Waarom goud het zal winnen van crypto

10

De mainstream mediakanalen winden er geen doekjes om en nemen duidelijk geen blad voor de mond. De aandelenbeurzen laten de afgelopen dagen, of zelfs weken, een ander beeld zien dan we inmiddels gewend zijn. Of er een echte correctie komt is afwachten, maar deze staat ons nader dan een voortzetting van een trend die we al jaren als normaal beschouwen: blijvend stijgende aandelenkoersen.

Rampspoed dreigt

De dalende beurzen hebben alles te maken met de toenemende spanningen rondom de voortdurende rakettesten van Noord-Korea. Hoewel de Chinezen eerder lieten weten achter de Noord-Koreanen te staan, zei de economische grootmacht daarna het niet eens te zijn met de rakettesten die Noord-Korea blijft uitvoeren.

China heeft sancties gelegd op het importeren van goederen vanuit het oorlogsdreigende Noord-Korea. Een duidelijk maar opvallend signaal daar de Chinezen onlangs nog de Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde in te grijpen indien Amerika militaire acties zou ondernemen. Natuurlijk zijn militaire en economische handelingen twee verschillende zaken, het geeft ons wel een duidelijk beeld hoe China in deze kwestie staat. Ze zijn het niet eens met de Koreanen, maar staan tegelijkertijd ook niet te wachten op een nucleaire fall-out vanuit Noord-Korea.

Cuba-scenario

Een Cuba-scenario, zoals dat in 1962 onder Fidel Castro plaatsvond, lijkt vooralsnog in de maak: twee grootmachten met nucleair arsenaal die elkaar niet kunnen luchten met dít verschil: Cuba lag in de achtertuin van Amerika. Noord-Korea in de achtertuin van het bemoeizuchtige China. Met Trump aan het stuur én aan de knoppen, gaat we een interessante tijd beleven.

De dreiging en spanning neemt toe, en de goudbarometer laat dit duidelijk zien op onderstaande kaart.

Goud en crypto profiteren

Op bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de weg naar boven is ingeslagen. Maar goud is niet het enige goedje dat zal profiteren van geopolitieke onrust. Crypto’s zoals bitcoin, ook wel het digitale goud genoemd, zullen de komende periode extra steun ondervinden van de dreigende oorlog.

Best of both

Bovenstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe groot de vraag naar cryptogeld is. Van beide assets kunnen we veel verwachten in ongure tijden, maar de vraag die je jezelf mag stellen is welk van deze asset het meest blijvend is wanneer de grasmaaier daadwerkelijk de stront raakt. Goud heeft zich decennialang bewezen als zeer robuuste en veilige haven. Bitcoin daarentegen is jong en reageert vrij heftig op marktomstandigheden, maar heeft in de technologische revolutie die nog steeds voortduurt, wél erg veel potentie. Daarom is een positie in beide assetclasses geen onverstandige keuze.

Einde internet, einde Bitcoin

Geen van beide genoemde assets zullen tijdens hoge geopolitieke spanningen een portefeuille kwaad doen, echter zal goud zal tijdens extreme escalaties waarschijnlijk winnen wegens het fysieke element. Wanneer het internet plat ligt, omdat digitale bruggen verwoest zijn (leest u zich eens in omtrent het AMS-IX van Nikhef, gelegen in het Amsterdam Science Park), dan is het einde Bitcoin, en einde internet, in ieder geval voor maanden. We hebben het niet meer over een storing. Het AMS-IX mag dan het grootste internetknooppunt van Europa zijn, ook Azië herbergt dergelijke knooppunten – datacenters vol met glasvezel verbindingen. Wanneer het tot een atoombommenfestijn komt, mag u zich gaan opmaken voor dergelijke scenario’s. Zoals al eerder genoemd, interessante tijden breken aan, houd rekening met het ondenkbare.