Wat is er met olie aan de hand?

54

Ondanks alle spanningen in het midden oosten en de problematiek tussen Oekraine en Rusland daalde de prijs van olie flink. Brent Crude, de benchmark voor de wereldwijde olieprijs, daalde van $115 naar $92 en staat nu op het laagste punt sinds de zomer van 2012 (laagste prijs toen was $89). Wat is er aan de hand?

brent

Minder economische groei

Dat het economisch gezien in de EU niet goed gaat hoef ik u niet te vertellen, maar naast de EU lijkt het ook in andere gebieden minder te gaan. Afgelopen maand verlaagde zowel de IEA als de OECD hun wereldwijde groei verwachtingen voor zowel 2014 als 2015. Daarnaast verlaagde ook de FED de groeiverwachtingen voor de US. Ook lijkt China niet meer aan hun target van 7.5% jaarlijkse groei te kunnen voldoen. Ik zie echter wereldwijde olieconsumptie zowel in 2014 als in 2015 nog wel toenemen, als is het maar met 0.5% door de Non-OECD landen. Ik moet hier echter wel bij zeggen dat ik een nieuwe wereldwijde recessie in 2015 niet uitsluit. Maar het mag duidelijk zijn dat minder economische groei voor minder vraag naar olie zorgt.

Overproductie!

Maar naast tegenvallende groei is er nog meer; er wordt gewoon te veel olie geproduceerd momenteel. De groei van productie komt met name door de productie in de VS (fracking) die in 2013 1.5 miljoen barrels per dag toevoegde, dit in 2014 nogmaals doet en ook in 2015 nog een 1.0 miljoen barrels per dag gaat toevoegen aan de wereldwijde productie. In 2014 schat ik productie rond de 92.2 miljoen barrels per dag, maar consumptie net onder de 92 miljoen. Volgend jaar echter, zie ik dit gat groteren worden door maar een kleine toename in consumptie terwijl productie flink zal toenemen. Dit zorgt uiteraard voor (nog) meer druk op de olieprijs.

Uitbodemen?

Probleem is echter wel dat prijzen nu vrijwel gelijk zijn aan de productiekosten voor Saudi Arabië en Irak, 2 grote spelers. Saudi Arabië kondigde daarom al aan zijn productie wat terug te schroeven. Dit wordt waarschijnlijk echter opgevuld door andere OPEC landen, die vaak veel lagere productiekosten hebben (Qater bijvoorbeeld maar $45). Het mogelijk terugschroeven van productie kan echter wel een bodem onder de prijs leggen. De meeste olie producerende landen van de OPEC hebben echter wel de cash nodig en zo makkelijk gaat dat niet. Ik denk dat de prijs nog wel wat lager kan gaan, maar we naderen wel de bodem ($85). Maar een olieprijs van $70 sluit ik niet uit indien we nieuwe wereldwijde recessie hebben. Een lagere olieprijs is in ieder geval goed voor economische groei…