Cook gaf een bijzonder inspirerende speech enkele dagen geleden voor Duke University in de VS. Waar hij zelf in 1988 afstudeerde. Technologie kan en zal de wereld veranderen, verbeteren. Nooit is er een meer geschikte tijd geweest daarvoor dan vandaag, aldus deze big boss. Hieronder ziet en hoort u hem zelf aan het woord. “We leven in de beste tijd ooit”, missschien wel ja, maar het is machtig moeilijk vandaag om zijn optimisme en geloof in de mensheid te delen.

Ondertussen staat de wereld wel in brand…

Een waar bloedbad in de Gazastreek tussen Palestijnen en Israëliërs. De eersten wenen omdat ze eertijds van hun land beroofd werden. De tweeden vieren de stichting van de Staat Israël precies zeventig jaar geleden. Tientallen doden en duizenden gewonden zijn het zoveelste droeve resultaat en het einde is nog niet in zicht. Het weldenkende deel van de wereld veroordeelt het disproportioneel geweld.

wereld in brand

Blijvende problemen

De VS gooien olie op het vuur door hun ambassade officieel naar Jeruzalem te verplaatsen. Politici van diverse achtergronden roepen voor de honderdste keer op tot dialoog. Terwijl – weeral – ene Trump elk officieel onderzoek naar oorzaak en gevolg blokkeert. Het is de zoveelste tragedie waar die ‘wereld’ eigenlijk maar machteloos bijstaat. En toekijkt. En over praat. En schande spreekt. Maar echt opgelost raakt er niks, nada…

Rondje miserie

Optimisme of pessimisme? En wat is dan precies realisme? Een rondje nieuwskoppen zou een mens toch eerder wanhopig maken. Het dodelijke Ebola-virus is opnieuw uitgebroken in Congo. Ook de kinderen van illegalen – tezamen met terroristen de minst-gewensten en meest-verguisden op aarde – worden nu in België opgesloten.

Een puinzooi in Spanje en Catalonië

De politieke verdeeldheid in het Spaanse Catalonië is groter dan ooit. Verder lezen we over tal van stakingen en andersoortige protesten. Een algemene onvrede bij vooral de ‘gewone’, hardwerkende man en vrouw die de economie doet draaien, moet doen draaien, zou moeten doen draaien. Onder almaar toenemende werkdruk en stress. Van de kassierster bij Lidl tot de piloot van Brussels Airlines, de trambestuurder, de verpleegster en de politievrouw.

We leven in de beste tijd ooit

Groot en klein leed alom. Vandaag, maar ook gisteren. En zeker vorige week en een jaar geleden en…  Ja het is moeilijk, zeer moeilijk om Tim Cooks geloof in de mensheid en alle nieuwe, supersnelle technologische snufjes en ontwikkelingen te delen op een dag als vandaag. Met alle respect voor deze intelligente, goed-bedoelende en sympathieke man. Die het als zoon van een arbeider en een huisvrouw zo ver gebracht heeft, aan ‘de top’ van de maatschappij en zakenwereld. Zelf dan ook nog behorend tot een minderheid, als homofiel. Zelfs hij of nét hij geeft de afgestudeerde klas van 2018 van Duke tenslotte nog deze wijze woorden mee: wees onbevreesd. Accepteer de wereld niét zoals hij nu is. Word de eerste om naar voren te stappen en vooral: “be fearless!“.

11 reacties

 1. “Het weldenkende deel van de wereld veroordeelt het disproportioneel geweld.”

  Inderdaad Joost, het is van de gekke dat het enige democratische land in het Midden-Oosten zoveel moet lijden onder buren die hen het licht in de ogen niet gunnen.
  Als je in Israël bent geweest dan weet je hoe goed de Arabieren het hebben die daar wonen. Goed inkomen, goede zorgvoorzieningen en zelfs de mogelijkheid om van de democratische Knesseth deel uit te mogen maken.

  Hamas geeft premies aan burgers om zichzelf te laten vermoorden. Ze stuurden kinderen en vrouwen naar de frontlinie, om dan foto’s te maken voor de zieligheidspremie. Er zo’n stel Arabieren ontvangt ook nog miljoenen subsidies van ons.

  1. Hmm, ik zie anders wanhopige Palestijnen, kinderen ook, met stenen gooien naar tot de tanden gewapende Israëlische soldaten; wapens geleverd door vooral de Verenigde Staten, waar een machtige Joodse lobby een zeer belangrijke stem heeft in ’s lands (de VS) bestuur. De Palestijnen wenen om het land dat hun werd – en nog steeds wordt – afgenomen 70 jaar geleden. De Joodse “nederzettingen” (lees: nog verder inpalmen van Palestijns land) – ze worden moreel afgekeurd en veroordeeld als nog méér provocaties door, inderdaad, “het weldenkende deel van de wereld”. Niks tegen Israëliërs hoor, niks tegen de Joodse bevolking zelf, behalve dan tegen de extremisten onder hen én hun regering. Deze laatsten vegen hun gat aan wat die wereld over hen denkt trouwens, want wie maakt hen wat, met de machtige VS immer achter hen?! Kijk Johan, IK sta altijd aan de kant van de zwakken, de minderheid…en u, blijkbaar niet? Ik wil hier heel graag met u over in discussie gaan, mvg.

   1. Je kijkt teveel naar mainstream media, Joost.
    De zieligheid industrie draait op volle toeren.
    Zou jij een Palestijn als buur wil hebben? Ze zijn van haat doordrenkt. Kijk eens naar de website http://www.MiddenOostenandersbekeken.nl
    en tientallen andere websites. We worden in Nederland doordrenkt met de gedachte dat Palestijnen zielig zijn.
    Heb je enig idee waar al die miljarden hulpgeld aan besteedt zijn? Niet om het land op te bouwen, maar om wapens te kopen. En altijd de slachtofferrol in te nemen?
    Heb je enig idee waarom “die zielige Palestijnen” in geen enkel ander land in de grote zandbak van het Midden-Oosten welkom zijn?
    Een Palestijnse staat heeft in de geschiedenis nooit bestaan. De Palestijnse beweging is opgericht in de jaren vijftig om Israël te vernietigen.

    Omdat dit niet goed viel in het Westen, is er in de jaren zestig van gemaakt dat er een Palestijns volk zou
    bestaan dat bevrijd moest worden. Daarvóór had nog niemand daarvan gehoord.

  2. Kijk en luister hier eens naar, als u wilt, Johan: https://www.youtube.com/watch?v=MxLgf9fgl3o … in het bijzonder deze woorden, zinnen zijn hier heel toepasselijk:

   Ces enfants qui lancent,
   Des pierres vers les soldats,
   C’est perdu d’avance,
   Les cailloux sur des casques lourds,
   Tout ça pour des billets retour,
   D’amour, d’amour, d’amour, d’amour, d’amour.

   Vindt u niet…?

     1. vreemd mijn reactie is verwijderd dacht dat er geen censuur was hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: