Werkloosheidscijfers worden gemanipuleerd

8

De beurzen stonden aan het einde van de week voornamelijk in het teken van het banencijfer uit de Verenigde Staten. Woensdag 3 mei liet loonstrookjesverwerker ADP weten dat er een teleurstellende 119.000 banen waren bijgekomen in de private sector. De verwachtingen van analisten lagen rond de 177.000 banen. Vrijdag kwam de Bureau of Labor Statistics (BLS) met het algehele werkloosheidscijfer van de VS.

Ondanks dat er in de maand april 115.000 banen zijn bijgekomen en het werkloosheidspercentage uitkwam op 8,1% overheerst vooral teleurstelling. De daling van de werkloosheid is namelijk vooral te danken aan het feit dat steeds meer Amerikanen het zoeken naar werk opgeven. Afgelopen maand zijn maar liefst 522.000 Amerikanen gestopt met het zoeken naar werk. De participatiegraad onder de beroepsbevolking is de afgelopen 30 jaar nog niet zo laag geweest. Zie de grafiek hieronder, via Reuters.

Het cijfer bevestigde eens te meer dat het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt flink stokt. De stijging van het aantal banen was de laagste van de afgelopen 6 maanden. De vraag is dan ook hoeveel meer negatieve data naar buiten dient te komen voordat de Federal Reserve besluit om de economie nog meer te gaan stimuleren.

Volgens ZeroHedge is de werkloosheid in Amerika overigens geen 8,1%  maar 11,6%. Het werkloosheidscijfers wordt volgens ZH gemanipuleerd. Het sjoemelen met cijfers van de beroepsbevolking zorgt volgens de website dat het cijfer kunstmatig laag wordt gehouden in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november. Volgens hun eigen berekeningen, die zouden stroken met de definitie van beroepsbevolking van het CBO, zou het reële nummer van werkloze Amerikanen nu niet op 12,5 miljoen liggen maar op 17,9 miljoen.

Na het banencijfer zakte de beurzen wereldwijd vrijdag flink ineen. De AEX-index sloot de dag af met ruim 1,5% verlies en staat nog net boven de 300 punten. De meest opvallende daling vond plaats op de grondstoffenmarkt. De prijs van olie daalde vrijdagmiddag ineens 4% en zakte door de $100,- grens.