Wat staat ons en de wereld nog allemaal te wachten?

65

Het zijn spannende tijden met enorm veel kansen en bedreigingen, lokaal en wereldwijd. Een grote aannemer in mijn buurt was de afgelopen tijd al zijn armen en benen verloren. Nu is ook het hoofd van de romp gescheiden met als gevolg een definitieve dood. Finito, over en uit, schluss. Met hem zullen er vast ook nog wel de nodige toeleveranciers en ZZPers richting afgrond gaan. Niets glijdt beter dan het slijm van het faillissementsmonster. Uit een gesprek met deskundigen bleek dat momenteel de prijsdruk op een groot deel van het midden- en kleinbedrijf alsmede de ZZPers enorm is. De werkgerelateerde deflatie wordt elke dag meer voelbaar. Wie wil blijven leven moet steeds weer concessies doen. Voor werkers die er in de avonduren wat zwart bijklusten loont het niet meer om hun diensten aan te bieden omdat officiële bedrijven momenteel nog onder hun prijzen door gaan.

economische competitie

Technische ontwikkelingen

Door de snelle ontwikkeling van steeds krachtigere computerchips kunnen o.a. de robotisering, automatisering, beeldherkenning en het 3D ontwerpen en printen zich met enorme snelheid ontwikkelen. Een robot wordt niet moe, heeft geen eten of licht nodig, kan 24 uur per dag doorwerken en vraagt nooit om loonsverhoging. Uiteindelijk kan daar geen lage lonen land tegenop. Maar ook in ons eigen land staat er nog heel veel te gebeuren. In bijvoorbeeld supermarkten zullen uiteindelijk minstens 90% van de kassières gaan verdwijnen. Technisch gezien kan een kar vol boodschappen nu al automatisch gescand worden. Nodig is alleen nog een combinatie van een goedkope NFC tag en een killerapp met een impact als Whatsapp.

Het spel met het grote geld

Globaal gezien wordt door regeringen en centrale bankiers druk gedraaid aan de geldknoppen van de lokale valuta. Het is een voortdurend balanceren tussen de wisselkoers, zorg voor de export, inflatie, deflatie, rente en het investeringsklimaat. De opkomende landen voelen dat er werk wegstroomt. Dat er minder geld voor investeringen binnenkomt. Het rentespook neemt ondertussen grote vormen aan. Nu er bij superlage rentes enorm is geïnvesteerd en gespeculeerd  wil natuurlijk geen van die investeerders dat de rente stijgt. Elk land maakt zich inmiddels op voor de grote strijd die er aan gaat komen of beter gezegd al begonnen is. Het mes tussen de tanden en geen zorgen om collatteral damage. Wie in de weg staat, wordt platgewalst en heeft gewoon pech gehad.

De woningmarkt

Het hele woningmarktgebeuren lijkt inmiddels een waar Mekka voor marketeers, goochelaars en taaljongleurs. Het gaat weer stukken beter dan…  Ondertussen blijkt wel dat vele duizenden, na verkoop van hun woning, met een flinke restschuld blijven zitten, waaronder een behoorlijke groep waarbij het om 40.000 euro of meer gaat. Before shooting me. Ik weet natuurlijk dat het om magisch mengsel gaat van de huizen zelf, verbouwingen, extra en overwaarde leningen, niet aflossen en meer van dit soort kunststukjes. Hoe mooi de verhalen echter ook zijn lijkt mij de toekomst wat de huizenmarkt betreft eerder zwaar bewolkt dan zonnig.

Werkgelegenheid en de kosten van arbeid

Naast het pure brutoloon krijgt een werkgever te maken met een opslag van wel 30% aan extra werkgeverslasten. Pure handarbeid is daarmee, voor producten met maar een kleine winstmarge, meer dan een blok aan het been van die werkgever geworden. Oplossingen kunnen niet anders gevonden worden dan door verhoging van de productiviteit, lagere loonkosten of automatisering. Ook ZZPers hebben met dit fenomeen te maken. Meer en slim gereedschap moet het aantal arbeidsuren dat nodig is beperken, maar vraagt natuurlijke wel een behoorlijke investering. De ZZPer heeft daarnaast nog twee extra mogelijkheden. Hij kan uitgaan van een lager uurtarief en/of meer uren werken dan hij in rekening brengt. Wat er zo aan het eind van een werkweek is binnengehaald kan wel eens behoorlijk tegenvallen. Veel ZZPers zijn inmiddels als slaven midden op zee. De keuze ligt tussen verzuipen of doorroeien, waarbij velen niet eens het minimumloon halen.

De werkloosheid

Hoewel het volgend de EU-bonzen en ook onze eigen regering al weer wat beter gaat verwacht het UWV voor 2014 nog eens 43.000 extra werklozen. Het totaal komt daarmee afgerond op zo’n 740.000 uit en daar zal het wel niet bij blijven nu bijvoorbeeld KPN al weer tweeduizend medewerkers extra gaat ontslaan.

Het begrotingstekort

Er zijn weinig voorspellende gaven nodig om in te zien dat premier Rutte ons binnenkort, weliswaar met een lachend gezicht, gaat vertellen dat het allemaal toch anders gaat dan gedacht en begroot. Een grote kist met rode cijfers fungeert vast en zeker als baken voor nog meer bezuinigingen en lastenverhogingen.

Afsluitend: Onze rol in de wereldcompetitie

De keuze is aan ons zelf. Nederland heeft vele mogelijkheden om mee te doen in de huidige economische wereldcompetitie. Wie winnen wil moet er voluit voor gaan. Bereid zijn voor nieuwe technieken en tactieken in een spel waarbij elke dag nieuwe regels worden bedacht en vals spelen je van het is. Met al dat nieuwe hebben we echter grote problemen. Het ontbreekt ons aan durf en moed. We denken nog steeds dat met wat kleine veranderingen ook nog wel redelijke resultaten te behalen zijn. In de boksring gaan we daarmee knock out. Onze tegenstanders kennen geen medelijden, houden niet in. In de nieuwe snelle en hoogtechnische wereld gelden gewoon nog de spelregels van vele duizenden jaren geleden. De sterkste wint en oog om oog tand om tand.