piramideDat is de bijzonder verontrustende conclusie van een studie verricht door econoom en politicus Lode Vereeck. Hij voerde de berekeningen uit voor België en wat blijkt: op 100 Belgen zijn er slechts 41 die werken – waarvan dan nog 9 voor de staat! Slechts 32% staan in voor de welvaart van heel België, inclusief de overige 68 zijnde de ambtenarij, de jeugd, de werklozen en de senioren. Een onhoudbare toestand?

Vergrijzing

Bij die 59 overige Belgen van de 100 zitten 17 bejaarden, een grijze groep die tegen 2050 verwacht wordt nog te groeien tot 25 op 100. Versterk dringend de beroepsactieve bevolking zegt de econoom; de regering staat voor een verpletterende verantwoordelijkheid! Ook in Nederland zet de vergrijzing door. In het jaar 2025 is meer dan 1 op de 5 (21,7%) van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Het grootste gedeelte van de 3,73 miljoen gepensioneerden zijn tegen die tijd tussen de 70 en 80 jaar oud (49,9%).

Ziekteverzuim en armoede

Langdurig ziekteverzuim op recordpeil” kopt Hln.be. Nooit eerder waren Belgische werknemers (41 op 100 dus) zo veel en zo vaak ziek. Een andere kop: “Armoede treft ook werkende Vlaming“.  Werkende Vlamingen krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit beeld is in Nederland niet anders. Veel arme mensen zien ook helemaal geen uitweg meer uit de armoede. Bijna de helft (44%) van hen verwacht de rest van hun leven arm te blijven.

Dramatische conclusie

Slechts 41% – of beter 32% want de 9% ambtenaren mag je natuurlijk niet echt meetellen – van de Belgen  zorgen momenteel eigenlijk voor hele het land; de vergrijzing zal nog meer impact hebben op de samenleving en er heerst een hoog ziekteverzuim en groeiende armoede. Ook al gaat het volgens sommigen dan beter met de economie, met veel mensen gaat het een stuk minder.

10 Responses

 1. Wat onze Lode vergeet te vertellen is dat van die 32 ‘werkenden’ er ongeveer nog 6 zijn die werken in een private onderneming maar onrechtstreeks betaald worden via belastinggelden. Denk hierbij aan wegenwerken, waterwerken en allerlei andere onderaannemers van de overheid. Tel hier ook de mensen bij die werken onder de vorm van dienstenchecks etc…. Deze mensen zouden geen/veel minder werk hebben zonder tussenkomst van de overheid.
  .
  Als we dan nog 1 stap verder gaan dan zijn er ook nog een grote groep (wellicht meer dan 5 op 100) die werken in de gezondheidssector die voor het grootste gedeelte bestaat door subsidiëring van de overheid. Laten we eerlijk zijn….zonder tussenkomst zullen we nog maar weinig naar de dokter/zieknhuis kunnen gaan toch?

  Als we de rest bekijken (wellicht zitten we nu aan minder dan 20/100) dan zien we tevens dat de groep werkelozen (500.000) en tijdelijk/technisch werkelozen (1,200.000 |(zie HLN.BE) nog in deze groep zitten. Hier spreken we vlug van minimaal 10/100 (full time werkelozen is al 8/100….dus reken voor de tijdelijke MAAR 2/100).

  Slotsom…..Mi zijn het dus geen 32 die zorgen voor de welvaart maar eerder een stuk of 10.

  1. Dat klopt en het verklaart ook waarom we 80% directe en indirecte belastingen betalen waarbij de overheid NOG STEEDS deficitair draait.

 2. 10 jaar geleden werkte in Duitsland 60 % in de productieve sector, nu werkt 60 % in de dienst verlenende sector. Waar het naar toe moet, is dat er in Europa weer meer geproduceerd gaat worden.

 3. Ondanks dat het werkende percentage steeds kleiner wordt, hoor je niemand over werktijdverkorting en arbeidsverdeling?

  Iedereen kan werken als het eerlijk wordt verdeeld, ofwel op naar de 20 urige werkweek.

  Vreemd het lijkt wel of elke vorm van solidariteit spoorlos is verdwenen.
  Ten tijden van crisis leer je, je vrienden kennen. Dat zijn er dan zeker heel weinig.
  Vooral doorgaan met het pad dat tot de totale ondergang lijdt van onze Westerse samenleving. Lekker slim.

  Het schip stopt pas met zinken als de bodem is bereikt. Het is maar dat U dat weet.

 4. Heb een tijdje geleden op basis van cijfers uit de telegraaf/volkskrant (die hadden het weer van het cbs of cpb) eenzelfde berekening gemaakt voor NL….wat blijkt…bij ons is het 38% van de mensen die het geld verdienen…..dus niet heel veel meer

 5. Deze “conclusie” is een afleiding en een poging om de aandacht af te leiden van de reële oorzaak van de kunstmatig gemaakte “crisis”. Zulke mis- en afleidingen verschijnen regelmatig in de mainstream media en hebben als doel het publiek te doen wennen aan het idee dat massale armoede wordt onvermijdelijk. Niet intrappen! Niet intrappen!

  Er is inderdaad een piramidespel gaande maar niet een “welvaart piramide”, we worden uitgeknepen door een private geldpiramide.

  Wij zijn kinderen van de aarde en we hebben het natuurlijke recht door onze geboorte om te werken en het product van ons werk te verruilen. Dit natuurlijk recht is ons op een slinkse wijze ontnomen door een private geldmonopolie die op de samenleving parasiteert, een als “geldsysteem” vermomde SCHULDENFABRIEK. Dit “geldsysteem” is een piramidespel: de basis moet voortdurend groeien om de top te voeden. Maar sinds 2008 moeten de banken de buffers vergroten en dat doen ze door minder uit te lenen. Oeps, met minder kredietverstrekking krimpt de basis van het piramidespel.
  We moeten z.s.m. deze uitknijp machine vervangen met een geldsysteem dat van ons allemaal is een systeem van Soevereine Munt ook bekend als systeem van Nationaal Krediet. De “schulden” zijn te danken aan de oplichterij van het private “geldsysteem” en niet aan ons werk.

  Bij de schepping van iedere € 1,00 ontstaat er automatisch een schuld groter dan € 1,00. € 1,00 BBP kost immers meer dan € 1,00 om het te realiseren. Bij elke BBP groei hoort een nog grotere schuldengroei. Elke inspanning, hoe goed / hoe innovatief dan ook wordt door de schuldenfabriek direct omgezet in steeds grotere schulden.

  Dit maakt de economie als geheel insolvabel.

  Een systeem van Soevereine Munt brengt de geldstromen in balans (geldmassa = schulden) en brengt de welvaart naar en voor ons nog ongekend hoog niveau.

  1. Natuurlijk, dit is zeker waar.
   Sinds de zwarte slavernij is afgeschaft, heeft ook de blanke slavernij zijn intrede gedaan.
   Hoe kan je iemand, die geen eigen grond bezit nou het beste onder controle houden.
   In een industriele stads omgeving: betaal de arbeider zoveel, dat hij wel iedere week dient terug te komen om zijn rekeningen te kunnen betalen en net genoeg eten te kunnen kopen om overeind te blijven.
   Ga die arbeider in een latere fase leningen verstrekken en credit cards, zodat hij of zij de dingen kan kopen, waar ze nu het geld niet voor hebben.
   En zo wordt je in het drijfzand van de geldschieters en oplichters gelokt.
   Maar gelukkig, het nieuwe tijdperk is aangebroken.

 6. Werkenloosheid komt doordat we steeds beter instaat zijn om al het nodige werk te verrichten met minder mensen dankzij automatisering.
  Dat zou juist mooi zijn waren het niet dat men zich maar blind blijft staren op het achterhaalde idee dat iedereen moet werken.

 7. “Slotsom…..Mi zijn het dus geen 32 die zorgen voor de welvaart maar eerder een stuk of 10.”

  Hoogie, dit is een interessante berekening.
  Van die 10 werkenden zijn er ook nog eens 8 langdurig ziek, dus moet 2% de lasten van de overige 98% niet wekende Belgen verdienen.
  Maar gelukkig heeft Belgie een 50% zwart circuit, dus komen ze toch nog op een positief saldo uit ( flauw grapje hoor ).
  Zoiets is toch alleen maar geloofwaardig voor de gemiddelde Amerikaan, met “High school”.
  Nee wel denkende mensen, de inhoud van het artikel en de reacties overziend, is de meerderheid van de Belgische bevolking niet zo gelukkig.
  hetzelfde geldt voor de Nederlandse bevolking.
  Het lijkt de hoogste tijd, dat het onvoorwaardelijk Basisinkomen wordt ingevoerd, in een groepsgerichte overgangsfase van 5 jaar.
  Mensen voelen zich veel vrijer en hierdoor ook gelukkiger.
  Als gevolg hiervan zullen mensen zich hierdoor ook gezonder voelen en worden.
  Dit zal enorme kosten besparingen opleveren op het budget van de gezondheidszorg.
  Vrije mensen zullen ook hun spirit tot ontwikkeling gaan brengen.
  Dit kan een nieuwe revolutie teweeg brengen bij mens en maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: