Willem Middelkoop over een globale goudstandaard

Het valt momenteel aan de goudprijs niet af te lezen, maar goud is aan een enorme “comeback” bezig. Rusland en China kopen op agressieve wijze openlijk goud op. India wordt momenteel geconfronteerd met een gigantische vraag naar goud dat zelfs leidt tot grote tekorten op de handelsbalans. Maar ook in Europa zien we opvallende gebeurtenissen. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland zitten in het proces van het terughalen van hun eigen goud, of hebben dit reeds ter discussie gesteld.

Daar komt nog bij dat ook de ECB erover nadenkt haar goudreserves verder uit te breiden, mogelijk in een poging om deflatie te bestrijden. Je kunt rustig concluderen dat een “nieuwe goudstandaard” reeds geboren is, zonder dat hier formele beslissingen over genomen zijn. Tenminste, zo stelt de invloedrijke internationale zakelijke redacteur van The Telegraph “Ambrose Evans-Pritchard”. Hij beschrijft de voortdurende inspanningen van landen om zoveel mogelijk de hand te leggen op fysiek goud.

De wereld beweegt zich stap voor stap richting een “Facto Gold Standard” zonder enig overleg tussen G20 leiders voor een plan om een dergelijk project te ondersteunen. Echter noch de dollar, noch de euro zijn verenigbaar met een dergelijke trend. De constructie van de huidige monetaire en economische unie is aan het rotten waardoor ze zich van de ene in de andere crisis begeeft. Er is gebrek aan een grondig fundament of centrale steunpilaar zoals een “treasury”. De dollar is inmiddels een piramide van schulden geworden en we kunnen allemaal wel raden dat deze schulden in de toekomst weg geïnflateerd zullen worden – goedschiks, dan kwaadschiks.

De centrale banken die nu goud opkopen zoals we dat zien gebeuren in Azië, ook wel gezien als het grondstoffenblok, zijn hier de opkomende machten. Zij bezitten nu twee derde van de buitenlandse reserves. Het is geen geheim dat China elke dip aangrijpt om goud bij te kopen op zoek naar pogingen om haar goudreserves boven de 2% te tillen. Rusland heeft zelfs te kennen gegeven maar liefst 10% van haar reserves in goud aan te willen aanhouden. Varianten van dergelijke strategieën zien we nu ook van de Pacifische regio tot de Golfstaten en zelfs in Zuid-Amerika.

Nu heeft de Bundesbank besloten om een deel van haar goud terug te halen uit Parijs en de Verenigde Staten. Persoonlijk had ik het idee dat de Buba (Bundesbank) er een geheime agenda op nahield of op zijn minst iets weet en verbergt voor de buitenwereld. Het krijgt dan ook veel kritiek en weerstand van de bevolking en leden van de het Duitse parlement (Bundestag). Maar dat is nog niet het einde van het verhaal. Het feit alleen al dat deze weerstand bestaat, en zelfs zo georganiseerd, toont aan hoe groot het verschil is tussen de opvattingen van de grote democratieën en de economische machten. Dit is een nieuw maar ernstig politiek fenomeen binnen het globale systeem.

De schrijver citeerde ook “Mohammed El Erian”, een voormalig topman van Pimco, die bang is dat de repatriëring van goud zou kunnen leiden tot een groeiend internationaal wantrouwen in ons financiële systeem:

“In eerste instantie kan deze trend zich verplaatsen naar andere landen welke ook ineens hun goudreserves willen repatriëren. Immers, als je je eigen goud in je thuisland wilt bewaren, en dat is een grote “als” voor sommige landen, wil je niet het land zijn dat als laatste zijn goudreserves nog ergens in een ander land in beheert heeft. Mocht het bij dergelijke ontwikkelingen blijven, zal dit nagenoeg geen verdere impact hebben op het functioneren en het welzijn van de globale economie. Maar wanneer wederzijds wantrouwen zich vertaalt in multilaterale spanningen, kan de wereldeconomie geconfronteerd worden met grote problemen. Veel onevenwichtigheden zullen moeten worden uitgevochten waarbij er altijd een verliezende partij is. “Beggar-thy-neighbour” – praktijken kunnen plaatsvinden waarbij landen hun problemen oplossen ten koste van andere landen“.

Dergelijke ontwikkelingen herinneren ons aan de implosie van de “London gold Pool” in 1968. Lees meer op Goud-Portal

19 reacties

  1. Je moet die hoog gepolitoerde output van die muziekindustrie ook maar eens achter jou laten. Het appelleert niet aan jouw vermogen tot verbaliseren!

    1. Nederland heeft het waarschijnlijk echt verdiend dat ze zeer snel 120 ton goud teruggevlogen kregen uit New York.
     Wat hebben die anderen verkeerd gedaan?

     1. Het lijkt en voelt als een een markt koopman praatje ( Koe handel ).
      Hoeveel heeft een vragend land economisch,
      militair moeten/willen bijdrage om het gele goedje vlot terug te krijgen.
      En hoe veilig is dat goedje dan in eigen land in tijden van een groot Internationaal conflict?
      Het lijkt meer op een schaakspel van Fischer- Loek van Wely.

     2. En jij denk dat het goud echt is teruggekomen ? Nederlanders zijn het domste volk op aarde en ook hier weer voor het karretje gespannen. Kosovo , Timmerfrans en UKraine zijn lichtenden voorbeelden hoe men misbruik maakt van de onnozele Nederlanders.

 1. google eens de termen:
  goud en/in sprookjes
  goud en de bijbel
  goud en de koran
  goud en ………… ieder gelovig boek dat je kunt vinden
  goud is zo verweven aan menselijke begrippen van rijkdom dat goud altijd meer gewaardeerd zal worden dan papier of digitale 0 en 1’tjes
  buiten het hebben van een Mercedes, duurste PDA’tje dragen tokkies niet voor niets gouden kettinkjes, goud is de meest elementaire vorm van het uitstralen van rijkdom, rappers, roma en vele anderen hebben dit wel door, alleen het centrale bankwezen niet (zeggen ze)

  1. Dus met andere woorden, de Roma,s , Johnnies en kampsjakies zijn niet zo dom als een hoogopgeleide speculerende nergens toe bijdragende mooiprater. Goud is tenslotte geld.

 2. Ik heb niet de indruk, dat Goud op een snelle comeback kan rekenen. In tegendeel, we zien de US Dollar sterk in de markt staan.
  Er is kennelijk veel vertrouwen in de US Dollar. International heeft de US nog heel veel macht en invloed. Neem Rusland , die door het conflict in de Oekraine zichzelf in de voet schiet…..de Roebel heeft al 40% van z’n waarde verloren.

  Nee, er is nog steeds vertrouwen dat er een economisch herstel komt! Schaliegas en olie in de US hebben dat vertrouwen helpen herstellen. Goud kan pas opnieuw gaan stijgen, als de US Dollar vertrouwen gaat verliezen….en wat gebeurd er, de olie prijs wordt door de OPEC onder druk gezet…..dit kan het herstel van de US wel ernstig gaan beschadigen!

  Je, zou denken goedkope olie is goed voor de economie, maar nee, de technologie die de US gebruikt, maakt de olie productie daar veel duurder, als in Saoedi Arabie. Investeren in Amerikaanse olie gaat met verliezen gepaard, dat doet veel pijn.

  Lagere olieprijzen zal de economie in de US beschadigen. Yellen kan maar op een manier reageren en dat is door de geldpers te laten draaien. Het is zo goed als zeker dat de US Dollar uiteindelijk ten onder gaat. Als de massa dit door heeft zal de vlucht naar Goud enorme proporties aannemen. In de markt betekend een toenemende vraag en een lager aanbod (centrale banken verkopen niet meer!) een oplopende prijs. Hier zal het bankwezen hard tegen optreden met papieren tijgers, kortom het spel is nog volop gaande en de uitkomst kan nog wel even op zich laten wachten.

  Het eindresultaat is dat de Westerse wereld zijn welvaartsniveau sterk zal zien afnemen, dat is een zekerheid. China zal het meest profiteren van de machtsverschuiving.

  1. martin k, lees dit artikel eens door en pas je stukje aan daar waar nodig
   http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/adviseur-poetin-amerika-wil-een-oorlog-europa/
   verder geven de lage olieprijzen aan dat of de vraag volledig is uitgevallen en daarom de prijzen als een gek dalen, kortom er is absoluut geen economisch herstel maar zelfs een economische ineenstorting, of de VS verkoopt momenteel zijn fracking gas en olie tegen dumpprijzen om de markt kapot te maken om op deze wijze rusland/iran/Venezuela kapot te krijgen, ’tijd voor regime change’.
   de olieprijs stemt niet overeen met de kosten van de winning van gas en olie, het winnen van gas/olie door fracking is een hele dure manier van exploitatie, de actuele prijzen van onder de 80 dollar stemmen niet meer overeen met de te maken delving kosten, hetzelfde verhaal als goud en zilver,
   ik denk dat de olieprijs gedrukt wordt door middel van heel veel QE dollars, er bestaat geen echte marktwerking meer, alles is manipulatie ten behoeve van politieke doeleinden.

 3. De stoelendans om het ‘echte’; na het verhypothekeren tot tientallen, soms zelfs tot honderden keren, is een papieren iou-ketting ontstaan met een veelvoudige claim op het oorspronkelijke onderpand; woningen, spaargeld, olie, en jawel: ook goud en zilver.

  Nog ff en de jukebox draait het laatste plaatje, biflaten. Leverage in de achteruit.

  1. Oei , houts, hopelek gaat de jukebox dan ook nie achteruit draaien…dan krijg je allemaal van die satanische boodschappen….

   Heel seetn…heeel sseetnnn… wrshapmmeeeeeooowww neejllfrhmmmm en zo 🙂

 4. Dit is weer zo verkoop verhaal voor goud want er komt geen nieuwe goudstandaard.
  En wel om de volgende reden: de centrale banken hebben wereldwijd nog geen 20% van al het goud in handen de industrie heeft 3% de rest is in privé handen of wel 77% van al het goud is in handen van ons in de vorm van sieraden, munten en baren.
  Als het tot een nieuw goudstandaard komt moet men eerst al het goud weghalen bij de burgers dit is een is niet mogelijke zie link. http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/geldigheidsdatum_13-07-2012#HoofdstukXa
  Even kort samen gevat : Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabricaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.

 5. ik weet niet of dit toeval is maar, Nederland haalt een deel van zijn goud terug en de Oekraïne draagt zijn nationale goud over aan de veilige VS, zou het soms hetzelfde goud zijn?
  Toen Venezuela zijn goud terug wilde hebben in eigen land werd rond die tijd de boze dictator Ghadaffi verdreven en was de nationale goudvoorraad van Libië (en dat was een hele boel) opeens foetsie,
  Gek is dat, als een land zijn goud wil repatriëren uit de VS, dat dit meestal samenvalt met regime change ergens op de wereld en het mysterieus verdwijnen van de goudvoorraad van het regime change land, de wereld hangt van toevalligheden aan elkaar

  1. Ja,er wordt heel wat af geklooid op politiek gebied.
   Als klopt wat jij zegt,dan lijkt goud niet genoeg voorradig.
   De uitkomst lijkt dan wel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: