Wie is mysterieuze Bitcoin-analist die bekend staat als ‘PlanB’ en die de meest wilde koersvoorspellingen maakt omtrent de evolutie van de koers van Bitcoin (BTC)? De man, die anoniem wenst te blijven, zegt dat hij een Nederlander is van midden veertig en lid is van een institutioneel beleggingsteam dat ongeveer 100 miljard dollar aan activa beheert.

Hij heeft veel volgers verzameld op Twitter door het gebruik van het Stock-to-Flow-model (S2F) te propaganderen, een model dat zou toelaten om de volatiele prijsbewegingen van Bitcoin (BTC) te voorspellen. PlanB stelt dat het S2F-model laat zien dat Bitcoin goed op weg is om in 2021 de grens van 100.000 dollar te halen, dit ondanks de wilde jo-jo bewegingen in de koers, zijn luidruchtig koor van tegenstanders en veel scepsis over het vermogen van BTC om een ​​bonafide “veilige haven” te worden.

Een economische graad in kwantitatieve financiën en een diploma rechten

PlanB, die zegt dat zijn fulltime baan avonden en weekenden open laat voor tweeten, heeft een economische graad in kwantitatieve financiën en een diploma rechten. Toen hij in het bankwezen werkte tijdens de dotcom-boom van de late jaren 90 van vorige eeuw, zag hij de zeepbel van dichtbij barsten. Hij onthult ook dat hij en zijn collega’s, die in 2008 in het bankwezen werkten en alles van dichtbij meemaakten, niet helemaal verrast waren door de fouten begaan in het financieel systeem die aanleiding gaven tot de wereldwijde financiële crisis.

Wat volgens PlanB wel een verrassing was, was wat de centrale banken daarna deden: de kwantitatieve versoepeling die werd aangekondigd en de zeer lage en zelfs negatieve rentetarieven in Europa. Hij werd er ‘on the job’ dagelijks mee geconfronteerd, iets dergelijks was nog nooit eerder gebeurd.

De ongeziene omvang van de maatregelen deed PlanB dan ook twijfelen aan het systeem zoals we dat kennen. Vervolgens ging hij op zoek naar bescherming (hedging of afdekkingen) en alternatieven – plan B’s, zeg maar – voor de activa die op de balans van de bank stonden. Zo kwam hij Bitcoin tegen en dat heeft zijn ogen geopend.

Eerste BTC-investering in 2015

PlanB vertelt dat hij zich tot Twitter wendde voor informatie over cryptomunten nadat hij in 2015 zijn eerste BTC-investering had gedaan. Zowel hijzelf als zijn collega’s bij het bedrijf bezitten nu ook Bitcoin, hoewel ze er niet in hebben geïnvesteerd voor hun institutionele klanten. Hij waagt zich nu aan de voorspelling dat BTC dit jaar 100.000 dollar waard zal zijn. Correctie, hij deed die voorspelling al begin vorig jaar. Waarbij de halvering (‘halving’) van BTC een belangrijke rol speelde.

Maar wat is die halvering eigenlijk? Nieuwe Bitcoins komen in circulatie als ‘block rewards’ (letterlijk vertaald: blokbeloningen), geproduceerd door miners die dure elektronische apparatuur gebruiken om ze te verdienen of te “minen”. Elke 210.000 blokken, of ongeveer elke vier jaar, wordt het totale aantal Bitcoin dat miners potentieel kunnen produceren gehalveerd.

In 2009 begon het BTC-systeem met 50 munten die elke 10 minuten werden gemined. Drie halveringen later worden momenteel 6,25 bitcoins elke 10 minuten uitgegeven. Dit proces zal eindigen met in totaal 21 miljoen munten, waarschijnlijk in het jaar 2140.

De laatste halvering van de Bitcoin vond plaats op 11 mei 2020

Die laatste halvering van de Bitcoin vond plaats in mei 2020 en de volgende halvering zal waarschijnlijk plaatsvinden in 2024. Wat is die halvering, hoe beïnvloedt dit de prijs en wat betekent het voor miners en de vooruitzichten voor de cryptocurrency op lange termijn?

“The halving” klinkt als een horrorfilm over een bijlmoordenaar. Maar het is eigenlijk de bijnaam voor een van de meest langverwachte gebeurtenissen in de geschiedenis van Bitcoin. In mei 2020 daalde het aantal bitcoins (BTC) dat elke 10 minuten in omloop kwam (bekend dus als block rewards) met de helft, van 12,5 naar 6,25.

Het was een mijlpaal die men gemakkelijk zag aankomen: het gebeurt gemiddeld elke vier jaar en heeft twee keer plaatsgevonden vóór 2020. Wat gebeurt er concreet? Het aanbod in het systeem krimpt plotseling, terwijl de vraag in theorie gelijk blijft, waardoor de prijs van de BTC waarschijnlijk omhoog gaat. Die trend zet zich nog steeds door. Waarom is PlanB er zeker van is dat BTC vóór december 2021 100.000 dollar zal halen?

Bitcoin cold storage

December 2021 biedt ruim genoeg tijd om de prijs van Bitcoin 3 fasen van de marktcyclus te laten doorlopen. 100.000 dollar klinkt volgens PlanB niet onrealistisch gezien de tijdscomponent die ermee gemoeid is. Hier duikt cold storage op in het verhaal. Met Bitcoin cold storage wordt bedoeld dat de privé sleutel van de Bitcoin wallet ofwel de volledige Bitcoin wallet offline wordt bewaard.

Cold storage staat voor koude opslag en is per definitie offline. Een Hot Bitcoin wallet staat voor een Bitcoin wallet die in verbinding staat met het internet en mogelijk kwetsbaar is voor een hacker aanval. Wanneer Bitcoin wordt opgeborgen in cold storage of private wallets, daalt het aanbod.

De langzamere toename van het aanbodtekort zorgde voor een stijgende markt in de 18 tot 20 maanden nadien. Wie enkele jaren ervaring heeft met halving is bekend met dit effect. De halveringen van 2012 en 2016 leidden tot respectievelijk de bullrun in 2013 en 2017. De halvering voor 2020 zal dit jaar naar verwachting hetzelfde effect sorteren. De prijsexplosie van BTC in de eerste weken van 2021 sprak in dat verband boekdelen. Maar PlanB ziet nog veel meer potentie.

Waarom de prijs van Bitcoin zal stijgen tot 100.000 dollar vóór december 2021

Als het aanbodtekort eenmaal groot is, komen er automatisch hogere prijzen. Aangezien de halving en vervolgens de hierboven beschreven fasen van de marktcyclus allemaal begonnen zijn in mei 2020, strekken ze zich uit tot mei 2021. Op basis van Plan B’s S2F zal de prijs daarna een opwaartse trend voortzetten.

Het halveringsverhaal van Bitcoin en de fasen van de marktcyclus hebben tot nu toe de prijsgroei en het momentum ondersteund. Dit is meteen de reden voor het onwankelbare vertrouwen van Plan B in Bitcoin waarvan volgens hem de prijs zal stijgen tot 100.000 dollar vóór december 2021.

Mogelijk wordt zelfs zijn koersdoel van 288.000 dollar voor die datum bereikt. PlanB heeft 90% van zijn collega’s kunnen overhalen om mee in de boot te stappen. Maar er is volgens hem een groot verschil tussen jouw eigen geld investeren en het geld van iemand anders investeren. Als je iemands pensioengeld beheert, is Bitcoin misschien niet het eerste waar je aan denkt, hoewel PlanB denk dat dit toch een heel goede match zou kunnen zijn.

Maar de belangrijkste klassieke activa waarin we investeren voor pensioengeld zijn natuurlijk vastrentende activa zoals obligaties, hypotheken, consumentenleningen – alles met rente die je nodig hebt om het pensioen te kunnen financieren. Aangezien Bitcoin niet in het huidige regelgevende raamwerk van de financiële wereld past, zegt PlanB dat hij anoniem blijft zodat zijn Bitcoin-hobby geen negatieve impact zal hebben op zijn werkgever.

‘Bitcoin-is-voor-criminelen’

In de tussentijd zegt hij dat hij zich op zijn gemak voelt als een brug tussen de exotische wereld van Bitcoin en de status quo van de traditionele financiële wereld. Hij gelooft dat het een kwestie van tijd is voordat de eerste banken en pensioenmaatschappijen de mogelijkheid aanbieden om in Bitcoin te beleggen. De eerste kandidaten zijn volgens PlanB de pensioenenfondsen.

PlanB is van mening dat de informatie vandaag over Bitcoin voornamelijk negatief is en de beleggers afschrikt. Die informatie is afkomstig van partijdige bronnen zoals Bloomberg en andere traditionele mediabronnen. Er heerst een soort overtuiging om de stelling ‘Bitcoin-is-voor-criminelen’ vast te houden, maar dat klopt volgens hem niet. Bitcoin is een niet-gecorreleerd activum, maar geen veilige haven.

Hoewel de koers volgens hem alleen maar kan stijgen. Door het Stock-to-Flow-model – bekend bij beleggers in goud – toe te passen op Bitcoin, zegt PlanB dat hij probeert BTC als activa vorm te geven en dat in termen waarmee institutionele beleggers bekend zijn. Hij zegt dat het model is gerepliceerd en gecontroleerd door anderen, wat de nauwkeurigheid ervan bevestigt.

Stock-to-Flow is een poging om de digitale schaarste-uitvinding van Satoshi te kwantificeren

Stock-to-Flow is een poging om de digitale schaarste-uitvinding van Satoshi te kwantificeren. Waarom werkt Stock-to-Flow volgens PlanB? Omdat het schaarste direct meet, zoals goud. Hoe schaarser iets is, hoe waardevoller het zou moeten zijn.

Een andere reden waarom het model heel goed werkt, is het effect dat er heel veel over Bitcoin wordt gesproken, dat steeds meer ontwikkelaars aan Bitcoin gaan werken en dat steeds meer handelaren dingen gaan kopen en verkopen met Bitcoin. Dat terwijl het aandeel beleggers toeneemt.

PlanB wijst er op dat Bitcoin steeds populairder wordt en dat er meer marktplaatsen zijn, meer derivaten, meer opties en futures en deze marktontwikkelingen worden weerspiegeld in zijn model. Het kan volgens hem inderdaad zijn dat de Stock-to-Flow de onderliggende netwerkeffecten in Bitcoin kwantificeert.

Maar een andere reden (en een veel belangrijkere) is kwantitatieve versoepeling of quantative easing. De centrale banken hebben sinds de komst van Bitcoin duizenden miljarden dollars gedrukt … Dat geld wordt gebruikt om obligaties en andere activa te kopen. Het kan zijn dat uiteindelijk een klein beetje van dat geld op de een of andere manier zijn weg vindt naar Bitcoin en dat kan de stijging van de Bitcoin-koers in een stroomversnelling brengen.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

Eén reactie

  1. Lijkt mij een “Self Fulfilling Prophecy”.
    Je zegt dat het zoveel gaat stijgen.
    Daarom koopt iedereen het, en daarom stijgt het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: