Werkloosheid stijgt snel onder jongeren

De officiële werkloosheid in Nederland is het cijfer van de werkloze beroepsbevolking. Dat zijn alle personen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er in september 2012 zo’n 5.000 werklozen zijn bijgekomen in Nederland. In totaal zitten er volgens de statistieken van het CBS nu 519.000 Nederlanders zonder werk. De werkloosheid stijgt relatief het snelst onder de Nederlandse jongeren.

Aantal werkloze jongeren stijgt 15,6%

Zoals u hieronder in het overzicht kan zien waren het in september 2012 voornamelijk ouderen die hun baan verloren. In het hele jaar van 2012 stijgt de werkloosheid onder de Nederlandse jongeren het snelst. Ten opzichte van het begin van het jaar steeg de werkloosheid in de leeftijdsgroep 15 jaar t/m 24 jaar met 15,6%. In de leeftijdsgroep 25 t/m 44 nam het aantal werklozen met 8,2% toe en onder de oudere bevolking (45 t/m 65 jaar) steeg het aantal werklozen met 11,6%.

tabel werkloosheid

Werkloosheidspercentage stijgt naar 6,6%

In september 2012 was 6,6% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Een maand eerder was dat nog 6,5%. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld 8.000 per maand toe. Dat zijn gemiddeld 90 nieuwe werklozen per dag. Er kwamen in deze periode gemiddeld per maand 5.000 werkloze mannen en 3.000 werkloze vrouwen bij. In september waren 281.000 mannen en 238.000 vrouwen werkloos.

Aantal WW-uitkeringen stijgt 21% op jaarbasis

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in september uitkwam op 304.000, vrijwel evenveel als in augustus. In september bleef het aantal lopende WW-uitkeringen met 304.000 vrijwel gelijk aan dat van augustus. Er werden in september bijna evenveel nieuwe uitkeringen verstrekt als er werden beëindigd. Vergeleken met een jaar geleden nam het aantal WW-uitkeringen toe met 21%.

12.000 jongeren krijgen WW-uitkering

Het aantal WW-uitkeringen voor jongeren tot 25 jaar kwam in september uit op 12.000. Dat is ongeveer gelijk aan augustus, maar ruim de helft hoger dan een jaar geleden. De bouwnijverheid telde in september bijna driekwart meer lopende WW-uitkeringen dan een jaar geleden. Het aantal uitkeringen verstrekt aan mensen die werkzaam waren in de bouw bedraagt nu ruim 14 duizend.

10 reacties

 1. Dit kan never nooit niet goed gaan. Als er zoveel werklozen bijkomen, dan raken de geldpotjes bij de overheid eerdaags uitgeput, geen uitkeringen dus meer.

  Men men men, ik heb dit iemand eerder horen voorspellen…

  Erick Mecking:
  “Wat politici de hele tijd doen is uitstellen en mooie beloftes doen. Zonder dat er echte beslissingen worden genomen. Mijn verwachting is dat na de verkiezingen de hel echt losbreekt. 2013 wordt volgens mij een rampjaar. Dan zijn alle overheden uitgeput en is het geld op. Dan valt er niks meer te rekken en is het apocalypse now. Mijn verwachting is dat de AEX uiteindelijk naar de 150 punten gaan.”

  Dussss…

 2. Toch maar wel en echt…vanavond slaap ik heeeeel slecht…

  Hoofdstuk 1, pagina 68:
  Titel: VOORKOM, DAT DE GESCHIEDENIS zich weer herhaalt

  Tekst:
  Reeds twee keer eerder bracht het olie en farmaceutische kartel Europa in een afgrond. Meer dan honderd miljoen mensen betaalden met hun leven als gevolg van deze ‘bedrijfsbelangen’.
  De twintigste eeuw zal daarmee de geschiedenis ingaan als de “Eeuw van Dood en Vernietiging“ ten bate van het olie en farmaceutisch kartel.
  En nu, aan het begin van de eenentwintigste eeuw, worden wij geconfronteerd met de situatie dat dezelfde bedrijfsbelangen een derde poging ondernemen de wereld te onderwerpen.
  [b]Deze derde poging is heel sluw omdat het kartel haar motieven voor wereldoverheersing verhult achter misleidende propaganda voor vrede[/b]. De politieke aandeelhouders van het kartel proberen
  het volk te overtuigen, dat de EU noodzakelijk is om Europa te behoeden voor een nieuwe wereldoorlog.

  Ah…en wat heeft het kartel zichzelf even kado gedaan vorige week?

  Juist…

  http://www.nu.nl/politiek/2932129/europese-unie-krijgt-nobelprijs-vrede.html

  Onderweg naar huis maar even langs de slijterij…

 3. @4 gangpad, idd, miljardenbelangen die dreigen te verdampen. En de politiek die een zo groot mogelijk speelveld nodig heeft om de stront bij de burgers in te kunnen masseren: de EU. Precies zoveel stront om niet te verzuipen, maar het stinkt wel.

  Ik hoop op een vette black swan, een collapse van een aantal Spaanse banken bijvoorbeeld waardoor de balans van de ECB ongeloofwaardig wordt (no meer ja), gesteund door militair ingrijpen in de autonome regio Catalonie waardoor in heel Spanje de pleuris uitbreekt. Ze houden dit verrekte circus nooit overeind.

  Hoogste tijd dat het afgeknepen volk weer regionaal gaat denken Ipv corporatistisch. Weg met de multinationals en hun >600 lobbyisten in Brussel.

 4. Nog een paar leuke one-liners van ome Dick vandaag op Twitter:

  Ik had ze al onder elkaar geplakt, maar het zijn er te veel. Gewoon even helemaal naar beneden scrollen totdat je ineens ‘Morning all!’ ziet staan en dan terug naar boven lezen.
  Heerlijk. Sneller kan je het nieuws niet tot je krijgen, tezamen met een eerlijke mening van hem erachter.

  Ome Dicks kanaal: https://twitter.com/Darlington_Dick

  Genieten weer.

  Inderdaad houtskool, als het grote publiek nu nog niet inziet dat het voorbij is…dan verdienen ze het om geslashed te worden. Was weer enorm raak in Athene gisteren. En er zijn nog meer stakingen aangekondigd.

 5. Heren,

  Maak jullie niet zo druk, dit is pas voorspel.
  Het echteVuurwerk moet nog beginnen .
  Dit 2013-2014.
  Geniet er nog van.

  Groet
  NostraDames

 6. Helaas, ook ik ben overtuigd dat het ergste nog moet komen.
  Gelukkig weten we de uitkomst al! (kunt U vast rekening mee houden).

  Minimaal 30% achteruit in welzijnsniveau!
  We gaan dus nog wat slechte jaren tegemoet, waar veel burgers hun baan zullen verliezen.

  Benieuwd wanneer de stoffer door het overheidsapparaat gaat en het leger aan ambtenaren wordt gedecimeerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.