Iedereen die serieus met z’n financiën bezig is, weet dat het verstandig is om te zorgen voor een financiële buffer. Een spaarpotje dat gebruikt kan worden voor ongeplande grote uitgaven of voor het realiseren van een langgekoesterde droom. Vroeger was het niet zo ingewikkeld: het geld dat je niet nodig had voor je dagelijkse uitgaven zette je op je spaarrekening en daar kreeg je een aantrekkelijke rente voor van de bank. De afgelopen jaren is de spaarrente echter enorm gekelderd en is het wachten op het moment dat de spaarrente het absolute nulpunt bereikt of dat er zelfs betaald moet worden om je zuurverdiende geld bij de bank te stallen. Daarom is het tijd voor een alternatief. Voor veel mensen is dit beleggen en daar zijn verschillende redenen voor aan te dragen.

De achtergrond van lage spaarrentes

Allereerst terug naar de spaarrente. De reden dat de spaarrente momenteel zo laag is, heeft te maken met het huidige beleid bij de ECB. Banken stallen namelijk ook een groot gedeelte van hun overtollige tegoeden bij de centrale banken. Hier krijgen ze tegenwoordig een negatieve rente voor en dat houdt in dat ze hiervoor moeten betalen. Dit rekenen banken door aan hun klanten door de spaarrente stapsgewijs te verlagen. In de praktijk komt het nu nog steeds op neer dat bieden van spaarmogelijkheden aan hun klanten, de banken gewoon geld kost. De vooruitzichten zijn dan ook niet dat de spaarrente op de korte of middellange termijn zullen gaan stijgen.

De voordelen van beleggen ten opzichte van sparen

Als particulier wil je wel dat je spaargeld wat opbrengt en daarom kan beleggen een goed alternatief zijn. Door het kopen van aandelen of obligaties kun je op een verantwoorde manier geld verdienen. In feite koop je een stukje van een bedrijf of verstrek je een lening aan bijvoorbeeld de overheid. Wanneer het goed gaat met het bedrijf zullen de aandelen in de praktijk vaak stijgen of profiteer je van dividenduitkeringen. In het huidige gunstige economische klimaat is dit een bijzonder interessant alternatief. Dat is ook te zien aan de historische rendementen van de aandelenbeurzen in de afgelopen jaren. Op deze manier is het mogelijk om rendementen tot boven de 10% te realiseren. Kijk voor meer informatie ook hier.

Wees je bewust van de risico’s

Het is niet zo dat beleggen in alle gevallen rendabel is. Geld lenen en dit vervolgens beleggen is bijvoorbeeld niet verstandig. Zoals de rendementen in goede tijden bestaat ook het risico op verliezen in mindere tijden. Beleg daarom altijd met het geld dat je daadwerkelijk kunt missen. Wees je bewust van de risico’s en bepaal hoeveel risico je wilt lopen. Maak gebruik van modelportefeuilles en laat je geld bijvoorbeeld beleggen door ervaren beleggers. Zeker als je niet veel kennis hebt van de verschillende mogelijkheden. Tegenwoordig zijn er tal van aanbieders waar je dit tegen een aantrekkelijke vergoeding kunt regelen.

Eén reactie

  1. Erg grappig om dit artikel te lezen in combinatie met het artikel dat daarna is geplaatst. Op dit moment worden de “domme particulieren” de markt ingezogen. De professionals achter de schermen zijn hun portefeuilles al aan het afbouwen, zij weten immers dat de Stierenmarkt op zijn laatste benen loopt. Het kan nog enkele tientallen punten omhoog. Maar daarna gaat de genadeklap komen op de beurzen. Misschien gaat het weer net zoals de laatste keer: dag voor dag omlaag. Het kan ook als gevolg van een politieke gebeurtenis in één klap naar beneden vallen. Dan zal de interventie van het Plunge Protection Team op geen enkele manier effect hebben.
    Het is beter om de kans om een paar procent winst mis te lopen dan straks de helft van je vermogen kwijt te zijn. Er zijn al genoeg signalen zichtbaar dat de spanning oploopt. Natuurlijk zal dit in de media tot op het laatste moment ontkend worden (zoals altijd).
    en je kunt nu ook al zeker van zijn dat als de beurs in elkaar gestort is, de professionals weer zullen roepen ‘dat niemand het heeft zien aankomen’.
    Arme mensen die nu nog instappen vanwege een “hoger rendement”. Maar eerlijk is eerlijk: ook ik heb moeten leren met schade en schande..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: