De prijs van ruwe olie daalt nu al geruim een maand waardoor de WTI nu onder de prijs van 100 dollar per vat is gekomen. Opvallend is dat gedurende dezelfde periode de dollar ook in waarde is gedaald. Olie wordt geprijsd in dollars en over het algemeen stijgt de olieprijs wanneer de dollar daalt. Dan reist dus de vraag: wat is er aan de hand? Waarom daalt de olieprijs?

olie toekomst

Iran wil olie verkopen

Een factor voor de dalende olieprijs is Iran ,dat zich opmaakt om weer olie te gaan verkopen zo gauw de Westerse sancties worden opgeheven. De nieuwe Iraanse president, Hassam Rouhani, is een charme offensief begonnen tegen de Verenigde Naties. Een aantal telefoongesprekken met de Amerikaanse president Barack Obama hebben de indruk gevestigd dat de Iraanse olie in de toekomst weer terug zal vloeien op de wereldmarkt. Cruciaal in deze zijn de onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma.

Nieuwe oliewinning: schalie-olie

Afgezien van Iran zijn er door technologische ontwikkeling op het gebied van de oliewinning nieuwe oliebronnen aan de markt gevoegd. Het gaat hier om schalie-olie. De Verenigde Staten heeft met de productie van schalie-olie een aanzienlijke voorsprong op de rest van de wereld, waardoor het land voor het eerst sinds 1989 een stijging van de olieproductie heeft bewerkstelligd. Zie onderstaande grafiek.

olieproductie amerika

Het aanbod van olie stijgt

Een eventuele aanvulling van de Iraanse olie zal plaatsvinden in een markt waar het aanbod ruimer is dan een aantal jaar geleden. Niet alleen heeft de Verenigde Staten de olieproductie weten op te voeren, ook Saudi-Arabië kon de productie naar een recordhoogte brengen. Daarnaast haalde Irak aartsrivaal Iran in als één na grootste olieproducent binnen de OPEC. China investeert veel in de Iraakse olievelden om zodoende hun olieleveringen veilig te stellen.

OPEC buitenspel?

Het is overigens nog maar de vraag of de OPEC een belangrijke rol blijft spelen. Volgens deze man kan de OPEC namelijk buiten spel worden gezet door de zogenaamde Keystone pijplijn. ‘De Canadezen beschikken over reserves aan olie van ongeveer 250 miljard vaten, dit volgens een voorzichtige raming. Daarmee zijn deze reserves even groot als die van Saoedi-Arabië. Het probleem is echter dat de aanleg van de Keystone XL pijplijn op milieubezwaren stuit.’

In het Westen daalt de vraag naar olie

Ook beginnen de vooruitzichten aan de vraagzijde brozer te worden. Het besluit van de Fed om niet te beginnen met “tapering” was een eerste aanzet dat het met de vooruitzichten niet helemaal snor zat. Het slechte banencijfer in de Verenigde Staten van de afgelopen week bevestigde het broze beeld wat betreft de groeiverwachting. Dit, en waarschijnlijk ook de ‘shutdown‘ van de Amerikaanse overheid, resulteerde in een stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Tenslotte is de vraag naar olie in de ontwikkelde Europese landen de afgelopen vijf jaar dalende volgens het Internationaal Energie Agentschap.

De risico’s blijven aanwezig

Een eventuele aansluiting van de Iraanse olie op de wereldmarkt zal dus op een moment komen dat de wereld minder naar olie verlangt, in vergelijking met de periode in het midden van 2012 toen de sancties werden opgeworpen. Dat neemt niet weg dat er nog voldoende risico’s zijn zoals een escalatie van het conflict in Syrië en er moet ook maar afgewacht worden of de onderhandelingen tussen Iran en de Verenigde Naties tot iets concreets zullen gaan leiden. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het bij de pomp iets aangenamer kan worden mits de dalende olieprijs daar wordt doorgerekend.

6 reacties

  1. In principe zou je inflatie verwachten in de olieprijzen. Toch daalt hij, misschien is het niet zo zeer het extra aanbod, maar wel de gedaalde vraag. De ‘papieren’ wereldwijde groei vertaalt zich niet in een hogere olievraag, dus misschien is er wel gewoon geen groei.

  2. http://www.peakprosperity.com/video/218/playlist/153/chapter-1-three-beliefs

    Bekijk a.u.b. de hele playlist het zijn 20 video’s van een aantal minuten per stuk. Goedkope olie gaan we nooit meer krijgen en het monetaire stelsel is gedoemd om te falen de vraag blijft echter wat we nou precies voor nieuw stelsel gaan krijgen.

    Wat Iran betreft:
    Ze hebben tijdens de sancties ook gewoon olie geproduceerd en verhandelt met India China en Rusland tegen goud i.p.v. de waardeloze dollars.

  3. “Tenslotte is de vraag naar olie in de ontwikkelde Europese landen de afgelopen vijf jaar dalende volgens het Internationaal Energie Agentschap.”

    De oorzaak is natuurlijk de economische depressie binnen de Eurozone. Een dalende olieprijs doet de prijzen van autobrandstof en energieprijzen dalen, waardoor de koopkracht toeneemt. Dit zal de economie ten goede komen.

  4. Het grafiekje van de productiemin de VS is ook erg misleidend: dit is de bruto productie. Wat er onmiddelijk weer verstookt wordt om nieuwe schalieputten te ontwikkelen staat er niet bij. Het gaat om de EROEI, energy return on energy investment, en die blijft maar dalen. Als we straks op 100 miljoen vaten per dag oppompen, maar aan de pomp worden er maar 50 miljoen afgeleverd, dan kijk je toch naar PeakOil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: