Wat staat ons en de wereld nog allemaal te wachten?

Het zijn spannende tijden met enorm veel kansen en bedreigingen, lokaal en wereldwijd. Een grote aannemer in mijn buurt was de afgelopen tijd al zijn armen en benen verloren. Nu is ook het hoofd van de romp gescheiden met als gevolg een definitieve dood. Finito, over en uit, schluss. Met hem zullen er vast ook nog wel de nodige toeleveranciers en ZZPers richting afgrond gaan. Niets glijdt beter dan het slijm van het faillissementsmonster. Uit een gesprek met deskundigen bleek dat momenteel de prijsdruk op een groot deel van het midden- en kleinbedrijf alsmede de ZZPers enorm is. De werkgerelateerde deflatie wordt elke dag meer voelbaar. Wie wil blijven leven moet steeds weer concessies doen. Voor werkers die er in de avonduren wat zwart bijklusten loont het niet meer om hun diensten aan te bieden omdat officiële bedrijven momenteel nog onder hun prijzen door gaan.

economische competitie

Technische ontwikkelingen

Door de snelle ontwikkeling van steeds krachtigere computerchips kunnen o.a. de robotisering, automatisering, beeldherkenning en het 3D ontwerpen en printen zich met enorme snelheid ontwikkelen. Een robot wordt niet moe, heeft geen eten of licht nodig, kan 24 uur per dag doorwerken en vraagt nooit om loonsverhoging. Uiteindelijk kan daar geen lage lonen land tegenop. Maar ook in ons eigen land staat er nog heel veel te gebeuren. In bijvoorbeeld supermarkten zullen uiteindelijk minstens 90% van de kassières gaan verdwijnen. Technisch gezien kan een kar vol boodschappen nu al automatisch gescand worden. Nodig is alleen nog een combinatie van een goedkope NFC tag en een killerapp met een impact als Whatsapp.

Het spel met het grote geld

Globaal gezien wordt door regeringen en centrale bankiers druk gedraaid aan de geldknoppen van de lokale valuta. Het is een voortdurend balanceren tussen de wisselkoers, zorg voor de export, inflatie, deflatie, rente en het investeringsklimaat. De opkomende landen voelen dat er werk wegstroomt. Dat er minder geld voor investeringen binnenkomt. Het rentespook neemt ondertussen grote vormen aan. Nu er bij superlage rentes enorm is geïnvesteerd en gespeculeerd  wil natuurlijk geen van die investeerders dat de rente stijgt. Elk land maakt zich inmiddels op voor de grote strijd die er aan gaat komen of beter gezegd al begonnen is. Het mes tussen de tanden en geen zorgen om collatteral damage. Wie in de weg staat, wordt platgewalst en heeft gewoon pech gehad.

De woningmarkt

Het hele woningmarktgebeuren lijkt inmiddels een waar Mekka voor marketeers, goochelaars en taaljongleurs. Het gaat weer stukken beter dan…  Ondertussen blijkt wel dat vele duizenden, na verkoop van hun woning, met een flinke restschuld blijven zitten, waaronder een behoorlijke groep waarbij het om 40.000 euro of meer gaat. Before shooting me. Ik weet natuurlijk dat het om magisch mengsel gaat van de huizen zelf, verbouwingen, extra en overwaarde leningen, niet aflossen en meer van dit soort kunststukjes. Hoe mooi de verhalen echter ook zijn lijkt mij de toekomst wat de huizenmarkt betreft eerder zwaar bewolkt dan zonnig.

Werkgelegenheid en de kosten van arbeid

Naast het pure brutoloon krijgt een werkgever te maken met een opslag van wel 30% aan extra werkgeverslasten. Pure handarbeid is daarmee, voor producten met maar een kleine winstmarge, meer dan een blok aan het been van die werkgever geworden. Oplossingen kunnen niet anders gevonden worden dan door verhoging van de productiviteit, lagere loonkosten of automatisering. Ook ZZPers hebben met dit fenomeen te maken. Meer en slim gereedschap moet het aantal arbeidsuren dat nodig is beperken, maar vraagt natuurlijke wel een behoorlijke investering. De ZZPer heeft daarnaast nog twee extra mogelijkheden. Hij kan uitgaan van een lager uurtarief en/of meer uren werken dan hij in rekening brengt. Wat er zo aan het eind van een werkweek is binnengehaald kan wel eens behoorlijk tegenvallen. Veel ZZPers zijn inmiddels als slaven midden op zee. De keuze ligt tussen verzuipen of doorroeien, waarbij velen niet eens het minimumloon halen.

De werkloosheid

Hoewel het volgend de EU-bonzen en ook onze eigen regering al weer wat beter gaat verwacht het UWV voor 2014 nog eens 43.000 extra werklozen. Het totaal komt daarmee afgerond op zo’n 740.000 uit en daar zal het wel niet bij blijven nu bijvoorbeeld KPN al weer tweeduizend medewerkers extra gaat ontslaan.

Het begrotingstekort

Er zijn weinig voorspellende gaven nodig om in te zien dat premier Rutte ons binnenkort, weliswaar met een lachend gezicht, gaat vertellen dat het allemaal toch anders gaat dan gedacht en begroot. Een grote kist met rode cijfers fungeert vast en zeker als baken voor nog meer bezuinigingen en lastenverhogingen.

Afsluitend: Onze rol in de wereldcompetitie

De keuze is aan ons zelf. Nederland heeft vele mogelijkheden om mee te doen in de huidige economische wereldcompetitie. Wie winnen wil moet er voluit voor gaan. Bereid zijn voor nieuwe technieken en tactieken in een spel waarbij elke dag nieuwe regels worden bedacht en vals spelen je van het is. Met al dat nieuwe hebben we echter grote problemen. Het ontbreekt ons aan durf en moed. We denken nog steeds dat met wat kleine veranderingen ook nog wel redelijke resultaten te behalen zijn. In de boksring gaan we daarmee knock out. Onze tegenstanders kennen geen medelijden, houden niet in. In de nieuwe snelle en hoogtechnische wereld gelden gewoon nog de spelregels van vele duizenden jaren geleden. De sterkste wint en oog om oog tand om tand.

65 reacties

 1. Deflatie? Heb net een boekje naar België verzonden voor 9,45 aan porto. Belastingtarieven zijn niet aangepast aan inflatie, dus weer wat minder te besteden. Diesel per 1 januari weer omhoog.

  Deflatie is er alleen op producten die je niet perse nodig hebt, de rest gaat de komende jaren hard omhoog.

  Het trieste is dat ik het komende jaar BEWUST een stuk minder ga werken: iets minder omzet, veel betere bezetting, 1 belastingtree naar beneden en 50% minder werken scheelt me uiteindelijk maar 10% in mijn portemonnee. Iedere vorm van ambitie is er bij mij wel uitgeranseld.

 2. Tsja, je weet hoe dat gaat met transities. Zoals ze wel eens over alcohol- en drugsverslaafden zeggen: “Ze moeten eerst helemaal volledig naar de kl*te voordat het inzicht doordringt dat het een doodlopende weg is.” Wel, voor de consumptietroepverslaafde maatschappij geldt hetzelfde. De fase van inzicht is nog niet eens aangebroken. 99% verkeert nog in de ontkenningsfase. Dus de turkey gaat zeer cold worden zo dadelijk… 😉

  Kijk, die bouwsector is net als de mijnbouw in Limburg in de jaren 60. Dood. Maar ja, je weet hoe dat gaat met dode paarden. Wordt keihard aan getrokken. Is het hele zooitje de afgelopen decennia namelijk in afgestudeerd: trekken aan dode paarden. Hoeveel mensen lopen er in en rond de bouwsector? Paar miljoen? Inclusief de afdelingen OR bij gemeentes e.d..

  Ballast Nedam: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/05/winstalarm-ballast-nedam-verlies-van-25-miljoen-verwacht-150-banen-geschrapt/

  De grootste bedrijfstak van NL, de bouw.

  Ow ja, en aardgas. Over 15 jaar op.

  En de opgebouwde pensioenen: Daar worden de onder-water-hypotheekgrachten mee gedempt. Geld dat nooit meer terugkomt.

  Maar goed, laat het maar gebeuren. Was toch een shitsysteem. Gebaseerd op constante groei. Iedere bioloog, fysicus en wiskundige had je kunnen vertellen dat dat onbestaanbaar is. Maar ja, die onweerstaanbare smile van Rutte he…

 3. Dat vals spelen, die competitie zijn middelen uit de ” oude tijd” . Waar we naar toe moeten m.i. is samenwerken, net zolang, dat elke mens op aarde zijn broek fatsoenlijk kan ophouden; wereldwijd onvoorwaardelijk basisinkomen dus. Geen valutaspelletjes, geen groei in kwantiteit (kan de aarde niet meer hebben en wij ook niet), maar groei in kwaliteit van leven.
  Zolang kanker nu wereldwijd schrikbarend toeneemt een de zwarte dood van de 21e eeuw is, zullen we het totaal anders aan moeten pakken. Echter ik vrees voor het ” te laat” . De aarde heeft al te veel geleden en wij volgen…..

  1. “…wereldwijd onvoorwaardelijk basisinkomen dus…”

   Was laatst een petitie voor. Te weinig handtekeningen. Mensen houden niet van goede, vooruitstrevende ideeen. De mens is een uiterst conservatief wezen…

   1. Het water staat voor een boel nog niet genoeg aan de lippen… bewustzijn oftewel wakker worden is soms een langdurig proces… (te lang wat mij betreft)

 4. Moeten we dit wel willen. Moeten we verdergaan met een economisch beleid dat mensen en milieu vernield en de schaarse resources nog harder exploiteert. We gebruiken nu als mensheid al 3 aardes, terwijl we er maar een hebben en ondanks alle maatregelen neemt de stroom mensen, die het niet meer bij kunnen benen toe. De vraag, die we moeten stellen : moeten we dit willen als Europa of kiezen we voor een duurzame en meer menselijke toekomst in de vorm van economische transitie.

  Nog een keertje economische groei, als de resources dit moge trekken zal uiteindelijk catastrofaal voor ons blijken, immers de milieu en klimaatproblemen worden finaal genegeerd. Ook wordt er hier in den lande gepraat over een cyclische economie, maar in de opkomende landen, waar veel van onze goodies vandaan komen is daar beslist voorlopig al geen sprake van om het er al over te hebben.

  Ik heb zelf al weinig zin meer in deze ratrace en ik denk met mij een steeds groter wordende groep en de roep om radicale verduurzaming en regionalisering van de economie zal alleen maar steeds harder gaan klinken. Zowel binnen verder links als verder binnen rechts en later zal dit ook bij het politieke midden gaan gelden.

  En mocht de maatschappij met deze waanzin willen doorgaan, dan zou het niets meer dan fatsoenlijk zijn om de mensen, die het niet meer bij kunnen benen schadeloos te stellen. Maar ook dit zal uiteindelijk onbetaalbaar blijken.

  Zoals ik al eerder zei. Neoliberalisme is de race naar de bodem en is goed om de mensen hun aanspraken op grond en schoon water/lucht alsmede landbouwkennis te onthouden.

  1. Is er een steeds grotere groep die niet met de ratrace wil meedoen? Hmm, is mij niet opgevallen. Integendeel. De ego’s worden steeds groter, de wensen idem dito en de leegheid navenant. Met als voorlopig kwalitatief dieptepunt dit gezever van een dichter dat ook nog werd gepubliceerd in een dagblad: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30080/Erik-Jan-Harmens/article/detail/3590732/2014/02/05/Ik-ga-heus-niet-na-het-sturen-van-mijn-bericht-naar-mijn-scherm-zit-te-staren.dhtml

   We staan nog maar aan het begin van het entertainmenttijdperk. Miley Cyrus heeft althans haar onderbroek nog aan op het podium. Ik voorspel dat we binnen 15 jaar porno gaan krijgen tijden de pauze van de Superbowl. En dan is het hele zooitje weer tevreden.

   De glazen bol zegt: We gaan nog VEEEEEL materialistischer worden. Niets zal meer uit de mensen zelf komen. Hij zal gaan slikken wat hem wordt toegediend. De hersenen zullen verschrompelen en de dieren zullen de planeet erven.

   1. Zit jij middenin Soddom en Gomorrah, èh Amsterdam ofzo?
    Kom maar een tijdje in de hangmat hier, dan praat je wel anders!

   2. Dat hoeft elkaar noodzakelijkerwijs niet uitsluiten. Een grotere groep, die er geen zin meer in heeft en ook een grotere groep, die über-materialistisch en narcistischer worden. De verschillen in de samenleving zullen steeds groter worden en zo ook de spanningen tussen diegene, die anders willen (wat toch binnenkort een snel groeiende groep gaat worden) als de mensen, die meer van hetzelfde willen.

    Wel betekent op deze manier doorgaan, als het met de resources lukt, dat onze milieu en leefomgeving echt naar de klote wordt geholpen en daar zal geen greenwash praatjes en nep-oplossingen aan helpen.

 5. de aantallen genoemd in de media waarbij volgens de media huizen worden verkocht voor onder de koopprijs houden de kosten koper / makelaarscourtage / de kosten nieuwe keuken buiten beschouwing, indien deze kosten worden meegenomen, wordt (schat ik) 1 op de 2 a 1 op 3 huizen met verlies verkocht.

  het is nog erger dan de media aangeeft

 6. Leuk en aardig (dus onprettig) dat restschulden van mensen bekend zijn, maar heeft iemand een indicatie wat de huizenprijzen zijn?
  Als ik op funda kijk staan de meeste huizen nagenoeg op de vraagprijs uit 2008!

  Het zou erg fijn zijn als vraagprijzen openbaar worden (zoals je dat bij marktplaats zit).

 7. De artikelen op Biflatie.nl zijn over het algemeen goed en realistisch, zo ook dit artikel. De reacties zijn vaak interessant om te lezen en laten gelukkig zien dat er mensen zijn in onze samenleving die wel ergens over nadenken. Biflaten zijn het min of meer wel eens over de oorzaken en gevolgen van de economische en maatschappelijke problemen waar wij vandaag de dag mee te maken hebben. Zowel op landelijk als mondiaal niveau.

  Wat ik echter mis zijn oplossingen. Het is natuurlijk goed om te blijven praten over oorzaken etc., al is het maar om meer schapen wakker te maken. Maar uiteindelijk komen we hier niet verder mee. Ik ben benieuwd naar welke oplossingen er mogelijk zijn om werkelijk iets te veranderen of het heft in eigen hand te nemen. En of Biflaten ook bereid zijn actie te ondernemen of enkel gal willen spuwen. Er is een groot verschil tussen een probleem zien en er iets aan doen, ook al is het op kleine schaal. Zijn er bijv. Biflaten geweest die initiatief hebben genomen om zijn of haar mede Biflaten in het echte leven bij elkaar te krijgen om eens te kijken of er samen echt constructief iets gedaan kan worden? Wat doen jullie in het dagelijks leven om tegen het huidige “systeem” te protesteren? Ik zie op internet steeds meer mensen die klaar zijn met de manier waarop het nu gaat, echter in mijn directe omgeving is dit niet het geval. Je wordt dan ook vaak voor gek verklaard als je anders denkt of doet. Uiteindelijk houdt dit in dat zolang gelijkgestemden zich niet binden er pas iets zal veranderen als het te laat is. Zeker in Nederland, want als me de laatste tijd iets duidelijk is geworden is het wel de grote onwetendheid en kuddegedrag van de Nederlanders, in ons land heeft de brainwash iig goed gewerkt.

  1. Beste Forian.

   Dit is niet helemaal waar.
   Regelmatig staan er oplossingen in door posters en biflaten.
   1 daarvan is een vrij universele die begint bij jezelf.
   Dat de meeste mensen schapen zijn is al bewezen. al van vroeger uit.

   Voorbeeld van verbetering
   Begin een moestuin en zorg dat je zelf voor voedsel kunt zorgen en kennis hiervan krijgt. dit zijn primaire levensbehoefte en niets is vanzelfsprekend in de toekomst ga daar maar van uit.
   Zorg voor grondstoffen in de vorm van eten, zuiveringinstallatie en ruilmiddelen in de vom van gereedschap, edelmetaal ext ext.
   Hiermee vergroot je de win kansen in de toekomst voor jezelf en je omgeving.
   Probeer zonder schulden te leven. zie onderaan.
   Gebeurt er niets dan heb je meer kennis en ervaring op het gebied van op jezelf kunnen rondkomen en geeft je waarschijnlijk meer voldoening.
   Dit klinkt voor sommige wat extreem maar er zijn biflaten die dit volkomen normaal vinden.
   Ik vind dit zelf belangrijk omdat je hiermee je leven en dat van je familie en omgeving veilig stelt. De Roverheid zal je met dit soort zaken niet echt helpen want deze wil je juist afhankelijk maken.

   De pastoor (Televisie, Scholing) houd de mensen dom en de burgemeester (Rutte Roverheid ) houd ze arm, niet veel veranderd 😉

   1. Ik bedoelde in mijn post niet dat er nooit oplossingen worden aangedragen Nostradames, maar te weinig, en ook daarin vallen we vaak in herhaling. Ik waardeer de verbeteringen die jij aangeeft in je reactie, eigenlijk zou iedere burger aan deze zaken moeten voldoen. Alleen zijn dit individuele oplossingen, althans, we denken dat dit oplossingen zijn. Veel van deze “preps” zullen misschien uiteindelijk slechts uitstel van executie betekenen, bovendien ga je jezelf op een bepaalde manier bewaken tegen het systeem om je heen, voor mij is dat nog steeds geen leven in vrijheid. Wat Madman heeft gedaan is heel cool, niet voor iedereen haalbaar helaas, maar zelfs dat is op lange termijn niet met zekerheid een goede oplossing.

    Ik heb edelmetalen gekocht, maar onlangs ook weer verkocht. Ook met edelmetalen ga je mee in een systeem wat een ander bepaald. De goud,- en zilverprijs worden gemanipuleerd, en mochten fiat-valuta massaal vallen bepaald uiteindelijk dezelfde groep die nu aan de macht is hoeveel een gram goud waard is. Bovendien komt vadertje staat dan je edelmetaal confisqueren, of ze verbieden handel met edelmetaal.

    In onze samenleving zou het helemaal niet nodig moeten zijn om dergelijke maatregelen te nemen, en echte oplossingen zie ik dan ook meer in de vorm van samenwerking om uiteindelijk een meerderheid te creëren zodat we als burgers aan de macht komen in plaats van te leven in een schijndemocratie. (hoe is het überhaupt mogelijk dat wij denken in een democratie te leven terwijl we nog steeds een koningshuis hebben?)

    Hoe leg je je kinderen uit dat wat ze zien in de maatschappij niet goed is en dat ze zich aan veel zaken moeten onttrekken, of wat ze leren op school niet juist is? Aan het huidige systeem valt niet te ontsnappen, ga morgen bijvoorbeeld naar je werkgever om te vragen of hij je loon contant wil betalen omdat je geen vertrouwen hebt in banken etc….een half uur later staat er waarschijnlijk een ambulance op het terrein, als het al geen busje is om je rechtstreeks naar een psychiatrische inrichting te brengen. Dezelfde situatie zal zich voordoen als je met je kind, die op een middelbare school zit, de geschiedenis leraar opzoekt en hem/haar duidelijk maakt dat wat jouw kind wordt geleerd niet helemaal strookt met de werkelijkheid (hetzelfde geld voor maatschappijleer, aardrijkskunde, economie, theologie) Met het heft in handen nemen bedoel ik dus wij als burgers, als volk. Oplossingen in de vorm van werkverdeling, het afschaffen van het monetair beleid (en hoe we het dan zouden inrichten), andere manier van zorg, onderwijs etc. We mogen best iets groter denken dan een voedselvoorraad aanleggen, anders blijven we voor de schapen gewoon een stel doemdenkers en een hippie (Madman). Ook oplossingen op hoger niveau komen wel eens voorbij, het valt me alleen op dat daar weinig over wordt gediscussieerd, we roepen liever hoe het probleem is ontstaan of wie het veroorzaakt heeft, en eigenlijk heeft Jong Nederland gelijk, we hebben het aan onszelf te danken, of beter gezegd, we hebben het niet verzonnen maar wel geaccepteerd.

    En natuurlijk is alles wat ik in deze reactie schrijf hier ook al 1000x eerder gezegd….

    1. Veel te soft nog… te goed van vertrouwen…
     En inderdaad is alles al gezegd en geschreven.
     Maar dit nog niet:
     De mensen die zich aan het systeem gaan onttrekken kunnen zich als groep of in groepjes organiseren.
     Niet alleen op het vlak van voedselvoorziening, andere voorraden aanleggen en bewapenen maar ook qua recht.
     Dat hoor ik nog steeds te weinig.
     Wat is er mis met het voorbereiden van een volkstribunaal.
     Na het uiteenvallen van de huidige orde of als deze orde echt een dictatuur is geworden, kunnen zij lui als Balkenende, Bos, Zalm en Rutte opsluiten en berechten.
     Wij moet keihard het recht in eigen handen nemen.
     Het is met de zombies verzuipen of eigenrichting.
     Ik kies voor het laatste.
     Zoals KTM regelmatig schreef;
     Sterf je liever staand of bukkend?

     Jongeluy

     1. Wat bedoel je precies met te soft en te goed van vertrouwen moerstaal?
      Met alle respect, maar wat jij zegt is ook al honderden keren eerder gezegd, zowel op deze site als vele anderen. Er is nix mis met een volkstribunaal, met mensen berechten en opsluiten die we nota bene zelf hebben gekozen echter wel. Wie bedoel je met “zij”? We kunnen met zn allen de straat opgaan en de huidige orde omver werpen, maar wat dan? Wie gaat het dan doen? Tot op heden zie ik niemand (iig niemand die geschikt is) opstaan in Nederland of daarbuiten.

     2. Groot gelijk. Ik verkies staande en schietend te sterven dan me levend te laten opvreten door Wetstraatwormen ( in België ligt het parlement in de Wetstraat ). Indien je nog maar 1% van de bevolking zover krijgt maken de wormen geen kans meer.

     3. De mensen die zich aan het systeem gaan onttrekken kunnen zich als groep of in groepjes organiseren, gaat in Nederland niet meer lukken. Dit land is in zekere zin verloren in de strijd der vooruitgang. Elke vierkante meter staat formeel in de boekjes en zal volgens die boekjes gecontroleerd en uitgebuit worden. Nee, ik denk meer aan madman’s escape, al is de winter daar een vervelende factor.

     4. het was deze week -4 en binnen zonder kachel 20 graden..

      Kou van -20 voelt aan alsof het in nl 5 graden vriest, de lucht is veel droger.

      Het was 1x -27, met alleen de houtkachel aan 22 graden in huis.
      Laat je niks wijsmaken…valt allemaal 100 procent mee. En meer zonuren dan in nl ook nog …laat ze maar praten.

  2. Mooie poging,Forlan, maar klagen en zagen is favoriet.

   Echte acties worden bezien als oppositie van de klaag en zaagclub.
   Keyboard warriors zogezegd.
   Zeg gemerkt door de actie die wij genomen hebben, dan wordt er wat gelachen en gespot..geeft niet, maar laat zien hoe het zit.
   Dus ik zou zeggen, doe maar zelf gewoon en steek er niet al te veel energie in, want het zet weinig zoden aan de dijk..liever niets doen en veel gezeik.

   1. @Madman @Forlan

    @Madman

    Het is heel stoer wat jij gedaan hebt, het mag gezegd worden. Toch zou ik willen zeggen dat het je zou sieren als je hier wat voorzichter mee zou willen optreden. Jij hebt je huis (kunnen) verkopen en je hebt voor een deel van de waarde een ruim optrekje in Zweden kunnen kopen. Ik heb gekozen om geen schuld aan te gaan door geen huis te kopen. Jij bent ooit wel de schuldmolen ingegaan. Hoe je het doet, doe je het maar ondanks je 100% inzet voor je eigen zelfvoorzieningen weet je toch bepaalde vaste lasten (die je waarschijnlijk toch wel hebt, -in the matrix-) toch te financieren. Het is stoer als je deze oplossingen weet te delen.

    @Forlan
    Lees de reactie van NostraDames. Volgens mij is de eerste stap die je kan maken om los te komen van onnodige materiële zaken. Ooit heb ik de hoofdprijs voor de playstation 2 betaald. Ik vind dit nu volstrekt ridicuul ! Playstation 4 is nog steeds leuk maar nodig heb je het niet. Ik koop dit ding simpelweg niet, er over lezen kan nog best leuk zijn. Realiseer je dat het verschil tussen een iPhone 3 S en een iPhone 4 eigenlijk maar heel klein is. Mobiele telefoon inflatie ! Hoe belangrijk is een mobiele telefoon überhaupt ? Een mooie auto brengt je van A naar B een goeie oude ook. Ik houd mijn kippenhok erfenisje uit 1990 van mijn vader nog even aan (gevoelswaarde, mijn vader zijn laatste auto) maar hoe belangrijk is een eigen auto überhaupt ? Ik betrap mezelf erop dat ik veel vaker op de fiets zit dan in de auto.

    Dit is wat mij betreft de eerste stap. Zonder dit geen volgende stap.

    1. R, ik heb jou heel hoog op, en het was zeker niet voor jou bedoeld wat ik zei. jij doet ook wat je kan en aan je reacties kun je zien dat velen een voorbeeld kunnen nemen aan jouw denkwijze. het laat ook weer zien dat je reactie op mijn egenlijk botte schrijven opnieuw getuigt van fatsoen en menselijkheid. het zaler ws niet zo snel van komen, maar als ik iemand persoonlijk zou willen ontmoeten van dit forum was jij het wel,vriend.

     load”$”,R

     list

     1. @R, de enige werkelijke kosten waar we mee te maken hebben hier zijn : auto,electrisch interner en eten.

      eten gaan we zelf voor zorgen, electrisch via wind en zon, de auto kun je hier via internet uitschrijven, desnoods om de dag, kost 6 euro om te heractiveren (verzekering sluit automatisch mee) zodat je alleen betaald als je m nodig hebt.

      het internet kost zon 30 euro.

      voor het klein beetje geld dat we nodig hebben,zal ik net als in nl wat reparaties doen aan huishoudelijke apparaten, aangezien ik de enige reparateur ben in een omtrek van 100 km, zal dit wel lukken denk ik zo.

      verder is de behulpzaamheid en saamhorigheid zeer groot hier,velen hebben ook al van oudsher zelfvoorzienende voozienigheid.
      buurman en goede vriend heeft een eigen smederij,eigen slachterij,bv.
      ook hebben ze hier enorme stukken lan,vaak 100 ha of meer,die ze gewoon uitlenen voor gebruik aan elkaar. zo mogen wij een stuk van 2 ha gebruiken om dieren op te laten grazen.

      het gaat er heel anders aan toe dan in nl.
      en dat vinden wij helemaal nit erg.

     2. @Madman

      Super dat je hier nog even op terug bent gekomen. Deze reactie is toch weer een aanvulling voor mijn beeldvorming. Jouw huidige leefwijze lijkt enigzins op de leefwijze van mijn nichtje in Frankrijk. Haar missie is niet een impulsief ‘iets’ wat sinds een paar maanden geleden is gestart. Nee, het is iets wat al minstens 15 jaar stand heeft gehouden waarmee ik alleen maar steun wil betuigen voor jouw toekomst. Toegegeven, veel geld is er niet maar dat is niet erg. Het beetje geld dat zij nog nodig heeft wordt gegenereerd uit het beschikbaar stellen van grond, een pension voor dieren van oa. vakantiegangers en het verhuren van kamers voor reizigers (beetje, bed and breakfast idee) Wat zij mogelijk -voor- heeft gehad op jou is dat zij haar huis heeft weten te verkopen in de ‘gouden tijden’ van woningbezitters in Nederland. Toch wil ik je het volgende meegeven: Zij dreigt dit alles te moeten opgeven om zorg te dragen voor haar moeder in Nederland. Dat is een juiste instelling van haar maar het is wel een gevolg. Ik geef je hiermee een voorbeeld waarbij iemand die ‘naast het systeem’ heeft weten te leven maar er nu toch weer met beide benen volledig instapt. Huis/grond verkopen in Frankrijk en weer terug naar de mallemolen in Nederland.

     3. @Madman

      Super dat je hier nog even op terug bent gekomen. Deze reactie is toch weer een aanvulling voor mijn beeldvorming. Jouw huidige leefwijze lijkt enigzins op de leefwijze van mijn nichtje in Frankrijk. Haar missie is niet een impulsief ‘iets’ wat sinds een paar maanden geleden is gestart. Nee, het is iets wat al minstens 15 jaar stand heeft gehouden waarmee ik alleen maar steun wil betuigen voor jouw toekomst. Toegegeven, veel geld is er niet maar dat is niet erg. Het beetje geld dat zij nog nodig heeft wordt gegenereerd uit het beschikbaar stellen van grond, een pension voor dieren van oa. vakantiegangers en het verhuren van kamers voor reizigers (beetje, bed and breakfast idee) Wat zij mogelijk -voor- heeft gehad op jou is dat zij haar huis heeft weten te verkopen in de ‘gouden tijden’ van woningbezitters in Nederland. Toch wil ik je het volgende meegeven: Zij dreigt dit alles te moeten opgeven om zorg te dragen voor haar moeder in Nederland. Dat is een juiste instelling van haar maar het is wel een gevolg. Ik geef je hiermee een voorbeeld waarbij iemand die ‘naast het systeem’ heeft weten te leven maar er nu toch weer met beide benen volledig instapt. Huis/grond verkopen in Frankrijk en weer terug naar de mallemolen in Nederland.

    2. Ik ben het met je eens dat die dingen de eerste stap zijn, maar zijn er ook zaken die we collectief kunnen doen? Met andere woorden, iedereen die hier regelmatig rondhangt heeft min of meer dezelfde ideeën, maar word er ook inde praktijk samengewerkt?

     1. Samenwerking zal lastig worden met onze individualistische instelling. Ik zit in Brazilië en merk dat er hier ook weinig valt samen te werken. Alle mensen zijn verdeeld, aan de kerk gekluisterd en of aan het bier… Als dit een vooropgezet systeem is dan is het een briljant systeem. Dit zooitje ongeregeld gaat zich nooit en te nimmer effectief organiseren tegen uitbuiting. Hetzelfde zie je in die polder. Of het fluor is, chemtrails of zaken als aspartaam en smaakversterkers, ik weet het niet. Maar van je medemens hoef je niets te verwachten.

      Ik ga straks als de zon wat lager staat weer verder met aanplanten van zoete aardappel, druif, chuchu, manga en ananas, ander fruit staat er al… Volgende week is het gat in de muur gedicht met een grote metalen poort. Dan nog overal rollen prikkeldraad erop…
      En nog wat schietijzers kopen.

      Ik weet niet wat het is maar de tijd van samenwerken is voorbij. Voor het volk dan…
      Dat doen de wolven, die werken heel erg effectief samen.
      De schaapjes staan met z’n allen bang in de hoek te wachten wie als volgende wordt geslacht…
      Chapeau voor het zionisme, het is jullie gelukt!!!

     2. Misschien is het inderdaad hopeloos gesteld met de mens. Soms ze je weleens acties zoals in Ukraine. Maar meestal wordt dit alleen maar gedaan na “sponsoring”, dwz een protestvergoeding, vaak vanuit Amerika.

     3. Beste Bifllaten en Lotgenoten.

      Mooi gesproken allemaal.
      De 1 wil alleen verder.
      De ander wil met een paar verder
      en er zijn grote die het voor meer willen doen.
      We zijn goed bezig 🙂 Revolutie in het klein

     4. Beste Bifllaten en Lotgenoten.

      Mooi gesproken allemaal.
      De 1 wil alleen verder.
      De ander wil met een paar verder
      en er zijn grote die het voor meer willen doen.
      We zijn goed bezig 🙂 Revolutie in het klein

  3. Oplossingen… Tsja, ik zou zeggen een actieve mentaliteit aannemen ipv een reactieve. 99% van de mensen is reactief. En daar gaan je hersenen dus van verschrompelen:

   http://www.bitrebels.com/lifestyle/multitasking-this-is-your-brain-on-social-media/

   Ik heb de TV de deur uit geflikkerd. Man wat is dat geweldig! Pik op Youtube mn eigen docs uit over dingen die ik interessant vind. Ipv wat een stel halfidioten in Hilversum voor mij uitkiest. Ik lees ook nauwelijks nog kranten. Die lui van de media zijn allemaal navelstaarders. Enkel met zichzelf bezig. En – en dat is het allerbelangrijkste – ik neem niemand meer serieus. Vooral lui met een stropdas, brilletje en consultantskapsel lach ik recht in hun gezicht uit. “Aap met een stropdas”, denk ik dan. En wat je al helemaal nooit moet denken, is dat dingen ‘te moeilijk’ zijn. Zoals sommige mafkezen in de media over de economie en financiele producten roepen. Leen een boek in de bieb, google wat rond, en alles is te begrijpen.

   En blokfluit leren spelen he… das het belangrijkste

  4. kijk ook eens op verontrustemoeders.nl en pateo.nl er zijn toch ook nog wel wakkere mensen.
   Voor de economische les ook adbroere.nl ( maar dat wist iedereen hier wel..)

 8. Mooi geschreven! Vooral het laatste deel!
  Zoals de wereld er nu uitziet hebben we aan onszelf te danken!
  Laat het een les zijn voor de toekomst en neem de verantwoordelijkheid voor je eigen situatie! Zorg dat je je financiën op een gezonde manier investeert en beheer (dan valt die rat race best mee), leef bewust in plaats van klagend naar de overheid te wijzen!

  Immers als wij verwachten dat Den Haag verantwoordelijk is voor onze situatie en deze ook nog eens voor ons moet verbeteren zijn we geen haar beter als de politiek. Stop met afschuiven en begin met verantwoording nemen!

  Ok, ik breng het generaliserend maar bedoel het niet zo! Dus chronisch zieken. zwakken en andere niet tot werk in staat zijnde mensen, Trek het je niet aan! De rest: stop met zeuren start met aanpakken, en help een ander een handje die niet kan (dankbaarheid is ook veel waard)!

 9. respect voor waar deze planeet ons in weelde in vooziet,en het simpele feit dat we elke dag,wanneer we gaan slapen,weer wakker worden. Dat we automatisch ademhalen, en dat er voedsel groeit dat ons voed op deze planeet, DAT RESPECT ONTBREEKT!

  Nee,we moeten meer. en ook vooral groter. We moeten ons ten opzichte van elkaar onderscheiden met plastic prullaria..want slechts dan kunnen we geluk ervaren…waneer we meer stuff kunnen verzamelen tov anderen.

  Slechts wanneer we beseffen dat SIMPLWEG ZIJN, en met elkaar leven en leren van elkaar in liefde en harmonie ons als totaal verder kan brengen ,pas dan,zullen we als mensen een stapje verder kunnen gaan. Maar dan ook niet praten maar doen, nederig in jezelf kijken,tov van jezelf, maar vooral ook tov de aarde.

 10. hoeveel neem jij van de aarde om te leven,en hoeveel daarvan kan op korte tijd van wat je neemt, hernieuwd worden?

  praten op internet,of tv kijken…waarom nodig je geen buurtgenoten uit om te praten.

  muziek luisteren..waarom maak je zelf geen muziek? of samen met anderen? kost geen stroom en geeft dubbel plezier.

  noem me een hippie, en vraag je dan meteen af waarom je dat doet.
  indoctrinatie? ja meneer.

 11. @ Forlan, ik vond je opmerking over die oplossingen heel geslaagd. Want wanneer kun je ergens een oplossing voor bedenken. Er is maar eén manier en die is als je vrij precies weet wat het probleem is.
  En daar zit em nou de kneep. Als je alle problemen door elkaar husselt, dan wordt die oplossing ook steeds moeilijker te vinden.

  1. Daar heb je gelijk in Doornroosje. Maar over het algemeen blijven we liever husselen en wachten we tot een prins verantwoording neemt, en als het vuile werk geklaard is ons waker kust.

 12. Eigenlijk was ik nog niet klaar, maar wilde de knuppel nog niet in het hoenderhok gooien. Maar dagelijkse gebeurtenissen volgen elkaar nou eenmaal snel op. Ik vroeg me al af wanneer gebeurt er nou weer ens echt niets. Je kunt ook oplossingen vinden door prioriteiten te stellen. En wat gebeurt er? Een voorstel uit onvermoede hoek om uit de Euro en Eurozone te stappen. Weer zelf uit te gaan maken wat er hier gebeurt en met wie we handel drijven. Lijkt me een goede prioriteit, vooral als blijkt dat de meerderheid daar voor is. Dan heb ik het idee dat er weer wat democratie gaat ontstaan. Nou zie ik hem niet bepaald als mijn schone prins, maar zou wel blij zijn als hij het ‘vuile werk’ kon klaren. Maar daar is wel een soort van contra-revolutie voor nodig en dat zie ik inderdaad nog niet gebeuren, bang als we zijn voor ons eigen hachje.
  Als ik me goed herinner uit mijn eigen sprookje ben ik 100 jaar geleden gaan slapen. Een federaal omen?

 13. Het idee om uit de EU te stappen lijkt mss terecht. Alleen is het in mijn ogen de verkeerde manier naar de oplossing. Staten samenvoegen is uiteindelijk toch de toekomst. In ieder geval om iedereen op de wereld een gelijke kans te bieden. Het probleem is dat we het idee van de EU verkeerd uitvoeren. Uit te EU stappen is iig een stap terug voor de mensheid, het plan van de EU aanpassen/verbeteren en ook daadwerkelijk goed uitvoeren zou een stap voorwaarts zijn.

  1. Staten samenvoegen is mijns inziens helemaal niet een oplossing, zeer goed op elkaar afgestemde samenwerking is beter, zeker nu de EU zo ondemocratisch is als het maar kan,

   tav samenwerking/eenwording

   * iets succesvol samenvoegen werkt enkel als het op elkaar lijkt, dus nederland/duitsland/oostenrijk/denemarken/zweden/finland samen
   * spanje/portugal/italie//frankrijk samen,
   *estland/letland/litouwen/polen/slowakije/tjechie/hongarije samen
   * griekenland/bulgarije/roemenie/kroatie/slovenie samen in potje over
   de EEG als samenwerkingsverband tussen noord/zuid/oost/restantjes
   Dit zou kunnen werken

   tav van de EU en democratie:

   * je kan als burger niet op de EU-regering stemmen, het is allemaal onderlinge handjeklap
   * er is geen deugdelijke mediacontrole van het functioneren van de EU
   * indien het EU-apparaat faalt in de uitvoering van zijn taken zijn er geen goede/deugdelijke sancties tegen de personen/instellingen die disfunctioneren
   * het is wel opvallend dat de mensen die bij de EU werken wel extreem goede arbeidsvoorwaarden voor zichzelf hebben georganiseerd

   De burger heeft momenteel geen enkele binding met het EU apparaat en er wordt niets ondernomen om dit te verbeteren.

   Als de EU is wat het nu is, dan zeg ik dank je wel voor alle ellende die de EU na een succesvolle EEG heeft gebracht en laten we de handdoek in de ring gooien en opnieuw beginnen met een EEG model

   als toegift, zweden, denemarken, noorwegen, zwitserland hebben geen Euro en draaien beter dan de Eurozone

   1. Ik zeg ook niet dat het DE oplossing is, ik zeg dat het de toekomst zal zijn. Er zullen veel stappen tussen zitten, goed samenwerken is inderdaad de eerste. Dat zou een uitvoering zijn van de EU op een goede manier. En of je het dan EEG wil noemen is niet zo belangrijk.
    Maar iedereen blijft ook in dit verhaal maar zeuren over de economie, geld, handel etc. Dus blijven we er allemaal bij dat deze zaken de belangrijkste zijn. En dat is nu eenmaal niet de oplossing of de toekomst. We zijn in Nederland bang dat we moeten delen of dat we minder zullen hebben in de toekomst, en met minder bedoel ik in materiele zin. Zolang we in die kortzichtigheid blijven geloven zal er nooit een oplossing komen. Als we als bevolking, of we nu uit NL of Spanje komen niet meer respect voor elkaar en de leefomgeving krijgen, niet beter onderling samen willen werken, zijn we gedoemd te mislukken en hebben we hoe zielig het ook is de huidige orde nog steeds nodig. Wij vinden de situatie in Griekenland niet erg voor de Grieken maar omdat we denken dat het ons persoonlijk geld kost. Dus de invloed van de elite, om ons individualistisch en narcistisch te maken heeft gewerkt. Niet bereid te delen is uiteindelijk zelf eindigen met niets.
    Waaruit concludeer je dat het in de landen die je aanhaalt beter loopt? In Denemarken heeft men een nog grotere (publieke) schuld dan in Nederland. Noorwegen zit diep met het hoofd in de anus van Amerika, dus ook daar zal het onvermijdelijke gebeuren. In Denemarken protesteren ze tegen invloed van Amerikaanse banken, ook onvermijdelijk. De reden dat het in Zwitserland beter lijkt te gaan heeft waarschijnlijk een heel andere reden dan men denkt.
    Ga eens met de gemiddelde Portugees en Spanjaard praten, en vraag of ze graag samen willen werken, of zeg ze dat ze op elkaar lijken. Slowakije en Tsjechië (hebben die niet al ooit iets samen geprobeerd?). Zelfde geld voor Kroatië en Slovenië. Zelfs in een klein landje als België vliegen ze elkaar in het Nederlands en Frans in de haren, daar wil men niet eens samenwerken. Het lijkt wel alsof men terug wil naar steeds kleiner wordende staten, en nu ik er aan denk, misschien is dat uiteindelijk het beste, hoewel alles dan weer van voor af aan begint. En zolang de massa dus met onzin bezig is sluit het net zich langzaam om ons heen.

  2. Staten samenvoegen is uiteindelijk toch de toekomst… Is geen oplossing. Wel: herverdeling van inkomen en welvaart en op een mondiale schaal en je voelt hem vast al aankomen: mission impossible. Bovendien (samenvoegen): wat je zult krijgen is een monochrome maatschappij zonder identiteit, imago en zelfstandige mensen. Zijn genoeg boeken en films die dit thema hebben behandeld. Nee, mijn keuze is het niet.

 14. Jaren tachtig, ik ben benieuwd naar je argumenten met betrekking tot je toegift. Ik zie het beter draaien van deze landen namelijk niet.

  Daarnaast hebben veel van de landen zie volgens jou goed kunnen samenwerken een recent gewelddadig verleden met elkaar, 20 jaar geleden gescheiden en nu weer goed samenwerken?

  1. ik zal al een aanzet geven wat betreft de argumenten

   Beste EAM, dat je het niet ziet komt waarschijnlijk omdat je geen harde cijfers hebt bekeken, kom jij eens met argumenten en de internetlinks waar ik jou cijfers kan toetsen

   Forlan, gezien het feit dat je voor integratie bent van de EU behandel ik de Eurozone als 1 gebied, dit is waar je naar toe wilt en waar we als eurozone eigenlijk al zijn.

   werkloosheid eurozone 12%
   http://www.tradingeconomics.com/euro-area/unemployment-rate
   werkloosheid denemarken 4.3 %
   http://www.tradingeconomics.com/denmark/unemployment-rate
   werkloosheid zweden 7.5 %
   http://www.tradingeconomics.com/sweden/unemployment-rate

   zwitserland staat buiten de EU wat ook te zien is aan de ecomomische cijfers, werkloosheid zwitserland 3.5 %
   http://www.tradingeconomics.com/switzerland/unemployment-rate

   tav de werkloosheidscijfers kan ik doorgaan, maar het beeld is dat de eurozone het erg slecht doet.

   nu eens kijken naar de inflatiecijfers
   eurozone
   http://www.tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi
   ik geef toe dat deze momenteel erg laag is
   zwitserland zit momenteel zelfs op deflatie
   http://www.tradingeconomics.com/switzerland/inflation-cpi
   ik heb het vermoeden dat deze toetsing geen onderlinge grote verschillen zal laten zien

   producentenvertrouwen
   nederland was zeer lange tijd negatief wordt weer ietsje postief
   http://www.tradingeconomics.com/netherlands/business-confidence
   denemarken, wat zijn dit een optimisten in vergelijjking met nederland
   http://www.tradingeconomics.com/denmark/business-confidence
   eurozone als geheel, was zwaar depressief wordt weer een pietsje positief
   http://www.tradingeconomics.com/euro-area/business-confidence

   ik heb nu een paar kleine puntjes aangestipt, als je de website die ik heb gehanteerd beter bekijkt/vergelijkt kom je tot de conclusie dat landen buiten de eurozone het beter doen

   Het falen van de EU als eenheid is het beste samen te vatten in een begrip: TARGET-2.

   Dit verdrag voor het onderlinge bankverkeer binnen de Eurozone is de ondergang van het welvarende noorden. recent heb ik nog een link gepost over mijn favoriete onderwerp waarin grafisch te zien ie de handelsonbalans tussen noord en zuid europa, waarbij Nederland en Duitsland allerlei goederen leveren aan spanje griekenland portugal en in ruil krijgen wij schuldvorderingen op de banken van die landen, deze landen gaan ons nooit genoeg wijn en olijfolie verkopen om de handels onbalans op te heffen. het is alsof je aan een junk goederen verkoopt en hij beloofd je ooit terug te betalen, maar of je het krijgt? kortom dat economische wonder van duitsland, ik geloof het niet helemaal als je de huidige stand van zaken ziet op de grafiek van TARGET-2

   nog een punt over staatsschuld, spanje had in de tijd van Franco, dit was voor de EU, zo goed als geen staatsschuld, moet je nu eens kijken, het land is zo goed als failliet. eigenlijk zou ik eens tabellen erbij moeten zoeken die aangeven in welke periode de staatsschuld van landen het meest is toegenomen, zelf vermoed ik (ik heb het nog niet kunnen toetsen) dat tijdens de EU periode de schulden zijn geexplodeerd, ik hoef enkel griekenland in gedachten te houden.

   verder ben ik heel blij dat er op mijn gegeven commentaren kritische reacties komen, dat houdt het forum scherp en zorgt ervoor dat dit economische forum scherp blijft, het debat moet leven!

   en nu mogen jullie met argumenten komen, ik ga van mijn zondag genieten.

   1. Bedankt voor je uitvoerige reactie, de links en informatie, dat kan ik waarderen…. Ik zie een groot verschil in denken tussen ons beide maar dat maakt een discussie niet minder interessant.

    Dat ik dit “beter draaien” niet zie heeft niet te maken met het niet op de hoogte zijn van cijfers. Cijfers zeggen mij echter helemaal niets meer, misschien het werkloosheidcijfer als uitzondering. In de eerste plaats omdat de werkelijke cijfers vrijwel niet bekend zijn. Je hebt cijfers gepubliceerd door overheden maar deze zijn gemanipuleerd, en je hebt de zogenaamde “alternatieve” cijfers, iets waar wij als critici graag naar kijken. Maar ook daarvan kan ik niet met zekerheid vaststellen dat ze waar zijn. In de tweede plaats omdat het beter draaien van een land niet is uit te drukken met economische/financiële cijfers. Een feit is en blijft dat de profiterende groep in ieder (Westers) land, dus ook de landen waar jij over spreekt, kleiner wordt, en het verschil tussen arm en rijk groter.

    We zijn veel te veel bezig met economische problemen en cijfers. Inflatie, deflatie, BBP, BNP, winst, rente, verlies, schuld etc. Ook hier op Biflatie.nl wordt veel te veel ingegaan op nutteloze details. En ja, ook hier proberen velen onder ons het ingewikkeld te maken en te laten zien dat ze op de hoogte zijn van ingewikkelde economische constructies en economische termen (geen kritiek naar jou overigens). Elkaar overtuigen waar de problemen zitten. Ooit geloofde ik er ook in, maar het wordt toch echt tijd dat we al deze giga-onzin loslaten. Allemaal geneuzel om werkelijk helemaal niets, het is theorie in plaats van praktijk. Het is nu eenmaal zo dat we ons dagelijks voor de gek laten houden, op een gigantisch niveau. En wij blijven bezig met cijfertjes. De lui die aan de touwtjes trekken doen dit al heel lang, de enige oplossing is deze orde haar macht afpakken. Andere oplossingen zijn NIET mogelijk. Dus m.b.t. landen die het nu ogenschijnlijk goed doen, ook hier is het slechts een kwestie van tijd, uitstel van executie. Als in Nederland over twee jaar dezelfde statistieken zichtbaar zijn als nu in Noorwegen, Zweden en Denemarken, betekent dat dan dat het goed loopt in ons land?

    Wat is welvaart? Materie? Jezelf kapot mogen werken voor deze materie? Wat is het welvarende Noorden, of Westen? Zijn we allemaal vergeten waar onze rijkdom vandaan komt? Of praten we de overheid na door te zeggen dat onze voorouders hier hard voor hebben gewerkt? Onze voorouders (iig de normale bevolking) hebben hard gewerkt om de elite rijker te maken. En onze welvaart, macht en rijkdom is vergaard door dood, verderf en diefstal over de hele wereld. Hier zijn overigens ook statistieken en cijfers over te vinden, maar dat is niet interessant. Onze recente voorouders waren te naïef om de waarheid in te zien en nu zitten we met de gebakken peren. Maar ook de nieuwe generatie is geen haar beter. Kijk naar de reacties van bijv. Jong Nederland, dat laat heel goed zien hoe de massale indoctrinatie haar werk uitstekend doet. En ALS we welvaart hebben, willen we dit voor onszelf houden?

    Stel je de wereld eens voor als een bedrijf. Het draait verlies, is eigenlijk al lang failliet, wanbeleid, er heerst corruptie en de werknemers worden massaal voorgelogen. En wij zijn als werknemers aan het discussiëren over het al dan niet goed schoonmaken van de werkplekken door de schoonmaakster en de oorzaak hiervan, en of de koffiejuffrouw de koffie wel heet genoeg serveert. Totaal irrelevant. Eigenlijk willen we de echte waarheid niet onder ogen zien, en als we de waarheid kennen willen we er niet teveel over praten. Als we dat wel doen wordt namelijk verwacht dat we actie ondernemen, en komt schuldgevoel om de hoek kijken, dat is iets wat we niet willen of aan durven.

    Mijn persoonlijk ideaal is een totale wereld(staat), net zoals de elite dit voor ogen heeft. Alleen wordt in mijn wereld alles evenredig verdeeld, en brengt het voor iedereen een gelijkwaardig leven in vrijheid en veiligheid. In de wereld van de elite is het een oligarchie, en zal 1% het goed hebben, de rest is slaaf. Je conclusie dat ik voor de EU ben is dus maar gedeeltelijk waar. Ik ben absoluut TEGEN het huidige systeem, maar zie wel toekomst in een totale goede samenwerking. Laten we het daar over hebben in plaats van te schoppen tegen hetgeen niet goed is en er afstand van willen nemen. Met hoge straffen is de criminaliteit niet opgelost.

    Ik bracht de documentaire Zeitgeist ter sprake, bestaande uit 3 delen. Hier heeft niemand iets over gezegd, maar ik ben benieuwd of alle Biflaten deze docu hebben gezien, is weliswaar niet in Ultra HD specs. Maar maakt toch wel heel veel duidelijk.

    Dus Jaren tachtig, als je goed om je heen kijkt is alles corrupt of schandalig. De financiële sector, overheden (ook op klein niveau), de farmaceutische industrie, grondstoffen industrie, multinationals, voedingsindustrie….er klopt allemaal geen reet van, dus is het dan nog van toepassing om het te hebben over kleinschalige oplossingen of cijfers en statistieken?

    Als afsluiter een vraag aan jou: waarom denk jij dat er de laatste tijd zo over Rusland wordt gesproken m.b.t. mensenrechtenschending?

    1. ik heb nu te weinig tijd om volledig in te gaan op jouw post, maar tav de mensenrechtenschending in rusland: dit is een interessante situatie,
     momenteel roept iedereen maar iets in de media maar niemand heeft tot nu toe de betwiste nieuwe wetgeving van de russen gecontroleerd,

     maar: recent kwam ik op internet een bericht tegen van een amerikaan die de wetgeving heeft onderzocht, nu blijkt dat de door het westen betwiste wetgeving het woord homosexueel niet gebruikt, dat de wetgeving tav de voorgaande wetgeving een enorme vooruitgang is, en het doel van de wet niet is om homosexuelen aan te pakken, maar bedoeld is om jongeren te beschermen, de soep is dus niet zo heet als die wordt opgediend, het is een mediahype geworden, maar in de nederlandse media is geen partij te vinden die deugdelijk heeft gezocht naar achtergrond informatie, iedereen roept maar wat.

     (het rapport is van brian m . heiss en heet russian federation anti gay laws 21 januari 2014)

     tavb de greenpeace situatie, ook in canada en de vs zijn acties van milieuactivisten die de noordelijke poolcirkel willen beschermen in tegenstelling tot de greenpeace activisten zitten deze activisten in vs/canada nog vast, tenminste dit kwam ik laatst tegen op internet (ik heb helaas nu niet de tijd om alle links terug te zoeken.

     De niet-greenpeace activisten zijn natuurlijk niet zo mediageniek als die van greenpeace, prima dat er organisaties zijn als greenpeace, helaas zoeken ze vaak aandacht en zijn de zaken waarmee ze in de aandacht komen niet deugdelijk zijn onderbouwd, hierbij denk ik aan het afzinken van een olieplatform waarbij ik later in de media vernam dat het afzinken niet zo milieuonvriendelijk zou zijn als greenpeace beweerde. het afzinken zou zelfs milieuvriendelijker zijn.

     kortom het nieuws van tegenwoordig doet geen deugdelijk onderzoek en doet vaak aan sfeer creeeren, helaas, helaas, helaas lijkt het wel alsof er geen objectieve media meer bestaat maar alle kranten en alle televisie en radioprogramma’s uit zijn op sensatie a la telegraaf niveau, en wat nog veel erger is, is dat zelfs de laatste fragmenten van de nederlandse “intellectuelen” het voorgekauwde nieuws verslinden als zoete koek.

     tav wereldregering, rond WW2 stelde roosevelt stalin en churchill voor om de wereld te ontwapenen en er nog 1 leger zou overblijven, raad eens welk land wel zijn leger zou mogen behouden.

     De wereldregering, indien deze er komt, staat vanzelfsprekend onder leiding van de VS, Dat er in china 1 miljard / india 1 miljard inwoners zijn en de Islamitsche wereld de grootste geloofsgemeenschap heeft en het grootste gebied beslaat doet er natuurlijk niet toe,

     Als je naar de opbouw van de blanke westerse bevolking kijkt in de wereld, is dat deze groep steeds kleiner wordt, vanwaar het recht dat de wereldregering in handen zou moeten zijn van het blanke westen? als de meerderheid regeert doen wij niet meer mee.

     het wordt eens tijd dat mensen van alle geloven/rassen/landen goed met elkaar om leren te gaan/ leren samen te werken / eerlijk handel met elkaar te drijven, maar voorlopig gebeurt gaat dit niet gebeuren

    2. Forlan, ik geef jou antwoord, mag je mij een keertje uitleggen wat zo leuk is aan het Target-2 verdrag, wat de positieve kanten zijn en waarom je in de dagelijkse media en in politieke debatten dit begrip niet ter sprake komt.

     persoonlijk beschouw ik TARGET-2 als de HIV (aids) van de europese unie

     1. Wederom bedankt voor je reactie jaren Tachtig.

      Ik ben het volkomen met je eens dat dit absurde en onnatuurlijke (handel)systeem genaamd Target-2 geen enkele positieve kant heeft. Alleen zie ik dit wel als symptoom van een jarenlang bancair systeem. Samen met andere symptomen zoals fractioneel bankieren, wellicht het komende handelsverdrag tussen de EU en de VS, de ontkoppeling van fiat-valuta vs. goud etc. Samen vormen ze zeer zeker zoals jij het zegt het HIV voor de economie. Er zijn helaas maar weinig mensen op de hoogte van Target-2, het is misschien voor de gemiddelde Europeaan ook niet eens te begrijpen. Als je erover wilt lezen, door bijvoorbeeld een annual report door te nemen op ecb.nl zie je al snel waarom. Men wil de werkelijkheid over dit systeem niet bij de bevolking hebben.

      Dergelijke systemen zijn natuurlijk te verwachten als je bankiers enkele honderden jaren de tijd geeft. Want in feite is dit systeem alleen goed voor banken (incl. zogenaamde centrale banken) en voor de grote multinationals. Zoals eigenlijk steeds meer alleen maar goed is voor deze partijen. En daar zit het grote probleem. Als de meest machtige mensen der aarde bankiers zijn, en corporatisten, dan krijg je onherroepelijk steeds meer van dit soort krankzinnige dingen. Iets als Target-2 heeft naar mijn mening niets meer te maken met een reële economie of reële handel zoals het ooit bedoeld was.

      Van oudsher hebben de bankiers al de macht in Europa, en een deel van deze idioten is naar de VS gegaan om ook daar de bekende voet aan wal te zetten. Het is dus eigenlijk dezelfde groep, vandaar dat ze uiteindelijk de EU en de VS samen willen voegen, om daarna nog meer uit te breiden. In het verleden hebben banken al laten zien in staat te zijn complete landelijke economieën hun wil op te leggen, of in het geval van Griekenland (Goldman Sachs) mede omver te kegelen. De enige oplossing naar mijn mening is deze super bankiers te elimineren uit onze maatschappij. Iedereen weet dat Rusland en de VS geen vrienden zijn, ook nu zijn ze in strijd om o.a. Syrië. Putin is echter anti Westerse banken/macht. Toen hij de macht kreeg in Rusland heeft hij eerst de olie,- en gasmaatschappijen zoveel mogelijk in staatshanden gebracht, en met de opbrengst de schulden aan o.a. de Rotschild bank afbetaald. Vervolgens de grote westerse banken laten weten dat ze niet welkom zijn in Rusland. Bovendien wil Rusland met andere landen een pact vormen tegen de VS in economische zin, tegen de dollar etc. Dit wordt vanzelfsprekend allerminst gewaardeerd in Amerika en de EU, dus nu moeten alle registers worden opengetrokken om de strijd met Rusland aan te gaan, ook door de debiele propaganda met betrekking tot mensenrechtenschending. Daar maakt Amerika zich immers ook dagelijks op grote schaal schuldig aan, maar dat mag bij de MSM niet worden uitgezonden. Wij moeten Rusland slecht vinden, net zoals ons ooit is wijsgemaakt dat Rusland communistisch is, en communisme slecht is.

      De problemen op gebied van (wereld)economie en politiek zijn zo massaal, en zo intens, tot klimaatbeheersing en oorlogen toe, dat met stemmen of tegen het huidige systeem zijn niet meer helpt. De “orde” is veel te machtig zolang we er niet geheel uit stappen. De meerderheid heeft uiteindelijk toch de werkelijke macht. Langzaam pakken ze ons alles af, en daar is target-2 een goed voorbeeld van, steeds meer verdragen, systemen en regels, allemaal om de macht bij een steeds kleiner wordend percentage van de wereldbevolking te krijgen.

      Wellicht gelooft men hier niet in het grote corrupte (NWO) geheel. Maar het is er wel degelijk. Het wordt ons ook vanuit vele kanten verteld, maar op één of andere manier willen we het niet zien. Misschien wel omdat het bijna te groots is om te kunnen begrijpen. Vóór de tweede wereldoorlog werden mensen gewaarschuwd, de massa dacht eigenlijk hetzelfde als nu: het zal wel meevallen, zo’n vaart zal het niet lopen, dat laten “ze” nooit gebeuren…..wat er toen wel gebeurde hoef ik niet uit te leggen.

     2. forlan, dank voor de reactie,

      inderdaad, de overgebleven marktspelers worden te groot, bij gezond kapitalisme zijn er een groot aantal marktspelers zodat er echt vrije marktwerking kan zijn, momenteel met de mega macht van de banken functioneert de vrije markt op gezond kapitalistische leest niet meer, het doet mij denken aan de cartoons die in de geschiedenisboeken van de middelbare school stonden bij de behandeling van Marx,

      het komt vaker voor op het forum, maar in de huidige samenleving zijn de partijen in de markt te groot en verstikkend geworden voor een gezonde vrije marktwerking, een van de taken die een samenwerkingsverband van overheden zou moeten oppakken is het doorbreken van de uitholling van de belastinggrondslag van grote bedrijven, het patentrecht hervormen zodat bedrijvigheid kan toenemen en het aanpakken van te grote partijen die een gezonde marktwerking tegenwerken, bv de grote vastgoedbedrijven niet meer toestaan dat bijvoorbeeld 10% van de winkel en kantoorpanden in een stad.

      hoe je het wend of keert, een economische/monetaire wereld waarin we nu leven is er in de geschiedenis van de mensheid nog niet geweest, wat er ook gebeurt de komende dertig jaar wordt een keerpunt in de geschiedenis

    3. forlan, nog een puntje, ik doe dit in het kader van berichtgeving in de media en jouw opmerking ‘Als afsluiter een vraag aan jou: waarom denk jij dat er de laatste tijd zo over Rusland wordt gesproken m.b.t. mensenrechtenschending?’

     nog niet zo lang gelden in nederland: travestiet doodgeslagen op straat want zijn aanvaller vond hem te irritant
     http://www.gva.be/archief/guid/travestiet-doodgeslagen-op-straat.aspx?artikel=953fa7c7-661b-4d4c-8d17-0b381c9dd39a

     denk je nu echt dat wij hier tolerant zijn en daar in rusland slecht, minderheden, mensen met ander uiterlijk, andere levensbeschouwing worden overal slecht behandeld ook bij ons. trouwens twee van ruslands meest populaire popbands zijn openlijk lesbisch in rusland; serebro en tatu,

     in het vervolg beperk je tot puur economische reacties, dit is een forum voor economische beschouwingen en dient verschoont te blijven van niet economische commentaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.