“We onderschatten de diepte van de economische crisis die komt”

7

Bovenstaande waarschuwing komt van Hans de Boer. ‘Hans de Boer is sinds 2014 voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. De Boer (geboren 1955) was ondernemer en commissaris en bouwde daarnaast de nodige ervaring op in de wereld van de (Haagse) lobby voor ondernemers.’ Hij uit zijn bezorgheid in o.m. Het Financieel Dagblad en op Welingelichtekringen.nl. ‘Nederlanders hebben geen idee hoe de coronacrisis nog om zich heen gaat grijpen, waarschuwt werkgeversvoorzitter Hans de Boer in het FD. De miljardensteun van de overheid ‘verdoezelt’ de gevolgen van de pandemie, die ondernemers wel al direct voelen. ‘Dankzij het noodpakket, de loonkostendoorbetaling, blijft de werkloosheid nog laag. Mensen voor wie nu geen acuut ontslag dreigt, denken dat het met de economie wel meevalt. Dat gevoel houdt een risico in.’ Dat risico is dat ‘de mensen’ denken dat het economisch meevalt.’

Deflatie in zicht?

Eerder in april 2020 hield de organisatie een poll bij de aangesloten brancheorganisaties. Naar eigen zeggen meldden minder dan de helft van de recipienten in maart een omzetdaling van meer dan 20 procent. Dat is vandaag al het geval voor tweederde van de ondervraagden. De Coronacrisis mag dus zeker ook voor de werkgevers niet veel langer duren. Maar loopt die inderdaad ten einde. Of gaat de grote klap nog komen? Gaan we veel uitgestelde aankopen zien binnenkort? Maar van wie? Van werknemers die het ook al maanden met veel minder moeten doen? Zullen die niet eerder voorrang geven aan de achterstand van huur of hypotheek wegwerken. En andere noodzakelijke uitgaven doen. Dat terwijl ondergetekende zich kan voorstellen dat heel wat bedrijven, winkels, met onverkochte voorraden zitten. Denk bijvoorbeeld aan de kledingbranche, die zo seizoengericht is. In zo’n klimaat kan er snel deflatie ontstaan. Prijzen die verlaagd worden uit nood, omdat er te weinig kopers komen opdagen?

Consumentenwantrouwen

Vergeet niet dat de afgelopen maanden, zeker februari tot en met april 2020, we een supply/demand probleem kennen. Te weinig vraag, en…niet teveel aanbod maar ook te weinig, jawel, tijdelijk, maar met de heropstart van alvast de Chinese fabrieken kan dat snel veranderen. China moét produceren, met een bevolking van 1,4 miljard burgers die daarvan afhankelijk is maar… Kijk naar wat in de oliemarkt gebeurde vorige week. De olieprijs ging zelfs negatief, omwille van onenigheid tussen voornamelijk Saoedi Arabië en Rusland. En dit nog verergerd door de impact van het Coronavirus. Maar er is meer. Adweek schrijft: ‘Retailers’ Worries About Impact of Coronavirus Shift From Supply to Demand. What started as a supply chain problem is changing with the souring economic climate’. Zal de vraag terugkomen, dat is de…vraag. Het consumentenvertrouwen dat een enorme duik neemt in april 2020 laat weinig goeds vermoeden. Cbs.nl: ‘Door de coronacrisis is in april het vertrouwen van consumenten enorm verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalt van -2 in maart naar -22 in april. Dat is de grootste daling ooit, maar niet de laagste stand ooit. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid zijn fors verslechterd.‘ We laten ook ‘Financial turmoil explained’, een bijzonder intelligent YouTube kanaal hierover aan het woord: wat indien de wereld geen inflatie maar deflatie tegemoet gaat?

Aan het woord

Hans de Boer is ook econoom en weet hier misschien meer over te vertellen. Hij was op 3 april jl. te gast in de videoreeks ‘Economen in tijden van corona’. Hoe ziet hij de zogenaamde ‘anderhalvemetersamenleving’? Wat gebeurt er na 28 april 2020? Laat ons eens luisteren en kijken hoe de econoom de dingen ziet: