Weekly Crypto Digest: Bitcoin doorbreekt opnieuw $50K-grens

Beste cryptonieuwsbrief.nl lezer, Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt.
De koersontwikkeling van de cryptomarkt over de afgelopen 7 dagen. Daaraan valt te zien dat het sentiment op de cryptomarkt sterk is verbeterd. De totale crypto market cap trok aan naar $2.3 miljard. Daarbij steeg de marktdominantie van Bitcoin naar 46%. De market cap van nummer 2 Ethereum (ETH) steeg ook sterk naar $426,6 miljard, waarbij de market dominance van Ethereum daarentegen wel stabiel bleef rond 18,5%.

Riot Blockchain verdrievoudigt opbrengst Bitcoin-mining: heeft $194 mln aan BTC in positie


Het Amerikaanse beursgenoteerde Bitcoin-miner Riot Blockchain heeft bekendgemaakt dat het de year-to-date Bitcoin (BTC) productie meer dan verdrievoudigd heeft in vergelijking met 2020. Cointelegraph publiceerde een uitgebreid artikel over de opbrengsten van crypto-miners zoals Riot Blockchain en Marathon Digital en die liegen er niet om. Dit jaar heeft Riot Blockchain tot nu toe 2.457 BTC gemined (wat neerkomt op een opbrengst van ongeveer $135 miljoen).

De productie voor september is met een verviervoudiging op jaarbasis ook zeer sterk te noemen. In september werd 406 Bitcoin gedolven, vergeleken met 91 BTC in september 2020. Naar eigen zeggen, was Riot op 30 september 2021 in het bezit van 3.534 Bitcoin wat neerkomt op een slordige $194 miljoen. Het bedrijf stelde dat het elke Bitcoin die het bezit zelf heeft gedolven. Ondanks de sterke prestaties van Riot in september, heeft het bedrijf geen van zijn nieuw gemijnde Bitcoins verkocht. De accumulatie van Riot trok speciale aandacht van MicroStrategy CEO Michael Saylor. Saylor tweette:

“Beursgenoteerde #Bitcoin-miners verkopen geen Bitcoin, ze houden en accumuleren Bitcoin. Het spel is veranderd.”

Riot merkt ook op dat de bouw van zijn onlangs verworven Whinstone-faciliteit in Texas “24/7” vooruitgang boekt en voorspelde dat het vierde 100-megawatt vermogenstransformatorstation van de faciliteit in december zal zijn geïnstalleerd. Riot is overigens niet de enige beursgenoteerde miner dat sterke resultaten voor september publiceerde. Ook Marathon Digital Holdings rapporteerde sterke resultaten: Marathon minede in september 340,6 BTC. De aandelenkoersen van beide bedrijven doen het dit jaar niet slecht. De aandelenkoers van Marathon is dit jaar met 254% gestegen van $11 naar ongeveer $39, terwijl de koers van Riot in dezelfde periode met 61,5% is gestegen van $16,48 naar $26,61.

MoneyGram lanceert USDC-settlement op de Stellar-blockchain

Financiële dienstverlener MoneyGram International is een samenwerking aangegaan met de Stellar Development Foundation om consumenten in staat te stellen geld te versturen met behulp van Circle’s populaire stablecoin, USD Coin (USDC). De bedragen in USDC kunnen dan direct worden geconverteerd naar fiat-geld (zoals US dollar).

Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor gebruikers van remittance services providers zoals MoneyGram. Western Union is de concurrent en de kosten van dit soort betalingsdiensten is doorgaans zeer hoog. Vooral (gast)arbeiders die bijvoorbeeld in Amerika geld overmaken naar bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse landen of andere landen, betalen zeer hoge provisies. Deze markt is behoorlijk groot: in 2020 werd wereldwijd voor $548 miljard aan geld overgeboekt door arbeiders naar hun families in hun thuislanden.  

MoneyGram heeft woensdag aangekondigd dat het de ondersteuning heeft geïntegreerd waardoor crypto-wallets die zijn aangesloten op het Stellar Network toegang hebben tot zijn wereldwijde retailplatform. In samenwerking met Circle zal MoneyGram ook “near-instant backend settlement”, rekeningfinanciering en lokale fiatopnames mogelijk maken met behulp van het stabiele USDC-token. United Texas Bank zal optreden als de afwikkelingsbank om het proces binnen het regelgevingskader te voltooien.

“Nu crypto’s en digitale valuta’s steeds prominenter worden, zijn we vooral optimistisch over het potentieel van stablecoins als methode om grensoverschrijdende betalingen te stroomlijnen”, aldus Alex Holmes, voorzitter en CEO van MoneyGram.

Het partnerschap zal naar verwachting eind 2021 van start gaan in geselecteerde rechtsgebieden, met een uitgebreide internationale uitrol gepland in 2022. Denelle Dixon, CEO en uitvoerend directeur van de Stellar Development Foundation, verklaarde daarbij:

“Een nieuw segment van gebruikers van contant geld zal in staat zijn om hun cash geld om te zetten naar USDC en vice versa waardoor ze toegang krijgen tot snelle en betaalbare digitale activadiensten die voorheen misschien buiten bereik waren.”

MoneyGram’s integratie met Stellar komt slechts enkele maanden nadat het bedrijf verhuisde om klanten in staat te stellen crypto-assets op te nemen voor contant geld via zijn verkooppunten in de Verenigde Staten. De dienst werd uitgerold in samenwerking met Bitcoin ATM en crypto exchange operator Coinme. MoneyGram is geen onbekende op het gebied van blockchain-technologie, nadat het in juni 2019 een partnerschap is aangegaan met distributed ledger-technologiebedrijf Ripple Labs om samen te werken aan grensoverschrijdende betalingen en deviezenafwikkelingen met digitale assets.

De deal stond echter al snel op losse schroeven vanwege de onzekerheid rondom de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die gericht was tegen Ripple. MoneyGram schortte de ondersteuning voor het platform van Ripple vervolgens in het eerste kwartaal van 2021 op. Stellar werd gelanceerd door Ripple-medeoprichter Jed McCaleb na zijn tumultueuze vertrek uit het project in 2014.

Circle publiceerde maandag documenten waaruit blijkt dat het meewerkt aan een dagvaarding van de SEC die het in juli ontving.

 

Jan Robert Schutte 
Harm van Wijk

Beleggen.com

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.