Waarom economen zo vaak miskleunen

Dit artikel als een korte nieuwsflash met bijhorende oratie van Henk Folmer genaamd: ‘Waarom economen zo vaak miskleunen’ (PDF). Het is een keertje interessant om dit rapport aandachtig te lezen en een reflectie te maken naar de traditionele economische berichtgeving. Niet iets om zomaar te slikken maar als uitnodiging om ons toch wat diepgaander vragen te stellen bij de situatie. Als we op zoek zijn naar oplossingen dan zullen we die niet vinden binnen hetzelfde denken dat telkens tot hetzelfde probleem leidt. Hierbij de samenvatting van deze oratie.

Validatie

De economische wetenschap ligt zwaar onder vuur van zowel economen, andere sociale wetenschappers als beleidsmakers in politiek en bedrijfsleven. Kern van de kritiek is dat een aanzienlijk deel van het economische onderzoek irrelevant is voor beleidsonderbouwing en dat verklaringen en voorspellingen vaak onjuist zijn. In deze oratie wordt deze kritiek onderzocht voor wat betreft het belangrijkste paradigma in de moderne micro-economie, het standaard neoklassieke model. Een fundamentele tekortkoming van dit paradigma is dat economische begrippen onvoldoende gevalideerd worden waardoor niet de juiste data worden verzameld en dat de verkregen data op onjuiste wijze geanalyseerd en geïnterpreteerd worden.

Veronachtzaming

Een ander mankement is veronachtzaming van gedragsbeperkende factoren als normen, waarden, attitudes, sociale en ruimtelijke structuren wat leidt tot misspecificatie van verklarings- en voorspellingsmodellen. Volgens standaard econometrische theorie betekent dit dat verklaringen en voorspellingen verkregen met dergelijke modellen vertekend zijn. Via een vergelijking met de sociologische theorie en methodologie wordt geconcludeerd dat integratie van micro-economie met sociologie, psychologie en geografie tot een holistische benadering noodzakelijk is om economisch gedrag op adequate wijze te verklaren en te voorspellen.

Relatie met biflatie?

Biflatie biedt ons de flexibiliteit die nodig is om onze economie te herstellen. Dit betekent dat een ‘bottom up’ en ’top down’ benadering mogelijk wordt, iets dat in een eenzijdig inflatoire wereld niet mogelijk is en/of op z’n minst heel lang zou kunnen duren. Vanaf heden is het ‘relatief economische wetenschappen’, dogmatisme is immers geen goede graadmeter om voorspellingen te doen. Het zou wel eens tot een nachtmerrie kunnen leiden onder het motto ‘het is altijd al zo geweest’. Op deze manier komen we natuurlijk nooit op het idee dat het ook anders kan, elke vorm van sociale innovatie wordt dan op voorhand in de kiem gesmoord, punt.

52 reacties

 1. Economen bekijken de economie vanuit hun geprogrammeerde geschooldheid, Werner. En aangezien op het moment alles gemanipuleerd is gelden de “regels” niet meer. Daarbij komt nog dat uitspraken vaak gekleurd zijn door belang. Wat ik tegelijk wil zeggen is dat voor een ieder van ons geldt, niet alleen voor economen, dat 80 tot 90 procent van wat je als kind via scholing in je hoofd is gestopt gekleurd is geweest door de inspectie die er op toeziet dat de leerstof voldoet aan de belangen van het gebied of land waar in je woont. Mooi voorbeeld hiervan is dat op dit moment vanuit de EU het lesprogramma wordt aangepast voor de kinderen de geschiedenisles die ze krijgen gebracht wordt vanuit het oogpunt/historisch feit dat er altijd een EU is geweest… Niet voor niks was er de jugend-ss , de psychopaten hebben ook wel door dat je er niet vroeg genoeg bij kan zijn. http://www.express.co.uk/news/uk/560593/European-Union-integration-promoted-schoolchildren

  1. Zo eenvoudig is de conclusie Madman, mee eens. Vraag stelt zich nog enkel van hoe we vanaf hier verder gaan, zijn er ook partijen die hier concreet iets aan doen?

  2. Precies,het zijn ook gewoon mensen die hoofdzakelijk hun verstand volgen. En daarom kunnen ze op zeker moment ook radeloos,spoorloos worden van al dat heen en weer geslingerd worden. Dat vinden die mannetjes die aan de touwtjes trekken wel leuk.

 2. Je kan alleen iets veranderen voor jezelf, Werner. Een ander kan alleen veranderen als ie dat zelf wil. Er is een ontwakend bewustzijn en dat heeft net zoals ieder natuurlijk proces zijn tijd nodig. Je kunt het koppelen aan de “maya”voorpelling waar hele films over gemaakt zijn , dat op 21 dec 2012 de wereld zou vergaan. Maar zo werkt t nie. Het is geen lichtschakelaar. T is een proces. Maar opkomend bewustzijn is een feit en daarom zie je ook een tegenreactie van de “status quo” namelijk een poging tot steeds meer onderdrukking. Gaan ze nooit winnen op termijn, maar das de logische reactie.

  1. De intentie van waarom je dingen doet of zegt is het belangrijkste wat er is. Doe of zeg je dingen uit eigenbelang om of het voor het geheel beter te maken. Bij een werkelijk bewustzijn hiervan zal je kiezen voor het 2e. En dat bewustzijn is wat we massaal moeten hebben om er wat beters van te maken. Zonder het als politieke richting te benoemen. Goede intentie, algemeen belang. Maar we leven nu nog in de omgekeerde wereld zoals ik eerder zei, van kortzichtig en zelfzuchtig bewustzijn. Gestimuleerd door de status quo die hier garen bij spint 🙂

   1. Mooie insteek Madman, mee eens. Waar ik steeds op uitkom is niet dat er een schaarste aan oplossingen is, er wordt simpelweg niets mee gedaan en/of het past niet binnen het ‘kraam’ dat nog volgens de gangbare ideologie denkt en handelt. Zie vooral naar axioma 7 in de besluitvormingstheorie van Herbert Simon.

    (1) de mens kan onmogelijk alle alternatieven voor een beslissing kennen;
    (2) de alternatieven die hij kent, kan hij niet alle simultaan vergelijken.
    (3) als gevolg van de eerste twee axioma’s zal men niet het optimale alternatief kiezen.
    (4) de mens beschikt over een set routineacties
    (5) deze routineacties bestaan alle los van elkaar
    (6) elk probleem wordt simultaan met het bestaande doel en middelen beschouwd
    (7) als gevolg van 4 en 5 zal 2 pas in werking treden als routineacties niet meer volstaat

    1. Je moet gewoon geduld hebben Werner. Want verandering kan je maar in een bepaalde mate forceren en dan ook nog op t juiste moment 🙂 knijp maar in die puist , als ie nog nie rijp is splettert ie niet op de spiegel 🙂 🙂 grapje hoor, maar wel waar 🙂

     1. Lijdzaam kijken we toe, het is een beetje als ‘slapende honden wakker maken is gevaarlijk’. Ze laten slapen nog gevaarlijker. 🙂

     2. En nogmaals, wat doe je er zelf aan om t t verbeteren… hoe meer lichtjes hoe minder duisternis. In hoeverre is het zinvol te blijven klagen over het donker dan om te proberen zelf licht te maken. 🙂 Of zoals Ghandi zei : Be the change you want to see. T is allemaal makkelijk om te verzanden in een eindeloze discussie over wat nog niet is, maar in hoeverre heb je zelf deel aan de verandering in de praktijk.

     3. Beste Madman, wat we er zelf aan doen? Met biflatie kunnen we veel maar dan zou het idealiter over biflatie moeten gaan, meermaals wordt hierover bericht maar gaat – ondanks de eenvoud – soms ‘boven het petje’, zo de uitspraak stelt. Ook hier zie je een verwijzing naar wat je eerder terecht stelde. Zelf groenten planten kan iedereen maar wat als straks de bommen en granaten door de lucht vliegen? Dat laatste is wat ons zorgen baart, niet alle mooie initiatieven die reeds hun doorgang kennen op het andere net. 🙂

     4. Waarom energie verspillen aan de discussie over het oude ipv je engergie gebruiken voor het nieuwe…en dan heb ik het niet alleen over praten maar vooral over doen. Keer je in de PRAKTIJK af van het oude. Consumeer niet meer en leen niet meer. Verbouw je eigen groente.. koop lokaal… maw wordt een ouwe hippie 🙂 kijk dit maar eens: http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/22-02-2015/VPWON_1232876

 3. Hé Madman, produceert je stoomkachel inmiddels al méér dan 35 Wattjes per uur? Gaarne een update, jungske ! WA-HAA-HAAA ..! ! !

  1. Nog nie hulaas… maar ivm met je bruine bonen consumptie weet ik voor jou wel een alternatieve brandstof als je diesel voor je aggregaat op is. T doet even zeer, maar gewoon even ontspannen en daarna komt er een constant aantal kubieke decimeter gas uit de buis, haha. Kraantje derop en je bent de man!

   1. Kun je misschien zelfs wel een nieuwe betaaleenheid van maken! 1 kubieke mm gas staat voor 1 shitcoin! Man! Je gaat rijk worden!!

 4. Wat de huishypotheken waren in ’08, zijn momenteel de auto’s Alleen wilden de HUIZENprijzen wel eens stijgen, de waarde van 2e hands karretjes daarentegen-gn-gnnn…

  1. Je komt wat verward, zat en ongeloofwaardig over, kneustooneus, Misschien is die buis achterin, ivm net je bruinebonendieet toch echt nog niet zon slecht idee. Dan wordt je ten minste 1 keer ” serieus genomen”.

 5. Volgens mij worden we àllemaal gigantisch “genomen” door de overheden en media, Madman. Daar zijn dus geen brubootjes voor nodig, zeeuwtje van me hihi

  1. Maar jij in al je alwetendheid bent daar toch ultiem op voorbereid? Wat motiveert je om steeds de alwetende uit te hangen? Met je amerikaanse doomsite-tjes. Ik moet eerlijk zeggen dat je steeds verder in mijn achting daalt, puntjes zaaier. Vooral te weten dat je je praatjes verspreidt en voor je daadjes steunt op mamma en de familie waar je je leninkjes hebt lopen. Een verwende brallende kleuter die denkt dat ie heel wat is met zijn boekenkennis. Maar zich ondertussen avond aan avond zatzuipt. Zit ik er ver naast? Denk t nie.

   1. Laat je niet op de kast jagen door deze persoon Madman,want hij beleeft hier plezier aan.
    Jij kunt daar zeker boven staan.

   1. Vanmiddag met mijn reparatiebedrijfje voor een hele maand verdiend. (250 euro met 4 reparatie-tjes… Wat betekent, omdat t nog maar net opstart dat met 12 dagen werken ik voor een jaar uit de basiskosten ben hier. Bizar om mee te maken maar wel een feit. Je kunt je wel (of misschien niet omdat t zo bizar is) voorstellen wat voor gevoel dat met zich meebrengt. Dikke lange neus naar de banken met hun slavendrijverij 🙂

    1. Mede daarom, afgezien van de goede mentaliteit, de rust en de natuur, kan ik een ieder die in de mogelijkheid is aanraden om t af te trappen uit nl. Nogmaals je moet wel wat kunnen toevoegen aan de behoeften hier om wat geld te genereren.
     Maar van alle mensen die ik ken die de stap maakten heb ik er nog niet een met spijt ontmoet.

     Voor de mensen die geintresseerd zijn, kijk eens op http://www.hemnet.se/

     Voor 10000 euro koop je hier een goed huis met een stuk land.( een hectare of zo) Dus eigen eten verbouwen.
     Doe er uw voordeel mee wanneer u wilt 🙂

     Ik heb bewust gekozen voor eigen waterbron, houtverwarming, en een aardkelder, voor opslag van eten..een natuurlijke koelkast eigenlijk.

     LET OP: Ik heb t over midden zweden en het platteland.
     In het zuiden heerst er een andere mentaliteit (om t maar even
     lichtjes uit te drukken…. een stadse) en liggen de prijzen hoger.

    2. Madman, zo iets wat je hebt opgebouwd zou ik ook wel willen, genoeg om van te leven (hoeft niet zo veel te zijn) ook nog wat ruimte hebben om mensen in je omgeving te helpen, zuiniger omgaan met wat er is in plaats van consumptie voor de consumptie

     1. Er is nog plaats genoeg hier, Jaren Tachtig.
      En de opbouw moet eigenlijk nog beginnen bij mij, zit hier nog maar voor de 2e zomer en heb de 1e vanwege omstandigheden weinig kunnen doen. Nu gaat er vanalles geplant worden zodat ik de winter kan doorbrengen met eten wat ik zelf heb gekweekt. Het is echt superleuk, en net wat je zegt, je hoeft niet veel te hebben om een goed leven te kunnen leiden 🙂

 6. Na diepgaander beschouwing van de oratie van Henk Folmer komen we tot het volgende verschijnsel dat al onze aandacht verdient …Het dunning-krugereffect is een psychisch verschijnsel. Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn.

   1. Dank, nog niet gelezen maar denk dat het aanbod aan soortgelijken nog amper te overzien is. Er is veel studiemateriaal gezien de absurde situatie waarin we verkeren. Deze waarneming geldt vaak voor diegenen die beweren ‘expert’ te zijn, in het verlengde wordt de leek om de tuin geleid maar die stelt zich doorgaans geen extra vragen. De leek loopt hierdoor het risico om – nietsvermoedend – de speelbal te worden van diegenen waar ze vertrouwen in stellen omwille van hun ‘deskundigheid’. Het ‘buikgevoel’ zegt echter heel andere dingen, dit uit zich vaak in verplaatsing van ongenoegen zonder diepgaander besef over ‘het waarom’.

    1. Das niet een in de lijn der ‘soortgelijken’. Das er een die de hele boelse boel op zn kop heeft gezet. In economische zin. En de gein van dat alles is dat de man er een pseudo-Nobelprijs – want dat is die voor de economie – voor heeft gekregen. Althans voor de daarin neergeslagen gedachten. Welke er op neer komen dat de Homo economicus niet bestaat. Oftewel: exit homo rationalis. Non existent es. En dat betekent dat wat die zg. leek’ altijd al heeft gezegd, namelijk dat de economie enkel psychologie is, gewoonweg waar is. Economie = psychologie. En gezien het feit dat de psychologie geen wetenschap is, en evenmin kan zijn, zegt dat heel veel over de economie, the equation being ‘economy = psychology’… . Dat maakt van Eijffinger en consorten zieleknijpers. En zoals je weet staan die op de serieus-neem-ladder nog lager dan het KNMI. En die laatsten staan al vreselijk laag. Kun je nagaan….

     1. Mee eens Yoep, fijn bericht met diepgang en kennis ter zake. Kunnen het slechts wat diepgaander beschouwen en/of verfijnen om het duidelijker te krijgen. Bij ‘exit homo rationalis’ kan je bv stellen dat die mens z’n ratio niet eens gebruikt en dat is simpelweg een kwestie van elementaire logica. Maar finaal volledig met je eens, die zgn economische crisis is een zaak van de psyche, bijna onwaarschijnlijk maar toch waar.

  1. okej dan Werner.. de oratie…das dus een uitspraak. het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn…. betekent die het vermogen missen om van hun fouten te leren.. Verder heb ik van de week de film gezien “the imitation game“. Die gehollywood-styled was dat wel en historisch niet helemaal correct is vooral op persoonlijk vlak van de hoofdrolspeler, maar er zat de volgende uitspraak in. En dat is denk ik wat je bedoeld. Sometimes it is the people no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.

   1. In ieder geval, je kunt zeggen: Door een opeenstapeling van groeiende correlatie tussen mijn ega en een substantieel regionaal wonend individu heeft zich een separatie tussen mijn ega en mijzelf voorgedaan. Waarbij de attitude, ten opzichte van voorgenoemd individu , mijnswege, gefluctureerd is tot een niveau dat we geen oraal contact meer hebben. Je kan ook zeggen: Mijn vrouw en de buurman zijn verliefd geworden op elkaar en ze is er vandoor met m. En ik praat niet meer met die figuur ! En vlug erachteraan dat t hier gaat om een fictieve situatie, die slechts als voorbeeld geldt, want ik ken bepaalde figuren die hier reageren , die niets liever doen dan stoken en jennen, vandaar. 🙂 noem geen namen hihi Maar wat ik wil zeggen, Werner, probeer je wat begrijpelijker uit te drukken, dat bereikt meer mensen en al die moeilijke woorden zijn uiteindelijk maar aangeleerd tijdens de studie.. maar niet iedereen heeft gestudeerd, vriend. Wat je ook vindt van de bijbel of van Jezus…alle voorbeelden/beeldspraak die hij aanhaalde waren zodanig dat ze voor iedereen te begrijpen waren. Waardoor de boodschap dus ook voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk was. Het is geen kritiek ( wel een beetje natuurlijk) maar gewoon eens zeggen , ouwe belg 🙂 Ha det så gott 🙂

    1. Het zit nog een beetje anders in elkaar Madman, zeg vandaag dat geld neutraal is en men zal je trachten wijs te maken dat het niet zo is omwille van duizend en één reden. Enkel om uit te leggen waarom zoiets eenvoudigs niet begrepen wordt, hebben we moeilijke woorden bedacht. Tussen eenvoud en complex schijnt iets gebeurt te zijn dat we ons blijkbaar niet meer herinneren. 🙂

     1. Werner, je wentelt het commentaar over je uitleg/verwoordingen steeds af buiten jezelf. Het gaat niet over WAT je schrijft.. wat WERNER, dus JIJ, You, Yourself en You schrijft maar over hoe je je verwoordt. Dat hoe je je uitdrukt ,onnodig ingewikkeld is.Het gaat over je manier van schrijven en de woorden en uitdrukkingen die je daarbij gebruikt. Het gaat over jou. En dat het systeem is wat t is ,daargelaten. Of het nou over biflatie of geld of wat dan ook,en de eenvoud ervan, gaat…daar gaat t hier nou niet om. Luisteren naar wat anderen zeggen is ook een kunst Werner. En er wat mee doen is kunst 2.

     2. Auto-conformatie komt wellicht ook voor in die film die je aangaf? Wie zegt dat het niet andersom geldt? Zoals je ook weet is metacognitie een vreemd fenomeen maar dan zouden we even in de kwantumfysica moeten duiken, niet?

     3. En je ouwe moer Werner. Of je bent echt dom of je bent een ordinaire trol die zich op elitair niveau voordoet als onwetend/tegelijkertijd elitair, ten gunste van het wegjagen van mensen die met hun boerenverstand willen praten over de huidige staat waar de wereld zich in bevindt. En ik moet je in mijn vermoeden helaas scharen onder de 2e optie. Vandaar dat ik ook niet meer op je polletieker-achtige praat zal reageren. Ik hoop voor jou dat je er wel een goede boterham aan hebt , tenminste nu nog. Want als de sjit de ventilator raakt en niemand meer wat te vreten heeft , en jij langskomt met je praatjes , ge je nie veel vrienden hebben, mijn waarde vriend. Tot zover en expect the unexpected.. Wat je vrinden ook zeggen 🙂

     4. Waar de wereld zich vandaag in bevindt is hetzelfde als net voor WOII, zelfde oplossingen liggen op de tafel. Ook vandaag lijken we dat maar niet te begrijpen, waarom denk je dan dat het anders zou worden als toen? Omdat iemand zelf groenten in z’n tuin heeft gepland? Een mens kan een beetje naïef zijn natuurlijk, zullen wel zien wat het wordt.

  2. Werner ik ben het één keertje met je eens, ik zou echter niet spreken over ‘competent’ maar: hoe groter de machtspositie van een persoon, hoe capabeler een dergelijk persoon zichzelf gaat vinden, zelfde gebeurt als iemand meer geld heeft en daardoor onafhankelijker kan worden in zijn doen en laten.

   1. Inderdaad JT, een mens kan ook competent worden binnen een gestelde context met bijhorende maatschappelijke doelstelling. Hierdoor krijg je bv experten in monopoly die dat inderdaad ook zijn, een straat verder wonen economen die in de absolute minderheid zijn en democratisch geen waarde hebben. En zo vergaat het ons vandaag, geen gebrek aan oplossingen maar het past niet binnen het kraam van de experten in monopoly, de malaise kabbelt verder. Finaal zijn het eenvoudige verhalen, ook bijzonder pijnlijke.

 7. Madman, jouw email adres doet t niet meer. Zou jij Koen willen vragen onze emailadressen uit te wisselen? Ik heb geen zin in dat oeverloze gelul en gelal op deze website maar met jou wil ik achter de coulissen wel ff lekker bijbeppen. Ouwe zeeuw 😉

  1. Het komt na de inleiding maar zover komt het veel vaker niet …. De vraag rijst hoe de bovenstaande kritiek te interpreteren. Zijn de genoemde verwijten terecht of is er sprake van ongefundeerde uitlating en of losse opmerkingen van criticasters, aandachtzoekers en niet-economen, die afgunstig zijn op de indrukwekkend ogende athematische modellen die economen aan de lopende band produceren? In het navolgende wil ik proberen aan te tonen dat er inderdaad het nodige schort aan één van de belangrijkste takken binnen de economische wetenschap, te weten de micro-economie. Hierbij beperk ik mij vooral tot het gedrag van individuen in de rol van consument of als aanbieder van arbeid (gemakshalve gezamenlijk aangeduid als consument), zij het dat ik af en toe een uitstapje zal maken naar het producentengedrag.

 8. heel simpel, omdat de afgelopen 10-15 jaar ‘natuurlijke’ economische cycli zijn doorbroken door overheids/centrale bank ingrijpen, ‘normale’ reacties op economische situaties worden niet meer door het bestuur geaccepteerd met als gevolg een situatie die zo gevaarlijk is dat bij het niet aan het infuus van de centrale bank houden op zo’n wijze instort dat de Weimar inflatie periode een leuke vakantietijd lijkt. Economen gaan uit van redelijk stabiele ‘normale’ economische modellen, de wijze waarop de overheid nu ingrijpt zorgen ervoor dat economen nieuwe modellen moeten gaan ontwikkelen die aansluiten bij de (verstoorde) huidige realiteit. Wel is terugkijkend op de geschiedenis iedere gelddruk periode geëindigd in een oorlog, als je kijkt naar de schaal waarop de hele wereld momenteel aan het bijdrukken is dan zal de schaal van de aankomende oorlog alle voorgaande gaan overtreffen. Pas daarna wordt de economie gereset waarbij een kleine groep nog meer welvaart en bezit naar zich toe zal trekken. Het grote voordeel van veel slachtoffers in een oorlog is dat wat overblijft onder minder mensen kan worden verdeeld, zodat je het gevoel krijgt dat je erop vooruit bent gegaan. Helaas is als je goed kijkt naar wat er aan bezit bestond voor een oorlog en wat er aan bezit over is na een oorlog, oorlog altijd een gigantische verlies situatie. Het grootste probleem van de mens is, naarmate hij meer bezit heeft en een ‘machtige’ functie uitoefent hij zichzelf intelligenter en capabeler vindt dan andere mensen, ze zullen niet direct zeggen dat ze hyperintelligent zijn, maar ze koesteren wel de mening dat hun verstand gezonder is dan dat van anderen en daarom zijn hun beslissingen de beste voor ons allemaal.

  1. Deze inhoudelijke reactie had ik gemist JT, zo is dat. Wild speculatief gedrag herbergt een andere logica dan de traditionele markt, we kunnen dit betrekkelijk eenvoudig neutraliseren. Weten alleen niet of dat ook lukken zal, gezien de omstandigheden is dat eerder minimaal maar je weet maar nooit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: