Wereldbank waarschuwt voor deflatiespiraal

1

De wereldbank heeft deze week gewaarschuwd voor een wereldwijde deflatiespiraal. De enige mogelijkheid om deze spiraal te voorkomen is volgens de wereldbank om de productiviteit van de industrie flink te reduceren. Doordat in verschillende sectoren van de economie het aanbod gelijk blijft en de vraag afneemt, dalen de prijzen. Wanneer de consumenten daadwerkelijk gaan beredeneren dat op die manier hun geld meer waard wordt, kan de vraag nog meer teruglopen en versterkt dit het deflatie-effect.

 Sinds het begin van de economische crisis is er wereldwijd al zo’n 30 Biljoen dollar verdampt op de aandelenmarkten en nog eens 4 biljoen op de huizenmarkt. Dit gegeven heeft de stijgende inflatie die kop ingedrukt. De bailouts en spoedmaatregelen die volgden op de economische misère, hebben wellicht de financiële crisis verlicht, maar de miljarden dollars aan noodkrediet heeft de ‘echte economie’ nog niet veel geholpen. En de massaontslagen komen de economische crisis ook niet echt ten goede. Steeds meer mensen, hebben steeds minder te besteden.

 

Het is door de overcapaciteit van de industrie moeilijk om deze vicieuze deflatiecirkel te doorbreken. De traditionele manier om krimpende economieën weer economisch gezond te maken is devaluatie of depreciatie van de valuta, maar omdat er momenteel sprake is van een mondiale crisis, zal dit niet de oplossing zijn voor het probleem. ‘Geen land kan door de waardevermindering van een munt uit een recessie komen. Zolang de overcapaciteit niet wordt aangepakt, zal het een verwoestend economisch effect hebben op vrijwel alle landen van de wereld. Er is een dringende behoefte aan globale, gecoördineerde fiscale stimulus.’, aldus Justin Lin, Chief Economist and Senior Vice President van de Wereldbank.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.