Steeds meer politici en andere belanghebbenden staan voor een prangende vraag: Wat te doen met de huizenmarkt? Nu de huizenprijzen bijna 16% zijn gedaald sinds de top en een gemiddeld huis op jaarbasis momenteel 8% goedkoper wordt, beargumenteren steeds meer partijen dat de bodem nog lang niet in zicht is. Er zijn echter ook partijen die momenteel positief zijn over de woningmarkt.
Makelaars zijn áltijd positief
Het dieptepunt is voorbij, aldus de makelaars van Makelaarsland. Volgens deze belangengroep is de dalende trend ten einde en neemt het vertrouwen onder consumenten weer toe sinds de verkiezingen. Er zijn in september meer huizen verkocht in het hogere segment, dat is positief en de vereniging verwacht dat er neutralisatie zal optreden in de rest van 2012. De open huizen dag van zaterdag 29 september was volgens Makelaarsland een groot succes. De cijfers laten daarentegen zien dat de participatiegraad onder verkopers nog steeds vrij laag was ten opzichte van eerdere edities. Toch is Makelaarsland niet de enige vereniging die weinig problemen meer ziet.
Ook Bouwend Nederland gaf vorige maand aan positieve ontwikkelingen te zien op de Nederlandse woningmarkt. In dit persbericht getiteld “CBS-cijfers maken hervormen overbodig” wijst de vereniging erop dat de totale woningwaarde eind 2011 ruim twee keer zo hoog was ten opzichte van de totale hypotheekschuld (670 miljard ten opzichte van 1400 miljard). Ingrijpen zou dan ook schadelijk zijn en leiden tot mogelijk verlies van nog eens tienduizenden banen in de sector.
Let’s have a look at the USA
Dit klinkt allemaal geruststellend, maar betekent een tweemaal zo hoge woningwaarde ook dat er geen reden tot zorg is? Cijfers geven eigenlijk een eenduidig antwoord: Nee. Laten we bijvoorbeeld de cijfers uit de meest befaamde huizenbubbel van de afgelopen jaren, die in de VS, erbij pakken. Ook daar was in 2006 voor in totaal $23 biljoen aan woningwaarde onderpand voor slechts 10 biljoen aan hypotheekschulden. Deze woningwaarde daalde in 2010 al tot $16 biljoen terwijl de hypotheekschulden gelijk bleven.
Of de Amerikaanse huizenmarkt zeepbel al volledig is leeggelopen, is de grote vraag. Wel is duidelijk dat er al veel meer lucht uit is in vergelijking met de Nederlandse huizenzeepbel. Uit een studie van de Federal Reserve bleek dat mensen pas weglopen bij hun huis indien de negatieve overwaarde van een huis gemiddeld 62(!)% is, dus flink onder water staat. Tevens werd duidelijk dat er nog een reden is die kan leiden tot een massale ‘default’ in hypotheekleningen: stijgende hypotheekrentes. Een stijgende hypotheekrente zou zelfs tot veel meer ‘defaults’ kunnen leiden dan bijvoorbeeld structurele oplopende werkloosheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Amerikaanse overheid er alles aan doet om hypotheekrentes te drukken, lees ook: Stimulatie huizenmarkt is economische zelfmoord.
Het gevaar van stijgende hypotheekrentes
Ook in Nederland geldt dat hypotheekrentes historisch op een historisch dieptepunt noteren. Ondanks enige controverseover de opslag op de rentetarieven van banken zouden stijgende rentes ook in Nederland kunnen leiden tot grote problemen op de woningmarkt. Inmiddels zijn banken zo bang dat mensen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen dat mensen worden uitgenodigd voor een gesprek of zij extra kunnen aflossen. Inmiddels zou ongeveer één op de vijf woningen ‘onder water’ staan in Nederland. Mochten de problemen verder verergeren, dan kunnen banken zelfs huishoudens verplichten om extra af te lossen. Volgens diezelfde banken is die kans dan ook aanwezig. Zo becijferde onder meer de ABN Amro dat over 2013 prijzen met nog eens 8% zullen dalen terwijl SNS een totale daling verwacht van nog eens 20%.
Jaja, die rentetarieven zouden volgend jaar zomaar eens omhoog kunnen gaan. Blij dat ik op de bodem voor 30 jaar vast heb gelegd 😉
Ook weer zo’n mooie van vandaag. Beurzen zijn in hoera-stemming wat betreft banencijfer:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13038887/__Werkloosheid_VS_daalt_flink__.html
Zo, en nu is de hele crisis voorbij. Of wacht, toch niet misschien?
http://www.zerohedge.com/news/2012-10-05/reason-todays-unemployment-rate-plunge-part-time-jobs-economic-reasons-surge-most-qe
Reacties zijn ook niet mals.
Ik vind dit wel de leukste:
“So let me get this straight. If 12 million full time jobs were turned into 24 million part time jobs, America would no longer have any unemployment? What do they take us for ?”
en deze:
This quote from Denninger says it all:
“This is rather amusing; +114,000 is fewer than the working-age population growth in the household survey (206,000) and yet unemployment decreased. Huh?”
We worden gewoon allemaal in de maling genomen!
DE oplossing is de huren fiks te laten stijgen, en daar is de Nldse politiek mee bezig. Mensen moeten allemaal in een koophuis!
” huizen verkocht in het hogere segment,” > kortom , de rijkeren cashen hun geld voor vastgoed !!! lees, ze vertrouwen hun geld niet meer 🙂 ben bernanke gaat immers elke maand 40 miljard max bij pompen….
Nou, simpel toch? Een neuro en een zeuro, de zeuro sterk devalueren (gheheh) en de NL hypotheken laten staan in zeuro’s, afbetalen in neuro’s.
Of hypotheken afbetalen met een aan de DM gekoppelde gulden en de hypotheken genoteerd in zuid-Europese sterk gedevalueerde euro’s.
Maar nee hoor, m’neer Rutte, een briljant idee om voor de komende decennia de middle class te matsen (mag wel een keertje toch?) en het huizen’probleem’ op te lossen in één k-klap (woordgrapje ktm, zal het niet meer doen) dat ken natuurlijk niet.
Stel je voor zeg, de euro zou er voor U zijn….
Ik heb de NVM aangeboden om hun te helpen aan beter imago.
Voor 1 miljoen help ik ze weer vaart te krijgen in de verkopen van huizen. 1 contract bij de notaris en pas betalen bij resultaat.
Met hun imago was niks mis, dan ben je volgens mij uitgesproken. Dit zeggen de bankiers namelijk ook.
Jammer toch een gemiste kans, misschien moet het water tot de lippen stijgen.
De intrinsieke dekking van totale hypotheeklast daalt bij iedere procent daling van de huizenprijzen met miljarden dus zijn er al vele miljarden verdampt. Het probleem ligt vooral bij de aflossingsvrije hypotheken en daarbij gaat het om 51% van de lopende hypotheken. Zolang de crisis niet is opgelost zullen de huizenprijzen zeker blijven dalen en dit sluimerende probleem alsmaar groter worden. Vergeten wordt dat de vergrijzing hier ook nog een rol in speelt. Velen kunnen nauwelijks de hypotheeklasten opbrengen laat staan dat ze regulier onderhoud kunnen laten verrichten waardoor de huizen nog meer in waarde kunnen dalen.
Simpel ,bezit ipv schuld belonen door aflossingen gelimiteerd aftrekbaar te maken ipv rente.
Uit alle hoeken wordt geld vrij gemaakt ook uit generatie schenking bijv. En de markt komt in beweging! Er vindt tevens schuldreductie plaats. Op de bankbalans geld van rechts naar links geeft balansverkorting dus hogere solvabiliteit.
Da’s jammer dat Makelaarsland er zo over denkt. Dat betekent namelijk dat makelaars minder geneigd zullen zijn hun klanten te motiveren tot het accepteren van lage vraagprijzen. Hun huizen zullen hierdoor langer te koop blijven staan met als gevolg dat de prijzen uiteindelijk omlaag moeten om zodoende tot overeenstemming te komen met een koper.
Het zou misschien verstandiger zijn te weten dat het tijd wordt de roze bril eens af te zetten.
Gisteren las ik het bericht bij RTL-Z dat men vindt dat banken verplicht moeten worden de restschuld te financieren. Eén of ander schriel bankmannetje gaf hierop als commentaar dat dit een slecht idee zou zijn omdat huiseigenaren dan schuld op schuld zouden krijgen..? kolder natuurlijk want als het niet gefinancierd zou worden is het ook schuld, alleen dan niet gefinancierd door een bank.
‘k walg ook van dat constante eigenbelang merk ik. Die egoïstische volharding daarin. Ook van dat makelaarsland.. wat een walgelijke types moeten dat zijn. Om over de rug van een heel land te volharden in eigenbelang en om die reden komt er geen oplossing.. om je kapot te schamen. Dat zijn dan volwassen mensen. Dit is nu later.. sta je nog met je vuisten gekneld om de knikkerzak. Bwelg..
Als iedereen hier nou eens beseft, dat iedere euro in onze economie schuld is aan de banken, dat weet je dat aflossen van schuld aan de banken zorgt voor minder geld in de economie. Dus aflossen gaat zorgen voor extra dalingen.
De enige manier waarop huizen nog kunnen stijgen is economische groei doormiddel van export. Export is niet anders dan geld importeren(wegkapen) uit andere landen.
@7
Da’s een mooie! Helaas is schuld noodzakelijk voor groei, althans nog een paar jaar tot het boeltje klapt. Hier trappen de bankiers en gelieerde politiek niet in. Ook niet in mijn foefje overigens, want geld is het tegenovergestelde van water.
Water loopt naar beneden en geld loopt omhoog.
Tot het water ons aan de lippen staat natuurlijk, dan gaat de stop eruit.
@Cynicus, hier een hele interessante link met vooral ook goeie reacties op het fenomeen onderwaterhypotheken en wat de banken hier aan willen doen maar nog niet hebben gedaan…
http://www.iex.nl/Column/85569/Onderwaterhypotheken.aspx
@Gaengphed: heel goed stuk. ik moet je overigens bekennen dat ik wel zo nu en dan op Funda en Jaap.nl zit kijken, want de heksenjacht op de huurders zal gaan losbarsten en tot veel hogere huren leiden. De banken voelen de hete adem in hun nek en gaan hun klanten rechtstreeks en uiterst kil benaderen. Ik heb al eens eerder gezegd dat de huizenzeepbel uit de jaren 80 nooit goed leeg is gelopen en daar gaan we nu alsnog de gevolgen van ondervinden. Ik ben reuze benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen.
Zoals eerder een keer hier vermeld, wij hebben begin 2011 gekocht. Ik hoop nu met een hele berg zilver straks in 1 keer het huis af te lossen. Uiteraard….als onze hypo-verstrekker dat toe staat. Moet denk ik wel een aardig eindje komen binnen nu en 2 jaar lijkt me. Ik denk dat in 2014 pas de bodem in zicht komt, in elk geval nog 25% lager.