WK Voetbal in Qatar: kiezen we voor geld of geweten?

Vreselijk moeilijk vind ik dat persoonlijk, wat u beste lezer? ´Amnesty International vindt dat de KNVB en de FIFA niet voldoende doen om de situatie van migrantenarbeiders in Qatar te verbeteren. De mensenrechtenorganisatie roept de voetbalbonden bij de start van de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 op een statement te maken over de misstanden in de oliestaat.´ En die misstanden zijn zoals de term al zegt: niet mis.´Living and working conditions for some migrants in Qatar are appalling. Long hours in the blazing heat, low pay and squalid dormitories, are a daily ordeal for thousands – and they cannot leave without an exit visa.´ Lange uren en dagen in de brandende zon, slecht betaald en schamele huisvesting dus. En wat je dan tegelijkertijd moet beseffen als westerling – in hun eigen land zijn er miljoenen nog erger aan toe! Weet ook dit, nu we het over ´geweten´ hebben, beste lezer, en het uwe spreekt ook vast, wel het mijne roept oorverdovend, dat zeg ik u eerlijk. Maar. Heel vaak, met eigen ogen gezien, zijn de bazen aldaar (Filipijnen, India, Sri Lanka,…) voor hun eigen mensen nog veel harder dan buitenlanders. Dat is natuurlijk geen excuus om niets aan dergelijke wantoestanden proberen te doen.

Onrecht, onrecht, zo ver het oog reikt…

Wel, organisaties als het genoemde Amnesty International doén dat. Maar kunnen e.e.a. niet alleen, uiteraard. Want het is niet slechts in oliestaat Qatar. Er is wat je zou kunnen noemen geïnstitutionaliseerd misbruik maken van mannen, vrouwen en zelfs kinderen, in verschillende werelddelen; waar men lokaal niet of nauwelijk van opkijkt. ´Het is zo, en het is altijd zo geweest´.En dan zijn er nog de extremen. Dan hebben we het over sexueel misbruik, mensenhandel, kinderhuwelijken, gedwongen besnijdenis van jonge meisjes, persmensen die opgesloten worden omdat ze te kritisch schrijven… De lijst is oneindig, onuitputtelijk. Gelukkig bestaan er NGO´s en mensenrechtenorganisaties, en zijn er zelfs in dit soort landen nog heel veel mensen, en niet alleen bij de overhed, die zich inzetten op velerlei vlakken. Zij die niet corrupt zijn, die niet voor het geld gaan, mensen met een geweten.

Kijken in eigen boezem

We kunnen al het onrecht, misbruik en al de wantoestanden van de wereld niet oplossen. Zeker niet snel, en helemaal niet als klein landje. Binnen de Europese grenzen doen zich eveneens zaken voor die niet kunnen. Politieke keuzes bijvoorbeeld ook, met gevolgen. Zoals in een land met miljoenen werklozen, werknermers en kleine bedrijfjes die kreunen onder de gevolgen van Corona. Maar waar de premier – ik heb het hier over ene Boris – toch leuk beslist om eenzijdig als VK een kernwapenstop uit de jaren ´70 op te heffen. Hij wil net meer en opnieuw kernwapens in Groot-Brittannië omwille van…pfff…´dreigingen uit Rusland en China´. Dat zijn verkeerde, compleet onverantwoorde keuzes, die ook miljarden kosten; ponden die alvast niet de gewone burgers ten goede komen. Wat u? 

Corrupt

Amnesty International roept dus o.m. de FIFA op om ´een duidelijk gebaar´ te maken of standpunt in te nemen. U weet toch waarmee die organisatie in het nieuws is gekomen? Dit is toch wat The Washington Post schrijft: ´FIFA, the notoriously corrupt and yet seemingly invincible governing body of world soccer, has finally landed itself an indictment that some would say is worthy of its reputation. The charges against a handful of senior FIFA officials include money laundering, racketeering, bribery and fraud. In short, the federal lawsuit alleges what millions of soccer fans have suspected all along: that FIFA officials have been using the organization’s massive influence to line their pocketbooks.´ FIFA, berucht om zijn corruptie luidt het dus. Voetbal en geld, sport en geld – bijna altijd een slechte combinatie…

U bent voor boycotten?

Wat lezen we nu in een buitenlandse krant: ´Uit onderzoek van het ‘Hart van Nederland’-panel onder ruim 3000 Nederlanders blijkt dat 66 procent van die mensen vóór een boycot van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar is. Het Arabische land ligt al jaren onder vuur door de slechte werkomstandigheden van arbeidsmigranten die bouwen aan de toernooifaciliteiten.´ Misschien was u wel één van die 3000 ondervraagden (aan ondergetekende vraagt nooit iemand iets…) Dan heeft u uw mening al gevormd en zelfs geuit. Maar u, als lezer op en bezoeker van Biflatie.nl die misschien over dit alles nog niet heeft beslist – hoe denkt U over deze trieste zaak? We vernemen het als altijd graag… 

Voortrekker, voorbeeld

Moeten we eerst de hand in eigen boezem steken. Het onrecht en misbruik, de wantoestanden in eigen land met de wortel (trachten) uit te roeien? Ik weet wel zeker dat velen hier hun uiterste best voor doen. Zouden we dit internationale voetbaltoernooi boycotten, of toch beter niet? Misschien in de praktijk niet zo belangrijk, maar het zou zeker een statement zijn. De aandacht van de (wereld)pers op Qatar vestigen en niet in gunstige zin. Het zou niet de eerste keer zijn dat ons land voortrekker is in de strijd tegen onrecht. We gaan dan beslist spelers, fans en geld, inkomsten missen. Maar het onderzoek stond op ´Hart van Nederland´, en wij weten, voelen dat het hart van Nederland groot is… Niets doen, iets doen? Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van – u wel?

 

2 reacties

  1. Wake-up, Alice! De Nederlandse voortrekkersrol en volksschaamte gaan in dergelijke gevallen gewoonlijk schuil achter Giro 555 van de gezamenlijke (zwaar gesubsidieerde) ngo’s, waarvan ook Amnesty deel uitmaakt.
    Follow the money (zover überhaupt mogelijk) en zie hoeveel Nederlandse bedrijven en Nederlands kapitaal, zelfs van ‘eerzame’ NL pensioenfondsen, uitbuiting faciliteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.