Toen Ben Bernanke vorige week vrijdag bekend maakte dat de Amerikaanse huizenmarkt door de FED zou worden geholpen, dachten we dat de centrale banken de beurzen en de economie voorlopig wel genoeg hadden gesteund. Helaas zaten we er naast. Na zowel de ECB, als de Fed, is het nu de beurt aan de Bank of Japan. BoJ maakte woensdag bekend dat het nog eens 10 biljoen yen in de Japanse obligatiemarkt zal pompen. Hiermee komt het totale stimuleringsprogramma van de BoJ (Bank of Japan) op ¥80 biljoen, omgerekend $1 biljoen dollar. Japan zal, met een van de meest zware schuldenlasten in de westerse wereld, ongeveer 1/12e van zijn totale schuldenlast zelf opkopen. Vooralsnog zullen alleen JGBs (Japanse 10jaars obligaties) en T-bills (obligaties met een looptijd korter dan een jaar) worden opgekocht.

Wereldwijde valutaoorlog

Alle andere onderdelen van het Japanse LSAP (Large-Scale Asset Purchase) programma, waaronder CP, Corporate Bonds, ETFs, REITs blijven hetzelfde. Wel dient gezegd te worden dat de BoJ openlijk uitkomt voor zijn aankopen om beurzen en obligatiemarkten te ondersteunen. De vraag is echter hoelang deze operaties kunnen blijven doorgaan. Want sinds centrale banken aan het begin van de crisis hun landen zijn blijven ondersteunen, door eerst banken te hulp te schieten via gratis geld en vervolgens overheden massaal helpen door massaal overheidsobligaties op te kopen, is de race om valuta te laten devalueren alleen maar verhevigd.

Speculeren tegen Japan

De absurditeit van de Japanse schuldenlast en de lage rentes zijn wel een echte hoofdbreker. Veel economen wijzen ernaar dat, omdat Japan een soeverein land is met zijn eigen munt, in tegenstelling tot de eurozone het land eeuwig kan blijven doorgaan met dit proces. Hierdoor zijn veel hedgefund managers en andere institutionele beleggers zeer huiverig om hier tegen in te gaan. In de financiële wereld wordt het gokken tegen Japan dan ook gezien als een echte widowmaker.

Timing is alles

De door ons vermaarde Kyle Bass durft de gok echter wel aan. Op ZeroHedge stond een tijdlang de totale case die Harvard Business Case Study van deze trade gemaakt had. Via verschillende grafieken was te zien hoe en waarom Bass tegen de Japanse overheid speculeerde; Japan is op alle manieren het meest met schulden overladen land in vergelijking met de rest van de wereld. Helaas is de case verwijderd vanwege copyright problemen, maar het artikel en de bijgevoegde grafiek geven wel een goed perspectief waarom een hedgefund manager als Bass soms maanden verlies moet lijden alvorens hij pas winst zal gaan maken. Timing is alles.

16 reacties

  1. Mooi artikel. Echter, het eeuwig opkopen van eigen staatspapier door een centrale bank heeft kanttekeningen. Met de rente op 0 is er geen belangstelling vanuit de markt. Dat staatspapier moet ook ooit weer worden verkocht, en dan zal de rente omhoog moeten, want wie wil er staatspapier kopen van een land met een schuld bbp ratio van 400%. Tegen 8% wellicht, en dat luidt alsnog het faillissement in van een land. Eeuwig monetariseren zet de munt zo onder druk dat import onmogelijk wordt. In het geval van Japan mag men hopen dat de olie door een midden-oosten oorlog niet op $190,- staat en de bevolking bereid is om de 52 kerncentrales weer te laten draaien.

    Kyle Bass krijgt gelijk. Maar of hij zoveel geld heeft om daarvan te profiteren en (dus) de rit uit te zingen? Tja…..

  2. Eens houtskool. De genadeklap kan uit verschillende hoeken komen. Japen, het midden oosten, Groot-Brittanië, USA, Zuid-Europa…

    Tja, zorg maar dat je voorbereid en ingedekt bent… 8)

  3. @houtskool
    “Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent.” Gaat ook in dit geval op. In Japan zijn echter bijna alle overheidsschulden ook in bezit van Japanners. Vanwege hun houding tov overheid etc. zijn ze huiverig om deze te verkopen ook al levert dit nauwelijks wat op. Echter, is het punt nu dat er steeds meer schulden moeten worden uitgegeven terwijl er steeds minder binnenlands geld om deze te dekken. Daarom zijn deze LSAP van de BoJ steeds vaker nodig om de boel draaiende te houden.

    @Hugo, zou stijging van meer dan 2200% zijn, not bad 😉

  4. @ruben : Mooi artikel ja ! Maar één ding : maak je geen enkele illusie, [u]alléén de Rothschilds [/u] beslissen hoe lang een land of continent ‘can remain solvent’ ; en zéker nu alle contineneten (bewust !) ‘up to their eye balls’ in astronomische schulden zitten, mogelijk gemaakt door de lokale corrupte politieke klasse, die onmogelijk nog ooit kunnen worden afgelost.
    Momenteel hangt er trouwens een ‘rare metal boycot’ tegen Japan in de lucht, en wel van Chinese zijde, maar dat wist je denk ik al. Beide naties zijn trouwens, net al de rest van de wereld, volmaakt R-controlled via hun R-CB’s.

    Ik had trouwens liever ipv ‘wereldwijde stimulering’ ‘wereldwijde valsmunterij’ gelezen, maar ons huidige tijdperk wordt gekenmerkt door de meest flagrante leugenachtige termen om de ‘inhoud’ leuk te presenteren / te verkopen aan het klootjesvolk, dus het zij je vergeven ;-).

    Hier nog een interessant interview met Mannarino :

    http://sgtreport.com/2012/09/this-crude-oil-pullback-is-a-prelude-to-skyrocketing-price-in-silver/

  5. De currency war is in volle gang. Wat ons te wachten staat is een oneindige hoeveelheid kwantitatieve verruiming. Wel moet je je afvragen waar de centrale banken mee gaan komen als [i]QE to inifinity [/i]niet meer genoeg is voor de financiële markten. Wat komt er dan? Wat is de volgende stap? Helaas wellicht wat Harki in reactie 9 al noemt.

    De centrale banken wachten met smart op het punt dat banken weer meer gaan uitlenen aan particulieren en bedrijven. Zonder schuld, namelijk geen economische groei in dit systeem. Echter, de bedrijven en huishoudens willen juist minder schuld in deze barre tijd. Het aflossen van de hypotheek is opeens een nationale sport geworden, bijvoorbeeld.

    Ook wordt QE gebruikt om de vraag aan te wakkeren. Hoe zwakker de valuta, hoe aanlokkelijker voor andere landen/continenten om te importeren. Dat wil Amerika, Japan, China, Europa, het Verenigd Koninkrijk. Het loopt overal vast en de valuta vernederen is de enige manier om de boel aan gang te houden.

    Het doel van de Westerse centrale banken is tevens om de concurrentie aan te gaan met de emerging markets. Doordat de valuta zwakker wordt door de versoepeling zal de concurrentie op termijn gaan toenemen.

    Wie is de volgende?

  6. De Globalisering wordt door de mondiale ‘haute finance’ gebruikt om wereldwijd de middenklasse de shit in te duwen, zodat we straks een enorme onderklasse krijgen en een hééél klein topje ‘Meesters’.

    Dit wordt een ’thuiswedstrijd’ voor hen, immers, er zijn geen ‘natuurlijke vijanden’ meer over.

    ‘Leuk’ vooruitzicht.

    Wen er alvast maar aan.

  7. [b]Japan must not spark a currency war[/b]

    [quote]Open markets, free trade are best ways to boost the economy and build wealth — not currency manipulation.
    In a thinly disguised effort at currency manipulation, the Bank of Japan has increased its asset-purchasing programme in a failed effort to weaken the yen.

    But, the move might well spark another round of ill-advised currency disputes and manipulation in the global financial markets. [/quote]

    http://gulfnews.com/opinions/editorials/japan-must-not-spark-a-currency-war-1.1079707

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: