Willem Middelkoop: Derivaten des doods

Alsof het financiële systeem nog niet verwrongen genoeg is, is een aantal financials op zoek naar nieuwe manieren om met derivaten veel geld te verdienen. Wall Street zoekt naar mogelijkheden om pensioenfondsen zogenaamde “longevity swaps” te verkopen. Deze voorgenomen financiële “innovaties” hebben inmiddels al de bijnaam “death derivatives” of “derivaten des doods” gekregen. 

Het idee is dat pensioenfondsen een deel van de behaalde rendementen op hun beleggingen verkopen, in ruil voor het afdekken van de risico’s dat pensioengerechtigden langer leven. Wall Street verpakt die verzekeringspremies in securitisaties die vervolgens via een door Wall Street gecreëerde secundaire markt kunnen worden verhandeld. Op deze wijze kan Wall Street de risico’s naar de kapitaalmarkt brengen en hier aan verdienen.

De politiek en toezichthouders moeten zich terdege bewust zijn van de ernst van de problemen met derivaten. Maar zij geven weinig reden tot vertrouwen. De lessen van 2008 waren razendsnel vergeten. Er is namelijk helemaal niets veranderd. De verplichting tot een verzekerd belang ontbreekt, nog steeds ontbreken reserves en er is totaal geen inzicht wie welke risico’s afdekt omdat banken liever zichzelf reguleren. Alles dat in 2008 fout ging, kan opnieuw gebeuren. Lees verder op IEX.

6 reacties

 1. Het is pure waanzin! En begin dit spuug zat te
  worden. Ze blijven maar pushen

  Ik ga je dit voorspellen: dit gaat zich op een verschrikkelijke manier wreken.

  Op een dag wordt “het domme volkje” wakker en gaan er koppen rollen.

  God haat de rijken en ik ook!

 2. Ook goud en zilver lossen naar mijn mening de problemen niet op die globalisering en voortschrijdende technologie met zich meebrengen. De fout moet naar mijn mening gezocht worden in de ongelijke waardering van kennis en kunde per tijdseenheid. Dat is waarom de BRIC economieën zo snel konden groeien de afgelopen jaren op basis van outsourcing van lager geschoolde arbeid. Maar ook die economieën hebben de afgelopen decennia een inhaalslag gemaakt op het gebied van kennis en kunde door die als het ware van het westen te kopen. Goud en zilver kan alleen door de kapitaalkrachtigen gekocht worden, d.w.z. de mensen die thans nog liquide middelen bezitten. Maar dat is economisch gezien nu niet anders als met het hebben van een ruilmiddel als geld. Werkt iemand in Europa voor 10 gram goud per uur, dan zal iemand in Azië dat doen voor 0,5 gram. Uiteindelijk verandert dat in mijn optiek niets. Daarnaast wil ik nog even opmerken dat als we spreken over ‘economie’, dat maar al te vaak gerelateerd wordt aan financiën. Terwijl het eigenlijk een gedragswetenschap is met de focus op schaarste. En als we het vanuit die optiek gaan bekijken doen we het als mensheid verdomde slecht.

 3. Het is frusterend dat er niemand van de bankiers ook daadwerkelijk is bestraft voior hun wanbeleid. Bankiers hebben eigenlijk maar een makkelijk leven, gewoon nieuwe financiele producten blijven maken en hopen dat het goed uitpakt, zo niet, dan zijn er altijd nog de tegoeden van de belastingbetaler. De SEC zou deze longevity swaps meteen moeten verbieden, maar de banken hebben intussen de macht van de politiek overgenomen.

 4. @bob
  De SEC zou deze longevity swaps meteen moeten verbieden, maar de banken hebben intussen de macht van de politiek overgenomen.

  Dat hebben de banken al meer dan 100 jaar geleden gedaan zoals JP morgans, Rotschilds,Rockenfellers.

 5. Nu heeft 95% tot 98% van het totale transactiebedrag in de wereld te maken met speculatieve zwendel. Schaf de BTW en de belasting op arbeid af. Voer een transactie belasting van 10% in. Hoe lang blijven we dan nog doorgaan met deze onzin?

  Oh ja voor de goud en zilfver liefhebbers, geld koppelen aan deze bling bling lost het probleem echt niet op. Sterker nog we leggen hiebij nog meer macht in handen van de banksters die het grootste deel van deze ilusie in bezit hebben. Lijkt me beter creatie van geld te koppelen aan artikel 23 t/m 26 van de universele verklaring van de rechten van de mens, bestaande uit recht op leven en recht op werk. Dit is wat anders dan wat nu nu doen, namelijk geld primair scheppen op basis van speculatieve zwendel. Leven is het belangrijkse goud. Economie dient ter ondersteuning van leven en niet een kleine groep ….. die voor hun winst er alles aan doen om het leven van alle andere levende wezens te vershitteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: