René Tissen, RTLZ | De enige centrale bank die er in Europa nog toe doet als het gaat om het voorkomen van de door velen verwachte en zelfs wenselijk geachte ondergang van de Eurozone, is de Bundesbank onder leiding van Jens Weidmann. Op Duits grondige wijze staat hij zijn mannetje, rustig, gezagvol en bovenal democratisch en vredelievend. Als Weidmann namens de Bundesbank iets zegt, hoort Europa extra scherp op te letten.  Onder verantwoordelijkheid van Weidmann werd deze week een rapport uitgebracht met één belangrijke en zelfs in Duitsland als alarmerend gekenschetste waarschuwing, namelijk voor een enorme lokale huizenbel. Een zeepbel op de huizenmarkt in Duitsland? Mijn stelling is dat het sprookje in Europa in één klap uit is, als ook de Duitse huizenmarkt zich opblaast.

Ontsnapt Duitsland de race?

Lang werd beweerd dat Duitsland aan de crisis was ontsnapt omdat men in de afgelopen jaren niet was meegegaan in de prijsexplosie van huizen zoals die onder andere in Nederland had plaatsgevonden. Toen bij ons de huizen vrijwel jaarlijks over de kop gingen, was in Duitsland in sommige jaren zelfs sprake van nulgroei. Daarbij kwam dat de Duitsers spaarden voor huizen en wij op de pof leefden en hypotheken ook nog eens gebruikten voor consumptieve doeleinden, zoals auto’s, verbouwingen en vakanties.

In de afgelopen jaren is Duitsland onmiskenbaar opgeschoven richting ongefundeerde prijsstijgingen op de woningmarkt en heeft ook de Duitse financiële sector zich op grote schaal vergrepen aan beleggingen en investeringen in buitenlandse hypotheek producten.  Veel meer dan elders, worden inmiddels in Duitsland de juiste vragen gesteld bij de echte gezondheid van de banken. Er is in het recente verleden een hoop bancaire hypotheek ellende met de mantel der liefde bedekt, helaas ook en niet in de laatste plaats met behulp van de Bundesbank. Lees meer op RTLZ.

4 reacties

  1. Wat betreft de eerste ellinia, begin zelf ik te twijfelen aan de doortastendheid van de heer Tissen.
    Deze Weidmann, sputtert altijd tegen, maar gaat altijd mee met de stroom van Brussel.
    Dat hoort bij het spel van Duitsland.

  2. Ik woon zelf 7 jaar in Duitsland. In deze tijd zijn de prijsstijgingen hooguit minimaal te noemen. De prijsstijgen als in het artikel zullen dan zeer regionaal zijn? Of alleen in de grote steden?

  3. Weidmann zegt wat Merkel denkt. En Merkel? Die is ‘op de hoogte’. Bij voorkeur via haar ‘Finanzberater” van Goldman-Sachs. Nog vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: