We zijn rijk, joepie!

15

poorNederlanders zijn de op 4 na rijksten van de wereld! Wat een opluchting, we hadden het zelf even helemaal niet in de gaten…  ”Je zou het niet zeggen als je naar de Algemene Beschouwingen kijkt, maar we hebben geen reden tot klagen, integendeel”, aldus Jacob Schoenmaker. ”Wij zijn het op vier na rijkst in de wereld, met een gemiddeld vermogen van bijna 69.000 euro. Afgelopen jaar steeg het gemiddelde vermogen met 12,1%. Geen enkel ander volk ging er zo op vooruit als wij”.  €69.000, hm, waar zijn die precies, zullen de meeste mensen zich afvragen Ha, misschien zitten die in huizen, die flink in waarde verminderd zijn trouwens.  En “gemiddeld”, dat wil zeggen dat er zijn die nog meer bezitten, maar ook nog minder? Moet je niet vragen hoe het met de rest van de wereld gesteld is? En wie is Jacob Schoenmaker eigenlijk?

Wie is Jacob Schoenmaker?

We zoeken het op en Wikipedia kan ons het volgende vertellen: “Schoenmaker is in 1997 afgestudeerd in economie aan de Universiteit van Amsterdam. In datzelfde jaar begon hij als International Economist bij de Rabobank. Daarna ging Schoenmaker aan de slag als Portfolio Manager bij Aegon Asset Management, daar werkte hij tussen 1999 en 2005. Sinds 1 juli 2005 is Schoenmaker elke dinsdag en donderdag vaste beurscommentator van RTL Z.  Ha, ’t is een bankenman en een econoom, dat verklaart al veel…

“Afgelopen jaar steeg het gemiddelde vermogen (van de Nederlanders) met 12,1%”.  Als redenen geeft Schoenmaker op: in geen enkel ander land wordt zo gespaard voor het pensioen als hier.  Ja – uit noodzaak! Huizen zijn nog relatief veel waard. Ja – àls je er één bezit, en dan nog zitten veel mensen met waardeverlies! En: de beurzen hebben het goed gedaan.  Ja, voor de mensen met aandelen, voor diegenen die nog geld hebben te investeren!

Slag in het gezicht

Dit is een regelrechte slag in het gezicht van de gemiddelde Nederlander en alles daar onder.  Het gezicht van de kleine gepensioneerden, de huurders, de armen, de steuntrekkers. Wij vragen ons dus af : heeft Schoenmaker het wel over het juiste land, weet u, dat kleine stukje land daar aan de Noordzee, recht tegenover Groot-Brittannië, tussen België en Duitsland. Wedden dat Jacob Schoenmaker een pak meer op zijn bankrekening heeft staan dan die illusoire 69.000 euro?

Wij lezen heel iets anders