Wereldwijde verdeeldheid over alles en nog wat

8

In Nederland zijn we verdeeld over hoe we verder moeten. In Europa ook. Noord versus Zuid, schulden bij ieder en overal en banken die maar weinig nodig hebben om aan het wankelen te komen. In het Midden Oosten wijst alleman, met de AK in de aanslag, naar elkaar, elke dag oorlog. Zij.. zijn de boeven, nee zij zijn het zelf! Ook in de VS is men de weg kwijt. Het geld wordt met enorme hoeveelheden in de economie gedumpt. Bernanke steekt elke avond een extra kaarsje op, biddend en smekend dat ook morgen de ramp nog uitblijft. Er is wereldwijde verdeeldheid over van alles en nog wat.

wereldwijde verdeeldheid

De verschillen en de risico’s nemen toe

In meer dan tweeduizend jaar zijn velen er qua welvaart, de mate waarin behoeftes bevredigd kunnen worden, op vooruit gegaan. Deze welvaart ging en gaat echter grotendeels ten koste van alles en ieder op onze planeet. De aarde, mens en dier, planten, bomen en bossen, oceanen, zeeën, meren en rivieren, de atmosfeer en ga zo maar verder. Bij onze Duitse buren, u weet wel daar waar het zo goed gaat, worden elke dag duizenden tonnen bruinkool opgegraven en verstookt. Lekker goedkoop én vervuilend. Hele dorpen worden door bulldozers weggeschoven en vermalen door grote grijpers. De inwoners moeten verkassen, alsof het planten zijn. Leve de economie, leve de economische groei, maar voor wie en tegen welke kosten? De verschillen tussen en in landen nemen toe. De rijken worden rijker, de armen armer en als extra glijden er steeds meer mensen uit de zogenaamde middenklasse naar beneden om zich bij de groep armen aan te sluiten. In onze nieuwe tijd lopen er velen op dun ijs en er is maar weinig voor nodig om er door heen te zakken.

Ieder voor zich en geen godheid voor ons allen

Internationaal overleg (G8, G20,VN, Europese Raad etc.)  blijkt steeds moeilijker te worden. Alles is met alles verweven en de machts-, gezags-, en economische belangen zijn groot. Olie, elektriciteit, gas, water, grondstoffen, techniek, kennis en patenten, de verkoop van wapens en zeker niet als laatste het aanspraak kunnen maken op bepaalde grondgebieden. Eén woord, één blokkade, één oorlogje of oorlogsdreiging is genoeg om onze beurzen en handel binnen no time op hol te doen slaan.

Pensioenen voor later en het vertrouwen

Momenteel wordt er in ons land druk gediscussieerd over hoe het verder moet met de opbouw van pensioen. De regering wil het bedrag dat je elke maand belastingvrij opzij mag zetten “voor later” – maar niet zelf mag beheren-, gaan beperken. Dit uiteraard met het doel om nu meer belasting te vangen. Zelf sparen, schenkingen van je ouders of grootouders, en meer van dat soort zaken zouden er verder voor kunnen of moeten zorgen dat je “later”, naast de AOW voldoende inkomen hebt om nog redelijk van te kunnen leven. Leuk. Wat er niet wordt bij wordt vermeld is de enorme onzekerheid waarin we nu leven. De inflatie grijpt gretig naar het gespaarde, evenals de regering. De pot met pensioengelden word als een pot met goud onderaan de regenboog gezien. De overheid en de banken zijn niet meer te vertrouwen. De pensioenfondsen staan onder druk omdat daar ook een flink aantal bestuurders zitten die buitengewoon goed voor zichzelf zorgen. Onzekerheid is troef dat is zeker.

Waar het heen gaat en waar we uitkomen? Vooreerst willen politici en regeringen alleen maar meer macht. Dit samengebracht met de onzekere periode waarin we nu leven maakt het moeilijk om voorspellingen te doen.

De natuur en het zijn

De natuur lijkt simpel. Wie een rups tot vlinder ziet verpoppen, miljoenen mieren volgt bij het samenwerken. Het zoemen van duizenden bijen waarneemt, onvermoeibaar vliegend van honingraat naar bloem en omgekeerd, die kan niet anders dan stil worden. Zij voeren hun natuurlijk taak uit, nemen niet meer dan ze nodig hebben, zijn deel van het eco-systeem en willen niet de baas spelen over anderen. Weg van welvaart en terug naar welzijn voor ieder en alles dat is de weg die voor ons mensen ligt. Als wij het niet uit ons zelf doen dan zal de natuur er voor gaan zorgen en dat kan heel goed zonder de mens.