De weg naar Europese kwantitatieve verruiming ligt open door ommekeer Weidmann

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft in de afgelopen jaren een aantal keer aangegeven dat hij Europese landen met schuldenproblemen graag zou willen helpen, middels de aankoop van staatsobligaties. Er was echter een enigszins conservatieve Duitser, Jens Weidmann, de baas van de de centrale bank van Duitsland, die deze stimuleringsplannen resoluut van tafel veegde. Volgens Weidmann zouden de aankopen van obligaties ( á la de FED en de BoE) op langere termijn niet werken. De Duitser zei toentertijd nog letterlijk dat landen verslaafd zouden kunnen raken aan de hulp van de ECB:

    Such a policy is for me close to state financing via the printing press. We should not underestimate the risk that central bank financing can become addictive like a drug.

Q EU

De weg ligt nu open

Tijden veranderen blijkbaar, want anno 2014 is de kwantitatieve verruiming volgens Weidmanm een rëele mogelijkheid geworden, zo konden we op verschillende plekken lezen: QE not ‘out of the question’ en ECB’s Weidmann opens door to quantitative easing en in het Duits: Kehrtwende: Nun will auch Jens Weidmann mehr Geld drucken. Het is duidelijk: de grote ommekeer heeft plaatsgevonden en de weg ligt open naar Europese QE en nóg lagere (wellicht zelfs negatieve) rentestanden. De oorzaak van de nieuwe inzichten? Waarschijnlijk de trend van de onderstaande grafiek.

inflatie eurozone

Van desinflatie naar deflatie?

Europa heeft nog altijd te maken met desinflatie. De inflatie blijft maar dalen. Als deze trend doorzet zou dit natuurlijk zomaar kunnen uitmonden in deflatie, oftewel de daling van het prijspeil (het geld wordt meer waard, want met dezelfde hoeveelheid geld kan meer worden gekocht, omdat de prijzen lager liggen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen een stuk minder dan voorheen. In 2012, toen Weidmann (met Merkel al backup) nog fel tegenstander van monetaire stimuleringen waren, lag het inflatiepercentage van de eurozone nog boven het streefdoel van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. Inmiddels is de inflatie teruggelopen naar 0,7%.

Niet alleen in de Verenigde Staten zijn beleidsmakers als de dood voor deflatie, ook in Europa blijkt de monetaire macht met knikkende knieën te kijken naar de consumentenprijsindex van de verschillende Europese landen. Duitsland is gezwicht en daardoor lijkt het deflatie gevaar definitief geweken. Indien de inflatie in de eurozone nog verder daalt, zal de ECB hoe dan ook in actie komen en met een Europese QE-programma beginnen.

28 reacties

 1. Met een QE programma worden alle problemen opgelost………………….ja, echt problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  Kijk maar, wat al is bereikt met de QE programma’s in de US.

  1. Overheids tekorten zijn geen probleem. Als niemand (particulieren en investeringsbedrijven, buitenlanders) nog obligaties willen kopen gaan we die gewoon printen met een hele lage rente. Hierdoor kan de overheid meer en meer lenen. Geweldig!
  2. De beurzen stijgen en stijgen, omdat er veel meer geld beschikbaar is. Dit komt ,omdat particulieren en investeringsbedrijven gedwongen moeten beleggen, omdat obligaties geen dubbeltje meer opleveren, vanwege de te lage rente. Geweldig slimme zet van de FED!
  3. Er is totaal geen inflatie, hiervoor is de edelmetaalprijs het levende bewijs. We zien de edelmetalen zelfs naar een diepte punt dalen, ofwel het bewijs dat er niets aan de hand is. Met geprint geld valt de edelmetaalprijs ook prima te onderdrukken. Geweldig idee.

  Conclusie;
  De EU moet snel op deze manier van financieren overgaan. De geldpers moet draaien, dan komt alles vanzelf goed.
  Welke sukkel denkt nu nog, dat er om voorspoed te creeren moet worden gewerkt! Fabrieken nodig zijn die producten maken, dat is allemaal onzin. Het geheime wapen, de toverstaf bij uitstrek…..de geldpers.

  Lang leven de QE programma’s.

 2. Het allerlaatste “redmiddel” dus. Straks geld lenen voor nog lagere rente en misschien bijna voor niks? Dat is toch schitterend? Huisje kopen straks en hypotheekje geen probleem meer. Hier hoeven we dus niet meer in de glazen bol te kijken en vragen wat de toekomst ons brengen gaat. Dit is heel goed voorspelbaar. Alleen wil ik geen spelbreker zijn. Vult u zelf maar in wat de gevolgen voor de EU en in het bijzonder NL zullen zijn. De echte biflaten weten het al.

 3. Linksom of rechtsom: de burger moet bloeden. Het kan en mag nooit zo zijn dat we rijker worden doordat de inflatie zou stoppen. De EUSSR en de ECB blijven doorgaan met binnenharken; (bijna) geen rentevergoedingen meer, hogere belastingen en accijnzen, volledige controle over ons doen en laten.
  Nog even … en we zijn MARIOnetten, die alleen nog maar ja mogen knikken en politiek correct moeten stemmen.

 4. Groei komt, in ons huidige systeem, uit steeds meer schuld. Schuld= groei. Er worden geen nieuwe schulden gemaakt omdat alles reeds vol schuld zit en door gebrek aan vertrouwen.

  De ‘echte’ economie holt achteruit, en de papieren economie blijft alleen overeind door een constante en gecoordineerde flow van cb’s; de FED bouwt (vooralsnog) af, de BoJ zit al diep in de problemen, China’s PBoC probeert af te bouwen. De ECB moet het stokje overnemen, anders klappen alle beurzen straks. De flow moet op gang blijven anders is het spel uit. Kenmerkend niet, voor een endgame?

 5. Ook zo veel verloren met de edemetalen, Martin? Manipulaties, de remedie om rijken rijker te maken en de armen armer. vind het nog steeds vreemd dat de burgers in de EU niet echt de sraat opgaan. Allemaal murw?

  1. # Joost,

   Edelmetaal is geen oplossing tot de problemen. Die problemen spelen al jaren. De echte oorzaak zit in het feit dat de industrie (De multi-nationals) hun productie verplaatsen naar de BRIC, China in het bijzonder. Hiermee verliezen we niet alleen veel banen, ook kennis en kunde verdwijnen. Eigenlijk kan de Westerse wereld niet meer concureren tegen de BRIC, die strijd is al verloren.

   Van de politiek mag een oplossing worden verwacht om deze nieuwe situatie het hoofd te bieden, maar helaas, de politiek laat het afweten.

   Men wil de bevolking nog steeds laten geloven in sprookjes, niets aan de hand ,alles komt goed!….Ja, een beetje het sprookje van de keizer zonder kleren. We zullen de komende jaren steeds meer koopkracht en welzijn verliezen (AOW naar 68, WW naar 2 jaar, uiteindelijk inflatie etc.)

   Stel dat er een conflict uitbreekt en de BRIC niet meer aan ons wil leveren……dan blijkt ineens dat de winkels leeg zijn……We zijn niet meer in staat om zelf nog te produceren, het leed is niet meer te overzien.

   In die situatie gaat ook edelmetaal je niet helpen, omdat de (r)overheid
   dit zal confisceren (mooi woord voor afpakken). De geschiedenis herhaalt zich. Ik zal ook niemand adviseren zijn bezit om te zetten in edelmetaal. Je moet nu in aandelen zitten, dan haal je het beste rendement. Zie edelmetaal als een verzekering in geval valuta snel gaat devalueren en inflatie uit de hand loopt. Aandelen dekken dat ook af, omdat aandelen niet specifiek meer Nederlands of Europees zijn, die zitten al op alle continenten. Natuurlijk kan de (r)overheid tot bankbeslag overgaan en zelfs aandelen onteigenen, die kans is misschien nog wel groter als onteigenen van edelmetaal.

   De uitkomst is in ieder geval helder en zeker…..armoede zal weer veelvuldig voorkomen in de Westerse wereld. Ook als je aandelen, edelmetaal of onroerend goed bezit is dat geen garantie. De (r)overheid zal ten minstens enorme belastingen gaan heffen op bezit.

   Eigenlijk zijn de mensen die niets hebben het beste af….die kunnen ook niets verliezen, logisch toch. Dus draag nooit een steentje bij aan een pensioenfonds, want de kans dat er nog een fatsoenlijk pensioen wordt uitbetaald is nihil. Je wordt absoluut gepakt, krijgt minder AOW of moet veel meer belasting betalen. Nee, het is over en uit, niets zal nog helpen en niemand wordt gespaard.

   Ik denk er hard over na om de Westerse wereld de rug toe te keren en lekker in Azie te gaan wonen. Maar er is nog hoop, heel simpel, de politiek moet een besluit nemen arbeidstijdverkorting te verplichten.
   iedereen een 32 urige werkweek en zo komt alles weer goed. Waar blijven die wijze politici. OK, we zijn armer, maar leven wel gelukkiger.

   1. Aandelen kennen net als bitcoin een aantal abstracte lagen. Die lagen werken als de structuur van de maatschappij werken. Echter bij echte drama’s vallen structuren weg. Zelfs als infrastructuur zoals de NUTS blijft werken kan het zijn dat de andere lagen al weg zijn maw. wie gaat jou een briefje geven waarmee je brood kan kopen.
    Verder benoem je symptomen.
    Als China goedkoop onze speeltjes kan produceren is dat prima natuurlijk. Het is wel ten dele waar wat je schrijft maar is meer een symptoom van het werkelijke probleem. Namelijk dat je met geld nog meer geld maakt. Dat mag blijkbaar. Want dat is de vrijheid van Obama en Rutte. De waarden van de NWO. De vrijheid dat de elite je ziek laat rennen en jouw privacy afpakt. Dat is het echte probleem. Jij en ik hebben straks niks meer behalve schuld. Daarnaast zijn wij ziek en hebben constant conflicten want dat is wat het systeem wil. Dan breng je meer op.
    Als je iets wil doen kan je inderdaad beter vertrekken naar een oord waar de maatschappelijke structuren locaal en fysiek zijn. Die overleven de slechte tijden in onze Real Life soap wel.

   2. Hee, goed idee in Azië komen wonen. Heb ik ook ooit gehad en inmiddels gerealiseerd. Ik ben een have-not, heb feitelijk bijna niets, naar westerse (of wereldse) maatstaven, maar kom niets te kort. Ik heb dan ook vrij weinig te verliezen. Heb minder nodig dan ik ooit had durven dromen. Met Thailand op zich gaat het slecht, wellicht nog slechter dan Europa (zie nieuwsberichten), maar ik ben ervan overtuigd dat Thailand en vele andere armere landen de omslag naar een andere levensstijl makkelijker zullen maken dan westerse landen en wat dat betreft dus minder gevoelig zijn voor een algehele instorting vd economie. Mensen zijn hier, vooral 40-50 plussers die woonachtig zijn op het platteland, nog redelijk zelfvoorzienend.

    Dus, van harte welkom in (Zuidoost) Azië (of Zuid-Amerika, want redelijk te vergelijken lijkt mij).

   3. Edelmetaal is WEL een oplossing op voorwaarde dat het 1) fysiek is en 2) niet in de EU zit. Het is de enige spaarvorm die al 6000 jaar zijn koopkracht behoudt en geen derde partij risico inhoudt ( quod non voor bankproducten ). In de huidige omstandigheden is dat al veel meer dan wat je van een spaarrekening bij eender welke bank of pensioensfonds kunt verwachten.

  1. Of misschien toch vooral de banken? QE is niet niet meer dan een assetswap beweren de aanhangers van de MMT en ik denk dat ze gelijk hebben: rotzooi op de balans van de ECB in ruil voor vers geld voor de banken. ‘k Heb een beetje de indruk dat alle burgers van Europa min of meer gelijkelijk gen…d worden door de banken en dat zogenaamde nationale tegenstellingen meer een rookgordijn zijn die dat moeten verhullen. Hoeveel ‘steun’ voor Griekenland is inmiddels niet terechtgekomen bij Duitse en Franse banken?

  1. Goeie!

   Inmiddels worden burgers door de EU geconsulteerd (whatever that means) over TTIP:

   http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=179

   Althans, burgers mogen niet iets roepen over het verdrag maar over:

   “whether the EU’s proposed approach for TTIP achieves the right balance between protecting investors and safeguarding the EU’s right and ability to regulate in the public interest”

   Wat dus wel een heel erg nauw consultatiekader is, en nog vaag ook.

   En gemakkelijk wordt het de burger bepaald niet gemaakt:

   “The questionnaire is quite long and detailed. Before activating the link to complete the questionnaire, we strongly recommend that you first print out the notice and the consultation document.

   We recommend that after reading the notice and the consultation document you draft your replies separately off-line and then copy/paste them or/and upload them into the respective fields in the questionnaire. Each field has a maximum capacity of 4000 characters – equivalent to about one and a half pages of text.

   Important: For technical reasons the questionnaire must be completed and submitted within 90 minutes. You cannot save your answers in the questionnaire and come back to them later. If the questionnaire is closed without being submitted, all data will be lost.”

   Krijg ik toch weer de neiging om verschrikkelijk te gaan vloeken zeg. Dit is GVD Kafka en Catch22 tegelijk. Wat hebben ze een vreselijke schijt aan de burger. Ze HATEN burgers.

   Dit is nou het democratische gehalte van de EU. Ze lachen je in Brussel midden in je smoel uit. Stomme burgertrut, onderdaan, sukkel…

    1. Nee, mensen, als je voor een belang wilt opkomen, zorg dan dat je zelf het schaakbord mag uitkiezen. Landelijk bestuur wijzig je niet met gebruikmaking van de door datzelfde bestuur uitgezette stemhokjes. Rechtszaken tegen de staat win je niet in de rechtszalen van diezelfde staat. En TTIP wijzig je niet door een formulier in te vullen dat afkomstig is van de bedenkers van TTIP.

 6. Totale paniek; anders kan ik het niet omschrijven. Niet willen accepteren dat het EMU project gewoonweg mislukt is. Blind voor de realiteit; koste wat kost de patiënt blijven reanimeren.

  Hoe lang blijft dit nog zo door gaan?
  Tegen welke prijs?
  Kijk naar Japan; mensen met een baan maken dagen van 20 uur; vallen midden op straat in slaap, wonen op 5m2 soms.

  Als dát het voorbeeld van Draghi c.s. is, is het écht tijd om de EU te verlaten… maarja; wie wil Europeanen nog hebben? De vluchtoorden Australië en Canada stellen hun beleid bij en worden nóg strenger; die zien de bui al hangen.

  En dan hebben we de aanstaande oorlog met Rusland nog; nét als de voorgaande kondratief winters lijkt het er op dat oorlog gebruikt wordt om uit de schulden te ‘groeien’… laten we hopen dat onze grote leiders iets meer verstand hebben… #wishfilthinking

 7. Dit is toch wel de limit….die lui verkondigen aan de lopende band dat het beter gaat(leugen) en dat we het ergste van de crisis hebben gehad(leugen of domheid)…en dan komen ze ineens met QE op de proppen…..EN NIEMAND IN DE MSM VRAAGT ZICH AF…WAAROM DEZE PANIEK-MOVE????????????

  1. Wellicht heeft het te maken met wat er in China gebeurt…lees de artikelen op Zerohedge van de afgelopen twee weken mbt China maar eens…..daar is het sprookje in een razend tempo in een totale nachtmerrie aan het veranderen….day wordt een totale meltdown….binnen een paar maanden….mmw….

 8. Op http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/03/Angst-voor-inflatie-en-einde-dollar-Voedsel-in-VS-in-3-maanden-19-duurder lees ikhet volgende:

  “Angst voor inflatie en einde dollar: Voedsel in VS in 3 maanden 19% duurder

  Inflatie doelbewust aangewakkerd om binnenlandse bestedingen op te schroeven – ‘Huidige crisis leidt tot einde dollarstandaard’ – ‘IMF binnen paar jaar Centrale Bank van de wereld’

  James Rickards: Het IMF zal binnen een paar jaar de Centrale Bank van de wereld worden, en de SDR’s de nieuwe wereldmunt.

  De voedselprijzen in de VS zijn sinds half december plotseling met 19% gestegen. De extreme weersomstandigheden in Amerika –ijzige kou in het oosten, extreme droogte in het westen-, waardoor de voedselproductie grote klappen heeft gekregen, zullen de prijzen waarschijnlijk nog verder de hoogte in drijven. James Rickards, auteur van ‘Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis’ waarschuwde in november 2013 dat de Federal Reserve door het bewust verzwakken van de dollar oncontroleerbare, gierende inflatie zal veroorzaken.”

  Ook hier merken we dat voedsel steeds maar duurder wordt, dat zal hoe dan ook tot massale onlusten leiden in heel Europa.

  1. Xander is een onruststoker en zijn artikelen kunnen niet al te serieus worden genomen. Maar met sites zoals de zijne kun je wel goed de temperatuur van het collectieve onderbewuste meten. En ik kan je zeggen:

   temperature’s rising…

   2017 zegt de glazen bol.

   1. Klopt ; mijn wekkertje staat dan ook al sinds een jaar of 15 op 8u30 !

    ( (oa) ook av m’n ‘neutjes’ hihi )

    ( ieder nadeel ‘heb’ z’n voordeel hè ? )

 9. Deflatie? Bullshit, de inflatiecijfers worden gemanipuleerd dat het niet mooi meer is. Ga naar de winkel en koop basisproducten ( voeding ), huishoudapparaten, wat dan ook : OF de verpakkingsinhoud is onopvallend 25% kleiner geworden, OF je koopt Chinese rommel die na de garantieperiode plus 1 dag defect is. Alles wat je nodig hebt wordt stukken duurder, elk jaar en er zou deflatie zijn? Laat me niet lachen, eeniemand in Belgenland hield zijn kasticketten bij van een distributeur ( Colruyt, de lokale prijsbreker ) gedurende 3 jaar en wat bleek : inflatie ( effectieve ) van 18% ( ACHTTIEN procent ) PER JAAR. Deflatie? My ass.

 10. Check dit interview met Lagarde (https://www.youtube.com/watch?v=CVsGzIYmquc). Lees ook even de comments… Verdere globalisering zet de deur open voor uitbuiting van werknemer onder het motto arbeit macht frei. Geen woord over reset inzake herverdeling arbeid en welvaart. Schijnbaar bestaat het leven volgens het IMF alleen uit de mens als arbeidskapitaal. Ik ben benieuwd, maar de reset kon er wel een ssnel aankomen. Ook op YT Lindsey Williams over een reset (https://www.youtube.com/watch?v=j4OsiGo10cI). Nu neem ik zijn voorspellingen en “goed ingelichte bronnen” met een korrel zout maar we iets zegt me dat we worden klaargemaakt voor de derde fase PRS (problem-reaction-solution).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.