In mijn eerste artikel ‘Heeft de euro hetzelfde lot als de goudstandaard?’ hier op Biflatie.nl, beschreef ik dat een euro exit aantrekkelijk is voor een land als Griekenland. Omdat de euro te duur is voor Griekenland, zijn ze niet concurrerend met andere landen en dus exporteren ze minder dan ze importeren. Dit heeft een chronisch tekort als gevolg die moet worden gefinancierd met – ja, u raadde het goed – schulden. Griekenland zou bij een Euro exit de Drachme weer in het leven roepen en deze daarna devalueren. Dit zorgt ervoor dat voor het buitenland alle goederen en diensten goedkoper zijn, waardoor de export zou stijgen.

Genoeg positieve voorbeelden

Nu klinkt dit theoretisch allemaal natuurlijk prachtig, maar wat laat de praktijk zien? In een CEPR paper van eind vorig jaar, hebben de auteurs, Mark Weisbrot and Rebecca Ray, onderzoek gedaan naar devaluaties die in de laatste 20 jaar hebben plaatsgevonden.  De onderstaande tabel heb ik gekopieerd uit deze paper:

devaluaties
Zoals de tabel laat zien, zijn er, met wat uitzonderingen daar gelaten, genoeg voorbeelden dat na 3 jaar van een devaluatie de economie al weer flink groeit. Letland is een grote ‘outlier’ in deze tabel, maar hier was sprake van interne devaluatie, oftewel deflatie. Griekenland volgt nu hetzelfde traject (debt deflation), maar met een groot verschil ten opzichte van Letland: Letland heeft een eigen munt en kan dus, indien nodig, geld bijdrukken om schulden af te betalen en zelf de rentestand bepalen. Griekenland kan dit niet en moet bezuinigen met als gevolg een diepere depressie met nog meer werkloosheid.

First Mover Advantage

Vaak wordt het argument aangedragen dat de Grieken niks produceren (dus dat Griekenland geen exporterend land is) en dus dat een devaluatie niet zou helpen. Echter wordt hier een belangrijk punt over het hoofd gezien: de Grieken concurreren met Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk over het toerisme. Een exit en devaluatie (er van uitgaande dat de devaluatie groter is dan de inflatie die dit met zich meebrengt) zouden er voor zorgen dat Griekenland veel goedkoper is voor vakantiegangers ten opzichte van de andere Europese vakantiebestemmingen. Een euro exit is dan ook zeer aantrekkelijk en heeft het grootste voordeel voor het land dat dit als eerste doet. Het is een kwestie van tijd voordat landen dit zelf in gaan zien, want een echte oplossing voor de eurocrisis is er nog steeds niet.

4 reacties

  1. “Een euro exit is dan ook zeer aantrekkelijk en heeft het grootste voordeel voor het land dat dit als eerste doet. Het is een kwestie van tijd voordat landen dit zelf in gaan zien, want een echte oplossing voor de eurocrisis is er nog steeds niet.”

    Beetje simpel geredeneerd, vooral als1 je de belangen van de huidige machthebbers in de betreffende landen meeneemt en 2 de belangen van al die Noord Europeese banken meeneemt, ING zit bv met 43 miljard in Spaans papier. Uittreding zal de banken geld kosten, en aangezien ze behoorlijk gesteund worden door hun politieke collega’s zullen ze zich met ahnd en tand verzetten.

  2. De bankencrisis wordt opgelost via het ESM. Laten we in herinnering brengen dat de Europese centrale bank de beheerder is van het eurosysteem, en dus zoveel geld heeft als men zelf bepaald. Desnoods oneindig veel!

    De constructie waarover een akkoord is bereikt lijkt in die zin dan ook op een reeks nieuwe monetaire spelregels binnen Europa. Via het ESM fonds zullen banken in nood geherkapitaliseerd worden. Limieten op de bedragen (zoals voorheen het geval was) zijn niet meer van toepassing.

    Dus waarom uit de euro stappen als het gratis geld je om de oren vliegt?

    http://www.fininfo-be.com/2012/07/02/bankencrisis-is-opgelost-door-te-printen-in-een-achterkamer/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: