poorNederlanders zijn de op 4 na rijksten van de wereld! Wat een opluchting, we hadden het zelf even helemaal niet in de gaten…  ”Je zou het niet zeggen als je naar de Algemene Beschouwingen kijkt, maar we hebben geen reden tot klagen, integendeel”, aldus Jacob Schoenmaker. ”Wij zijn het op vier na rijkst in de wereld, met een gemiddeld vermogen van bijna 69.000 euro. Afgelopen jaar steeg het gemiddelde vermogen met 12,1%. Geen enkel ander volk ging er zo op vooruit als wij”.  €69.000, hm, waar zijn die precies, zullen de meeste mensen zich afvragen Ha, misschien zitten die in huizen, die flink in waarde verminderd zijn trouwens.  En “gemiddeld”, dat wil zeggen dat er zijn die nog meer bezitten, maar ook nog minder? Moet je niet vragen hoe het met de rest van de wereld gesteld is? En wie is Jacob Schoenmaker eigenlijk?

Wie is Jacob Schoenmaker?

We zoeken het op en Wikipedia kan ons het volgende vertellen: “Schoenmaker is in 1997 afgestudeerd in economie aan de Universiteit van Amsterdam. In datzelfde jaar begon hij als International Economist bij de Rabobank. Daarna ging Schoenmaker aan de slag als Portfolio Manager bij Aegon Asset Management, daar werkte hij tussen 1999 en 2005. Sinds 1 juli 2005 is Schoenmaker elke dinsdag en donderdag vaste beurscommentator van RTL Z.  Ha, ’t is een bankenman en een econoom, dat verklaart al veel…

“Afgelopen jaar steeg het gemiddelde vermogen (van de Nederlanders) met 12,1%”.  Als redenen geeft Schoenmaker op: in geen enkel ander land wordt zo gespaard voor het pensioen als hier.  Ja – uit noodzaak! Huizen zijn nog relatief veel waard. Ja – àls je er één bezit, en dan nog zitten veel mensen met waardeverlies! En: de beurzen hebben het goed gedaan.  Ja, voor de mensen met aandelen, voor diegenen die nog geld hebben te investeren!

Slag in het gezicht

Dit is een regelrechte slag in het gezicht van de gemiddelde Nederlander en alles daar onder.  Het gezicht van de kleine gepensioneerden, de huurders, de armen, de steuntrekkers. Wij vragen ons dus af : heeft Schoenmaker het wel over het juiste land, weet u, dat kleine stukje land daar aan de Noordzee, recht tegenover Groot-Brittannië, tussen België en Duitsland. Wedden dat Jacob Schoenmaker een pak meer op zijn bankrekening heeft staan dan die illusoire 69.000 euro?

Wij lezen heel iets anders

 

 

 

 

15 reacties

  1. Dit is het verhaal van de rijken worden rijker en de armen worden armer. Het kleingeld stroomt naar grootgeld. De magnetische aantrekkingskracht van kleingeld naar grootgeld heeft tot gevolg dat het aantal superrijken alsmaar toeneemt. Het aantal superrijken in NL is het laatste jaar met 85 gegroeid naar 1300 met een gezamenlijk kapitaal van 175 miljard(lees artikel op biflatie.nl van 25 september 2013: groeiend contrast tussen arme en rijk vergroot recessie).

    Als de 10 procent superrijken zich weten te verrijken ten koste van de massa dan heeft dat tot gevolg dat het gezamenlijk kapitaal toeneemt. Met geld maak je geld, o.a. door te beleggen. Logisch dus dat Nederland een hoge positie inneemt op de ranglijst van rijke landen. Maar dan komt er zo’n (bank)econoom die eventjes de rijkdom gaat verdelen over alle Nederlanders, waardoor we met z’n allen gemiddeld een bedragje hebben van 69.000 euro. Prachtige gedachte toch? Geef mij meer van dit soort economen.

    “Geen enkel ander volk ging er zo op vooruit dan wij,” zo schrijft Schoenmaker. Het feit dat een econoom dit soort conclusies vermeld in zijn column geeft wel ongeveer aan hoe het met het denkvermogen van onze (bank)economen is gesteld. Het denken vanuit de burgergedachte hebben veel economen verleerd, vooral degenen die te lang voor banken hebben gewerkt.

  2. Nou,,, Volgens mij is ons vermogen in ieder geval compleet verdampt! Huis met overwaarde van 70.000 euro in 2006? WEG! FOETSIE! Erger nog, als we het nu zouden verkopen blijven we zelfs met een restschuld achter!
    Volgens mij heeft de gemiddelde WERKENDE nederlander een NEGATIEF eigen vermogen, die met gemiddeld 12% per jaar stijgt…

    1. Een huis (eengezinswoning) in een populaire gemeente in Noord Holland. In 1993 te koop aangeboden aan de zittende huurder voor 165.000 Gulden. Ondanks alle recente dalingen van de afgelopen jaren is de huidige prijsvraag nog steeds 290.000 Euro.

      1992: 75.000 Euro (165.000 Gulden)
      2006: 325.000 Euro.
      2013: 290.000 Euro.

      Van mij mag er nog wat vanaf.

      1. Dus als je je huis in 2000+ en niet in 1992 hebt gekocht, dan heb je gewoon pech!!?? Ja joh, wat kan t schelen, die jongere, middeninkomens kunnen gewoon ruim een ton inschikken, tsss…

        1. @JJ
          Ik wilde voornamelijk wijzen op de idioterie van de cijfers in mijn reactie.

          Bovendien ben ik van mening dat je een huis koopt om in te wonen en niet om mee te speculeren. Ooit is er een tijd geweest dat je het eens was met de prijsstelling en dat je dat financieel kon bolwerken. Ik begrijp je frustratie maar starters zullen ook liever een lagere prijs zien. Welke uitspraak zou je dan willen ondersteunen ?

          “De huizenprijzen moeten vooral hoog blijven want anders wordt er een groep huizenkopers genaaid” ?

          Laat me je uitleggen hoe je nog meer genaaid zou kunnen worden. Ik heb even uitgerekend hoeveel mij het huren van een vrije sector woning heeft gekost in 20 jaar. Dat is overigens niet zo’n grote woning als in mijn eerdere reactie. Ik kom uit op een bedrag van 192.000 Euro.

          192.000 Euro. Weg… foetsie, ‘verdampt’. Kan ik nooit meer een beroep op doen.

          Een schuld aangaan is risico nemen maar je verlies is dus eigenlijk ook heel betrekkelijk. Laat dat een troost zijn. Ik hou en hield er niet van om een schuld aan te gaan.

          Ik zeg, wonen in Nederland is te duur. En dat geldt niet alleen voor de koopwoningen.

          En om de on topic link nog eens te leggen “Joepie, we zijn rijk”
          Wat mekker je nou ? Je HEBT een huis !

          Nou ja, die is voorlopig waarschijnlijk nog eventjes van de bank maar dat terzijde…

          1. Oh ja, vergeten. In die 20 jaar heb ik ook nog belasting betaald zodat jij je HRA kon genieten. HRA die de huizenprijzen hebben opgedreven !

  3. Weer zo’n schoolvoorbeeld van cijfermanipulatie.

    Doet mij een beetje denken aan de werkloosheidscijfers. Die worden altijd veel lager gepresenteerd als ze werkelijk zijn.

    Amerika 7,6% werklozen (officieel), maar daar zijn diegene die niet meer wekelijks soliciteren niet bijgeteld….deze categorie krijgt voedselbonnen (en gratis huisvesting), niet meegeteld de arbeidsongeschikte, ga zo maar door en wat blijkt in werkelijkheid zijn 90 miljoen Amerikanen van een uitkering afhankelijk, tegen 114 miljoen werkenden. Dat is 44% !!!!! en geen 7,6%

    Dat is, met dit broodje aap cijfer ook het geval. Stel dat alle Nederlandse bezittingen zijn meegeteld, dus bedrijven, onroerend goed en staatsbezit.
    Dit totale vermogenscijfer delen door het aantal inwoners en ja, wat een mooi getal.

    Ik vraag me af of ook de 200 Miljard waar onze overheid voor garant staat (denk aan onze Griekse broeders) en de staatsschuld van 434 Miljard is afgetrokken en de hypotheekschulden etc.

    Nu blijkt dat we een negatief vermogen hebben, ja, cijfers zeggen niet veel.

  4. “daar werkte hij tussen 1999 en 2005.”
    en van Piet
    “degenen die te lang voor banken hebben gewerkt”

    Ik maak ernstig bezwaar tegen het woord werken in dit verband.
    Deze mensen werken niet, ze schuiven, gokken, stelen, verkwanselen, verprutsen, verbonussen en manipuleren met ander mans geld.
    Daarbij wordt geld uit gebakken lucht gekreeerd en frauduleus geherinvesteerd en rente daarover berekend. Banken”werk”gevers en -nemers zijn mensen die parasiteren van de mensen die echt hard werken.

  5. Een klap in het gezicht van Jan Modaal en zijn buur. Gevaarlijk bericht met een premier als Rutte. Deze gaan we als boemerang nog eens van hem terug krijgen. Mark my words.

  6. Echt weer typische prietpraat van een VVD’er! Zou Jacob Schoenmaker op de VVD stemmen? Sowieso vind ik RTL-Z een VVD-bolwerk. Ik denk dat alleen Bas Jacobs en Hans de Geus op PvdA, GroenLinks of de SP stemmen.

  7. Wat hebben we geleerd…
    Tja, gemotiveerd en flexibel wil ik vanaf nu deeltijds werken of werkloos zijn voor een symbolische euro maar het zwartwerk noem ik voortaan BONUS ! Geleerd van de topbankiers 😆

  8. Spek en veren zijn niet voldoende om deze nar een lesje te leren.
    Het wordt onderhand tijd voor wat krachtiger maatregelen.
    Los van de harde hand in ieder geval dit; Geld van de bank halen en alles onderling gaan regelen.
    Geen zaken meer doen met elite. Verraders die dat wel doen ook uitsluiten. Gewoon saboteren die lui dan wordt hun geld ook waardeloos.
    Kunnen ze mooi ergens op een eilandje mooi weer spelen met z’n allen. Jacob zijn uitspraken zijn gewoon ziekmakend…

  9. Kan iemand mij een pot blauwe pillen sturen?

    http://www.nu.nl/algemeen/3595171/nederland-recessie.html

    Goede tijden, slechte tijden… tralala…

    Hey Jacob, met Klaas,
    Weet je nog hoe ik je dit vak heb geleerd?
    En hoe wij samen speelden?
    Ja, ik weet het, je gaat nu voor vrouwen.
    Maar dat hoort er nou eenmaal bij Jacob.
    Ah, goedzo, jij heb nu ook je leerlingen.

    Jacob, ik ben trots op je.
    Het is echt lachen met jou.
    Ja, die bitches mogen letterlijk en figuurlijk slikken en bukken natuurlijk.
    Ja, hahaha, heb jij nog een lijntje dan?
    Vrouw shoppen?
    Man, bel die koerier ff en laat zo’n leerling overkomen, gaan we ff lekker snuiven…

    In een volgende aflevering:
    Jacob, met Klaas, Obama heeft asiel bij Abdullah.
    Ja, het gaat helemaal mis daar in de states…
    Alex zijn privejet staat klaar mijn jongen en wij mogen ook mee!
    Plebs kunnen rare dingen doen dus we kunnen beter even op vakantie denk je niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: