Daar waarschuwden de Verenigde Naties (VN) inderdaad reeds voor in juli 2020. Luttele maanden later komen meer en meer signalen uit diverse landen dit bevestigen. De FAO Food Price Index van 3 september 2020 stond op een 6-maandelijks hoogtepunt. 27 landen in het Zuiden specifiek lopen gevaar op hongersnood af te stevenen. De FAO staat voor Food and Agriclture Organization en is onderdeel van de VN. Het WFP (World Food Programme) is nog zo´n organisatie. Ook van die kant komen er alarmerende berichten.

Vooral door Corona

´Geen enkele regio in het Zuiden is immuun, zeggen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) in een rapport. Het signaleert grote problemen in onder meer Afghanistan en Bangladesh in Azië, Haïti, Venezuela en de Centraal-Amerikaanse Droge Corridor in Latijns-Amerika, Irak, Libanon en Syrië in het Midden-Oosten, en Burkina Faso, Kameroen, Liberia, Niger, Nigeria, Mali, Mozambique, Sierra Leone en Zimbabwe in Afrika.´ In nogal wat van deze landen zijn er gewapende conflicten, tot burgeroorlogen toe. Overstromingen en andere weer/natuurverschijnselen her en der maken de situatie nog prangender. Met niet in het minst de gevolgen van een almaar uitbreidend Coronavirus. Het lijkt wel de perfecte storm in deze die de wereld treft.

Bron: Fao.org

Portemonnee 

Hoe wij in de Westerse wereld dit zullen voelen? In de portemonnee natuurlijk, door fors hogere prijzen voor voeding. Boerenbusiness.nl op 4 september 2020: ´De FAO voedselprijsindex heeft de stijgende lijn voortgezet en komt ook in augustus weer hoger uit. De toename komt dit keer voort uit hogere indexen van suiker, graan en plantaardige oliën.´ Basisgrondstoffen voor voeding dus. Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO, noemt het een combinatie van een voedsel- en een gezondheidscrisis. Ook geen probleem van morgen meer maar van vandaag, zegt hij.

Ondertussen in China

The Washington Post schrijft op 3 oktober 2020 hoe China, het grootst bevolkte land ter wereld, zich reeds voorbereidt. Zoals zo vaak kijkt het land vooruit. Maanden, jaren, tien jaar en langer. Waar het Westen zich nog al eens verliest in navelstaarderij, kortzichtigheid en ´oplossingen´ voor de korte termijn. Het heeft vast te maken met interne verdeeldheid, een tevéél aan democratie waarbij iedereen zijn zegje wil doen. Met verkozenen die maatregelen nemen voor de beperkte tijd dat ze mogelijk in office zitten. ´China does not have enough fresh food to go around — and neither does much of the world. The pandemic and extreme weather have disrupted agricultural supply chains, leaving food prices sharply higher in countries as diverse as Yemen, Sudan, Mexico and South Korea. The United Nations warned in June that the world is on the brink of its worst food crisis in 50 years. “It’s scary and it’s overwhelming,” Arif Husain, chief economist of the United Nations World Food Program, said in an interview. “I don’t think we have seen anything like this ever.”´

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: