Waarom is compounding dividend zo’n interessante beleggersstrategie?

Sinds ik zelf geld verdien en dit kan missen beleg ik al. Ik was 18 toen ik de actie van Robeco zag, open een rekening, stort minimaal €500,- en krijg €100,- startgeld. Zo begon ik met €600,- aan fondsbeleggen. Na 3 jaar had ik een positief rendement maar begonnen die beheerskosten mij aan het denken te zetten. Waarom koop ik niet mijn eigen obligaties en aandelen?

Ik kwam het begrip “compounding interest” tegen, het achtste wereldwonder volgens Albert Einstein. Voor wie dit niet kent, het is rendement op rendement op rendement, gevoed door de tijd. Je vermogen groeit exponentieel op de lange termijn. Vooral dat laatste is mijn speerpunt van mijn visie op beleggen en zie ik Warren Buffet graag als voorbeeld.

Compound dividending

*= 10% in het toenamepercentage dat gebruikt wordt in deze grafiek. Dit geeft de gemiddelde koersstijging gecombineerd met dividendyield weer. Dit percentage is afhankelijk van je portefeuille. Heb jij yields van 3-4% dan is je curve natuurlijk anders dan wanneer je 5% pakt.

Om dit nader toe te lichten pak ik een bedrijf als NN group en Nationale Nederlanden. Een bekende verzekeraar. Zij hebben begin september slot dividend 2019 en interim-dividend uitgekeerd, dit was €2,26 per aandeel. Haal hier de dividendbelasting van 15% af (kun je terugkrijgen, ligt aan een aantal dingen) en je houdt €1,92 over. Op de dag van betaling noteerde de koers €33,12. Stel ik begin met beleggen en investeer €600,- in dit bedrijf. Je hebt dan 18 aandelen. Je zou dan 18x€1,92= €34,56 dividend ontvangen. Hiervan kun je een nieuw aandeel halen waardoor je 19 aandelen hebt. Het jaar erop kun je nog zo’n aandeel halen en hou je geld over van je 19e aandeel. Bij sommige brokers heb je fractional shares en kun je ook hiervan meer NN group halen. Verderop neem ik vier andere aantrekkelijke aandelen onder de loep uit mijn portefeuille die interessant voor jou kunnen zijn.

Op de lange termijn stijgen de koersen van aandelen met rond de 6% en dividenduitbetalingen kunnen verhoogd worden. Deze stijgingen laat ik even buiten beschouwing. Ook kan een bedrijf besluiten dividend te schrappen of te verminderen, zoals we bij Shell zagen. Dit is natuurlijk funest voor je plan, daarom is het verstandig om je investering te spreiden over continenten en sectoren.

Compounding dividend in combinatie met periodiek beleggen versterkt elkaar. Ook creëer je stabiliteit in de gemiddelde aankoopprijs (GAK) en vang je valutaschommelingen op.

Natuurlijk kun je voor alle aandelen deze strategie toepassen. Het gaat echter makkelijker met aandelen die een relatief hoge Dividendyield (De verhouding tussen dividenduitkering en de koers) hebben. Tech aandelen hebben over het algemeen lage yields, en een hoge K/W door de groeipotentie. Je kunt beter gaan voor de “oude economie”, de gevestigde bedrijven te vinden in de sectoren van energie, financiën, telecom en vastgoed. Van elke sector zal ik een interessant bedrijf nader uitleggen waarin ik zelf ook een positie heb. Ik beleg op de lange termijn, dit houdt dus in dat ik deze aandelen nooit zal verkopen.

Energie – ENBRIDGE – $ENB – NYSE

Enbridge inc. Is een Canadees bedrijf met de grootste infrastructuur in de energiesector van Noord-Amerika. Het verdient geld met het aanleggen en beheren van pijpleidingen voor ruwe olie, vloeistoffen zoals brandstof en aardgas. Ook wekken ze groene energie op en dragen ze dit over van hun plants naar de afnemer. Ze investeren in groene energie zoals waterstof dus dit maakt het ook gelijk aantrekkelijk voor de lange termijn. De verwachting is dat de vraag naar aardgas (wat hun meeste omzet genereert) in 2030 op zijn hoogst zal zijn. Ook zullen de ontwikkelingen op het gebied van waterstof dan verbeterd zijn. Met een WPA van $3.07 en een K/W van 12.77 ziet het eruit als een solide onderneming. Vergelijkbare bedrijven als Shell (5.4) en BP (4) hebben een extreem lage K/W, die lijden dus zichtbaar meer onder de lage olieprijs en hun mindere toekomstperspectief.

Het bedrijf draait bijna volledig op langetermijncontracten en heeft dus als een van de weinige spelers in deze industrie de winst op peil weten te houden tijdens de coronacrisis. Doordat ze met zulke langetermijncontracten recessiebestendig zijn hoefden ze hun dividend de afgelopen jaren niet te verlagen en stegen ze juist geleidelijk. In 2008 bijvoorbeeld, tijdens de grote woningcrisis, werd er nog winst gemaakt waar veel bedrijven in de problemen zaten.

Wanneer de olieprijs langdurig laag blijft zal het wel last krijgen hiervan. Hier ga ikzelf niet vanuit doordat landen in Azië haast al op het oude niveau van productie zijn en de westerse wereld hier vanzelf achter aan komt als de 2e golf voorbij is. Ook kunnen milieu gerelateerde ongevallen van invloed zijn op de koers. Het dividend voor dit jaar zal uitkomen op C$3,24. Door de uitslag van de verkiezingen in Amerika en de olieprijs is de koers gedrukt waardoor de yield even uit verhouding is. Biden is namelijk behoorlijk progressiever op het gebied van verduurzaming in vergelijking met Trump.

 

Financiën – FLOWTRADERS – €FLOW – AMX

Flowtraders is de nummer 1 marketmaker op het gebied van hefboomproducten van Europa met kantoren in Amsterdam, Londen en Cluj-Napoca (Roemenië). Ook zijn ze actief in de VS (New York) en in Azië met kantoren in Singapore en Hong Kong. Ook zitten ze in de opties op commodities zoals goud en zilver. Verder handelen ze ook in ETF’s die beurzen tracken zoals de AEX. Ze verdienen geld met de spread in koersen, het verschil in koop- en verkoopprijzen.

Het bedrijf heeft louter universitair geschoolden aan het werk, van IT-specialist tot econometristen en van astrologen tot wiskundigen. Ze werken aan beleggingsstrategieën die in software wordt verwerkt en wordt verkocht. Hier zitten programma’s in verwerkt die zo snel mogelijk handelsorders uitvoeren en zichzelf kan corrigeren. 1000 orders per seconde is normaal daar. Door zulke automatisering is in de loop van de jaren de spread ook lager geworden, wat elke belegger ten goede komt.

Wanneer de volatiliteit op de beurs hoog is schiet de winst omhoog door het verschil in vraag en aanbod waaraan wordt verdiend. Dit was te zien ten tijde van de coronacrisis, waar men 262 miljoen euro winst maakte in Q1 tegenover 19.2 miljoen euro een jaar eerder.

De verwachting is dat de volatiliteit toeneemt doordat er meer (particulier) geld naar de beurs komt. Dit natuurlijk door de lage rentestanden. Er zullen meer transacties gedaan worden wat goed is voor dit bedrijf. Het interim-dividend 2020 was €4,- (!!!), mede door de enorme winsten die gemaakt werden. In rustige tijden zit je op een yield van rond de 6%. Het bedrijf is aan de prijzige kant als je een K/W van 27.4 ziet. Het is een aantrekkelijk aandeel met een zonnige toekomst en dat zie je verwerkt in de koers. Er zijn niet echt vergelijkbare bedrijven, Flow Traders is uniek dus dat maakt een belegging hierin extra aantrekkelijk

Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat ik het zie als een hedge in de beurs. Zoals ik zei, in tijden van onrust waar aandelen massaal gedumpt worden Flow Traders hiervan profiteren. De koers nam tijdens de crisis met 28% toe en er was een heerlijk dividend. In rustige vaarwateren van de beurs zul je een aantrekkelijk dividend krijgen wat je herbelegt in dit bedrijf.

 

TELECOM – AT&T- $T – NASDAQ

AT&T is de grootste telecommer van de wereld. Het bedrijf begon in 1880. Niet iedereen had toen natuurlijk een telefoon, wel was AT&T de enige provider op de markt. Doordat ze deze monopolie hadden kun je wel nagaan wat een geld daar werd verdiend. In de jaren 70 moest dit maar afgelopen zijn en doorbrak de Federal Communications Commision dit spel door het verplicht opdelen in regio’s. Dit werden de ROBC’s genoemd, Regional Operating Bell Companies.

In 2007 sloten ze een contract met Apple waardoor ze de enige provider voor iPhones werden. Is dit ook geen monopolypositie FCC? In 2015 namen ze DIRECTV over en hiermee werden ze de grootste aanbieder in TV-abonnementen voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Zo werd in 2016 ook Time Warner overgenomen, bekend van de tekenfilms van Warner Brothers, CNN de nieuwszender en HBO het streamingsplatform. Andere assets zijn de Tv-rechten op American Football en de NBA, het basketbal. Verder zijn ze ook bezig met glasvezelinfrastructuur. Dit zijn projecten die nu worden aangelegd.

Nu over het aandeel zelf. Het bedrijf heeft afgelopen decennium jaarlijks hun dividend verhoogd. Dit jaar keren ze $2,08 dollar per aandeel uit. Mijn GAK is $29, wat dus neerkomt op een yield van 7,1%. De winst per aandeel 2020 is nu $2,23 wat dus een gevaarlijk hoge pay-outratio is. We hebben dan wel een crisisjaar, dividend is niets verlaagd en de winsten zullen volgend jaar beter zijn. De K/W-verhouding is 12,6. KPN bijvoorbeeld zit nu op 17.3 en Verizon op 10,75.

Iedereen in de VS kent AT&T net zoals wij Nederlanders Heineken kennen. Een Amerikaans merk die generatie op generatie heeft voorzien van telecom en entertainment. In een gespreide portefeuille een echte aanrader.

 

 

Vastgoed – EUROCOMMERCIAL PROPERTIES – €ECMPA – AMX

Eurocommercial properties zit in het winkelvastgoed. Ze hebben panden in Zweden, Frankrijk, Italië en België. Alle assets bij elkaar zijn rond de 4 miljard euro waard. Ook zijn ze bezig met mogelijkheden van LED-investeringen. Hun leegstand is 1.2%. Ondanks de coronacrisis zijn er amper betalingsachterstanden. Rond de 90% is betaald. Vergeleken met andere vastgoedbedrijven is dit erg hoog. Dit komt omdat hun winkelcentra anders is dan waar je in de eerste instantie aan denkt. Hier zitten vaak meerdere supermarkten in met veel parkeerruimte. Verder ook drogisterijen. Veel meer gevuld met “eerste levensbehoeften”. Deze profiteerden natuurlijk door horecasluitingen en het thuiswerken.

De directie bestaat uit drie mannen wie meer dan 20 jaar samen hebben gewerkt. Het bedrijf heeft ook speciaal op zijn website aangegeven vooral te investeren in de lange termijn. Zo laten ze investeringsmodellen los die hierop gebaseerd zijn. Zo willen ze duurzaam investeren met 3 aandachtspunten. Aangezien vastgoed 40% van de beschikbare energie consumeert moet je hierin goede keuzes maken. Slecht geïsoleerde panden zijn uit den boze. “Be Green” is dan ook de eerste en dit gaat goed aangezien 40% van hun energieconsumptie groen is. Ook betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Ze willen in 2025 gemiddeld een 7.5 van klanten voor hun winkelcentrums krijgen. Ook die van de huurders willen ze boven een 7 hebben. Verder willen ze ook verantwoordelijk zijn voor hun personeel en huurders.

Door zorgen over verdere lockdown maatregelen is er gekozen om het dividend van dit jaar uit te stellen. Door het mislopen van huren kun je geen dividend uitbetalen. Daarom is het verstandig even te wachten. Na dit nieuws zakte de koers uiteraard en ik besloot als lange termijnbelegger wat extra aandelen in te kopen. Hun dividend is €2,18 per jaar. Momenteel is de koers rond de €13.50. Als het virus voorbij is zal die koers weer omhoogschieten door de weggenomen onzekerheden en het dividend zal dan weer terugkeren.

Wat moet je weten voordat je deze strategie ook wilt gebruiken?

Na de bekendmaking van het vaccinnieuws zagen we de koersen wereldwijd stijgen. Ten tijde van de crisis waren aandelen goedkoop geprijsd en zulke perioden in onze geschiedenis worden aangegrepen door beleggers om flink bij te kopen. Zo ook ik, al heb ik er spijt van dat ik niet meer heb gehaald. Dit is zeker een les voor de volgende crisis. Aandelen zijn over het algemeen terug op prijzen van voor de crisis.

Voordat je deze strategie zal gaan gebruiken doe je altijd je eigen onderzoek. Je kan natuurlijk mijn suggesties verder uitwerken. Deze strategie is alleen van toepassing als je in het bezit bent van een ijzeren lange termijnvisie en geduldig bent aangezien het jaren duurt voor je échte knaken zal maken. Investeer ook alleen met geld wat je niet nodig hebt. Stel dat jij al je spaargeld in aandelen stopt en je auto begeeft het onverwachts? Hoe ga je hem dan betalen, aandelen verkopen? Je zult altijd zien dat dit op de verkeerde momenten gebeurt en je dus geld verliest op deze actie. Investeren is namelijk pas verlies maken als jij je aandelen verkoopt met een negatief rendement. Zorg er dus altijd voor dat je een goede verhouding hebt in spaargeld en aandelen. Als je ZZP’er of flexwerker bent doe je er goed aan om drie tot viermaal je maandloon apart te houden. Als je een vast contract hebt kun je die reserve lager houden en meer investeren.

2 reacties

  1. Ontzettend duidelijk en goed geschreven. Kennis gecombineerd met nieuwsgierigheid en oefening, kunnen we wel lezen. Keep up the good work, Thijs!

  2. Heel simpel beschouwd hebben veel bedrijven op langere termijn een groei van de reële winst (nominale winst – inflatie) die kan deels kan worden geïnvesteerd in het bedrijf, waardoor het meer waard wordt, en/of die deels kan worden uitgekeerd als dividend. Dit maakt over een lange termijn een investering in aandelen aantrekkelijker dan in obligaties. Bij deze laatste ligt de rente vooraf vast en mis je dat stijgende rendement. Bij een stijgende inflatie zullen ook de activa van het bedrijf nominaal stijgen wat tot hogere nominale waardering leidt. Een bescherming tegen inflatie dus met daarenboven een stijgend reëel rendement. Begin er zo vroeg mogelijk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: