Waarom beleggen momenteel veel rendabeler is dan sparen

1

Iedereen die serieus met z’n financiën bezig is, weet dat het verstandig is om te zorgen voor een financiële buffer. Een spaarpotje dat gebruikt kan worden voor ongeplande grote uitgaven of voor het realiseren van een langgekoesterde droom. Vroeger was het niet zo ingewikkeld: het geld dat je niet nodig had voor je dagelijkse uitgaven zette je op je spaarrekening en daar kreeg je een aantrekkelijke rente voor van de bank. De afgelopen jaren is de spaarrente echter enorm gekelderd en is het wachten op het moment dat de spaarrente het absolute nulpunt bereikt of dat er zelfs betaald moet worden om je zuurverdiende geld bij de bank te stallen. Daarom is het tijd voor een alternatief. Voor veel mensen is dit beleggen en daar zijn verschillende redenen voor aan te dragen.

De achtergrond van lage spaarrentes

Allereerst terug naar de spaarrente. De reden dat de spaarrente momenteel zo laag is, heeft te maken met het huidige beleid bij de ECB. Banken stallen namelijk ook een groot gedeelte van hun overtollige tegoeden bij de centrale banken. Hier krijgen ze tegenwoordig een negatieve rente voor en dat houdt in dat ze hiervoor moeten betalen. Dit rekenen banken door aan hun klanten door de spaarrente stapsgewijs te verlagen. In de praktijk komt het nu nog steeds op neer dat bieden van spaarmogelijkheden aan hun klanten, de banken gewoon geld kost. De vooruitzichten zijn dan ook niet dat de spaarrente op de korte of middellange termijn zullen gaan stijgen.

De voordelen van beleggen ten opzichte van sparen

Als particulier wil je wel dat je spaargeld wat opbrengt en daarom kan beleggen een goed alternatief zijn. Door het kopen van aandelen of obligaties kun je op een verantwoorde manier geld verdienen. In feite koop je een stukje van een bedrijf of verstrek je een lening aan bijvoorbeeld de overheid. Wanneer het goed gaat met het bedrijf zullen de aandelen in de praktijk vaak stijgen of profiteer je van dividenduitkeringen. In het huidige gunstige economische klimaat is dit een bijzonder interessant alternatief. Dat is ook te zien aan de historische rendementen van de aandelenbeurzen in de afgelopen jaren. Op deze manier is het mogelijk om rendementen tot boven de 10% te realiseren. Kijk voor meer informatie ook hier.

Wees je bewust van de risico’s

Het is niet zo dat beleggen in alle gevallen rendabel is. Geld lenen en dit vervolgens beleggen is bijvoorbeeld niet verstandig. Zoals de rendementen in goede tijden bestaat ook het risico op verliezen in mindere tijden. Beleg daarom altijd met het geld dat je daadwerkelijk kunt missen. Wees je bewust van de risico’s en bepaal hoeveel risico je wilt lopen. Maak gebruik van modelportefeuilles en laat je geld bijvoorbeeld beleggen door ervaren beleggers. Zeker als je niet veel kennis hebt van de verschillende mogelijkheden. Tegenwoordig zijn er tal van aanbieders waar je dit tegen een aantrekkelijke vergoeding kunt regelen.