterke daling van de olieproductie, terwijl de vraag sterk toeneemt kan dit geloof zeer desastreuze gevolgen hebben. En ondertussen komen er alle riskante olie en grondstoffen oorlogen (denk aan het gedoe rond Syrië en Iran) Zeker als je weet dat onze voedselproductie op olie drijft.
    Dan nog het voortdurend geloof dat je met de geldpers de economie kunt redden en dat een met schulden overladen economie stabiel blijft. Dit is geen geloof, maar het zijn eigenlijk waanbeelden, waar men mee naar een psychiater moet, gezien de (mogelijke) desastreuze maatschappelijke implicaties van deze waanbeelden. Ik denk zelf dat het rond 2017 hommeles is ivm serieuze stagnatie van de olieproductie.

    — offtopic — levensbeschouwelijk —
    Ik denk ook dat het atheistisch fundamentalisme wordt gepusht om de pensioenreligie en de cons-U-leeft maar een keer (materialisme kopen, kopen, kopen, …) geloof vast te drukken. In deze visie heeft leven geen doel, zoals (zelf-)ontwikkeling, persoonlijke groei, leren en zo wordt economische groei een “vervloekte” vervanging van de werkelijke doelen van het menselijk leven. Een prediking van zelfvernietiging van de mens door “lust” (leeghoofdig consumentisme / materialisme). Dit leidt tot een wereldbeeld in het westen waar als iedereen op de wereld zo leeft als wij dat we 3 aardes nodig hebben.

    Ik ben zelf eigentijds paganist. Ik denk dat het wel eerlijk is om dit in deze context te vermelden. Ik denk dat deze visie ook met andere moderne spiritualiteiten in overeenstemming is, zoals het eigentijds Christendom (mensen, die zich geïnspireerd voelen door Jezus). Ik wil en mag niemand bekeren (spiritualiteit is een persoonlijke zaak), maar het is zeker zaak om ook eens naar de nogal rare bijproducten van het atheïstisch fundamentalisme eens te bekijken. Dit neemt niet weg dat een mens ook het recht heeft om als atheïst te geloven dat er niets is, maar een systeem hier op bouwen is even onverantwoord als een ander op religie gebaseerd systeem met alle uitwassen van dien.

    Dit systeem is zeker ook een gevolg van een bewustzijnsprobleem bij de mens. Uiteindelijk kan geestelijke groei (wakker worden) leiden tot betere inzichten en uiteindelijk tot een beter systeem. Maar hoeveel tijd hebben we nog voor dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: