Wat u moet weten over het woningmarktakkoord

Vanmorgen kwam het kabinet in samenwerking met de SGP, ChristenUnie en D66 tot een nieuw woningmarktakkoord. Minister Stef Blok komt met deze nieuwe regels nadat de huidige regels nog geen 6 weken van kracht waren. Het principe akkoord bestaat uit (met dank aan Huizenmarkt-zeepbel):

 • De huren gaan minder hard omhoog. En stijgen met maximaal 6,5 procent ipv 9 procent
 • Voor middengroepen wordt de huurstijging verzacht
 • Wie in inkomen daalt, kan ook weer in huur zakken
 • De aflossingstermijn voor nieuwe gevallen wordt verlengd van 30 naar 35 jaar
 • Als starter kun je er voor kiezen om aan het begin van de looptijd iets minder betalen en aan het eind iets meer
 • Er komt een fonds voor startersleningen van 50 miljoen euro
 • Aflossing van 50% van je hypotheek ipv 100% wordt mogelijk, maar dan heb je wel geleidelijk minder hypotheekrenteaftrek
 • Om de bouw een flinke impuls te geven gaat de btw op renovatie en verbouwingen één jaar lang omlaag van 21 naar 6 procent
 • Er komt een energiebesparingsfonds van 150 miljoen euro. Verder wordt samenwerking gezocht met de marktsector, zodat het fonds nog enkele honderden miljoenen euro’s groter kan uitvallen
 • De verhuurdersheffing voor woningcorporaties wordt niet 2 miljard, maar 1,75 miljard

De reacties op deze nieuwe plannen zijn echter niet mals. Onder meer Kees de Kort, Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis en Pieter Bielhouwer (Onderzoeksinstituut OTB) hadden geen goed woord over voor het akkoord tussen de 5 partijen.

Deens model

De Verenging Eigen Huis zelf suggereert om de Nederlandse woning/hypotheekmarkt om te vormen naar het Deense model, waarbij banken hun hypotheken financieren door het uitgeven van obligaties die dezelfde looptijd dragen als de hypotheken die ze aangaan met huishoudens. In de praktijk blijkt echter dat vooral banken zelf deze obligaties opkopen. Lees meer over het Deense Hypotheekmodel hier. Wat echter vooral opvalt is dat niet alleen consumenten “beter af” zijn, ook steken ze zich steeds dieper in de schulden (zie figuur). Want ondanks dat Deense hypotheken normaliter een LTV ratio hebben van 80% is men wel koploper als het gaat om schulden als percentage van het BBP. Echter ziet het er niet naar uit dat het VEH een LTV ratio van 80% zal ondersteunen. Vooral het “ondersteunen” van de starters met als doel om de woningmarkt van onderuit aan te jagen lijkt de achterliggende gedachte van de lobbygroep voor eigenhuisbezitters.

Deens Hypotheekmodel

19 reacties

 1. Als huren harder dan de inflatie ‘moeten’ stijgen, dan is er iets mis met de wijze, waarop woningcorporaties te werk gaan. Waarschijnlijk hebben ze te veel personeel, werken ze te bureaucratisch en te ouderwets (niet efficiënt), zijn er er te veel van of zitten ze in te luxueze gebouwen. Als ze ook nog naast de belastingdienst huurtoeslagadministrateur moeten spelen, wordt het nog inefficiënter en is er nog meer reden de huur te verhogen.

  1. Gewoon hetzelfde oude groeisysteem waardoor de armen steeds meer schulden krijgen en steeds harder en efficienter moeten werken. Zelfde wijn, andere kruiken…

  2. Ouderwets houdt in inefficiënt. ik denk niet dat dat klopt. Dat suggereert dat modern efficiënt inhoudt.
   Dan denk ik dat het toch eerder omgekeerd is. Modern bestuur gaat gepaard met een ongelooflijke bureaucratie door creatie van megalomane managementlagen, met als gevolg een enorme toename van de personele lasten, communicatieproblemen, ergenis, kortom inefficiëntie.
   Vergeet niet dat het aantal managers in Nederland de afgelopen dertig jaar vertienvoudigd is, en dat dat de oorzaak is van het feit dat er een groep is ( elite ) die crisis, of niet, steeds rijker wordt, en dat daarom ( causaal verband ) de hardwerkende Nederlanderr kwa besteedbaar inkomen al dertig jaaf stil staat. Zij hebben de toegenomen welvaart van de elite verdiend en betaald. Dat is de harde waarheid.
   De uitspraak “vroeger was alles beter” komt aardig dicht bij de waarheid.

 2. Weer een akkoord gebouwd op wanhoop. Veel teveel mitsen en maaren blijkt pas in de namiddag wanneer de echte ingewijden het hopeloze akkoord bestudeerd hebben. Net zoals het Kunduz-akkoord vorig jaar een groot gedrocht. Per saldo maar één nuttig ding en dat is de tijdelijke btw-verlaging bij verbouwingswerkzaamheden. Ook dat zal de (ver)bouw niet uit het slop trekken als zoveel middenmoters er dit jaar echt massaal op achteruitgaan, zoals inmiddels al is gebleken bij de eerste loon- en pensioenbetaling. Niet alleen pensioenen onderuit maar ook nog eens geen zorgtoeslag meer bij diegenen met een inkomen iets boven modaal. En juist daar moet de bouw het van hebben. De mensen met een eigen woning. Mijn woning is toe aan wat onderhoudswerk maar door de terugval in mijn besteedbaar inkomen dit jaar, en met dit regeerakkoord dus ook volgend jaar, zal ik ondanks de voorgehouden worst(btw-verlaging) er voorlopig niet meer aan denken om een prijsopgaaf te vragen. Ik ken behoorlijk wat mensen met een zelfde inkomensachteruitgang waardoor ik gerust durf te stellen dat veel mensen met een eigen woning al lang blij zijn dat ze hun lopende maandlast nog kunnen opbrengen en helemaal niet meer prakkeseren over nog enige onderhoudswerkzaamheden aan hun onderkomen. Dit akkoord is weer duidelijk tot stand gekomen door een wanorderlijk overleg tussen politici die ver naast de werkelijkheid leven. Maar wat wil je nu toch als er totaal geen financiële ruimte is. Met een staatsschuld van hier tot gunder en een begrotingsregime onder het juk van Brussel. Hou dan toch gauw op met het ontwikkelen van dit soort nutteloze brouwsels en ga eens echt hervormen en innoveren.

  1. Dit akkoord gebouwd op wanhoop geeft mij goede hoop dat we binneneen jaar weer naar de stembus mogen.
   De gewone mensen met middeninkomens, en daaronder, zeker als het om kostwinners gaat zijn de pineut Piet.
   Dat hele verhaal over nivellering is een leugen. Over een paar jaar zal blijken dat de rijken weer rijker zijn geworden.
   Wat een loser is kereltje Samsom. Hij heeft echt niets bereikt.
   Maar ach, daar was het hem ook niet om te doen. Dat is wel gebleken.

   PS heeft die aanpassing in de stijging van de huren niet een denivellerend effect? Is niet alleen de stijging van het hoogste percentage gematigd en blijven de andere percentages niet ongewijzigd ( of veel minder ) ???? Dat maakt de nivelleringsleugen dus nog groter.

   1. VB, alles met een paar knaken meer bestedingsruimte moet de koopsector in. Er wordt hard gewerkt aan het re-inflatteren van de schulden econonomie wereldwijd. Stijgende woningprijzen is een stijging van de ‘gevoelstemperatuur’, en met dat misplaatste vertrouwen worden weer broodnodige nieuwe schulden aangegaan, de belofte van stijgende welvaart moet worden gecontinueerd.

    1. Ja, dat is de intentie, doorgaan met het grote spelletje.
     Maar die stijgende woningprijzen, zie ik nog nier zo snel gebeuren. Het vertrouwen is weg, mensen blijven zitten waar ze zitten, zowel wat betreft werken als wat betreft wonen. Stagnatie, immobiliteit, krimp, wantrouwen tussen klassen en generaties heeft de toekomst.
     En dat alles zal culmineren in een big bang.

 3. vergeet ook niet even bij de woonkosten de energierekening met de gestegen transportkosten van het energiebedrijf op te tellen, in de laatste 4 jaar zijn de transportkosten meer dan 100% gestegen, dit jaar 25%, hierdoor houd je minder over voor het betalen van onderhoud en hypotheeklasten. als aan de ene kant de kosten omlaag gaan, gaan ze ergens anders wel flink omhoog. (leg de energierekeningen van de laatste 5 jaar naast elkaar en schrik je je een ongeluk)

 4. Wat zijn de VVD en de PvdA een stelletje OENEN die het zo nodig met z’n tweeën moesten doen en het CDA en D66 buiten de coalitie hielden.

  Het was veel beter geweest dat de VVD, PvdA samen met het CDA en D66 gingen regeren. Dan hadden zij een beter gebalanceerd regeerakkoord kunnen schrijven en hadden zij een meerderheid in de Eerste Kamer.

 5. Goed, dat wordt dit jaar dus een extra verhoging van 6,5% voor mij. Helaas betekent dit dan ook dat de woningbouwvereniging voor ieder klein *** klusje bij kan komen opdraven.

  Ik zal klagen over alles wat mijn “huurgenot” direct of indirect ook maar enigszins aantast.

  Die huurverhoging krijg ik er wel uit en als iedereen die met een dergelijke situatie wordt geconfronteerd hetzelfde doet, zal de woningbouwvereniging wel eens snel kunnen besluiten om deze door te berekenen “huurboete” naast zich neer te leggen. Ze zijn al eerder recalcitrant geweest naar Den Haag toe.

  Ze zijn echt van de ratten besnuffeld daar in Den Haag.

  Heb het antwoordnummer van de woningbouwvereniging reeds in mijn bezit, alsmede 3 faxnummers.

  F*** Den Haag en F*** de woningbouwvereniging.

  gr. Martin

  ps: Sorry Ruben, moest even ventileren ……

  1. Die 6,5 % komt boven op de inflatie en die zal op 1 juli ineens veel hoger zijn dan eerder werd aangenomen. Kortom, men zal ineens van de reele inflatie uitgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.