Het zal rond de 2006 zijn geweest dat ik tijdens een uitzending van RTLZ voor het eerst het begrip “WK geldontwaarding” heb gebruikt. Met deze populistische term probeerde ik aan te geven dat heel veel landen proberen hun export te stimuleren door hun munt zo goedkoop mogelijk te houden.

Het proces was al jaren zichtbaar in de VS, China en Japan. Begrijpelijk, want een lage waarde van de nationale munt maakt nationale producten in het buitenland relatief goedkoper. Dit WK is duidelijk in de volgende ronde beland. Laten we het de kwart-finale noemen.

Volgens de Braziliaanse minister van financiën kunnen we zelfs spreken van een heuse valuta oorlog (“currency war”). Volgens een Engelse hedgefondsmanager hebben de afgelopen weken meer dan 20 landen, met overheidsinterventies, geprobeerd hun nationale munt op de valutamarkten te laten dalen. Deels met succes. Lees verder op Rtl Z

5 reacties

  1. Zilver was zeer interessant en heeft me niet teleurgesteld…doch grondstofen zijn om te bestuderen en de moeite meer dan waard..

    China investeert 10 miljard in verschillende afrikaanse landen en haalt er per jaar 90 miljard aan waardevolle tot zeer kostbare grondstoffen weg.

    Nigeria and Angola are the main producers and China has become active in both countries. Angola represents how China puts its assets together to build its presence.

    The pattern is the same elsewhere.

    In Zambia, China has invested nearly $170 million in the mining sector, primarily but not only copper.
    China is now the world’s largest user of copper.
    China has been active in the Democratic Republic of the Congo, a country gripped by civil war and instability. Despite these conditions, China has begun investment in cobalt and copper mines, begun work on roads to facilitate mineral exports, and examined power projects as well.

    In another unstable country, coming out from a devastating civil war, Sierra Leone, China is developing a luxury hotel and making other investments – going in where others would fear to tread.

    In Uganda, a Chinese pharmaceutical firm is introducing a new anti-malaria drug and bidding on a contract to supply treated bed.

    Als de grondstoffen schaars worden doen zij met de prijs wat ze willen .
    Die prijs is niet naar beneden want Chinezen zijn een uiterst materialitisch ingesteld volk.

    Tel uit je winst en als je dan ziet en waarneemt hoe de particuliere belegger dagelijks op de corrupte (liegen- manipulatie met gevolg-fraude) Aex moet proberen m.b.v. tech. analyse en allerlei adviseurs…. iets te verliezen… sorry iets te verdienen dan is t wel duidelijk.

    Velen onderschatten ook wat China in de Eu gaat doen …t gelijke.
    Ze investeren in een totaal chaostisch EU land als Griekenland en slepen er weg wat er aan de boom hangt of in hun portemonnaie zit.
    De Grieken beseffen niet dat ze totaal willoos en stuurloos gemaakt zijn door de Eu.

    Door de Eu kunnen zij dat ook in andere Eu landen doen en zullen t zeker niet laten.

  2. Toen in het begin van deze eeuw ongebreidelde kredietverlening in de EU leidde tot naar rato vergroting van de nationale geldvoorraden, dacht een aantal economen waaronder directeuren van circulatiebanken, dat prijsinflatie op goederen en diensten uitbleef vanwege een nog niet verklaarde neergang van de omloopsnelheid van het geld. Een eveneens onverklaarbare misgreep want de inflatie was van de variabele kosten, de dagelijkse gezinsuitgaven, verschoven naar de vaste kosten voor wonen etcetera.Toen de euro met een (tussen aanhalingstekens inmiddels) waarde van 2 gulden verscheen moest bij gelijk BNP de omloopsnelheid per geldeenheid halveren om de prijzen gelijk te houden. Door onder meer de omgekeerde geldillusie (10 werd 5, ” Geef maar een eurootje ” op de markt)gebeurde dat niet : al in 2003 was
    het omgerekende prijsniveau 1,5 maal dat van 1999, overeind gehouden door het toenemend aantal tweeverdieners per gezin. Iedereen
    ziet inmiddels dat wat vroeger een bedrag in guldens kostte, nu datzelfde bedrag in euro´s doet. Dat van die omloopsnelheid toont enige overeenkomst met de situatie in de Weimarrepubliek ; daarom is een theorie die alleen de geldvoorraad in omloop voor stijgende prijzen verantwoordelijk houdt voor het Europa van nu onvolledig. Pas toen in Duitsland rond 1920 de prijzen zeer snel gingen stijgen, zó dat huisvrouwen aan de fabriekspoorten stonden om zo snel mogelijk met het door (één) kostwinner die dag verdiende geld naar de winkels te hollen om de prijsstijging bij te houden, trad de zogenaamde ” hollende ” inflatie op. De oorzaak was in eerste instantie niet de (overigens wel groeiende) nationale geldvoorraad, of het tekort aan consumptiegoederen alleen. De Dritte im Bunde, de omloopsnelheid was de schurk in het stuk. Nu we zien dat alom op de gezinsuitgaven wordt bezuinigd is Europa nog lang niet aan hollende inflatie toe , daarom is een vergelijking met Weimar-Duitsland op dat punt weliswaar niet vals, maar steekhoudend is ze ook nog niet. Havenstein liet rond 1922 dagelijks Reichsmark bijdrukken en moest bakfietsen inhuren voor her vervoer ervan. Aan het eind van een week liet hij bekend maken dat ” de drukpers de vraag naar bankbiljetten wederom heeft kunnen bijhouden “. Daarom zijn er die beweren dat Havenstein niet zag waarmee hij bezig was. Maar er zijn er ook die weten dat hij dat wel degelijk wist, maar hij wilde
    Frankrijk met zijn bezetting van het Ruhrgebied dwarszitten. Zouden de regeringen van Europa de inflatie hun gang laten gaan om hun schulden in toenemende mate in gedeprecieerd geld gemakkelijk te kunnen inlossen ?

    .

  3. Hyperinflatie. Zo worden de schulden van de overheden weggeïnflateerd en stort de economie compleet in. Zo wordt de weg bereid voor een nieuw systeem. Het merktekensysteem van de antichrist uit het Bijbelboek Openbaringen, Openbaringen 13.

  4. De europese overgang naar het betaalmiddel euro had, behalve prijsstijging, nog een ander effect dat rond 1915 beschreven is door Georg Friedrich Knapp in Die Staatliche Theorie des Geldes : een overheid die een andere munstsoort (gulden naar euro) voorschrijft lost haar schulden niet meer af. Dat komt omdat een cluster nieuw gedrukte bankbiljetten met een intrinsieke waarde van slechts de papier- en drukkosten (iets soortgelijks geldt voor de munten) in omloop wordt gebracht zodat wel nominaal maar niet reeel wordt afgelost in vergelijking met de oude valuta. Een voorbeeld ervan is het volgende : wie bij de overgang naar euro in Nederland bij een bank een kredietlimiet van 2000 gulden had zag na de euro-ingangsdatum veelal een limiet van 2000 euro in de rekening staan. De nationale geldvoorraad nam naar rato toe, maar de bijbehorende produktie was er niet zodat door die manipulatie het monetair evenwicht verder verstoord werd dan het al was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: