Zoals u weet werden er door Wikileaks de laatste jaren heel veel vertrouwelijke documenten uitgelekt, die een inkijkje geven in de communicatie tussen ministeries van verschillende landen. Een aantal van deze cables bespreken tot in detail de ontwikkelingen op de goudmarkt en de rol van goud binnen het financiële systeem. Voor de leek zijn deze artikelen misschien lastig te doorgronden, omdat de context waarin deze stukken geschreven werden niet bij iedereen bekend is.

De volgende ‘cable’ uit 1974 werd in het voorjaar van 1974 vanuit Luxemburg verzonden naar België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk. In het document worden verschillende opties besproken om goud terug te brengen in het internationale monetaire systeem, zoals plannen om via de Wereldbank of via een Europees monetair fonds een nieuwe rekeneenheid in omloop te brengen met goud als onderpand.

Deze ontwikkelingen spelen zich af drie jaar na het loslaten van de goudkoppeling in 1971. De wereld had geen monetair anker meer en de rest van de wereld maakte zich zorgen over de waarde van eurodollars, dollarreserves die door de rest van de wereld werden aangehouden als een vorm van reserve. De olieprijs en de goudprijs stegen razendsnel en de inflatie begon op te lopen. Achter de schermen werd toen uitvoerig gesproken over goud.

22 maart 1974, Luxemburg

De ambassade heeft een kopie van het werkdocument van het monetaire comité over goud ontvangen, dat werd voorbereid voor de bijeenkomst van het Europese monetaire comité van 4 en 5 april. Dit document werd op 22 maart verspreid onder de deelnemers van dit comité. In dit werkdocument wordt de huidige stand van zaken in de discussie over goud samengevat.

Volgens bronnen van het ministerie van Financiën zal het monetaire comité op 4 en 5 april proberen de discussie over goud af te ronden, zodat de uiteindelijke aanbevelingen gepresenteerd kunnen worden aan alle ministers van Financiën (van de landen die tot de muntslang behoren) die op 10 april bijeen zullen komen in Kopenhagen. Na een algemene bespreking van de belangrijkste punten zal op 4 en 5 april de mobilisering van de goudreserves voor gebruik in internationale transacties en de bijbehorende goudprijs besproken worden. Het werkdocument noemt zes opties die daar besproken zullen worden.

a) Verkoop van goud door centrale banken op de vrije goudmarkt. Deze optie heeft niet de voorkeur, omdat het effect heeft op de marktprijs van goud. Deze optie wordt achter de hand gehouden als een mogelijk alternatief in het geval dat de andere opties onacceptabel blijken te zijn.

b) Overdracht van goudreserves naar de Wereldbank in ruil voor dollars en andere middelen om transacties te voldoen. Het grote probleem van deze optie is de vraag hoe en waar de Wereldbank aan de valuta vandaan moet halen in ruil voor het goud.

c) Vrije goudtransacties tussen centrale banken onderling tegen een vrije goudprijs. Deze optie is niet alleen strijdig met de regels van het IMF, ook roept het de vraag op hoe de goudprijs in dat geval bepaald moet worden voor iedere transactie.

d) Overdracht van goud naar het Europese monetaire fonds in ruil voor nieuwe rekeneenheden. Deze optie geeft problemen voor wat betreft de Europese monetaire integratie, voor de mogelijke reservestatus van deze nieuwe rekeneenheid en voor de inwisselbaarheid van deze rekeneenheid in goud en andere valuta.

e) Discrete goudtransacties tussen centrale banken tegen een beperkte goudkoers. Deze optie stelt centrale banken in staat goud te kopen en verkopen tegen de marktprijs, die tussen een vooraf vastgestelde bodem en plafond beweegt. Deze bandbreedte kan van tijd tot tijd aangepast worden.

f) Mobilisatie van goud als onderpand voor leningen. Deze optie heeft het voordeel dat leningen verkregen kunnen worden onder gunstige financiële condities, terwijl directe liquiditeit ingeruild wordt voor een minder hoge liquiditeit. Op internationaal niveau kan goud gebruikt worden als onderpand bij het IMF, dat op haar beurt leningen kan verstrekken via de normale kanalen of via speciale operaties, bijvoorbeeld in samenwerking met de liquide middelen van de olieproducerende landen. Op regionaal niveau kan goud gebruikt worden als onderpand bij het Europese monetaire fonds of bij de Wereldbank.

Bron: Wikileaks
Via MarketUpdate.nl

39 reacties

 1. “Het grote probleem van deze optie is de vraag hoe en waar de Wereldbank de valuta vandaan moet halen in ruil voor het goud.”

  ***proest***

  De Wereldbank is een aan de petrodollar gelieerd instituut dat haar ‘valuta’s’ ongelimiteerd kan toe eigenen.

  1. De vraag is, hoeveel fysiek goud ze daadwerkelijk beschikbaar hebben/kunnen maken, om de dollar te kunnen blijven ondersteunen.

   Aan elk sprookje komt een einde.
   Er is nu nog maar 1 weg, verder het fuik in.

 2. “ook roept het de vraag op hoe de goudprijs in dat geval bepaald moet worden voor iedere transactie.”

  Hoe de goudprijs bepaald moet worden? Het wordt steeds bespottelijker. Wat dacht je van vraag & aanbod asshole?

  1. Waarom was de goudprijs tot 1934 vastgesteld op $20,67? En waarom bleef de prijs ondanks alle ontwikkelingen tussen 1934 en 1971 gelijk op $35? En waarom was in een nog verder verleden de goud zilver ratio gekoppeld aan 16:1, terwijl in de rest van de wereld beide edelmetalen tegen een andere ratio verhandeld werden?? Juist, er is een lange tijd helemaal geen sprake geweest van een vrije markt in goud. Goud is een politiek metaal waarvan de prijs opgelegd kan worden door overheden. Dat dat niet werkt zien we aan het falen van iedere goudstandaard.

   1. Mee eens Frank, de goudstandaard werd opgedrongen door de elite, dit gaat al terug tot Lincoln die destijds zilvermunten als alternatieve munt wou invoeren maar dat werd tegengewerkt. Vandaag zien we nagenoeg hetzelfde in een moderner versie, de bitcoin. Het systeem (goudstandaard vs fiat) maakt principieel dus geen verschil, wel het economisch analfabetisme dan ten grondslag ligt aan deze tragische absurditeit.

   2. Ik denk dat je het moet omkeren. De dollar is vastgelegd in een bepaald gewicht goud en niet andersom. En die wijzigt ook wel eens. Is het niet zo dat de ECB driemaandelijks zijn goudreserves tegen marktprijs waardeert? Marktprijs is niet hetzelfde als vrije marktprijs. Die zilverratio, dat is pas de ware manipulatie geweest. Door die vast te leggen tegen goud, o.a. Newton als muntmeester, is die ratio van 1:ca. 16 (15,85 als ik goed heb) ontstaan. In het verre verleden zag je de ratio goud/zilver ook steeds wijzigen. En daar zijn best wel aantal redenen voor op te noemen. Maar daarvoor moet je in de geschiedenis duiken en hoe langer geleden, hoe moeilijker het wordt om met echte data te komen.
    Het falen van iets heeft niets met een standaard te maken, wel met de waarde die men er aan hecht. Stel dat de dollar werd vastgelegd in cm. Dan was die cm dus in 1934 20,67 en dan bij besluit tussen 1934 en 1971 ineens 35? Het betekent alleen maar dat geld (de dollar) geen standaard heeft. En dat lijkt me ondertussen genoeg bewezen. Dat een gewicht geen geld is, is overduidelijk. Dat gewicht gekoppeld aan iets, zoals bijv. goud kan dat wel. En waarom die standaard goud en niet wat anders is geworden heeft ook een hele geschiedenis. Maar dat is een ander verhaal.

    1. We kunnen ook ‘lucht’ in de kluizen leggen en dat een waarde geven, het is de menselijke psyche die waarden toekent aan iets. Goud werd simpelweg vervangen door papier en dat behoeft geen koppeling, het is een gekende misvatting om te denken dat het wel zou moeten. Er is geen enkele economische (natuur)wet die dit onderschrijft, in laatste instantie kan je denken aan de psychonomie waarmee de wispelturigheid van de mens verklaard wordt. Kwestie van afspraken, normen, waarden en ethiek.

   3. Nog iets, een ‘standaard’, onder controle van een selecte groep, werkt NOOIT, niet met goud, niet met fiat, zilver, of potgrond. Monetaire permacultuur, en het financieel fascisme onder de guillotine.

    Elke standaard kent een handvol individuen die met hun apatische vingertjes aan de knoppen draaien, omdat ze “weten wat goed voor ons is”.

  1. Graag iets meer onderbouwing of iets meer onderzoek doen voordat je iets gaat roepen. Komt de discussie alleen maar ten goede. Uit jouw commentaren kan ik concluderen dat die onderwerp iets meer uitleg behoeft. Daar zal ik in vervolg rekening mee houden.

   1. Ik mag graag in de soep roeren, anders blijft het lekkers op de bodem liggen, neem het maar niet persoonlijk.

    ‘Men’ heeft lang geleden voor schuld gekozen om groei te bevorderen. Op zich niets mis mee, mits het binnen de perken blijft.

    Groei ging op een zeker moment een exponentieel karakter krijgen, er is geen weg meer terug dan enkel collapse. De elite voedt het plebs netjes op via msm, leerplicht etc., en moet nu dealen met een volledig uit het lood geslagen economisch/monetair systeem. De meest banale en wanhopige maatregelen passeerden inmiddels de revue. Waaronder eindeloze fixes in edelmetaal ‘prijzen’.

    Frank, ik heb vele honderden finance artikelen gelezen, en ik kan je verzekeren dat als ik in de gelegenheid wordt gesteld om eenmalig het 8 uur journaal in elkaar te zetten, zich diezelfde avond nog rijen beginnen te vormen bij de pinautomaten.

    Ik word altijd een beetje kriegel van termen als: hoe kunnen we de prijs van goud bepalen…

    Of: er is niet genoeg goud…

    Elke dag wordt op papier de volledige jaarproductie aan goud verhandelt, leveraged 300:1 of meer. Het systeem anno 2016 is vele malen corrupter en gevaarlijker dan de meesten denken. Deep down the rabbit hole, the devil is watching. Afijn, ik zie er naar uit om nu en dan eens van gedachten te wisselen.

 3. En de advertenties van palingshop zijn weg. Ik zie nu “Internetsparen bij Nationale Nederlanden” ads.

  Times a changin’

  1. Helemaal mee eens. Als er daadwerkelijk een advertentie van een bank is dan is er iets fout gegaan. Ik ben zelf even uit de beschaving maar zal mijn partner vragen dit te controleren en direct te verwijderen als mogelijk. We zijn principieel tegen banken en verzekeraars en alles wat daar op lijkt.
   Daarom juist de site biflatie.nl

   1. Daar ben ik het door de bank genomen mee eens!
    Maarre, nadat ik adblocker heb uitgezet zie ik dat nog niet hoor ,die advertentie, dus ik weet niet hoe dat zit of werkt, kan het niet zijn dat de wordpress willekeurig advertenties plaatst?

    JA DUS! Ik woon in zweden en krijg hier een of andere zweedse reclame voor een leningen en reizen. Dus wat ik zei is waar. Succes ermee om dat te veranderen haha. Het konijnegat gaat veel dieper dan men denkt 🙂 Je kiest niet voor de blauwe pil, je krijgt m in je mik gedouwd. The matix is all around us.

    Ik raad dan ook iedereen aan om adblockplus en ghostery als app toe te voegen aan je browser en te surfen met een google alternatief.

    http://delangemars.nl/2016/01/07/anti-google-vier-wel-privacyvriendelijke-zoekmachines/

    Verder, wanneer je zaken wilt bekijken waarvan je denkt een vinkje achter je naam te krijgen is vpn een alternatief.

    http://www.hotspotshield.com/

    dan surf je onder een ander ip adres en ben je lastiger traceerbaar.

    En als je helemaal safe wilt zitten, dan moet je de adapter van je modem uit t stopcontact trekken en een boek gaan lezen.

   2. Beschaving?

    Grapje…

    Die ads worden automatisch gegenereerd door Goog neem ik aan? Gelieerd aan het onderwerp. Leuk dat je Biflatie zuiver houdt overigens.

     1. wat eeeehhh ja? de werkelijkheid kent vele vormen , en de werkelijkheid die ons opgelegd word is niet de mijne.
      Als t -45 word heb ik , denk ik, een probleem..

      Werkelijkheid, echt leven is leven zonder een pamper aan. 🙂
      Voordeel is wel dat t bier snel koud is als je t even buiten zet 🙂

     2. haha knurft 🙂 gaat lekker zo op biflatie…eindelijk weer eens wat actie.

      Weet je trouwens dat de pediga-demonstratie om 2 uur begonnen is in keulen? ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Ik ga een live feed zoeken.
      Hou je goed vriend!

      ps: heb jij emailcontact met ktm??
      Ik zie nergens meer wat van hem qua reacties, op geen enkel forum.
      Maak me best zorgen om m eerlijk gezegd.

     3. 2 weken geleden op srsroccoreport.com

      Via microland ken je ‘m bereiken. Die ouwe vos redt het wel.

     4. dank , doe de groeten aan die lieve lul , mocht je m spreken, van mij.

 4. Sinds de oprichting van het IMF, de Wereldbank en vervolgens sinds 1971, heeft de US het IMF,Wereldbank ( lees Amerikaanse bank ) en de rest van de wereld gedomineerd en voor de gek gehouden.

  En ze konden de wereld ook domineren en manipuleren na WW2, omdat ze op militair en economisch gebied de oorlog gewonnen hadden en de US aan deze oorlog alleen maar veel geld had verdiend en nog ging verdienen ( Marshall Plan ).

  Maar ‘kleine mogendheden’ worden groot en zijn zeker niet gek.

  Ook tijd brengt verandering, waardoor de kaarten opnieuw ingrijpend geschud gaan worden.

  Er zullen vele ‘eeuwige basilieken’ en voor altijd aangenomen Economische macht onderuit worden gehaald, omdat ze verleden tijd zijn.

  Er zal op zeker moment een ‘nieuwe norm’ van waarde gesteld moeten worden, maar die zal er heel anders uit gaan zien als dat de meeste mensen zich nu nog steeds voorstellen.

  De gemiddelde Aardse mens gebruikt onder normale omstandigheden +/- 15-25 % van zijn beschikbare hersencellen.
  Waar zouden die 75-85 % ongebruikte hersencellen voor bedoeld zijn?

  Precies, laat u niet gevangen houden in het stenen tijdperk.

 5. Wie zou de Nobelprijzencommissie sponsoren?

  De homo economicus als de beperkte mens, de mens met oogkleppen, is het onderwerp van een vermaard geworden artikel van Sen uit 1977: ‘Rational fools’. Dit is het artikel over ‘de traditionele economische theorie’ waarin de ‘rationele egoïst’ meent dat mensen altijd alleen maar aan hun eigen belang denken, als een wetmatigheid. De rationele gek denkt dat het een algemene neiging is, terwijl het alleen zijn eigen blinde drang is om zijn belang veilig te stellen. Het valt buiten het voorstellingsvermogen van de rationele egoïst dat er zoiets als altruïsme zou kunnen bestaan, dat mensen zich betrokken kunnen voelen bij het lot van grote groepen andere mensen, dichtbij of veraf.

  https://www.vn.nl/amartya-sen-pluralist-tussen-rationele-idioten/

 6. En dan nog even over de het vluchtelingen paard van troje..wat dat is best actueel op het moment:)
  Een vooropgezet plannetje wat al van heel lang geleden stamt:

  http://www.westernspring.co.uk/the-coudenhove-kalergi-plan-the-genocide-of-the-peoples-of-europe/

  waarbij ik ook een gesprek volgde tussen de vreselijke amerkaan alex jones (overheersing zit blijkbaar in hun genen gezien de oorlogen die ze al oneindig voeren overal ter wereld) en david icke, die naar mijn mening wel oprecht is, hier neerzet.
  Tussen de regels(wat David zegt voornamelijk) door kun je het plan wat gaande is eruit vissen..

  https://www.youtube.com/watch?v=MEpRfQhndf4

  doe ermee wat je wil..connect the dots, and see you in the cloud…
  Zoals ik al eerder zei: The hunger games are coming to get you!

  In het door Irma Schiffers vertaalde interview met Ole Dammegård komt dit ook naar voren.
  De opgelegde werkelijkheid is niet wat ie lijkt. Neem de tijd om het helemaal af te kijken. Het zal je tijd waard zijn.

  Proud to be a nerd with an aluhoedje!

  Hierbij de video:
  Voor nl subs even rechts onderin klikken op het vertaal icon.
  Ha det så bra mina kära vänner!

  https://www.youtube.com/watch?v=UJghX1ndKmc

  Of niet…
  https://www.youtube.com/watch?v=Adz1aWRsDw8

 7. Het grote probleem is dat teveel instanties, w.o. centrale banken, en systemen het edelmetaal ge(mis)bruiken als instrument om de wereldwijde bewegingen t.a.v. de onderlinge waardes in valuta te beïnvloeden. Dit heeft geleid tot grote onduidelijkheid wat betreft de echte waarde van het edelmetaal. Heeft kennelijk alleen nog emotionele waarde, gezien de grote waardeschommeling. In dit schuldentijdperk zijn een aantal invloedrijke landen uit op de val van de dollar. Rusland en China o.a. kopen grote hoeveelheden fysiek-goud in de hoop dat bij een val van de dollar bij een nieuwe wereldmunt de nieuwe maatstaf wordt gebaseerd op een onderliggende goudstandaard. Veel burgers spelen in op de te verwachten chaos door de aankoop van fysiek goud. Op de Comex wordt goud speculatief op papier verhandeld en wordt het echte goud feitelijk nooit geleverd. Burgers die fysiek goud en zilver inslaan hechten totaal geen waarde aan de Comex maar wachten op het moment dat én de Comex, én de derivatenhandel, én de banken, en weet ik veel wat nog meer instorten. Niet allemaal tegelijk graag anders stijgt ons de waarde van fysiek goud en zilver boven de pet en ben ik gelijk boven Jan, althans zo denkt Piet. Mijn kluisje is al te klein dus laat de boel maar knappen. Krijg dan bergen papiergeld om handen waarmee ik de kachel kan aansteken, als u begrijpt wat ik bedoel.

   1. The eye of the beholder. 🙂 Klopt helemaal. Moet ie wel niet stekeblind zijn natuurlijk. Overigens dacht ik je te herkennen met haar op je hoofd en de mond iets verder open. De laatste reactie van houtkool bij Climate change. Zal wel dat oude programma ‘Morph’ zijn. Ik had eerlijk geen idee dat je de reincarnatie van Angie kon zijn.
    En als je daar zo zit bij je kampvuur en het Heineken groen aan de hemel ziet verschijnen, dat zie ik helemaal voor me. Ik benijd je wel een beetje.
    En dan wat filosofisch: time is flowing like a river. Dat is dan iets dat bij iemand op zou kunnen komen. Maar ja, als je alleen maar koffie drinkt, wordt dat iets moeilijker denk ik maar. Zwarte gat en zo en het verdwijnt ook nog eens. Maar goed, mijn tijd is gekomen.

 8. Alsof toeval niet bestaat, wat betreft mentale inertie.

  Conclusie: dezelfde economen die de financiële crisis niet zagen aankomen, worden nog steeds als de meest invloedrijke ter wereld beschouwd. Ook op het vlak van gelijkekansenbeleid schiet deze club niet op. In 2006 vermelde de top 200 amper 3 vrouwen; vandaag zijn er dat 4 (waarvan 2 dezelfde als 10 jaar geleden). Het aantal topeconomen uit de ontwikkelingslanden bleef al die tijd stagneren. Zowel in 2006 als in 2015 ging het om 5% of 11 economen, waarvan er dan nog 10 in de VS wonen. De top 200 telde in 2006 geen enkele kleurling. In 2015 evenmin.

  http://www.express.be/business/?action=view&cat=economy&item=het-gezellige-gesloten-clubje-van-s-werelds-topeconomen-slaapt-rustig-verder&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: