Werkloosheid in Frankrijk naar hoogste punt in 16 jaar

11

De één na grootste economie van Europa heeft het economisch nog altijd zwaar. Uit recente cijfers blijkt dat de werkloosheid in Frankrijk is gestegen naar ruim 11%. Het Franse werkloosheidspercentage stijgt inmiddels al 9 kwartalen achter elkaar. Ondanks deze domper blijft Hollande positief over de toekomst, hij kan natuurlijk ook niet anders. Onderstaande grafiek via Bloomberg & Zero Hedge.

grafiek werkloosheid frankrijk

Fragiel

Volgens Hollande bevindt Frankrijk zich momenteel is een fase van ‘fragiele stabilisatie’. Als we kijken naar de ontwikkeling van de economische groei, moet we constateren dat de nadruk vooral op ‘fragiel’ kan worden gelegd. In het 3e kwartaal van 2013 kromp de Franse economie met 0,1%. Sinds eind 2011 is de Franse economische groei aan het kwakkelen, zoals te zien is in onderstaande grafiek via Tradingeconomics.

grafiek economische groei frankrijk

Desinflatie

Als we kijken naar de ontwikkeling van de inflatie in Frankrijk, kunnen we zien dat het in dezelfde trend zit als de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Frankrijk heeft, net als Europa, te maken met desinflatie. De inflatie is al geruime tijd aan het dalen. In oktober 2013 kwam het Franse inflatiepercentage uit op 0,6%. Begin 2012 lag de Franse inflatie nog boven de 2%.

ECB verwacht lagere inflatie

Het wordt steeds duidelijker zichtbaar dat de inflatie in de eurozone in een dalende trend zit. Het is daarom niet vreemd dat de ECB het rentetarief niet heeft gewijzigd deze week. De Europese Centrale Bank liet in een update weten dat het een inflatie van 1,4% verwacht voor dit jaar, gevolgd door 1,1% in 2014. In een eerdere raming ging de ECB respectievelijk nog uit van 1,5% en 1,3%.