Was Cyprus slechts een testcase?

22

Ingezonden artikel | Ik heb het helemaal gehad met alle commentaren over Dijsselbloem in de (sociale) media. Of het nou positief of negatief is maakt me niet uit. Ik vind het geruis en het blokkeert mijn gedachten over de kern van de zaak, namelijk het ontbreken van leiderschap en een echte oplossing voor de eurocrisis. Voordat we gaan nadenken over welk land als volgende aan de beurt is, staan we nog even stil bij wat er in Cyprus is gebeurd. Laten we ook even uitzoomen op het grotere geheel. Ik bedoel hiermee niet de vraag waarom en wat de toegevoegde waarde was om Cyprus überhaupt bij de Euro te laten, maar meer of het geval Cyprus een bewuste test was? Zit hier iets groters achter? Waren er al partijen die wisten dat het fout zou gaan?

Testcase?

Als ik beleidsmaker zou zijn en wilde weten hoe de bevolking (met name buiten Cyprus), de financiële markten en de “bondgenoten” zouden reageren op de gekozen aanpak, dan is Cyprus de perfecte testcase. Immers de bedragen waarover we praten zijn peanuts in vergelijking met bijvoorbeeld Griekenland. Ook de publieke opinie over dit kleine eiland, met haar opgeblazen louche financiële sector, witwaspraktijken hadden de beleidsmakers al in the pocket.

Aanpak

Waarom werd een dergelijke aanpak bij Cyprus vroeg op de zaterdagochtend verkondigd, terwijl de financiële markten gesloten waren? Was dit alleen maar om het hele weekend belangrijke details uit te werken en mogelijke gevolgen te overzien? Simpelweg laten weten dat Cyprus 10 miljard euro krijgt, mits ze zelfs even de resterende 7 miljard euro bij elkaar rapen. En stel dat het wel zo onbenullig zou zijn gegaan, dan konden de onderhandelaars eerst nog prima uitzoeken of er voldoende draagkracht in het Cypriotische parlement zou zijn en zondag in de nacht tot een aangepaste deal komen. Kortom er was tijd genoeg en het voelt voor mij onlogisch.

Dijsselbloem

En het kan zijn dat Dijsselbloem verkeerd is geciteerd of dat er onduidelijkheid over bestond, maar ik geloof simpelweg niet dat iemand op dat niveau de betekenis van het Engelse woord ‘template’ niet kent. En mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan is Dijsselbloem zeker handig genoeg om in zo’n geval een politiek ontwijkend antwoord te geven of er via een omweg achter te komen wat de interviewer precies bedoelde. Dit op zichzelf staande feit is niet zo van belang, maar het past in het plaatje van een bewuste test. Namelijk een functionaris die net in functie is en zich nog wel een “slip of the tonque” kan veroorloven. Als de lang zittende en ervaren Juncker een dergelijke aanpak had verkondigd, dan was het nog veel serieuzer genomen.

De tijd zal het leren

Ik heb natuurlijk geen bewijzen en kan niets aantonen dat de gekozen aanpak anders zou zijn dan onhandig en knullig, maar mij bekruipt een ander gevoel. Als dit een bewuste test was in een groter geheel wat zich in de toekomst zal ontvouwen dan worden mijn gedachten hierover binnenkort al dan niet bevestigd, want tijdens deze eurocrisis is volgende hobbel altijd weer in zicht.

Andreas

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie