“We leven in de beste tijd ooit” – maar de wereld staat wel in brand

11

Cook gaf een bijzonder inspirerende speech enkele dagen geleden voor Duke University in de VS. Waar hij zelf in 1988 afstudeerde. Technologie kan en zal de wereld veranderen, verbeteren. Nooit is er een meer geschikte tijd geweest daarvoor dan vandaag, aldus deze big boss. Hieronder ziet en hoort u hem zelf aan het woord. “We leven in de beste tijd ooit”, missschien wel ja, maar het is machtig moeilijk vandaag om zijn optimisme en geloof in de mensheid te delen.

Ondertussen staat de wereld wel in brand…

Een waar bloedbad in de Gazastreek tussen Palestijnen en Israëliërs. De eersten wenen omdat ze eertijds van hun land beroofd werden. De tweeden vieren de stichting van de Staat Israël precies zeventig jaar geleden. Tientallen doden en duizenden gewonden zijn het zoveelste droeve resultaat en het einde is nog niet in zicht. Het weldenkende deel van de wereld veroordeelt het disproportioneel geweld.

wereld in brand

Blijvende problemen

De VS gooien olie op het vuur door hun ambassade officieel naar Jeruzalem te verplaatsen. Politici van diverse achtergronden roepen voor de honderdste keer op tot dialoog. Terwijl – weeral – ene Trump elk officieel onderzoek naar oorzaak en gevolg blokkeert. Het is de zoveelste tragedie waar die ‘wereld’ eigenlijk maar machteloos bijstaat. En toekijkt. En over praat. En schande spreekt. Maar echt opgelost raakt er niks, nada…

Rondje miserie

Optimisme of pessimisme? En wat is dan precies realisme? Een rondje nieuwskoppen zou een mens toch eerder wanhopig maken. Het dodelijke Ebola-virus is opnieuw uitgebroken in Congo. Ook de kinderen van illegalen – tezamen met terroristen de minst-gewensten en meest-verguisden op aarde – worden nu in België opgesloten.

Een puinzooi in Spanje en Catalonië

De politieke verdeeldheid in het Spaanse Catalonië is groter dan ooit. Verder lezen we over tal van stakingen en andersoortige protesten. Een algemene onvrede bij vooral de ‘gewone’, hardwerkende man en vrouw die de economie doet draaien, moet doen draaien, zou moeten doen draaien. Onder almaar toenemende werkdruk en stress. Van de kassierster bij Lidl tot de piloot van Brussels Airlines, de trambestuurder, de verpleegster en de politievrouw.

We leven in de beste tijd ooit

Groot en klein leed alom. Vandaag, maar ook gisteren. En zeker vorige week en een jaar geleden en…  Ja het is moeilijk, zeer moeilijk om Tim Cooks geloof in de mensheid en alle nieuwe, supersnelle technologische snufjes en ontwikkelingen te delen op een dag als vandaag. Met alle respect voor deze intelligente, goed-bedoelende en sympathieke man. Die het als zoon van een arbeider en een huisvrouw zo ver gebracht heeft, aan ‘de top’ van de maatschappij en zakenwereld. Zelf dan ook nog behorend tot een minderheid, als homofiel. Zelfs hij of nét hij geeft de afgestudeerde klas van 2018 van Duke tenslotte nog deze wijze woorden mee: wees onbevreesd. Accepteer de wereld niét zoals hij nu is. Word de eerste om naar voren te stappen en vooral: “be fearless!“.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.