Welke landen bezitten de meeste Amerikaanse schulden?

1

De totale schuld van de Verenigde Staten is inmiddels de $22 biljoen gepasseerd (ofwel 22.000 miljard). Maar welke landen bezitten nu de meeste Amerikaanse schulden?

China en Japan

Zoals hierboven in de infographic van howmuch.net is te zien, zijn het China en Japan, die respectievelijk 17,3% en 16,5% van het Amerikaanse schuldpapier voor hun rekening nemen. Zowel China als Japan hebben nog altijd meer dan $ 1 biljoen uitstaan, maar zijn de totale reserves van Amerikaanse schulden sinds 2015 gestaag aan het afbouwen. Dit is goed zichtbaar in onderstaande grafiek, via visualcapitalist.

Nederland heeft $45 miljard

Op grote afstand volgen Brazilië en het Verenigd Koninkrijk (4,8% en 4,7%). Ook landen als De Cayman Eilanden en Ierland staan in de top 10. Dit komt vooral doordat De Cayman Eilanden dé HedgeFund Hoofdstad van de wereld is. Veel grote techgiganten hebben zich in Ierland gesetteld, vanwege fiscale voordelen. Een groot deel van de liquiditeiten wordt niet doorgesluisd naar Amerika (want dan moet er belasting worden betaald), maar wordt omgezet in Amerikaanse staatsobligaties (Treasury securities). Nederland heeft met $45 miljard ‘slechts’ 0,7% van de totale uitstaande Amerikaanse schulden in bezit.