De weg naar Europese kwantitatieve verruiming ligt open door ommekeer Weidmann

28

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft in de afgelopen jaren een aantal keer aangegeven dat hij Europese landen met schuldenproblemen graag zou willen helpen, middels de aankoop van staatsobligaties. Er was echter een enigszins conservatieve Duitser, Jens Weidmann, de baas van de de centrale bank van Duitsland, die deze stimuleringsplannen resoluut van tafel veegde. Volgens Weidmann zouden de aankopen van obligaties ( á la de FED en de BoE) op langere termijn niet werken. De Duitser zei toentertijd nog letterlijk dat landen verslaafd zouden kunnen raken aan de hulp van de ECB:

    Such a policy is for me close to state financing via the printing press. We should not underestimate the risk that central bank financing can become addictive like a drug.

Q EU

De weg ligt nu open

Tijden veranderen blijkbaar, want anno 2014 is de kwantitatieve verruiming volgens Weidmanm een rëele mogelijkheid geworden, zo konden we op verschillende plekken lezen: QE not ‘out of the question’ en ECB’s Weidmann opens door to quantitative easing en in het Duits: Kehrtwende: Nun will auch Jens Weidmann mehr Geld drucken. Het is duidelijk: de grote ommekeer heeft plaatsgevonden en de weg ligt open naar Europese QE en nóg lagere (wellicht zelfs negatieve) rentestanden. De oorzaak van de nieuwe inzichten? Waarschijnlijk de trend van de onderstaande grafiek.

inflatie eurozone

Van desinflatie naar deflatie?

Europa heeft nog altijd te maken met desinflatie. De inflatie blijft maar dalen. Als deze trend doorzet zou dit natuurlijk zomaar kunnen uitmonden in deflatie, oftewel de daling van het prijspeil (het geld wordt meer waard, want met dezelfde hoeveelheid geld kan meer worden gekocht, omdat de prijzen lager liggen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen een stuk minder dan voorheen. In 2012, toen Weidmann (met Merkel al backup) nog fel tegenstander van monetaire stimuleringen waren, lag het inflatiepercentage van de eurozone nog boven het streefdoel van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. Inmiddels is de inflatie teruggelopen naar 0,7%.

Niet alleen in de Verenigde Staten zijn beleidsmakers als de dood voor deflatie, ook in Europa blijkt de monetaire macht met knikkende knieën te kijken naar de consumentenprijsindex van de verschillende Europese landen. Duitsland is gezwicht en daardoor lijkt het deflatie gevaar definitief geweken. Indien de inflatie in de eurozone nog verder daalt, zal de ECB hoe dan ook in actie komen en met een Europese QE-programma beginnen.