Wat moet je weten over de erfdienstbaarheid?

Huren wordt steeds aantrekkelijker!

Heb je een huis geërfd waarbij je te maken hebt met erfdienstbaarheid? Het is een recht waarbij je samen met de buren afspraken hebt over het gebruik van een stuk land of de erfgrens. Denk bijvoorbeeld aan het laten groeien van bomen boven een bepaalde hoogte of het gebruiken van het land om bij een eigendom te komen. Om te voorkomen dat er geschillen ontstaan, moet je goed weten waar je allemaal mee te maken hebt. Want wat is het eigenlijk? En waar moet je nog meer rekening mee houden als je een erfenis wilt aanvaarden van een overledene in de familie? Onderstaande informatie voorkomt dat je voor grote verrassingen komt te staan. 

Gebruik maken van land van een ander

Erfdienstbaarheid is een recht waarbij of jij of de buren over een stuk land moeten lopen van de ander om bij een eigendom te komen. Heb je bijvoorbeeld een huis geërfd waarbij je over het landgoed van de buren moet, dan komt dit recht om de hoek kijken. Het is een blijvend recht op het terrein van de ander. Je kunt bij dit recht denken aan het recht van overpad, het afvoeren van water over het landgoed of het recht van uitzicht. Het doel is om ervoor te zorgen dat het gebruik van het ene stuk grond niet onmogelijk wordt gemaakt door de eigenaar van het aangrenzende stuk. Bij het aanvaarden van de erfenis en het verkrijgen van een huis is het daarom aan te raden om goed te bekijken of je met dit recht te maken krijgt. 

Geen schulden door een erfenis

Bij het aanvaarden van een erfenis is het niet alleen verstandig om naar de erfdienstbaarheid te kijken. Als je twijfels hebt over de financiële situatie van de overledene kan je de erfenis beneficiair aanvaarden. Je wilt immers niet vast komen te zitten met schulden waarvan je niets vanaf wist en niet door jouw toedoen zijn ontstaan. In plaats van direct te aanvaarden, kun je via de rechtbank zorgen dat je onder voorbehoud kunt aanvaarden. Als de erfenis dan negatief blijkt te zijn na het betalen van de schulden ben je hier niet persoonlijk verantwoordelijk voor. Mocht er toch geld overblijven, dan ontvang je dit uiteraard volgens de normale regels. Het kan jou een hoop narigheid schelen. 

Niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden

Maar waarom is de erfenis beneficiair aanvaarden dan de beste keuze? Stel je voor dat er onontdekte schulden zijn of verborgen financiële problemen die je niet kende. Als je de erfenis zonder voorbehoud aanvaardt, kun je uiteindelijk aansprakelijk worden gesteld voor die schulden. Voordat je het weet, moet je jouw spaarrekening leeghalen om alles af te betalen of kom je zelf in de schulden terecht. De erfenis op deze manier aanvaarden geeft jou veel bescherming tegen onaangename financiële verrassingen en je kunt alles weer in goede banen leiden. Met de juiste hulp voorkom je dat je zelf in de schulden terechtkomt door het te snel aanvaarden van een erfenis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: