Vraaggesprek met Putin op de Duitse zender WDR

Vaak erger ik me aan televisie en radio interviews omdat het meestal vanuit een bepaald gezichtspunt gehouden wordt, waarbij het de bedoeling is de geïnterviewde in een kwaad daglicht te stellen. Om van respectloosheid nog maar te zwijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is het interview van de Duitse WDR met de Russische president Putin. Naar het bleek had de interviewer zich niet goed voorbereid met zijn suggestieve vragen en werd keer op keer in de hoek gezet, maar ik vraag me af of hij dit zelf wel zo ervaren heeft.

putin duitsland

Voor mij was het in ieder geval een bijzonder interview, omdat Putin redelijk open sprak over zijn aspiraties en vooruitgang daarin op diverse fronten. Nu heb ik zelf destijds Putin in de Bundestag horen spreken jaren geleden en ik weet dat hij perfect Duits spreekt. Mag ook wel als je jarenlang een hoge KGB functie in Oost Duitsland hebt vervuld. Dan is het uitermate schokkend als Putin op een gegeven moment vraagt om de vraag te herhalen, omdat hij niet geloven kan dat dit inderdaad de vraag van de interviewer is. Ook heb ik Putin’s toespraak uit 2007 bij ik dacht de EU, een tijdje terug nog eens bekeken om te zien of er consistentie in zijn politieke toespraken zat. En ik moet bekennen dat dit in ieder geval opgaat voor zijn toespraken.

Razzia

De 1e vraag ging over de ‘razzia’ die de Russen hielden onder politiek geëngageerde organisaties die in Rusland werkzaam zijn en vanuit het buitenland gefinancierd worden. Putin stelde dat er ruim 600 van dat soort organisaties in de voormalige Sovjet Unie werkzaam zijn en dat ze willen weten waar dat geld vandaan komt en waar dat aan besteed wordt. Sinds 1938 doen de Amerikanen dat al in de USA en als zodanig is er dus niets nieuws onder de zon. Behalve dan dat het er in Rusland wel erg veel zijn. Putin vroeg ook of het bekend was dat zij maar 2 van dat soort organisaties hadden, één in de USA en één in Frankrijk. Uiteraard moest de interviewer het antwoord schuldig blijven.

Democratie en oppositie in Rusland

Hier probeerde de interviewer Rusland weg te zetten als een democratie ontberende natie waar oppositie niet getolereerd werd. Putin bracht in herinnering dat er sinds 1998 veel veranderd was en nog ook vele veranderingen in gang gezet waren, die op dit moment nog niet volledig zijn geëffectueerd. Je mag niet verwachten dat daar waar andere landen er 300 tot 400 jaar over gedaan om de huidige vorm van democratie te bereiken, Rusland dit slechts in 20 jaar kan doen. Alles gaat nu eenmaal  in stappen en fases.

Russisch Duitse handelsbetrekkingen

Putin benadrukte nog eens dat deze voor beide landen van groot belang zijn. Rusland levert 50% van het benodigde aardgas en 30% van de benodigde olie en importeert auto’s, machines en know-how vanuit Duitsland. De handel van Rusland met de EU totaal beloopt zo’n 450 miljard US$ en de handel tussen de EU en de USA ongeveer 600 miljard US$. M.a.w. zo’n enorm verschil is dat nou ook weer niet. Duitsland is binnen de EU de grootste handelspartner van Rusland, daar is geen twijfel over mogelijk, stelde Putin. En hier wil ik persoonlijk even op inhaken. Onder bondskanselier Kohl zijn de betrekkingen tussen Rusland en het toenmalige West-Duitsland fors aangehaald. Het zou me niet verbazen als Putin en zijn voorgangers ook daar de hand in gehad zou hebben. Immers zij wisten best wat er intern speelde en hoe moeilijk hun situatie werd in de toenmalige wereld. Toenmalig is slechts 10 tot 20 jaar geleden en er heeft daar tenslotte toch wel een omwenteling plaatsgevonden. Een omwenteling waar het wel lijkt dat de Westerse wereld daar nu ook voor staat.

Putin over Cyprus

Misschien wel de belangrijkste vraag was hoe Rusland tegen de confiscatie van Russische ‘zwarte’ tegoeden op Cyprus aankeek. Om te beginnen vroeg Putin letterlijk aan de interviewer of hij zich wel realiseerde hoe absurd die vraag was. De westerse media staan er bol van hoe het Russische zwarte geld geconfisqueerd werd, waarbij gemakshalve even vergeten wordt hoe ook talloze westerse partijen hierin betrokken zijn. In ieder geval betoogde Putin en m.i. terecht, dat de Russische investeerders op Cyprus geen Cypriotische of EU wetten overtreden hadden. En dat het ‘zwart’ geld zou zijn moest eerst maar eens bewezen worden. Het is heel gewoon dat iemand onschuldig is, totdat het tegendeel bewezen is. Putin zei niet rechtstreeks dat wat er plaats vond in Cyprus volkomen willekeur was, maar benadrukte wel dat zoiets in Rusland niet op die manier kon plaatsvinden. Er is nog zoiets als internationaal recht dat hier flagrant geschonden wordt en waarvoor alleen de EU aansprakelijk is in zijn ogen. En ook alleen de EU kan dit oplossen, Rusland heeft daar part noch deel aan. Het is in ieder geval jammer voor de Cypriotische economie want die loopt enorme schade op.

Russische ergernis over de inbeslagname van geld op Cyprus

Natuurlijk bestaat er ergernis bij de Russen over de ontstane situatie. Maar wat er nu gaat gebeuren is dat vele Russen de enorme bedragen die ze overal ter wereld hebben uitstaan, misschien wel terugbrengen naar de Russische banken. Het ging deze Russen erom dat ze minder belasting hoefden te betalen en in Rusland schijnt dat belastingpercentage overigens op 13% te liggen. Misschien moeten de EU landen maar eens overwegen om hun belastingen te verlagen om zodoende buitenlands kapitaal aan te trekken, hoewel er in de westerse wereld genoeg plaatsen zijn waar nog lagere percentages zijn, al dan niet officieel. Dat er zich nu grote verschuivingen kunnen gaan voordoen in de kapitaalstromen lijkt voor de hand te liggen en dat zal ongetwijfeld profijtelijk zijn voor de Russen.

Russische valutareserve

Uiteraard had Putin meer te vertellen dan dat ik hier even vluchtig de revue laat passeren. M.n. spreekt hij nog over de Russische valutareserves (ook niet onbelangrijk), Syrië, het democratiseringsproces in Rusland en zijn eigen aspiraties voor na zijn politieke carrière. Hieronder het oorspronkelijk interview dat ca. 35 minuten duurt en dat ik iedereen kan aanraden om eens te bekijken.

3 reacties

 1. erg veel poetin adeptie voor een gewezen kgb er en inmiddels multimiljardair dmv afpersing ,leugen en tirannie.

  1. Zet een watje aan het hoofd van Rusland en de hele republiek valt uiteen. In Irak had men Hussein moeten laten zitten en in Libië Gadaffi. Assad is ook het beste compromis voor Syrië.
   Rusland heeft nooit echt een democratie gekend.
   Het is er bijzonder gevaarlijk, mede door wegvallen machtsstructuren en de enorme afstanden. Ook is er een enorme corruptie. Putin is het beste wat Rusland en de rest van de wereld is overkomen. Een defacto dictator maar wel met een meerderheid van de bevolking achter zich. Geef eeuwenlang onderdrukte mensen vrijheid en je krijgt er chaos voor terug. Na de val van de apartheid bleven de zwarten nog steeds in hun slavenrol. Men weet niet beter. Been there, done that. Btw; ik ben bevriend met een bekende Witrus van wie ik de naam niet kan noemen. Ik heb genoeg van hun cultuur opgesnoven om te weten dat bepaalde recepten (nog) niet werken.

  2. U bent er waarschijnlijk nooit geweest maar weet precies hoe de vork in de steel zit. Een echte Nederlander dus. Kijk naar het Nederlandse bestuur en verbaas u over de puinhopen in uw vaderland. Zij gaan vooruit en wij gaan achteruit en snel ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: